System Mechanic i inne

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
seba_No1
Użytkownik forum

System Mechanic i inne

Post autor: seba_No1 »

Ściągnąłem programik bo tyle się naczytałem jaki on jest dobry do przyśpieszania neta i w ogóle kompa. Chciałem przyśpieszyć neta i średnio mi to pomogło :/ Ale chodzi mi np. o te wszystkie narzędzia programu. Z których korzystać żeby przyśpieszyć kompa? Macie jakies praktyczne porady? Kto z tego korzysta? Z których narzędzi, lepiej, dla bezpieczeństwa nie korzystać?
A może macie jakieś inne-sprawdzone programy do optymalizacji połączenia z netem i przyspieszania/optymalizacji kompa?
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: System Mechanic i inne

Post autor: wikara »

Polecam cFosSpeed u mnie działał wyśmienicie jak miałem ed77:)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

seba_No1 pisze:A może macie jakieś inne-sprawdzone programy do optymalizacji połączenia z netem i przyspieszania/optymalizacji kompa?
Poczytaj tu: Optymalizacja połączenia - czyli jak przyspieszyć szybkość naszego łącza oraz jak zminimalizować ilość pobieranych danych
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
seba_No1
Użytkownik forum

Ściągnąłem tego cFosSpeed :) Też mam ED77 . Teraz pozostaje sprawa jak za pomoca niego "skalibrować" łącze... :gwiazdki: jest tam taka opcja, ale jak ją wezmę to przez jakieś 5 sekund w prawym dolnym rogu wyświetlają się jakies cyferki, a potem znikają..nie wiem o co wtym chodzi...:( Jak mam skalibrować to łącze? Jak rozpoznać kiedy jest skalibrowane i w ogóle połapać się w tym wszystkim, żeby osiągnąć jakieś efekty?Jak to powinno wyglądać? Proszę opis krok po kroku dla laika :) Co oznaczają opcje "pierwszeństwo dla czasu pingów" lub "pierwszeństwo dla pasma" ? I jak skalibrować najlepiej to łącze? wikara -pomóż :papa:
(na forum albo wal na gg-ale na gg jestem rzadko)
Awatar użytkownika
wikara

Przesłałem ci na gg link do full programiku po zainstalowaniu zrób patchem ten program na full i zrób reset pc!
Pużniej prawoklik na ikonce cfos i opcje/ustawienia i w ogólne dajesz stałe zaś przechodzisz w bok do zakładki protokoły i tam możesz się pobawić DNS'ami sugerowana wartość dla ed77 to :
Normalny DNS Client (DNS_C) normalny
Normalny DNS Server (DNS_S) normalny i dajesz zapisz :cfaniak: ewentualnie daj
Normalny DNS Client (DNS_C) wysoki
Normalny DNS Server (DNS_S) najwyższy

Pużniej prawoklik na cfosie i wyłączasz modelowanie ruchu i to by było wszystko mozesz dać reset pc!
To z prawego dolnego rogu te cyferki to co znika to twój upload i download możesz to wyłączyć by nie było tego w ogóle/prawoklik na sfos i wyłączasz te cyferki na/ukryj okienko stanu!!!
Możesz co jakiś czas czyścić modelowanie ruchu czyli zapychanie się łącza co często występuje w ed77 jak to zrobić prawoklik na cfosie/kalibracja łącza/i klikasz na tak....
Kalibracja łącza będzie najlepiej zrobiona jak zrobisz wszystkie czynność te co ci podałem!
Będziesz widział efekty jak to wszystko zrobisz i będą ci się szybciej otwierać stronki,bo prędkość pobierania będziesz miał tą samą,bo to od programu już nie zależy!

Ja tak miałem ustawione i mi chodziło wszystko git!
W razie problemów pisz!
:papa:
seba_No1
Użytkownik forum

Dzięki wielkie wikara :ok:
Wyjaśniłeś wszystko tak, że zrozumiałem :papa:
Znasz jeszcze jakieś inne możliwości tego programiku? Co on jeszcze może zdziałać? :hyhy:
Włączyć opcję: "Pierwszeństwo dla czasu pingów" czy "Pierwszeństwo dla pasma" ?
Wyłączyć "Modelowanie ruchu" ? Co to jest?
pozdro :cfaniak:
Awatar użytkownika
wikara

Zadnych możliwości nie znam bo nie potrzebowałem poznawać bo wszystko co ten programik miał mi zaoferować to mi zaoferował na łączu orange przy modemiku ed77.

Tu się wszystkiego dowiesz co to jest i do czego słuzy modelowanie ruchu:(musi być włączone)
http://www.cfos.de/traffic_shaping/calibration_pl.htm
Jeśli chodzi o pierwszeństwo dla czasów pingów czy pierwszeństwo dla pasma to zależy co chcesz zeby ci lepiej działało!
Jeżeli chcesz aby był lepszy download to ustawiasz pasmo a jeżeli ci zależy na szybszym działaniu stron to na pingi!
:papa:
purban23
Początkujący użytkownik forum

Post autor: purban23 »

HTTP (HTTP_C) Najwyższy bo to wiadomka http://
HTTP Server (HTTP_S) Najwyższy ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »