Problem z NETGAR router WGR614 v 7

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mich.michalak
Początkujący użytkownik forum

Problem z NETGAR router WGR614 v 7

Post autor: mich.michalak »

Witam

Nie dawno kupilem router Netgara. Wiem ze to nic specjalnego jednak dla mnie wystarczajacy.
Potrzebowałem rozdzielic sygnał na dwa laptopy
pierwsze uruchomienie plus instalacja plyty dolaconej do zestawu to prosta sprawa i wszystko poszło zgodnie z planem.
Po zakonczeniu wszystkich wyzej opisanych czynnosci zacząłem szukac sieci. Znalazlem moja siec podlaczylem sie uzywajac wczesniej ustalonych hasel itp...
Pieknie wszytsko dziala.
Jednak problem jest z 2gim latopem. Robilem dokladnie to samo i tez znajduje ta siec tylko problem pojawil sie gdy chcialem sie do niej podlaczyc mianowicie po wpisaniu hasla wyskakuje komunikat iż; "hasło musi być 40 bitowe...."
i nie mam zielonego pojecia o co chodzi.
zmienialem nawet haslo na dluzsze bardziej skomplikowane itp... i nie dziala.
Jezeli macie jakies pomysly bede wdzieczny.
pozdrawiam
Michał
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mich.michalak, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problem z NETGAR router WGR614 v 7

Post autor: zDaleKi »

1) Jakie karty sieciowe masz na tych dwóch komputerach?
2) Jakie szyfrowanie masz włączone na routerze (WEP, WPA)?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z NETGAR router WGR614 v 7

Post autor: Jo_gurt »

mich.michalak pisze:hasło musi być 40 bitowe...
Zapewne WEP, bo WEP zdaje sie (WEPa nie uzylem juz od uohoho czasu) ma wymagana dlugosc hasla, i to wydaje sie niespelnione. Proponuje przerzucic sie na WPA2-Personal/AES. Jesli wszystkie urzadzenia obsluguja to jest o wiele bezpieczniejsze i mniej klopotliwe w konfiguracji.

Co do Netgear'a to skad info, ze niespecjalny? Ja bym sie akurat niezgodzil, imho jeden z lepszych sprzetow za niewielka kase.
ODPOWIEDZ