[Sferia] - Pingi mam około 1000-2000

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Paweł
Specjalista bezprzewodowy-junior

[Sferia] - Pingi mam około 1000-2000

Post autor: Paweł »

Witam
wszystkich użytkowników Sferii szczególnie tych nie zadowolonych (jestem jednym z nich)
pingi mam około 1000-2000
prędkości 7kbitów tak kbitów/s

1) Ściągnij najnowsze oprogramowanie ze strony Sferii.
2) Zrestartuj modem i komputer: najpierw odłącz modem tak żeby zgasły diody, zrestartuj komputer, a dopiero potem podłącz modem.
3) Sprawdź wybrany tryb preferencji --> musi być EVDO
4) Podłącz antenę i zasilacz, antenę ustaw przy oknie albo nawet za.
5) Zadzwoń do BOK, jeśli to wszystko nie pomoże.

robiłem te wszystkie rzeczy do "użygu" i mam już serdecznie dość
w BOK kazali mi przeinstalować windowsa zrobiłem to potem kilka razy słuchałem że coś robią na nadajniku i nie wiedzą kiedy skończą
sygnał antenowy mam na full
lampki "szybkości" pokazują że niby działa toto z prędkością około 1,8Mb/s czasami świecą nawet na czerwono a prędkości nadal te same
Sferia obiecała obniżyć fakture dostałem standardową
Ogólnie mówiąc troche to nie fair że od kilku miesięcy płace grzecznie a oni twierdzą że powinienem sie cieszyć tym co mam, bo w sumie oni żadnej prędkości nie gwarantują ŻENADA
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Miecio
Stały użytkownik forum

Re: [Sferia] - Pingi mam około 1000-2000

Post autor: Miecio »

Jeśli w BOK ktoś Ci powiedział, że robią coś na nadajniku ale nie wiedzą kiedy skończą, to złóż na niego skargę. Wiedzą zawsze kiedy skończą. Jeśli fakturę dostałeś standardową również zgłoś to do BOK. Dowiesz się kiedy będzie okay i dostaniesz korektę do faktury, więc chyba warto tam jeszcze raz zadzwonić, nie? :)
Paweł

zrobiłem jak zasugerował użytkownik MIECIO
i usłyszałem to samo nie wiedzą ile to potrwa może do końca roku..............
fakture obniżą może.............. ale i tak dopiero jak skończą prace na nadajniku
AMEN
Miecio
Stały użytkownik forum

Paweł pisze:nie wiedzą ile to potrwa może do końca roku..............
Czyli dowiedziałeś się, że do końca roku, może uda się wcześniej. Czyli wiesz kiedy.
Paweł pisze:fakture obniżą może.............. ale i tak dopiero jak skończą prace na nadajniku
No to z fakturą też jasna sprawa. Firma coś robi i nie może zapewniać usług na należytym poziomie, więc obniża faktury. Czego jeszcze oczekujesz? Że pracownicy BOK będą ci taczkami pakiety dowozić? ;)
Paweł

u niektórych pojawiła sie możliwość zainstalowania Wimax z Netii
i na pewno nie dociągnę do końca umowy
wole zapłacić kare niż sie męczyć i słuchać dziwnych tłumaczeń
z całym szacunkiem dla kolegi Miecia bo w sumie gdyby wszyscy w sferii tak pracowali jak Miecio udziela sie na forum wspierając swoją firmę to moje podejście do nich byłoby zupełnie inne(na pewno lepsze)
Awatar użytkownika
UTC_VaNdAlS_[CL
Początkujący użytkownik forum

Post autor: UTC_VaNdAlS_[CL »

Witam wszystkich. Jestem operatorem internetu sferii :klnie:. Jak wszystkim wiadomo jest to internet radiowy za pomocą modemu. Przejdę do rzeczy, Pingi są tak jak mówiłeś Paweł 1000-2000 (zalezy w co grasz bo ja np w sampa mam 900). Pracownicy powinni zakładać więcej anten od sferi a to dlatego, że jest mało anten i jest bardzo przeciążona sieć. Rano np jak gram w sampa to mam pingi 150-220. (Przyczyna tego jest wolna siec). A np jak gram o 19 to już wtedy <cenzura> :dobani:. Sferia powinna zając sie szybszym przesyłaniem danych jak i również więcej antent.

Drugą sprawą jest to, że sferia mówi niby max 2.4Mb/s To jest kpina !!!! Dzwoniłem do sferii i mówię im, że mam słabą prędkość. Oni coś tam zaczeli gadać ble ble ble mówią ze to maksymalna prędkosc z jaka internet moze przesylac dane. Juz im chcialem powiedziec ze jesli tak ma byc to poprosze nadajnik kolo mojego okna. Piszac tak traca reputacje uzytkownikow sferii!!. Kiedys nawet mialem na speedtest.net --> http://www.speedtest.net/result/225221448.png TO JUZ SZCZYT WSZYSTKIEGO !!!
Jak patrzyłem o 11 gdzie byla wolna siec to mialem --> http://www.speedtest.net/result/225542093.png
Nadajnik mam 800metrow odemnie i nawet mam taka predkosc. Sferia powinna napisac 1.5mb/s To jest max wszystkiego a nie 2.4mb/s :klnie: .

