Antena panelowa 20dBi-rewelacja!

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
walther99
Użytkownik forum

Antena panelowa 20dBi-rewelacja!

Post autor: walther99 »

Witam Kolegow! W celu powiekszania naszej wiedzy na temat anten na pasmo 1900-2100 MHz opisze nowo zakupiona i juz zalozona antene panelowa f-my Bestpartner. Ze wzgledu na moje miejsce zamieszkania {srodek lasu} w okolicach duzego miasta jeszcze niedawno zanim na dzewach pojawily sie liscie za posrednictwem anteny panelowej maxi 15 dBi mialem slaby -1 kreska sygnal umts/hsdpa. Pozna wiosna niestety sygnal zniknal, i mimo podniesienia masztu pozostal mi tylko EDGE. Dlugo szukalem bardziej sprawnej anteny i wreszcie pokazala sie w tej samej firmie gdzie zakupilem poprzednia http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9. Zalozylem ja 3 dni temu i wielka radosc- jest sygnal,niestety tylko 1 {kreska} ale sygnal bardzo stabilny!!! ,nic nie rozlancza a transfer do......1,68Mbit/s!!!.Jeden tylko mankament tej anteny,a mianowicie cena:560zl !!!. Jezeli ktos jest na ewidentnym skraju sygnalu umts i jest ta antena w jego zasiegu finansowym to goraco polecam!. W takiej sytuacji bardzo wazna rzecza jest dobranie odpowiedniego kabla!!! ja uzylem H-1000 niskostratny
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena panelowa 20dBi-rewelacja!

Post autor: mar_kow »

...No tak cena niezbyt porywająca :? ... Trzeba być mocno zdesperowanym żeby ją kupić...
walther99
Użytkownik forum

Ano bylem bardzo mocno zdesperowany wiedzac ze hsdpa jest a wlasciwie go nie ma .
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

No proszę Bestpartner staje się potentatem na rynku UMTS. Ale ceny... :( - widać za jakość trzeba słono płacić :| Już wyobrażam sobie te podróby na Allegro :lol:
Latka lecą...
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

Mam trzy pytania? :D
Ile masz km do nadajnika 3G
Na mapkach daleką jesteś od granicy zasięgu 3G ?
Jaką masz długość kabla od anteny do modemu ?
:wink: THX
walther99
Użytkownik forum

ad1;do nadajnika mam ok 5km,ale w moim przypadku niestety w jego kierunku mam 2-kilometrowa sciane lasu.
ad2; Orangutan mapke mojej okolicy troszke sobie olal nie potrafie Ci dokladnie odpowiedziec.
ad3;kabel jak pisalem H-1000, 12metrow.
antena ustawiona pod katem 45' w gore nad wierzcholki drzew
przemask84
Początkujący użytkownik forum

Post autor: przemask84 »

jesli ma pan na sprzedaz ta antene panelowa maxi 15 dBi prosze o kontakt :) [email protected]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

przemask84 pisze:jesli ma pan na sprzedaz ta antene panelowa maxi 15 dBi prosze o kontakt
Poszukaj tu: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9.
przemask84

Jaco znam ta stronę :) liczyłem po prostu na niższe koszta :) a tak apropo pozwolę sobie zadać tu pytanie aby nie zakładać nowego wątku. chodzi właśnie o ta antenę i ten sklep internetowy. w ich ofercie jest opcja tej anteny wraz z przyłączem RF5 10m MCCARD-N(m) napisane jest tez ze jest kompatybilne z niemal wszystkimi modemami

ink: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10

ale czy to jest ten najmniej stratny kabel? i co to za dziwne przyłącza?
Złącze N(m) podłączane od strony anteny, złącze MCCARD od strony modemu

