Pierwsze pismo:
Odpowiedź z BOA:Niezgodność z umową
W Bielsku-Białej, dnia 20-02-2007r podpisałem umowę na usługę Twój Internet Premium na okres 24 miesięcy. Zakupiłem również za 99zł modem Option Globetrotter Fusion+.
Podpisując umowę zostałem poinformowany, że na przełomie kilku miesięcy, a na pewno do końca czerwca w Bielsku-Białej będą dostępne technologie UMTS i HSDPA. Dlatego postanowiłem zakupić modem, który będzie mógł je obsługiwać. Wybrałem również wyższy plan taryfowy, aby mieć większe limity przesyłanych danych z największą prędkością.
Minęło już ponad pół roku, a w Bielsku-Białej nadal dostępny jest tylko GPRS i EDGE. Wszyscy inni operatorzy już posiadają wyższe technologie, które Orange dalej może tylko obiecywać.
Na dzień dzisiejszy sytuacja jest taka jak na początku, czyli płacę 120zł miesięcznie za internet, którego prędkość znacząco odbiega od obiecanych 1,8Mb/s. Średnia prędkość z jaką pracuję w domu lub w pracy to 40kb/s.
Jestem niezadowolony z oferowanych usług i wnioskuję o zerwanie umowy na podstawie niezgodności z umową. W związku z niewywiązaniem się przez Orange z wprowadzenia, obiecanych mi podczas podpisywania umowy, technologi UMTS i HSDPA na terenie Bielska-Białej. Nie zgadzam się również na obciążenie mnie opłatą specjalną za niedotrzymanie warunków umowy w wysokości 1000zł, ponieważ to po stronie operatora doszło do niedotrzymania składanych obietnic.
Proszę o odpowiedź mailową lub listownie na adres podany do korespondencji.
Już widać, że odpowiedź BOA jest trochę nie na temat, ponieważ, nie porusza głównego problemu, mianowicie obiecano umts i hsdpa i go nie ma...Dziękuję za pismo, które wpłynęło do Wydziału Ofert i Wsparcia Operacyjnego w dniu 4 września 2007r.
Wyjaśniam, że Umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych zgodnie z obowiązującym w naszej sieci Regulaminem zostaje zawarta w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Daje to Abonentowi możliwość zapoznania się z jej treścią, przed jej podpisaniem. Z chwilą złożenia podpisu na ww. Umowie - zaakceptował Pan warunki tej umowy, tj. czas trwania tej umowy, warunki świadczenia usług i wysokość opłaty specjalnej za zerwanie umowy przed upływem okresu, na jaki została zawarta.
Pragnę podkreślić, iż jako usługodawca zapewniamy możliwość korzystania z usług dostępu do Internetu w ramach istniejących możliwości technicznych, zgodnie z Regulaminem oferty promocyjnej. Zaznaczam, że zadaniem naszych pracowników jest zaproponowanie konkretnych rozwiązań, do Abonenta natomiast należy ocena stopnia atrakcyjności i przydatności oraz dokonanie wyboru, który zagwarantuje optymalne korzystanie ze świadczonych przez PTK Centertel usług. Ponadto proszę zwrócić uwagę, że od momentu aktywacji rejestrujemy fakt wykorzystywania Pana karty SIM w zasięgu Orange, dlatego nie możemy zgodzić się z Pana opinią o niewykonaniu lub nienależytym wykonaniu usług.
Rozwiązanie umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych przez abonenta przed upływem okresu, na jaki została zawarta będzie równoznaczne z jej niewykonaniem, co uprawnia PTK-Centertel Sp. z o.o. do dochodzenia kary umownej. Informujemy, że prawo operatora do naliczania opłat za rozwiązanie umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych przed upływem okresu, na który umowa została zawarta reguluje art. 57 ust. 6 ustawy z dnia 16 lipca 2004 roku Prawo telekomunikacyjne (DZ.U. nr. 171 poz. 1800 z 2004 r. , z późn. zm.).
Mając powyższe na uwadze nie możemy przychylić się do prośby o wcześniejsze rozwiązanie Umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, bez poniesienia dodatkowych kosztów wynikających z oferty promocyjnej. Jeżeli jednak decyzja w sprawie wcześniejszego rozwiązania Umowy jest nieodwołalna, uprzejmie proszę o jej pisemne potwierdzenie, dyspozycję prosimy przesłać na numer fax (0-22) 588 78 70.
Piszę dalej:
Na to pismo dostałem dwie odpowiedzi w ciągu jednego dnia (od jednego pracownika).Reklamacja
W Bielsku-Białej, dnia 20-02-2007r podpisałem umowę na usługę Twój Internet Premium na okres 24 miesięcy. Podpisując umowę zostałem poinformowany, że na przełomie kilku miesięcy, a na pewno do końca czerwca w Bielsku-Białej będą dostępne technologie UMTS i HSDPA. Dlatego postanowiłem zakupić modem, który będzie mógł je obsługiwać. Wybrałem również wyższy plan taryfowy, aby mieć większe limity przesyłanych danych z największą prędkością.
Na dzień dzisiejszy mogę pracować dalej w technologi EDGE, ale dodatkowo połączenia są często zrywane, a transfery niskie. Łączę się za pomocą dwóch aplikacji: Business Everywhere oraz GlobeTrotter Mobility Manager, próbowałem również za pomocą połączenia DialUp. Żadna z powyższych metod nie jest skuteczna.
