Witam.
Od pewnego czasu korzystam z bezprzewodowego Internetu iPlus (Huawei E220 7.2 Mb/s). Mam dobry zasięg, ponieważ mieszkam w Warszawie. Prędkość waha się od 800 Kbits do 1.3 Mbits. Jaka może być maksymalna prędkość tego sprzętu przy pełnym zasięgu??
Na pewno nie 7.2 Mb/s!
No ale w Twojej sytuacji należy jeszcze wiedzieć, że tylko niektóre stacje w Warszawie (to o największym nasileniu ruchu) obsługują 7,2Mbps. Większość to 3,6Mbps.
Jeśli pytasz o sprzęt, to on naprawdę w warunkach laboratoryjnych osiągnie 7,2Mbps, ale: patrz sieć. Teoretycznie te E220 mogą obsłużyć nawet prędkości do 14,4Mbps.
To jest sprawdzone ale w sieci Orange i w Katowicach pod Windowsem na modemie firmy Option i tylko w trybie NDIS. W tych samych warunkach można odpalić do właśnie 7,2 ale pod Linuxem.
Engelbert pisze:Teoretycznie te E220 mogą obsłużyć nawet prędkości do 14,4Mbps.
Nie wydaje mi się, żeby było to możliwe chyba, że władowano do tego modemu coś więcej jak chipset msm7200 który to obsługuje DL 7,2Mbps i UL 5.76Mbps.
Ja się przyznaje, że sugerowałem się kiedyś widzianymi na allegro aukcjami tych właśnie E220, gdzie sprzedający w specyfikacji podawali prędkość do 14,4Mbps (sprzętowo) ale bez obsługującego jeszcze firmware'u. Być może są dwie wersje? A być może po prostu ściemniali, jak to na allegro bywa.
cieszę się bardzo czytając te dobre opinie o E220, ale mam zasadnicze pytanie: CZY KTOŚ POTRAFI URUCHOMIC E220 Z MS VISTA 64 bit?
Jak dotąd mi sie to nie udało :-(
Wskazówki, że mam ściągnąć sobie z huawei.com aplikacje Mobile Connect okazały się mało przydatne - nie ma tam tego softu. Same drivery na E220 są nowe, sprawdzałem.
mabar wystarczy jak zainstalujesz tą aplikację Mobile Connect albo Mobile Partner. One zawierają w sobie sterowniki do Vista 64bit. Ewentualnie możesz ściągnąć same sterowniki z postu który podał Ci ja.michal i stworzyć połączenie dial-up.