Antena panelowa 20dBi-rewelacja!
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena panelowa 20dBi-rewelacja!
Witam Kolegow! W celu powiekszania naszej wiedzy na temat anten na pasmo 1900-2100 MHz opisze nowo zakupiona i juz zalozona antene panelowa f-my Bestpartner. Ze wzgledu na moje miejsce zamieszkania {srodek lasu} w okolicach duzego miasta jeszcze niedawno zanim na dzewach pojawily sie liscie za posrednictwem anteny panelowej maxi 15 dBi mialem slaby -1 kreska sygnal umts/hsdpa. Pozna wiosna niestety sygnal zniknal, i mimo podniesienia masztu pozostal mi tylko EDGE. Dlugo szukalem bardziej sprawnej anteny i wreszcie pokazala sie w tej samej firmie gdzie zakupilem poprzednia http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9. Zalozylem ja 3 dni temu i wielka radosc- jest sygnal,niestety tylko 1 {kreska} ale sygnal bardzo stabilny!!! ,nic nie rozlancza a transfer do......1,68Mbit/s!!!.Jeden tylko mankament tej anteny,a mianowicie cena:560zl !!!. Jezeli ktos jest na ewidentnym skraju sygnalu umts i jest ta antena w jego zasiegu finansowym to goraco polecam!. W takiej sytuacji bardzo wazna rzecza jest dobranie odpowiedniego kabla!!! ja uzylem H-1000 niskostratny
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena panelowa 20dBi-rewelacja!
...No tak cena niezbyt porywająca
... Trzeba być mocno zdesperowanym żeby ją kupić...

-
- Użytkownik forum
Ano bylem bardzo mocno zdesperowany wiedzac ze hsdpa jest a wlasciwie go nie ma .
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
No proszę Bestpartner staje się potentatem na rynku UMTS. Ale ceny...
- widać za jakość trzeba słono płacić
Już wyobrażam sobie te podróby na Allegro 

Latka lecą...
-
- Stały użytkownik forum
Mam trzy pytania?
Ile masz km do nadajnika 3G
Na mapkach daleką jesteś od granicy zasięgu 3G ?
Jaką masz długość kabla od anteny do modemu ?
THX

Ile masz km do nadajnika 3G
Na mapkach daleką jesteś od granicy zasięgu 3G ?
Jaką masz długość kabla od anteny do modemu ?

-
- Użytkownik forum
ad1;do nadajnika mam ok 5km,ale w moim przypadku niestety w jego kierunku mam 2-kilometrowa sciane lasu.
ad2; Orangutan mapke mojej okolicy troszke sobie olal nie potrafie Ci dokladnie odpowiedziec.
ad3;kabel jak pisalem H-1000, 12metrow.
antena ustawiona pod katem 45' w gore nad wierzcholki drzew
ad2; Orangutan mapke mojej okolicy troszke sobie olal nie potrafie Ci dokladnie odpowiedziec.
ad3;kabel jak pisalem H-1000, 12metrow.
antena ustawiona pod katem 45' w gore nad wierzcholki drzew
-
- Początkujący użytkownik forum
jesli ma pan na sprzedaz ta antene panelowa maxi 15 dBi prosze o kontakt
[email protected]

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poszukaj tu: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9.przemask84 pisze:jesli ma pan na sprzedaz ta antene panelowa maxi 15 dBi prosze o kontakt
-
Jaco znam ta stronę
liczyłem po prostu na niższe koszta
a tak apropo pozwolę sobie zadać tu pytanie aby nie zakładać nowego wątku. chodzi właśnie o ta antenę i ten sklep internetowy. w ich ofercie jest opcja tej anteny wraz z przyłączem RF5 10m MCCARD-N(m) napisane jest tez ze jest kompatybilne z niemal wszystkimi modemami
ink: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10
ale czy to jest ten najmniej stratny kabel? i co to za dziwne przyłącza?
prześledziłem możliwie wszystkie tematy na forum związane z tematyka anten i modemów i na nic takiego jeszcze się nie natknąłem. nie widziałem tez nigdzie konektora z takim przyłączem jaki ma ten kabel.