Kompatybilne modemy:
Option GlobeTrotter,
Combo,
Fusion,
Combo EDGE,
EDGE,
3GQUAD,
3G,
Fusion QUAD,
Fusion + HSDPA ready,
3G EDGEHSDPA ready,
HSDPA,
GT MAX,
Fusion+,
3G EDGE,
Option Globesurfer ICON,
Netbox 2,
link: http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=34

prześledziłem możliwie wszystkie tematy na forum związane z tematyka anten i modemów i na nic takiego jeszcze się nie natknąłem. nie widziałem tez nigdzie konektora z takim przyłączem jaki ma ten kabel.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemask84 pisze:i co to za dziwne przyłącza?
jakie dziwne?, złącze N jest od strony anteny (panel pewnie ma na stałe złącze N)
złącze MCCARD jest stosowane w modemach wymienionych jako kompatybilne (oraz w niektórych kartach WiFi na PCMCIA)

Do tego kabla nie stosuje się konektora, N do anteny bezpośrednio a MCCARD do modemu bezpośrednio (chociaż ten kabel jest dość gruby i łatwo uszkodzić złącze MCCARD).
Nie pomagam na PW!
przemask84

mhm.. rozumiem. niestety nie widzę na tej liście modemu huwai e630. w takim wypadku chcąc kupić taki zestaw będę musiał zaopatrzyć sie jeszcze w dodatkowy konektor z przejściem z MCCARD na wtyk modemu e630? a jeśli chodzi o kabel, jest to H-1000? ten najmniej stratny? i jaka jest różnica miedzy dBi a dB ? jeśli chodzi o praktykę? czy moc anteny 15dBi będzie równa mocy 15dB?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Przewód RF5 to praktycznie to samo co H155 o średnicy około 7mm, natomiast H1000 to przewód o średnicy 11mm więc nie wyobrażam sobie jego połączenia do modemu bezpośrednio, osobiście do obydwu średnic przewodu stosowałbym "pigtail" ze złącza typowego dla danego modemu do np. N (szczególnie przy H1000).
Niestety nie wiem jakie złącze jest w Huawei e630

w linku jest wiele informacji o antenach i kablach
http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=980
Nie pomagam na PW!
krzaczor93
Stały użytkownik forum

Post autor: krzaczor93 »

A da się jakoś skutecznie podłączyć tą antenę do Huawei E220?? :cry: :cry: :cry:

Mam jedyne....40kb/s :cry: :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

krzaczor93 pisze:A da się jakoś skutecznie podłączyć tą antenę do Huawei E220??
Tak.Musisz się zaopatrzyć w konektor uniwersalny lub przyklejany i zlokalizować antenę w tym modemie i tam go przyłożyć. Poszukaj na forum bo było kilka podobnych tematów.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

przemask84 pisze:mhm.. rozumiem. niestety nie widzę na tej liście modemu huwai e630.
Ech kolego pewnie już po ptakach, bo post z przed miesiąca, ale zauważ, że w ofercie Best partner są trzy rodzaje kabli
MCCARD- N,
SMA-N
SMB-N
Złącze SMA obok FME jest najpopularniejsze w Internecie komórkowym. Na allegro znajdziesz mnóstwo konektorów z takimi złączami . Pamiętaj tylko o tym żeby złącze SMA z jednej strony kabla było męskie a z drugiej żeńskie. Po za tym można kupić dowolny konektor i zacisnąć samemu

Aha i jeszcze, co ciekawe best partner pisze, że złącze SMB Pasuje do modemów Huawei E618, E620, E630. jest to na stronie, którą zlinkowałeś. :/
przemask84 pisze:jaka jest różnica miedzy dBi a dB
W dB wyraża sie (m.in) tłumienie sygnału na jakimś odcinku przestrzeni np w powietrzu w wodzie w kablu (antenowym) im mniej tym lepiej. W dBi określa zysk anteny - czyli o ile dB sygnał jest mocniejszy od siły sygnału hipotetycznej anteny izotropowej (takiej która promieniuje we wszystkich kierunkach z taką samą mocą) zysk anteny izotropowej wynosi 0 dBi. Im antena ma więcej dBi tym lepiej. Są pewne bariery, których fizycy nie mogą przekroczyć. Ale nie przeszkadzają one handlarzom z allegro. Więc jeżeli widzisz antenę o zysku znacznie odbiegającym od innych..... ;)
Latka lecą...
Awatar użytkownika
smokin_aces

