Witam, po powrocie z wakacji operator zrobil mi nieciekawa niespodzianke - zakonczyl promocje cenowa na dotychczasowy internet ze stalym ip i proponuje te sama cene przy zmianie ip na dynamiczne. Oczywiscie zgodzilem sie, zeby nie placic wiecej, ale obawiam sie, ze bede musial sie pozegnac z wifi.
Moje pytanie: czy router d-link di 614+ mozna skonfigurowac tak, aby dzialal z dynamicznym ip? Uzywam go do dzielenia dostepu do internetu na desktopie i laptopie. Bardzo chcialbym, zeby tak zostalo :-) Ewentualnie moze desktop musi sie laczyc bezposrednio z modemem DSL, a pozniej udostepniac sygnal dla wifi. W telecentrum reprezentat powiedzial tylko, "iz jest to podyktowane zmiana technologii dostarczanie internetu". Dyzurny informatyk pewnie odpowie na to pytanie dopiero w poniedzialek, a ja musialem zmienic usluge dzis, przed koncem tego miesiaca. Moj modem dsl to siemens speedstream 4100 (nie mam pewnosci czy przy nowej usludze mi go nie wymienia).
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
d-link di614+ i dynamiczne ip
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: d-link di614+ i dynamiczne ip
A dlaczego miałby nie potrafić? Nie znam routera, który by tego nie potrafił.cioop44 pisze:...czy router d-link di 614+ mozna skonfigurowac tak, aby dzialal z dynamicznym ip? Uzywam go do dzielenia dostepu do internetu na desktopie i laptopie.
Jak widzę, to masz modem DSL? Rozumiem też, że z tym modemem łączysz się po ethernecie?? Co masz w zakładce WAN w routerze? Chyba PPPoE bo stałego IP raczej tam nie masz?
Jeżeli jednak masz teraz na stałe jakiś IP ustawiony na routerze, to musisz tylko dla zakładki WAN włączyć DHCP, wszystko inne pozostaje bez zmian i twoje kompy powinny dalej działać jak przedtem.
Jeżeli PPPoE, to też powinno działać i teoretycznie nic nie musisz zmieniać

Zobacz ten opis jeszcze: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44315#44315
EDIT:
Napisz, co masz teraz w zakładce WAN/Internet routera.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.