ink: http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10
ale czy to jest ten najmniej stratny kabel? i co to za dziwne przyłącza?
link: http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=34Złącze N(m) podłączane od strony anteny, złącze MCCARD od strony modemu
Kompatybilne modemy:
Option GlobeTrotter,
Combo,
Fusion,
Combo EDGE,
EDGE,
3GQUAD,
3G,
Fusion QUAD,
Fusion + HSDPA ready,
3G EDGEHSDPA ready,
HSDPA,
GT MAX,
Fusion+,
3G EDGE,
Option Globesurfer ICON,
Netbox 2,
prześledziłem możliwie wszystkie tematy na forum związane z tematyka anten i modemów i na nic takiego jeszcze się nie natknąłem. nie widziałem tez nigdzie konektora z takim przyłączem jaki ma ten kabel.
- wojteks
- *** Administrator ***
jakie dziwne?, złącze N jest od strony anteny (panel pewnie ma na stałe złącze N)przemask84 pisze:i co to za dziwne przyłącza?
złącze MCCARD jest stosowane w modemach wymienionych jako kompatybilne (oraz w niektórych kartach WiFi na PCMCIA)
Do tego kabla nie stosuje się konektora, N do anteny bezpośrednio a MCCARD do modemu bezpośrednio (chociaż ten kabel jest dość gruby i łatwo uszkodzić złącze MCCARD).
Nie pomagam na PW!
-
mhm.. rozumiem. niestety nie widzę na tej liście modemu huwai e630. w takim wypadku chcąc kupić taki zestaw będę musiał zaopatrzyć sie jeszcze w dodatkowy konektor z przejściem z MCCARD na wtyk modemu e630? a jeśli chodzi o kabel, jest to H-1000? ten najmniej stratny? i jaka jest różnica miedzy dBi a dB ? jeśli chodzi o praktykę? czy moc anteny 15dBi będzie równa mocy 15dB?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przewód RF5 to praktycznie to samo co H155 o średnicy około 7mm, natomiast H1000 to przewód o średnicy 11mm więc nie wyobrażam sobie jego połączenia do modemu bezpośrednio, osobiście do obydwu średnic przewodu stosowałbym "pigtail" ze złącza typowego dla danego modemu do np. N (szczególnie przy H1000).
Niestety nie wiem jakie złącze jest w Huawei e630
w linku jest wiele informacji o antenach i kablach
http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=980
Niestety nie wiem jakie złącze jest w Huawei e630
w linku jest wiele informacji o antenach i kablach
http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=980
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
A da się jakoś skutecznie podłączyć tą antenę do Huawei E220??
Mam jedyne....40kb/s

Mam jedyne....40kb/s

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tak.Musisz się zaopatrzyć w konektor uniwersalny lub przyklejany i zlokalizować antenę w tym modemie i tam go przyłożyć. Poszukaj na forum bo było kilka podobnych tematów.krzaczor93 pisze:A da się jakoś skutecznie podłączyć tą antenę do Huawei E220??
- sardo nunspa
Ech kolego pewnie już po ptakach, bo post z przed miesiąca, ale zauważ, że w ofercie Best partner są trzy rodzaje kabliprzemask84 pisze:mhm.. rozumiem. niestety nie widzę na tej liście modemu huwai e630.
MCCARD- N,
SMA-N
SMB-N
Złącze SMA obok FME jest najpopularniejsze w Internecie komórkowym. Na allegro znajdziesz mnóstwo konektorów z takimi złączami . Pamiętaj tylko o tym żeby złącze SMA z jednej strony kabla było męskie a z drugiej żeńskie. Po za tym można kupić dowolny konektor i zacisnąć samemu
Aha i jeszcze, co ciekawe best partner pisze, że złącze SMB Pasuje do modemów Huawei E618, E620, E630. jest to na stronie, którą zlinkowałeś.

