Czy jest szansa na EDGE?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy jest szansa na EDGE?
Czy w mojej lokalizacji, jest szansa na to, że złapię stabilne EDGE? Mam zamiar podpisać umowę z iPlusem, ale muszę mieć 100% pewność, że będę w zasięgu EDGE, GPRS mnie nie interesuję. Mieszkam w Szamotułach (ok. 30 km na północ od Poznania), teren jest płaski, nie ma żadnych większych lasów itp., jedyną przeszkodą są domy.
Proszę też o informację jaki modem wybrać z tych dostępnych w iPlusie http://www.iplus.pl/indywidualni-modemy-usb.html , jaką antenę itp. (na allegro znalazłem same anteny 2,4 GHz, ale wydaję mi się, że antena musi być pod inną częstotliwość).
W załączniku dołączam mapkę zasięgu z mojej okolicy ze strony Plusa.
Proszę też o informację jaki modem wybrać z tych dostępnych w iPlusie http://www.iplus.pl/indywidualni-modemy-usb.html , jaką antenę itp. (na allegro znalazłem same anteny 2,4 GHz, ale wydaję mi się, że antena musi być pod inną częstotliwość).
W załączniku dołączam mapkę zasięgu z mojej okolicy ze strony Plusa.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy jest szansa na EDGE?
lukiR pisze:jaką antenę itp. (na allegro znalazłem same anteny 2,4 GHz, ale wydaję mi się, że antena musi być pod inną częstotliwość).

http://www.iplus.pl/indywidualni-modemy ... on-3g.html ponieważ ma gniazdo na tą antenę.lukiR pisze:Proszę też o informację jaki modem wybrać z tych dostępnych w iPlusie

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zawsze jest o ile masz nadajniki z EDGE. W Plusie może być z tym ciężko ale nie powinno cię to powstrzymać od najpierw przetestowania usługi.lukiR pisze:jest szansa na to, że złapię stabilne EDGE?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź prepaidem na telefonie.lukiR pisze:Mam zamiar podpisać umowę z iPlusem, ale muszę mieć 100% pewność

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
100% szansy nie ma,ale wygląda na to,że problemu nie będzie.lukiR pisze:Czy w mojej lokalizacji, jest szansa na to, że złapię stabilne EDGE?
EDGE na antenie kierunkowej raczej złapiesz (chyba,że będziesz bardzo blisko nadajnika GPRSowego) - ale to,czy transmisja będzie stabilna nie zależy tylko od siły sygnału - w szczycie to i prędkości gprsowej możesz nie osiągać - ja tak mam - poza szczytem jak w podpisie,w szczycie jak po limicie.
Trzeba po prostu potestować na Simdacie.
Jeśli nie masz od kogo pożyczyć modemu i anteny,to pozostaje tylko zakup,i ewentualna odsprzedaż na allegro w racie niepowodzenia.
Antena raczej na 900 MHz.
Wiecej rzetelnej informacji znajdziesz w FAQ.
- Jaco
Dokładnie również zapoznaj się z tym tematem: Chcę mieć internet bezprzewodowy a także z tym: Jak wybrać antenębob pisze:Sprawdź prepaidem na telefonie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
telefon to mu w tej lokalizacji złapie GPRSbob pisze:Sprawdź prepaidem na telefonie
-
- Użytkownik forum
Obecnie mam pakiet internetowy w MixPlusie, mam stabilny GPRS, pliki ściąga z prędkością ok 5,4 KB/s, BTS z GPRS mam jakieś 300 m od siebie, tyle, że w przeciwnym kierunku do tego w którym jest zasięg EDGE według mapki, którą podałem.
Swoją drogą to dziwny trochę ten Plus, wszystkie okoliczne wioski mają EDGE, a w mieście jest tylko GPRS
Swoją drogą to dziwny trochę ten Plus, wszystkie okoliczne wioski mają EDGE, a w mieście jest tylko GPRS

- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak z nimi wszystkimi jest.lukiR pisze:Swoją drogą to dziwny trochę ten Plus, wszystkie okoliczne wioski mają EDGE, a w mieście jest tylko GPRS

To może lepiej samą antenę. Po co w modem inwestować ?Patryk_ pisze:telefon to mu w tej lokalizacji złapie GPRS
-
- Użytkownik forum
Telefon odpada, mam k510i więc nie ma EDGE, poza tym do internetu mają mieć dostęp też pozostali domownicy, a ja nie mam zamiaru użyczać im telefonu
Zresztą modem przy umowie kosztuje tylko 60 zł więc nie ma się nad czym zastanawiać.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
U mnie jest dokładnie to samo,w Kętach tylko GPRS,a na wioskach obok EDGE.lukiR pisze:Swoją drogą to dziwny trochę ten Plus, wszystkie okoliczne wioski mają EDGE, a w mieście jest tylko GPRS
Ale i tak najlepsze są te plamy 3G

[ Dodano: 2008-06-22, 12:42 ]
żeby tylko telefon miał złącze antenowebob pisze:To może lepiej samą antenę.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale chodziło Ci,żeby sprawdzić przed podpisaniem umowy. Czy o coś innego ?lukiR pisze:Zresztą modem przy umowie kosztuje tylko 60 zł więc nie ma się nad czym zastanawiać.

