A masz wyłączone wszelkie programy od Huawei czy operatora?yass pisze:O co chodzi?
A jak wejdziesz w:
Plik -> Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Port Manager to tam możesz połączyć się z którymś z portów?
A masz najnowszą wersję TNI?
Moderator: Moderatorzy
A masz wyłączone wszelkie programy od Huawei czy operatora?yass pisze:O co chodzi?
Jako port do komunikacji AT powinien być ustawiony COM11: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM11).yass pisze:W zakladce Komunikacja AT i PIN mam 3 porty do wybrania (Port do komunikacji z modemem przy pomocy polecen AT). Nastepujace bledy mi wyskakuja przy wybraniu danego portu i zaznaczeniu "Komunikacja AT":
COM10: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface (COM10) - Nie otrzymano prawidlowej odpowiedzi z portu.
Odpowiedz z modemu:
COM11: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM11) - Nie udalo sie otworzyc portu.
COM9: Modem HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2 - Blad uchwytu interfejsu
Wydaje mi się, że w nowszej wersji został naprawiony ten błąd, ale ręki uciąć nie damChris-Kr pisze:A poza tym, zaktualizuj sobie TNI do najnowszej wersji (Menu: Informacje).
Był podobny problem, ale on był związany z modemem Sierra MC8775.YaHooo pisze:Wydaje mi się, że w nowszej wersji został naprawiony ten błąd, ale ręki uciąć nie dam
Ja pamiętam, że swego czasu u mnie na telefonie Samsunga coś takiego wystąpiło. Janek przepisał komunikację po COM'ie i było dobrze. A nie pamiętam kiedy to było.Chris-Kr pisze:U mnie na żadnym Huaweiu, nigdy taki problem nie wystąpił.
Musisz otworzyć "Menadżer zadań" i przepatrzyć, czy czasem nie uchował się tam jakiś proces od innego programu używającego portów COM.yass pisze:A jak sprawdzić czy jakis inny program korzysta z tego portu?
Można przypuszczać, ze ten XP-ek jest nie do końca legalny i prawdopodobnie właśnie to jest przyczyną problemów. Kiedyś już mieliśmy podobny przypadek.yass pisze:XP Home SP2.
Ale ten port właśnie jest potrzebny!yass pisze:Moze w galezi Porty COM i LPT usunac HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM11)?
Więc może to być jakiś problem ze sterownikami.Tylko wczesniej dzialal mi top netinfo, tylko cos sie schrzanilo.
Mając czynne połączenie z internetem kliknij:harus43j pisze:Chciałbym się dowiedzieć z jakiego nadajnika odbieram internet , na jakiej częstotliwości
A to pytanie trzeba zadać w innym wątku oraz w innym dziale tego forum.i jaką antenę zewnętrzną powinienem zainstalować.
Tak, wszystkie parametry są ustawiane i zapamiętywane osobno dla każdej karty SIM.maciak pisze:Witam
Czy jest mozliwosc aby w programie ustawic osobny okres rozliczeniowy dla kazdej karty sim?
Przyczyna leże gdzieś w Twoim komputerze.viktor pisze:Mam problem przy wykonywaniu archiwizacji programu Top_netinfo ver 3.53
Ustawienia→ Inne → Archiwizacja programu → Archiwizuj. Po uruchomieniu Archiwizuj pasek graficzny Plik wypełniony kreskami do końca ,natomiast pasek Postęp pojawiają się cztery kreski i tak trawa.
Spróbuj go usunąć oraz jeśli są jeszcze jakieś inne pliki archiwów, to je także, i wtedy ponowić próbę archiwizacji.Po sprawdzeniu w katalogu głównym programu Top_netinfo ver 3.53 powstaje plik archiwum TNI_arch4.zip.
Mój błąd usuwałem tylko ostatni plik archiwum dopiero za Twoją radą skasowałem wszystkie do tej pory utworzone pliki archiwum. Pomogło Chris-Kr dziękuję. Proste rzeczy bywają skomplikowane.Chris-Kr pisze: Spróbuj go usunąć oraz jeśli są jeszcze jakieś inne pliki archiwów, to je także, i wtedy ponowić próbę archiwizacji.
Może masz ustawioną niewłaściwa (zbyt dużą) jednostkę taryfikacji?Dawas pisze:Witam. W programie u mnie są rozbieżności.Mianowicie chodzi mi o stan transferu danych. Wg. operatora na chwilę obecną mam 801MB transferu a wg programu 608MB. Skąd taka różnica
Można to skorygować jakoś ????????Chris-Kr pisze:Może masz ustawioną niewłaściwa (zbyt dużą) jednostkę taryfikacji?Dawas pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
TNI sam transferu nie liczy, on te dane bierze z systemu i tylko w momencie zakończenia połączenia zaokrągla transfer w górę do pełnych jednostek taryfikacji.
Ustawić poprawną wartość jednostki taryfikacji.Dawas pisze:Można to skorygować jakoś ????????
Niestety brak dodatkowego portu com w modemie nie daje takiej możliwości.mar4321 pisze:Można to jakoś rozwiązać?
Niestety nie, ponieważ masz tylko 1 port COM. Jeśli chce się mieć podgląd "na żywo" wartości CSQ, LAC, CID, SMS'y to potrzeba mieć jeszcze 1 dodatkowy port COM. W przypadku połączenia przez USB/Bluetooth coś takiego nie jest możliwe.mar4321 pisze:Można to jakoś rozwiązać?
Nie ma takiej możliwości.nieszakul pisze:Czy jest możliwość zainstalowania TNI w pamięci modemu zamiast instalki orginalnego oprogramowania? Modem huawei e169
Zamiast - nie. Ale możesz TNI zainstalować oprócz oryginalnego softu.nieszakul pisze:Czy jest możliwość zainstalowania TNI w pamięci modemu zamiast instalki orginalnego oprogramowania?