W dB wyraża sie (m.in) tłumienie sygnału na jakimś odcinku przestrzeni np w powietrzu w wodzie w kablu (antenowym) im mniej tym lepiej. W dBi określa zysk anteny - czyli o ile dB sygnał jest mocniejszy od siły sygnału hipotetycznej anteny izotropowej (takiej która promieniuje we wszystkich kierunkach z taką samą mocą) zysk anteny izotropowej wynosi 0 dBi. Im antena ma więcej dBi tym lepiej. Są pewne bariery, których fizycy nie mogą przekroczyć. Ale nie przeszkadzają one handlarzom z allegro. Więc jeżeli widzisz antenę o zysku znacznie odbiegającym od innych.....przemask84 pisze:jaka jest różnica miedzy dBi a dB

Latka lecą...
- smokin_aces
Witam! Ja mam z kolei takie pytanie. mieszkam w dolinie a na szczycie pagórka jest UMTS pełny zasięg. Czy jak wystawie na dachu swojego domu taka antene panelowa, (o której mowa w tym temacie( w strone tego pagórka to czy złapie zasięg i czy osiągnie on pełny lub prawie pełny sygnał? Chciałbym zaznaczyć, ze w dolince przy domu zasięgu UMTS <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie ma, a odległość do szczytu pagórka to jakies 300m w lini prostej. Pozdrawiam!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zamiast w drogi panel zainwestuj najpierw w wysoki maszt, złóż biquada,ustaw jak najwyżej i zobacz, czy działa. Jeśli tak to możesz pomyśleć o czymś mocniejszym. Jeśłi pagórek jest za wysoki to nawet najlepsza antena nic nie da, bo fale będą się na nim zatrzymywać.smokin_aces pisze:mieszkam w dolinie a na szczycie pagórka jest UMTS pełny zasięg.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do 3-3.5m od podstawy. Na wyższy pozwolenie potrzeba.Ufo atakuje pisze:zainwestuj najpierw w wysoki maszt, złóż biquada,ustaw jak najwyżej
- bob
- Guru bezprzewodowy
A czy ktoś sprawdzał czy to pozwolenie to taki problem ?ja.michal pisze:Na wyższy pozwolenie potrzeba.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sądzę, że nie. Wszystko zależy od warunków czyli np. czy coś lata w pobliżu no i oczywiście co na maszcie będzie.bob pisze:A czy ktoś sprawdzał czy to pozwolenie to taki problem ?

P.S.
bob napiszesz jak to jest z tym firmwarem?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-04-12, 18:43 ]
Jutro bo wczoraj zapomniałeś. Na PW Ok ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Przy okazji planowanej kiedyś inwestycji dostałem informacje, że to właśnie w lotnictwie wojskowym się załatwia.ja.michal pisze:Sądzę, że nie. Wszystko zależy od warunków czyli np. czy coś lata w pobliżu no i oczywiście co na maszcie będzie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A tak jak już o maszt się rozchodzi to proszę:
>KLIK<
Segmenty o długości 4m - można łączyć do wysokości 20 m. (5 szt) - 499zł.
To może i 4m można bez zgody.
[ Dodano: 2008-04-12, 18:46 ]
>KLIK<
Segmenty o długości 4m - można łączyć do wysokości 20 m. (5 szt) - 499zł.
To może i 4m można bez zgody.

[ Dodano: 2008-04-12, 18:46 ]
Dziwne, ale możliwe.bob pisze:Przy okazji planowanej kiedyś inwestycji dostałem informacje, że to właśnie w lotnictwie wojskowym się załatwia.
- smokin_aces
No ok, ale skoro na samym szczycie tej górki jest pełny umts, a dom mam w lini prostej 300m i nic nie zasłania szczytu tej góki to taka antena panelowa nie da rady wyłapać sygnału ze szczytu tej górki skoro koledzie wyłapała sygnał HSDPA z nadajnika, który był zasłonięty 2km lasem?
- yagi
A gdzie jest NodeB ktorego sygnal lapiesz? W "dolku"? Na innym wzniesieniu?
Fale radiowe nie kleja sie do ziemi przechodzac nad wzgorzem tylko co najwyzej zalamuja...
Fale radiowe nie kleja sie do ziemi przechodzac nad wzgorzem tylko co najwyzej zalamuja...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
smokin_aces, ale fale które dotrą na szczyt górki dalej będą się wznośić i nie spłyną w górki w dół. Można to porównać do żarówki którą zasłania górka - poniżej górki nie będzie widać jej, dlatego musisz postawić tam lustro (w Twoim przypadku antenę)
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)