e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

mefa
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2011-06-29, 22:36
Lokalizacja: woda

e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: mefa » 2011-08-04, 22:34

Witam, w programie "top_netinfo" wyłączyłem virtual cd i od tej pory modem nie chce się już połączyć z aero2 :szok:
Wykrył go jako "modem#2" na innym comie i nie idzie. Wywaliłem wszystko, odinstalowałem soft, zainstalowałem ponownie i pupa zbita.

Modem jest normalnie widziany w systemie, w MP także, ustawienia są ok czyli - APN darmowy, WCDMA only i nie łączy.

Jak da się z powrotem włączyć tego virtual cd, może to coś da..

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-05, 17:16 ]
Wydzielone z: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mefa, łącznie zmieniany 5 razy.
e173u-2 + aero2 & tpsa dsl 4mbit

Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 688
Rejestracja: 2009-07-06, 12:16
Lokalizacja: Podlasie/Mazowsze

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: Pijo » 2011-08-04, 22:41

mefa, jaki masz modem?

mefa
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2011-06-29, 22:36
Lokalizacja: woda

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: mefa » 2011-08-04, 22:45

e173u-2 z play'a, nowa karta odebrana dzisiaj

Coś tam pogmerałem w TNI i się zapięło.. a tak na przyszłość to da się jakoś przywrócić ustawienia fabryczne modemu ? Żeby cofało zmiany np. po wyłączeniu virtual cd i mapięci przenośnej ? Bo ta komenda z TNI tego nie robiła.
e173u-2 + aero2 & tpsa dsl 4mbit

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: Chris-Kr » 2011-08-04, 23:35

mefa pisze:Coś tam pogmerałem w TNI i się zapięło.. a tak na przyszłość to da się jakoś przywrócić ustawienia fabryczne modemu ? Żeby cofało zmiany np. po wyłączeniu virtual cd i mapięci przenośnej ? Bo ta komenda z TNI tego nie robiła.

Problem polega na tym, że w różnych modemach różne komendy robią reset modemu do ustawień fabrycznych.
W większości modemów firmy Huawei reset robi komenda AT^U2DIAG=255 (i taką komendę wysyła TNI), ale w niektórych robi to np. komenda AT^U2DIAG=276. Tabelę z różnymi wartościami liczbowego parametru dla tej komendy znajdziesz tutaj: http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+AT-commands

Jaka komenda resetuje modem E173u-2, tego jeszcze nie wiemy, bo modem jest dosyć nowy.
Właściwie, to nie masz innego wyjścia, jak tylko samemu wypróbować komendę AT^U2DIAG=276. Wysłać ją możesz z okienka"Polecenie AT" w TNI.
Daj nam znać, jaki był efekt tej komendy i czy pomogło.
A wirtualny CD-ROM najlepiej jest wyłączać w Menadżerze Urządzeń.
A tak w ogóle, to problem nie ma nic wspólnego z UBDI.
Krzysztof

ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 271
Rejestracja: 2007-06-12, 10:51
Lokalizacja: Puławy/Wrocław

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: ezaq » 2011-08-05, 01:03

Chris-Kr pisze:Jaka komenda resetuje modem E173u-2, tego jeszcze nie wiemy, bo modem jest dosyć nowy.


W przypadku E173u-2 z Play działa komenda:

AT^U2DIAG=268

(o czym pisałem już kiedyś tutaj)

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: Chris-Kr » 2011-08-05, 11:40

ezaq pisze:W przypadku E173u-2 z Play działa komenda:

AT^U2DIAG=268

Owszem, ale ta komenda to nie jest reset, gdyż po jej użyciu pozostaje wyłączona karta sieciowa.
W modemach z którymi eksperymentowałem, a na których nie działało polecenie AT^U2DIAG=255, włączenie wszystkich urządzeń następowało po wydaniu polecenia AT^U2DIAG=276.
Ale teraz piłka jest stronie kolegi mefa.

[ Dodano: 2011-08-05, 13:49 ]
Przeprowadziłem próbę na modemie E173u-2 i zgodnie ze swoimi przypuszczeniami stwierdziłem, że włączenie wszystkich urządzeń następuje po wysłaniu komendy
AT^U2DIAG=276
Aktualny stan tego parametru można odczytać poleceniem
AT^U2DIAG?
Krzysztof

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: jakubd » 2011-08-05, 15:58

Teraz potrzeba ustalić, jak to się ma do współpracy z kartami SIM Aero2. Będę nad tym siedział w weekend i eksperymentował.

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy
Posty: 11793
Rejestracja: 2005-10-12, 11:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: zDaleKi » 2011-08-05, 16:17

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.

marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 165
Rejestracja: 2008-12-13, 16:11
Lokalizacja: Zagościniec

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: marioking » 2011-08-05, 22:23

Pomocne byloby jaka komenda kolega wylaczyl uslugi. Bo ja np. przy ostatnich problemach z polaczeniem wylaczylem AT^U2DIAG=0 cd/virtuala i jakos specjalnie mi to nie pomoglo, po czym modem jakos sam zaczal dzialac po kilku godzinach mimo tych wylaczonych uslug.