Sferia powinna zadbac o mniejszy ping w grach to po pierwsze wiecej nadajnikow dzieki ktorymi bedzie wolna siec, Jak i rowniez powinna zadbac o szczerosc slow. Powiem tak ogólnie ze ten internet mnie nie zadowala

A oto screen neta mojego kolegi --> http://www.speedtest.net/result/148222691.png
Taki internet to marzenie :cfaniak:

Albo taki net --> http://www.speedtest.net/result/226495634.png (no ale to wiadomo ANGLIA a nie Polska xD) Miec taki net to juz rulezZ xD
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez UTC_VaNdAlS_[CL, łącznie zmieniany 1 raz.
UTC - Underground Team Clan
IP servers --> 85.214.49.166:8888

!!!!!!___Invite___!!!!!!
Miecio
Stały użytkownik forum

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi... Jak masz jakieś pytanie to pytaj, tutaj żadnego pytania nie widzę...

PS. Może założyć temat "Narzekania na Sferię"? :)
Moje wypowiedzi to nie jest oficjalne stanowisko firmy.
Wypowiadam na podstawie własnych doświadczeń, informacji i opinii.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Miecio pisze:Może założyć temat "Narzekania na Sferię"?
Tak, to chyba dobra propozycja. :rotfl:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

BliSki pisze:Tak, to chyba dobra propozycja. :rotfl:
Popieram tylko czy charakter tej części forum nie zmieni się diametralnie ? :rotfl:
Miecio
Stały użytkownik forum

bob pisze:Popieram tylko czy charakter tej części forum nie zmieni się diametralnie ? :rotfl:
Raczej nie, cały czas będzie o tym samym ale w jednym topicu. :|

Co by nie spamować tutaj odpowiem na ten post niżej: "Wiem. :>"
Ostatnio zmieniony 2008-01-30, 00:30 przez Miecio, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje wypowiedzi to nie jest oficjalne stanowisko firmy.
Wypowiadam na podstawie własnych doświadczeń, informacji i opinii.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

To tylko żart. :)

Pozdrawiam, bob.
Krist_95

Post autor: Krist_95 »

Elo , ja mam sferie już jakiś rok i jestem zadowolony , Pingi mam 90-190 bez lagów w CS'ie np, pobieranie 125 kb/s szybko :) mieszkam w Wołominie więc 20 km od wawy , a po 23 pingi są bardzo niskie :) Sferia rozmieszcza antenty po całej Polsce więc niedługo jeszcze szybciej , mam modem 2,4 mb :) Teraz tylko popsuła mi się antena i coś sie psuje z połączeniem ale ogólnie działa normalnie :)

Słyszałem o antenach które odbierają 16,5 decybela , kosz 160 zł ale wielkosc jak antena telewizyjna , umieszcza się ja na dachu ;)

Dla tych co maja duze pingi:

- Sciagnijcie program cfosspeed i ustawic troche rzeczy w nim - zmniejsza ping i zwiększa prędkosc neta :)
- Zmniejszyc przepustowość - Start > Uruchom > gpedit.msc > Szablony Administracyjne > Sieć > Harmonogram pakietów QoS > Ogranicz Rezerwową Przepustowość > Limit przepustowości = 0 :) - to pomogło mi powiększyc prędkosc pobierania z 50-80 kb/s na 100-125 kb/s ,:)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Krist_95 pisze:Zmniejszyc przepustowość - Start > Uruchom > gpedit.msc >
Ale takie rzeczy to tylko w professional`u. ;)
Krist_95

Post autor: Krist_95 »

No tak :P Ale chyba większość ma pro albo home , nie wiem czy na home też się da..
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Krist_95 pisze:nie wiem czy na home też się da..
Na home się nie da. :)
stroggoPL

Post autor: stroggoPL »

Też miałem (wątpliwą) przyjemność korzystania z tego internetu. I u mnie wszystko się działo. A to była przerwa, a to coś. Nie po to się płaci. Grałem w internetową wersję GTA, i co? Ping sięgał nawet 3000. To chyba najwyższy ping, jaki miałem. No to co robię? Zrywam z nimi kontrakt, bo nie płacę im za takie coś, i teraz mam lepszy net (co prawda jest podpięty do kabla, ale jest za to możliwość korzystania z Wi-Fi... tylko że nie ma nigdzie w mej okolicy HotSpot).

A oto, co mogę ocenić na plus:
- Chyba tylko to, że miałem neta CDMA od Sferii.

Minusy:
- Ping
- Kłamanie (?) - to miał być szybki net? Jak tak, to ja jestem święty.

Więc, moja ocena jest jedna i niezmienna: :dobani: dla Sferii. Nie polecam naprawdę, jeśli nie chcecie takich pingów.
ODPOWIEDZ