Orange zniosło limity?????

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Orange zniosło limity?????

Post autor: YaHooo »

ja.michal, w takim razie jeżeli to co piszesz jest prawdą to jest duży plus dla Ery :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal, z tego co piszesz to na Śląsku niedługo będzie można śmigać na necie z Ery ze stałą prędkością przez całą dobę 14Mbps i to zupełnie bez limitu. :rotfl:
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

ja.michal - myślisz, że sprawdzają indywidualnie pod która stacją dany użytkownik się loguje? A może lecą wg danych zawartych w umowie? Lejek jest nakładany z poziomu systemu, a nie z poziomu poszczególnych stacji, więc nie sądze, żeby to tak działało. A co jak w pod koniec cyklu przeniosę się w miejsce, gdzie sieć jest przeciążona?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Engelbert, nie wiem na ile to prawda, ale prawda jest taka, że koło 3 lat temu jak miałem BC i tylko EDGE to nie przycinali mi transferu a i dvd ściągałem i nadal chodziło 16-20KB/s. Nie było to wtedy popularny i nadal drogi dostęp więc pewnie i limitów nie było.
Engelbert pisze:Lejek jest nakładany z poziomu systemu
A system to cała polska czy dany, nazwijmy to, sektor?
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

System w rozumieniu z poziomu aplikacji operatora, osadzonych centralnie. Czyt. na wszystkich stacjach. Tak przynajmniej jest w Plusie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Engelbert, czyli jak dobrze rozumiem to jest jeden główny serwer przez który wszystko leci?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

No w plusie wlasnie mi hamulec zapieli w trakcie połączenia, tak mi sie wydaje bo jak wrocilem to juz zamiast 15-20 ktore mam tu zwykle jest cos kolo 4KB/s bo tu mam tylko edge, a do tego zaden sms nie przyszedl ostrzegający, juz mialen nadzieje ze sobie troche posciagam a tu tylko 100 mega ponad limit sie udalo;/
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze: a do tego zaden sms nie przyszedl ostrzegający,
Ja mam tak samo, odkąd ucinają po minimalnym przekroczeniu (u mnie już 3 raz) nie dochodzi do mnie żaden SMS. Wcześniej wysyłali.
krystianb pisze:tu tylko 100 mega ponad limit sie udalo;/
A mi się udało ściągnąć aż 12 MB ponad limit :rotfl2:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Byc moze cos mi sie net meter sie przeliczyl, faktycznie raz korzystalem z łącza na uczelni. A jeszcze jedno jak juz tak pisze upload tez przycinają, bo mam takie wraznie ze tak;/ Tak wypytuje bo neta mimo wiekowego sprzetu mam od miesiaca, nie ma jak udana cesja:D
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:A jeszcze jedno jak juz tak pisze upload tez przycinają, bo mam takie wraznie ze tak;/
Dla mnie też zawsze przycinają, chodź były głosy na forum, że nie. Ja nigdy tego nie doświadczyłem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:nie dochodzi do mnie żaden SMS. Wcześniej wysyłali.
Do mnie nigdy nie przysłali smsa.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:Dla mnie też zawsze przycinają, chodź były głosy na forum, że nie.
Wyłączają HSUPA,zostaje tylko UMTS :)

[ Dodano: 2008-07-17, 11:14 ]
Engelbert pisze:Plus jakieś 2 miesiące temu (a może więcej, nie pamiętam) wprowadził ścisłe ograniczenia (czyt. 1GB/4GB i out) nie dlatego, że wiele osób się chwaliło tym, że można do zakończenia sesji (do północy) można transferować dane bez ograniczenia.
System systemem,a życie życiem...
U mnie (zaznaczam od razu,że w różnych lokalizacjach - z 3G korzystam głównie w Tychach i w Gdyni) jest tak,że via EDGE mogę ciągnąć przez całą noc (tak od godz.20-tej,limit przekraczam powiedzmy o 21:00),i dopiero rano ok.7:30 przycinają - bez rozłączenia.
Więc jestem do przodu o ok.1 GB.

W przypadku HSDPA wystarczy niewiele (~200 MB) przekroczyć - rozłącza natychmiast.

Na 3G testowane na początku tego miesiąca,a EDGE przedwczoraj.

Więc jak to się ma do zalożeń "systemu" ? :hyhy:

[ Dodano: 2008-07-17, 11:16 ]
ja.michal pisze:Do mnie nigdy nie przysłali smsa.
Do mnie przychodzą...po kilkunastu godzinach po przycięciu :rotfl:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

krystianb pisze:A jeszcze jedno jak juz tak pisze upload tez przycinają, bo mam takie wraznie ze tak
W moim BC przy pracy na HSDPA po limicie zwalnia tylko DL, UL pozostaje bez zmian, czyli ma prędkość UMTS. Chociaż na EDGE po limicie UL również wyraźnie zwalnia, ale i tak jest znacznie szybszy niż DL.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Chociaż na EDGE po limicie UL również wyraźnie zwalnia, ale i tak jest znacznie szybszy niż DL.
U mnie na Iplusie (i to na dwóch kartach - 60 dokupionym do abo głosowego,i 110 "standalone") wyłączają tylko HSUPA - zostaje UMTS.
A UL na EDGE działa tak samo,jak przed wykorzystaniem limitu.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

via EDGE mogę ciągnąć przez całą noc (tak od godz.20-tej,limit przekraczam powiedzmy o 21:00),i dopiero rano ok.7:30 przycinają - bez rozłączenia.
A to racja jest ;) Te obniżanie prędkości w trakcie sesji i w przypadku stacji Nokii dot. UMTS/HSDPA. Przy EDGE pewnie jest tak jak piszesz, skoro to testowałeś.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Engelbert pisze:Przy EDGE pewnie jest tak jak piszesz, skoro to testowałeś.
Praktycznie co okres rozliczeniowy tak "zaciągam bonus",a iPlusa mam od września ubr.r :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Wyłączają HSUPA,zostaje tylko UMTS :)
Tak od 3 miesięcy pokazuje w zasięgu sam UMTS, ale prędkość UL też przycięta.
Patryk_ pisze:W przypadku HSDPA wystarczy niewiele (~200 MB) przekroczyć - rozłącza natychmiast.
U mnie niestety przycinają po przekroczeniu o max 20MB i to rozłącza internet.
Patryk_ pisze:Do mnie przychodzą...po kilkunastu godzinach po przycięciu :rotfl:
Mój rekord to przysłali SMS o przycięciu tydzień po zdjęciu limitu prędkości :rotfl2:
ODPOWIEDZ