Częstotliwość zrywania połączeń jest tak duża, że bardzo często korzystanie z internetu jest całkowicie nie możliwe. W ostatnich dniach połączenia są zrywane co kilkanaście sekund. Transfer spada do zera i pomaga jedynie rozłączenie i ponowne nawiązanie połączenia.
Dodam, że mieszkam w niedalekiej odległości od nadajnika Orange. Nadajnik jest usytuowany na dachu hotelu Orbis Magura, który znajduje się około 300 metrów od mojego domu.
Dodam również, że posiadany przeze mnie modem jest sprawny, ponieważ w innych miastach działa zupełnie poprawnie w technologi EDGE.
Proszę o odpowiedź mailową lub listownie na adres podany do korespondencji.
Odpowiedź numer 1:
i 4h później...Witam serdecznie.
Dziękuję za nadesłane zgłoszenie.
Przykro mi, że uzyskane w momencie podpisania umowy informacje wprowadziły Pana w błąd i skłoniły do podjęcia, niekorzystnych, w Pana ocenie dacyzji.
W chwili obecnej są prowadzone intensywne prace mające na celu powiększenie zasięgu sieci 3G na terenie całego kraju. W planach jest, aby w w obrębie UMTS znalazło się 34 miasta w Polsce.
Jest prawdopodobne, że również w podanej przez Pana lokalizacji już wkrótce zasięg ten będzie dotępny, a co za tym idzie i możliwość połączenia z takimi prędkościami. Nie jestem w stanie jednak ani zagwarantować tego, ani podać terminów wprowadzenia, gdyż takie informacje nie są dostepne ani konsutlantom Orange BOK, ani pracownikom salonów Orange.
W kwestii opisywanych przez Pana problemów z przebiegiem transmisji danych przekazałam prośbe o sprawdzenie sytuacji przez pracowników odpowiedzialnych za funkcjonowanie techniczne sieci. W chwili obecnej sytuacja jest w trakcie analizy. O jej wynikach i skutkach poinformuję Pana oddzielnym mailem.
W celu pełnej weryfikacji proszę o przesłanie dodatkowych danych:
jakie prędkości są uzyskiwane - proponuję przeprowadzenie testu np. na stronie http://www.dsl.cz/rychlost.php (po chwili od wejścia na stronę ładuje się licznik po prawej u góry). Dla pełnej weryfikacji proszę wykonać kilka testów w różnych porach dnia.
Proszę też o podanie w jakich innych miejscach był podłączany modem.
Odpowiedź numer 2:
Teraz parę słów komentarza...Witam ponownie.
Informuję, że od pracowników nadzoru technicznego sieci otrzymałam odpowiedź na moje zapytanie dotczące działania transmisji danych w Bielsku Białej j na ulicy Łagodnej.
Stwierdzono, że w chwili obecnej nadajniki w tej okolicy pracują prawidłowo, a niskie wartości szybkości transferu wynikają ze słabego zasięgu w jakim znajduje się urządzenie, co skutkuje ponownym przesyłaniem pakietów a co za tym idzie wolniejszym połączeniem i w efekcie brakiem możliwości otwierania stron.
Ponieważ urządzenie modemowe mają anteny słabiej zbierające sygnał sieci niż telefony komórkowe, w takim wypadku poprawę może dać zastosowanie dodatkowej anteny zewnętrznej. Poziom zasięgu ma bowiem wpływ na prędkości połaczenia internetowego co wykazałam powyżej.
Przypominam jednocześnie, że usługa Orange Free, z której Pan korzysta jest opcja mobilną, czyli dającą możliwość połączenia z Internetem w różnych miejscach , sama zaś dostępność uzależniona jest od możliwości technicznych Operatora i warunków panujących w sieci (zasięg, stopień zajętości). W swoim zgłoszeniu potwiedził Pan zadowalajace dzialanie modemu w innych lokalizacjach.
Z analizy Pana faktury i bieżących sesji danych wynika, że połączenia są realizowane, a poprzez kartę SIM są przetransferowywane znaczne ilości danych. Pozwala to stwiedzić, że usługa działa prawidłowo.
Mając na uwadze Pana zadowolenie, proponuję, a także ze wzgłedu na fakt, że przy podpisaniu umowy zaszło nieporozumienie co do dospeu 3G w Bielsku - Białej, proponuję,
tytułem rekompensaty, wprowadzenie 10% rabatu na abonament na 12 miesięcy. Jeśli taka propozycja jest dla Pana satysfakcjonująca, proszę o przesłanie informacji o swojej decyzji w formie odpowiedzi zwrotnej na tego maila, z zachowaniem całości korespondencji. Jeśli otrzymam potwierdzenie przed 22 listopada, taki rabat pojawi się na fakturze z 24 listopada i będzie działać do 24 października 2008 r. włącznie.
Ostatnio w BB Orange Free działa fatalnie, sam zasięg Orange mocno kuleje, a internet już dawno upadł. Wiem to od pracowników kilku punktów Orange.
Dalej, czy rabat 10% to wszystko na co ich stać? Zostałem wprowadzony w błąd, wybrałem złą ofertę ponieważ zapewniano mnie, że będzie świetna. W ostatnim czasie połączenia są często zrywane...
Zasięg mam 4 lub 5 kresek (w skali 1-5), więc tłumaczenie ze strony Orange, że problem jest po stronie mojego zasięgu jest bezpodstawne. Mam modem który posiada zewnętrzną antenę... jaka jest taka jest, ale zawsze antena i zasięg mam dobry (kiedyś był gorszy).
Co proponujecie?
Zgodzić się na 10%?
Negocjować więcej?
Czekam na komentarze, uwagi i porady

Pozdrawiam Mateusz