-
- Użytkownik forum

Obecnie jest promocja w Plusie, że mogę testować przez 7 dni, więc ewentualnie mogę oddać modem i rozwiązać umowę, tylko muszę wcześniej wiedzieć jaką antenę zakupić.
- Jaco
lukiR pisze:W załączniku dołączam mapkę zasięgu z mojej okolicy ze strony Plusa.
Tymi mapkami nie ma się co sugerować. Najlepiej jest przetestować usługę na prepaidach.Patryk_ pisze:U mnie jest dokładnie to samo,w Kętach tylko GPRS,a na wioskach obok EDGE.
Ale i tak najlepsze są te plamy 3G
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jednak linki do FAQ się przydają.lukiR pisze:w moim mieście jest prawdopodobnie nadajnik UMTS Eryhttp://btsearch.pl/szukaj...siec=1&mode=std

Wracamy do początku.Jaco pisze:Najlepiej jest przetestować usługę na prepaidach.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Akurat w okolicy przedstawionej na mojej mapce wszystko sie doskonale zgadza,poza UMTSJaco pisze:Tymi mapkami nie ma się co sugerować

Jeżeli w mieście są stacje tylko z GPRS,mające w danej lokalizacji bardzo mocny sygnał,to o EDGE z dalszej stacji będzie ciężko,nawet na kierunkowej antenie.
[ Dodano: 2008-06-22, 12:58 ]
to oczywisteJaco pisze:Najlepiej jest przetestować usługę na prepaidach.

[ Dodano: 2008-06-22, 13:02 ]
www.wieprz.net/bts > szukasz stacji Plusa zlokalizowanej "po stronie EDGE",obliczasz na Google Earth odległość od swojej lokalizacji,i dajesz info na forum.lukiR pisze:tylko muszę wcześniej wiedzieć jaką antenę zakupić.
W płaskim terenie bez większych przeszkód do 6 km - np.Dipol ATK10
-
- Użytkownik forum
Po przejrzeniu ofert wszystkich operatorów, najlepiej wygląda oferta Orange Free Standard, jeśli zakupię za pośrednictwem sklepu online na orange.pl, limit danych 1,5 gb na miesiąc i aktywacja za 1zł, tylko jak sprawdzić na tych ich mapkach zasięgu czy jest się w zasięgu GPRS czy EDGE, bo oba standardy są w legendzie oznaczone tym samym kolorem
Chyba, że w całym kraju mają zasięg EDGE...
Mam 2 BTSy Orange w mieście: http://btsearch.pl/szukaj.php?search=sz ... 2&mode=std , da się określić czy któryś jest w EDGE?
Co do ERY to wprawdzie mam UMTS, ale limit 500 mb i tak mi tego nie pozwoli wykorzystać.

Mam 2 BTSy Orange w mieście: http://btsearch.pl/szukaj.php?search=sz ... 2&mode=std , da się określić czy któryś jest w EDGE?
Co do ERY to wprawdzie mam UMTS, ale limit 500 mb i tak mi tego nie pozwoli wykorzystać.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
tak,mają w całym kraju,ale ich sieć GSM jest chyba najbardziej obciążona ze wszystkich.lukiR pisze:Chyba, że w całym kraju mają zasięg EDGE...
-
- Użytkownik forum
Po przejrzeniu oferty wszystkich operatorów zdecydowałem się jednak na Orange Free z modemem Option ICON 225, mam 4 kreski zasięgu EDGE i download w porywach dochodzi do 285 kbps robiłem ping do kilku większych serwisów i wynosi od 400 do 1000 ms, nie mam utraconych pakietów.
Muszę pochwalić obsługę Orange w moim mieście ponieważ sami zaproponowali mi udostępnienie modemu na 24 godzinny test przed podpisaniem umowy bez żadnych zobowiązań (spisali tylko moje dane, żeby mieli pewność, że go oddam
), więc mogłem sobię spokojnie sprawdzić zasięg, kartę SIM do testów oczywiście musiałem sobie kupić sam.
Jeszcze może sprawię sobię jakąś antenę panelową i konektor żeby mieć full zasięg.
Muszę pochwalić obsługę Orange w moim mieście ponieważ sami zaproponowali mi udostępnienie modemu na 24 godzinny test przed podpisaniem umowy bez żadnych zobowiązań (spisali tylko moje dane, żeby mieli pewność, że go oddam

Jeszcze może sprawię sobię jakąś antenę panelową i konektor żeby mieć full zasięg.