Czy jest szansa na EDGE?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukiR
Użytkownik forum

Czy jest szansa na EDGE?

Post autor: lukiR »

Czy w mojej lokalizacji, jest szansa na to, że złapię stabilne EDGE? Mam zamiar podpisać umowę z iPlusem, ale muszę mieć 100% pewność, że będę w zasięgu EDGE, GPRS mnie nie interesuję. Mieszkam w Szamotułach (ok. 30 km na północ od Poznania), teren jest płaski, nie ma żadnych większych lasów itp., jedyną przeszkodą są domy.
Proszę też o informację jaki modem wybrać z tych dostępnych w iPlusie http://www.iplus.pl/indywidualni-modemy-usb.html , jaką antenę itp. (na allegro znalazłem same anteny 2,4 GHz, ale wydaję mi się, że antena musi być pod inną częstotliwość).
W załączniku dołączam mapkę zasięgu z mojej okolicy ze strony Plusa.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Czy jest szansa na EDGE?

Post autor: bob »

lukiR pisze:jaką antenę itp. (na allegro znalazłem same anteny 2,4 GHz, ale wydaję mi się, że antena musi być pod inną częstotliwość).
:faq: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
lukiR pisze:Proszę też o informację jaki modem wybrać z tych dostępnych w iPlusie
http://www.iplus.pl/indywidualni-modemy ... on-3g.html ponieważ ma gniazdo na tą antenę. ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

lukiR pisze:jest szansa na to, że złapię stabilne EDGE?
Zawsze jest o ile masz nadajniki z EDGE. W Plusie może być z tym ciężko ale nie powinno cię to powstrzymać od najpierw przetestowania usługi.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

lukiR pisze:Mam zamiar podpisać umowę z iPlusem, ale muszę mieć 100% pewność
Sprawdź prepaidem na telefonie. ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

lukiR pisze:Czy w mojej lokalizacji, jest szansa na to, że złapię stabilne EDGE?
100% szansy nie ma,ale wygląda na to,że problemu nie będzie.
EDGE na antenie kierunkowej raczej złapiesz (chyba,że będziesz bardzo blisko nadajnika GPRSowego) - ale to,czy transmisja będzie stabilna nie zależy tylko od siły sygnału - w szczycie to i prędkości gprsowej możesz nie osiągać - ja tak mam - poza szczytem jak w podpisie,w szczycie jak po limicie.

Trzeba po prostu potestować na Simdacie.
Jeśli nie masz od kogo pożyczyć modemu i anteny,to pozostaje tylko zakup,i ewentualna odsprzedaż na allegro w racie niepowodzenia.
Antena raczej na 900 MHz.

Wiecej rzetelnej informacji znajdziesz w FAQ.
Awatar użytkownika
Jaco

bob pisze:Sprawdź prepaidem na telefonie.
Dokładnie również zapoznaj się z tym tematem: Chcę mieć internet bezprzewodowy a także z tym: Jak wybrać antenę
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Sprawdź prepaidem na telefonie
telefon to mu w tej lokalizacji złapie GPRS
lukiR
Użytkownik forum

Obecnie mam pakiet internetowy w MixPlusie, mam stabilny GPRS, pliki ściąga z prędkością ok 5,4 KB/s, BTS z GPRS mam jakieś 300 m od siebie, tyle, że w przeciwnym kierunku do tego w którym jest zasięg EDGE według mapki, którą podałem.
Swoją drogą to dziwny trochę ten Plus, wszystkie okoliczne wioski mają EDGE, a w mieście jest tylko GPRS :/
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

lukiR pisze:Swoją drogą to dziwny trochę ten Plus, wszystkie okoliczne wioski mają EDGE, a w mieście jest tylko GPRS
Tak z nimi wszystkimi jest. :rotfl:
Patryk_ pisze:telefon to mu w tej lokalizacji złapie GPRS
To może lepiej samą antenę. Po co w modem inwestować ?
lukiR
Użytkownik forum

Telefon odpada, mam k510i więc nie ma EDGE, poza tym do internetu mają mieć dostęp też pozostali domownicy, a ja nie mam zamiaru użyczać im telefonu :D Zresztą modem przy umowie kosztuje tylko 60 zł więc nie ma się nad czym zastanawiać.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lukiR pisze:Swoją drogą to dziwny trochę ten Plus, wszystkie okoliczne wioski mają EDGE, a w mieście jest tylko GPRS
U mnie jest dokładnie to samo,w Kętach tylko GPRS,a na wioskach obok EDGE.
Ale i tak najlepsze są te plamy 3G :rotfl:

[ Dodano: 2008-06-22, 12:42 ]
bob pisze:To może lepiej samą antenę.
żeby tylko telefon miał złącze antenowe ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

lukiR pisze:Zresztą modem przy umowie kosztuje tylko 60 zł więc nie ma się nad czym zastanawiać.
Ale chodziło Ci,żeby sprawdzić przed podpisaniem umowy. Czy o coś innego ? ;)
lukiR
Użytkownik forum

:szok: Właśnie przejrzałem BTSy w mojej okolicy i :szok: w moim mieście jest prawdopodobnie nadajnik UMTS Ery :szok: http://btsearch.pl/szukaj.php?search=sz ... 1&mode=std

Obecnie jest promocja w Plusie, że mogę testować przez 7 dni, więc ewentualnie mogę oddać modem i rozwiązać umowę, tylko muszę wcześniej wiedzieć jaką antenę zakupić.
Awatar użytkownika
Jaco

lukiR pisze:W załączniku dołączam mapkę zasięgu z mojej okolicy ze strony Plusa.
Patryk_ pisze:U mnie jest dokładnie to samo,w Kętach tylko GPRS,a na wioskach obok EDGE.
Ale i tak najlepsze są te plamy 3G
Tymi mapkami nie ma się co sugerować. Najlepiej jest przetestować usługę na prepaidach.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

lukiR pisze:w moim mieście jest prawdopodobnie nadajnik UMTS Ery :szok: http://btsearch.pl/szukaj...siec=1&mode=std
Jednak linki do FAQ się przydają. :hyhy:
Jaco pisze:Najlepiej jest przetestować usługę na prepaidach.
Wracamy do początku. :ok:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Tymi mapkami nie ma się co sugerować
Akurat w okolicy przedstawionej na mojej mapce wszystko sie doskonale zgadza,poza UMTS ;)

Jeżeli w mieście są stacje tylko z GPRS,mające w danej lokalizacji bardzo mocny sygnał,to o EDGE z dalszej stacji będzie ciężko,nawet na kierunkowej antenie.

[ Dodano: 2008-06-22, 12:58 ]
Jaco pisze:Najlepiej jest przetestować usługę na prepaidach.
to oczywiste ;)

[ Dodano: 2008-06-22, 13:02 ]
lukiR pisze:tylko muszę wcześniej wiedzieć jaką antenę zakupić.
www.wieprz.net/bts > szukasz stacji Plusa zlokalizowanej "po stronie EDGE",obliczasz na Google Earth odległość od swojej lokalizacji,i dajesz info na forum.
W płaskim terenie bez większych przeszkód do 6 km - np.Dipol ATK10
lukiR
Użytkownik forum

Po przejrzeniu ofert wszystkich operatorów, najlepiej wygląda oferta Orange Free Standard, jeśli zakupię za pośrednictwem sklepu online na orange.pl, limit danych 1,5 gb na miesiąc i aktywacja za 1zł, tylko jak sprawdzić na tych ich mapkach zasięgu czy jest się w zasięgu GPRS czy EDGE, bo oba standardy są w legendzie oznaczone tym samym kolorem :/ Chyba, że w całym kraju mają zasięg EDGE...

Mam 2 BTSy Orange w mieście: http://btsearch.pl/szukaj.php?search=sz ... 2&mode=std , da się określić czy któryś jest w EDGE?

Co do ERY to wprawdzie mam UMTS, ale limit 500 mb i tak mi tego nie pozwoli wykorzystać.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lukiR pisze:Chyba, że w całym kraju mają zasięg EDGE...
tak,mają w całym kraju,ale ich sieć GSM jest chyba najbardziej obciążona ze wszystkich.
lukiR
Użytkownik forum

Po przejrzeniu oferty wszystkich operatorów zdecydowałem się jednak na Orange Free z modemem Option ICON 225, mam 4 kreski zasięgu EDGE i download w porywach dochodzi do 285 kbps robiłem ping do kilku większych serwisów i wynosi od 400 do 1000 ms, nie mam utraconych pakietów.
Muszę pochwalić obsługę Orange w moim mieście ponieważ sami zaproponowali mi udostępnienie modemu na 24 godzinny test przed podpisaniem umowy bez żadnych zobowiązań (spisali tylko moje dane, żeby mieli pewność, że go oddam :D ), więc mogłem sobię spokojnie sprawdzić zasięg, kartę SIM do testów oczywiście musiałem sobie kupić sam.
Jeszcze może sprawię sobię jakąś antenę panelową i konektor żeby mieć full zasięg.
ODPOWIEDZ