Post autor: smokin_aces »

Witam! Ja mam z kolei takie pytanie. mieszkam w dolinie a na szczycie pagórka jest UMTS pełny zasięg. Czy jak wystawie na dachu swojego domu taka antene panelowa, (o której mowa w tym temacie( w strone tego pagórka to czy złapie zasięg i czy osiągnie on pełny lub prawie pełny sygnał? Chciałbym zaznaczyć, ze w dolince przy domu zasięgu UMTS <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie ma, a odległość do szczytu pagórka to jakies 300m w lini prostej. Pozdrawiam!
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

smokin_aces pisze:mieszkam w dolinie a na szczycie pagórka jest UMTS pełny zasięg.
Zamiast w drogi panel zainwestuj najpierw w wysoki maszt, złóż biquada,ustaw jak najwyżej i zobacz, czy działa. Jeśli tak to możesz pomyśleć o czymś mocniejszym. Jeśłi pagórek jest za wysoki to nawet najlepsza antena nic nie da, bo fale będą się na nim zatrzymywać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ufo atakuje pisze:zainwestuj najpierw w wysoki maszt, złóż biquada,ustaw jak najwyżej
Do 3-3.5m od podstawy. Na wyższy pozwolenie potrzeba.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Na wyższy pozwolenie potrzeba.
A czy ktoś sprawdzał czy to pozwolenie to taki problem ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:A czy ktoś sprawdzał czy to pozwolenie to taki problem ?
Sądzę, że nie. Wszystko zależy od warunków czyli np. czy coś lata w pobliżu no i oczywiście co na maszcie będzie. ;)

P.S.
bob napiszesz jak to jest z tym firmwarem? :]

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-04-12, 18:43 ]
Jutro bo wczoraj zapomniałeś. Na PW Ok ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Sądzę, że nie. Wszystko zależy od warunków czyli np. czy coś lata w pobliżu no i oczywiście co na maszcie będzie. ;)
Przy okazji planowanej kiedyś inwestycji dostałem informacje, że to właśnie w lotnictwie wojskowym się załatwia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A tak jak już o maszt się rozchodzi to proszę:
>KLIK<
Segmenty o długości 4m - można łączyć do wysokości 20 m. (5 szt) - 499zł.

To może i 4m można bez zgody. :niepewny:

[ Dodano: 2008-04-12, 18:46 ]
bob pisze:Przy okazji planowanej kiedyś inwestycji dostałem informacje, że to właśnie w lotnictwie wojskowym się załatwia.
Dziwne, ale możliwe.
Awatar użytkownika
smokin_aces

Post autor: smokin_aces »

No ok, ale skoro na samym szczycie tej górki jest pełny umts, a dom mam w lini prostej 300m i nic nie zasłania szczytu tej góki to taka antena panelowa nie da rady wyłapać sygnału ze szczytu tej górki skoro koledzie wyłapała sygnał HSDPA z nadajnika, który był zasłonięty 2km lasem?
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

A gdzie jest NodeB ktorego sygnal lapiesz? W "dolku"? Na innym wzniesieniu?

Fale radiowe nie kleja sie do ziemi przechodzac nad wzgorzem tylko co najwyzej zalamuja...
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

smokin_aces, ale fale które dotrą na szczyt górki dalej będą się wznośić i nie spłyną w górki w dół. Można to porównać do żarówki którą zasłania górka - poniżej górki nie będzie widać jej, dlatego musisz postawić tam lustro (w Twoim przypadku antenę)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