Zna ktos kod na wylaczanie voice w tych modemach od play? Bo wszedzie sa sposoby na wlaczanie za to w przeciwna strone juz nie bardzo., A to najpewniej jest przyczyna problemow z nowymi kartami aero2. Tak apropo ma to miejsce od poczatku sierpnia gdy cos grzebali w sieci by zalatac te problemy z luka w temacie polaczenie glosowch. Od tego czasu siec reaguje "ostrzej" na komorki, i stad moga sie brac klopoty e173 gdyz z racji obslugi voice moze byc traktowany podobnie. Wnioskuje z tego ze rownie stary model e169 raczej nie slychac by mial problemy, a on voice nie ma.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: Chris-Kr » 2011-08-05, 22:34

marioking pisze:Pomocne byloby jaka komenda kolega wylaczyl uslugi.

Podał, że wyłączył CD-ROM przy pomocy TNI, czyli musiała to być komenda AT^U2DIAG=256.
Krzysztof

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: jakubd » 2011-08-07, 17:08

Nie chcę duplikować informacji z sąsiedniego wątku, ale wspomnieć trzeba: moje (i Janusza) rozwiązanie tego problemu opisałem na blogu. Wystarczy włączyć tryb zgodności dla aplikacji Play i poprawić pobieranie adresu IP na automatyczny - działa bez pudła. Sam problem występuje TYLKO w Windows 7. Vista i XP problemu nie mają.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=356403#356403
oraz
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-i-huawei ... azany.html

berni
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 497
Rejestracja: 2009-06-14, 22:21
Lokalizacja: PL

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: berni » 2011-08-13, 16:17

Chris-Kr pisze:W większości modemów firmy Huawei reset robi komenda AT^U2DIAG=255

Huawei E173s1 nie przyjmuje tej komendy, w załączniku zrzut.
ezaq pisze:W przypadku E173u-2 z Play działa komenda:

AT^U2DIAG=268

Taka właśnie komenda przywraca stan pierwotny dla E173s1 - jest tylko modem, bez k. sieciowej. Gdy tego Huaweia przełączę na tylko k. sieciową komendą at^u2diag=5 to w niebrandowanych Mobile Partner nie mogę uruchomić netu, natomiast w menedżerze "blueconnect" - to brandowany dla Ery MP, połączenie z netem jest bezproblemowe, jest tu odpowiedni NDISPlugin - w załączniku zrzut. Podobnie jest po wykonaniu komendy at^u2diag=276 (modem+k.siec) tutaj "blueconnect łączy w NDIS.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: Chris-Kr » 2011-08-13, 16:35

berni pisze:Huawei E173s1 nie przyjmuje tej komendy, w załączniku zrzut.

Dlatego napisałem "w większości modemów".
W E173 (oraz w kilku innych też) reset do ustawień fabrycznych odbywa się poleceniem AT^U2DIAG=276 - http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+AT-commands
Krzysztof

knebel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2012-01-09, 14:38
Lokalizacja: 127.0.0.1

Error 619

Postautor: knebel » 2012-01-09, 14:44

Witam, i sorry za podklejenie się pod czyjś topic

Czy spotkaliście się z errorem 619 podczas ustanawiania połączenia z Siecią Aero2?
Nie mogę sobie z tym poradzić.

Modem Huawei E173u2 + nowa karta SIM Aero2
Screen poniżej:
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23470
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: wojteks » 2012-01-09, 16:30

knebel pisze:Huawei E173u2 + nowa karta SIM Aero2

Jakie firmware w modemie?
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

knebel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2012-01-09, 14:38
Lokalizacja: 127.0.0.1

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: knebel » 2012-01-09, 18:42

Fabrycznie było : 11.126.16.05.264
Zgodnie z instrukcjami na stronie JDTECH zaktualizowanłem modem do 11.126.85.00.209

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23470
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: wojteks » 2012-01-09, 18:55

APN wpisany prawidłowy?
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

knebel
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2012-01-09, 14:38
Lokalizacja: 127.0.0.1

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: knebel » 2012-01-09, 19:24

Byłem przekonany, że jest "darmowy" - a jednak nie był... (dwa razy to ustawiałem w top net info)

Po zmianie z "internet" na "darmowy" wszystko ruszyło.

Dziękuje za pomoc i sorki za marnowanie czasu :)

Konani
Stały użytkownik forum
Posty: 103
Rejestracja: 2012-06-17, 19:56
Lokalizacja: Polska

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: Konani » 2012-07-17, 23:35

Czy ktos probowal wgrywac w modem e173u-1 drivery i firmware zeby dzialalo Aero2?
Pytam bo nie wiem czy ten modem obsluguje inne pasma tak jak e173u2 tylko ma wgrane stare drivery.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23470
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: wojteks » 2012-07-18, 06:44

Konani pisze:e173u-1

Ten modem nie obsługuje pasma WCDMA900 i nie będzie działał z Aero2.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 842
Rejestracja: 2007-06-11, 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Re: e173u-2; w TNI wyłączyłem virtual cd i nie działa Aero2

Postautor: jakubd » 2012-07-19, 07:34

Dopiszę, że to problem sprzętowy, a nie programowy.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości