Internet stacjonarny a GSM - co wybrać? Jaki operator?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mr_Hide
Użytkownik forum

Internet stacjonarny a GSM - co wybrać? Jaki operator?

Post autor: Mr_Hide »

Broniłem się, jak długo mogłem. Ale dłużej nie da się, niestety... :( :(
Muszę w końcu pozyskać jakiś internet dla domu.
Założenie najważniesze: racjonowanie naszym nieletnim ;-) - najlepiej przez fizyczne danie do ręki np. modemu GSM czy złącza domowej WLAN na czas połączenia.

Chciałbym optymalnie, koszty do transferu (jak wszyscy ;)). Lokalizacja: Poznań, centrum.
Przejrzałem spory kawał forum - i nadal nie wiem co wybrać? Ideału nie ma... :(

Myślałem nad GSM. Ale:
- czy jakość połączeń / szybkość i stabilność transferu jest zadowalająca (przeglądanie stron, poczta, komunikatory...) ?? (czywiście: przed przekroczeniem ewent. limitów)
- czy któraś z sieci ma jakąś w tym przewagę nad innymi, także w jakości obsługi, rzetelności rozliczeń?

Jakie są Wasze doświadczenia?

A może nie zawracać sobie głowy GSM-em, wejść w internet stacjonarny + router WiFi (koszt :() + odbiornik WiFi na USB (dawany "do łapki" młodzieży na czas połączenia??

Poradźcie, proszę.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Internet stacjonarny a GSM - co wybrać? Jaki operator?

Post autor: Sundance_kid »

Mr_Hide pisze:A może nie zawracać sobie głowy GSM-em, wejść w internet stacjonarny + router WiFi (koszt :( ) + odbiornik WiFi na USB (dawany "do łapki" młodzieży na czas połączenia??
Internet komórkowy to ostateczność. Poszukaj jakiegos stacjonarnego i programów do zarządzania łączem. Bedzie łatwiej ograniczyć czas dzieciakom programowo niż sprzęt zabierać ;)
Mr_Hide pisze:czy jakość połączeń / szybkość i stabilność transferu jest zadowalająca
Zalezy od lokalizacji, technologii w jakiej się znajdujesz, jaki masz modem, jakie jest przeciążenie...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Mr_Hide, jeśli chodzi o net do domu w dużym mieście to zdecydowanie coś na kablu. GSM a kablówka/DSL to zupełnie różna jakość.
Co do limitowania dostępu pociechom to polecam ci routerek WRT54GL + Tomato, ma bardzo rozbudowane funkcje filtrowania i ograniczania dostępu do neta, np. blokujesz konkretny adres lub adres zawierający jakieś wyrażenie, strony z występującym konkretnym słowem oraz możesz zwyczajnie wyłączyć dostęp do neta w określone dni o określonych godzinach.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sundance_kid pisze:Bedzie łatwiej ograniczyć czas dzieciakom programowo niż sprzęt zabierać ;)
Albo wykorzystać limity w internecie GSM. Jak im przytną prędkość do 32kb/s to nie będą miały siły siedzieć na internecie dużo czasu ;) Ale generalnie jest tak jak piszesz: internet GSM to ostateczność. A programy do ograniczania korzystania z internetu są moim zdaniem w miarę sprawne.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

Przetestuj HSDPA simdatą.W centrum Poznania jest bardzo dobre 3G+.
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

DJMETRIX pisze:Przetestuj HSDPA simdatą.W centrum Poznania jest bardzo dobre 3G+.
I tak będzie gorsze od kablówki/xDSL.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

DJMETRIX pisze:Przetestuj HSDPA simdatą.W centrum Poznania jest bardzo dobre 3G+.
a) straci majątek
b) lepiej wziąść coś na kablu i ograniczać programowo. Skoro ma się inną opcję po co brać coś co po limicie przyprawia o ataki agresji?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Skoro ma się inną opcję po co brać coś co po limicie przyprawia o ataki agresji?
Też jestem takiego samego zdania, szczególnie po ostatnich dwóch dniach...
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Mr_Hide pisze:ałożenie najważniesze: racjonowanie naszym nieletnim ;-)
Mr_Hide pisze:(przeglądanie stron, poczta, komunikatory...)
Dzisiejsza młodzież wykorzysta bardzo szybko limit w łączu komórkowym.

1) Youtube
2) Video Google
2) Nasza-klasa

Nie pchałbym się w łącze komórkowe jako główne łącze jak jest możliwość wzięcia kabla. Trzeba raczej traktować jako dodatkowe.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

My tu gady gadu a zainteresowanego ani słychu ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Nie pchałbym się w łącze komórkowe jako główne łącze jak jest możliwość wzięcia kabla. Trzeba raczej traktować jako dodatkowe.
Chyba, że nie ma innej możliwości, albo wszelkim takim stronom powie się :papa:
marens
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Chyba, że nie ma innej możliwości, albo wszelkim takim stronom powie się :papa:
Akurat w centrum Wrocławia gdzie mieszkam to mam "niesamowity" wybór:

1) Tepsa
2) WRL+BSA

3) Teoretycznie, Dialog, Vectra, Fonet (nie opłaca się pociągnąć kabelka z bloku do domku, technicy z Dialogu powiedzieli że jak zapłacę 2000zł za instalacje to nie ma problemu)
4) osiedlówka, ale w której internet jest a raz go nie ma (w swoim czasie simdata ratowała często tryb offline)
5) iPlus, Orange HSDPA - Era edge/hsdpa (w zależności od pokoju)

Jedynym normalnym rozwiązaniem jest 1,2.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens i tak powinno być, że ma się duży wybór :ok:
Awatar użytkownika
DJMETRIX

Sundance_kid pisze:a) straci majątek
Może pożyczyć modem z simdatą.To nic nie kosztuje.Jedynie karta.
marens pisze:Dzisiejsza młodzież wykorzysta bardzo szybko limit w łączu komórkowym.
Racja.
Mr_Hide
Użytkownik forum

Sundance_kid pisze:My tu gady gadu a zainteresowanego ani słychu ;)
No to wreszcie "słychu"... :-)
Nie spodziewałem sie aż takiego szybkiego i licznego odzewu, stąd ta zwłoka.
Przepraszam, że Was (i tego Forum) niedoceniłem... ;-)

Po tych wszystkich wypowiedziach jestem już w zasadzie zdecydowany na "stacjonarkę" + WiFi.
Jednak WiFi, bo:
1) wszelkie ograniczenia software'owe są do ominięcia (młodzież nadzwyczaj szybko dochodzi do wiedzy i wprawy w tych kwestiach... :cry: ) - w końcu od czego są życzliwi (i równie "uciemiężeni") koledzy?!;
2) na razie nie stać ich (jeszcze) na kupienie sobie WiFi via USB, więc danie im tego do ręki będzie właściwym otwarciem bramy do Netu;
3) software'owe ograniczenia też - ale wespół ze sprzętowymi (jak token: "wiedzieć i mieć").

Choć może wypróbuję jeszcze (cho0ćby dla siebie) jakieś simdaty czy coś podobnego - ale mam tylko Nokię6230i, więc najwyżej EDGE. Taka prędkość nie powala. :(
Nie wiem, skąd wypozyczyć coś szybszego?
Czy w tych kwestiach doradzicie
- Era/Plus/Orange - co w centrum Poznania może lepiej śmigać? a co na peryferiach?
(nawiasem mówiąc, Era ma straszne dziury w zasięgu, jak zauważyłem organoleptycznie : - celowo jeżdżę na wakacje w takie miejsca! :hurra: )
- jak i gdzie pożyczyć coś z HSDPA?

Aha, i dzięki za podpowiedzi co do routerków! :)
Myśłałem przez chwilę o Neostradzie + LiveBox - czy dość bezpieczne? (tylko WEP:()
Chyba lepsze są Wasze rady.

Pozdrawiam @ll!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Mr_Hide pisze:na razie nie stać ich (jeszcze) na kupienie sobie WiFi via USB
Taka karta to raptem 10-15 dobrych lodów,więc się wstrzymają od zakupów tychże,i uzbierają na kartę :]

[ Dodano: 2008-07-18, 19:56 ]
Mr_Hide pisze:kie ograniczenia software'owe są do ominięcia
Takie na routerze to nie za bardzo - no chyba,że poprzez reset...ale tu watchdog chyba może wysłać wcześniej maila do Ciebie,że router jest resetowany (niech się znawcy Tomato wypowiedzą,czy jest to możliwe)

[ Dodano: 2008-07-18, 20:01 ]
Mr_Hide pisze:jak token: "wiedzieć i mieć").
Roznica miedzy tokenem a kartą wifi jest zasadnicza - token jest jedyny w swoim rodzaju,a karta zadziała każda...MAC adres sobie sklonują dzieciaki i po "tokenie" ;)
gosforth
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gosforth »

Mr_Hide pisze:
Sundance_kid pisze: Czy w tych kwestiach doradzicie
- Era/Plus/Orange - co w centrum Poznania może lepiej śmigać? a co na peryferiach?
(nawiasem mówiąc, Era ma straszne dziury w zasięgu, jak zauważyłem organoleptycznie : - celowo jeżdżę na wakacje w takie miejsca! :hurra: )
- jak i gdzie pożyczyć coś z HSDPA?

Pozdrawiam @ll!
'Smigaja' wszystkie uslugi operatorow GSM. Daj sobie z tym spokoj i uwierz ludziom ktorzy maja doswiadczenie. Dziala to tylko w reklamach [swoja droga powinno sie ich wtracac do wiezienia za serwowanie tych bzdur].

Ja mam doswiadczenia z Era i Orange. Poniewaz reprezentuje duza firme wiec zmusilem chocby do pozorowanej reakcji operatorow - z miernym skutkiem oczywiscie. Wyobrazam sobie jak 'wielkiego zainteresowania' doswiadcza zwykly uzytkownik.
Wiekszosc z tych problemow wynika nie z technologii ale z 'wykwalifikowanej kadry' operatorow... lepiej nawet nie pisac jak mierny poziom musza oni reprezentowac skoro codziennie mamy inne wynik transmisji.
Nie wyrzucaj pieniedzy w bloto kupujac modem GSM [zadne HSDPA, za przeproszeniem, tutaj nie pomoga].
Awatar użytkownika
DJMETRIX

Mr_Hide pisze:Era/Plus/Orange - co w centrum Poznania może lepiej śmigać?
W centrum jest najwięcej nadajników.Więc będzie mniejsze obciążenie.
Mr_Hide pisze:jak i gdzie pożyczyć coś z HSDPA?
Możesz wziąść z iplusa lub orange modem na test 7 dniowy.
Albo pożyczyć od kogoś.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

gosforth pisze:Poniewaz reprezentuje duza firme wiec zmusilem chocby do pozorowanej reakcji operatorow - z miernym skutkiem oczywiscie.
Czy możesz rozwinąć to zdanie bo szczerze nie zrozumiałem nic z niego. :)
Ostatnio zmieniony 2008-07-18, 20:16 przez bob, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DJMETRIX

bob pisze:Czy możesz rozwinąć to zdanie bo szczerze nie zrozumiałem nic z niego.
Też nic nie rozumie z tego.
Ostatnio zmieniony 2008-07-18, 20:15 przez DJMETRIX, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

gosforth pisze:Era ma straszne dziury w zasięgu
Era ma coraz więcej problemów, nie tylko z zasięgiem.
Tylko problem z zasięgiem to chyba jeden z największych.
gosforth pisze:Dziala to tylko w reklamach
gosforth pisze:HSDPA
Moje trzy grosze co do HSDPA. Operatorzy mogliby inwestować w HSDPA 1.8, co przy limitach na poziomie 1GB, 4GB i 6GB jest wystarczające.
Lepiej pokryć duże miasta HSDPA 1.8 natomiast starać się pokryć cały kraj EDGE o przepustowości 128kbps. Co byłoby idealnym rozwiązaniem.
Nie sztuka zrobić update BTSów na EDGE i napisać GSM/EDGE - 99,48% populacji.
Internet komórkowy nie służy do ściągania plików tylko do łączenia się w miejscach, gdzie nie ma dostępu do kabelka.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Mr_Hide pisze:1) wszelkie ograniczenia software'owe są do ominięcia (młodzież nadzwyczaj szybko dochodzi do wiedzy i wprawy w tych kwestiach... :cry: ) - w końcu od czego są życzliwi (i równie "uciemiężeni") koledzy?!;
Wtedy raczej byś o tym wiedział, że łamią zabezpieczenia (np. resetując router). A gdyby dzieciaki postanowiły Cię oszukać i kupiły sobie WiFi via USB (nie wierzę, że nie stać ich na 25-30zł) mógłbyś się o tym nigdy nie dowiedzieć. Jeślibyś jednak uparł się przy rozwiązaniu z dawaniem "do ręki" karty WiFi, to radzę zaopatrzyć się w śledzia lub hub-a USB, bo częste podłączanie i odłączanie sprzętu może doprowadzić do uszkodzenia portu lub całej płyty głównej (port USB łatwo wyłamać, poza tym ścierają się styki). Chyba że masz już koncentrator w przednim panelu obudowy, wtedy nie ma problemu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Tylko problem z zasięgiem to chyba jeden z największych.
Są miejsca,gdzie tylko Era jest i długo,długo nic :)
Ale w skali kraju (patrząc z perspektywy osoby robiącej miesięcznie ~6 kkm po Polsce),a szczególnie woj.śląskiego,to najgorsza sieć - nie dośc,że nie ma zasięgu,to stacje są rzadko rozstawione i diabelnie przeciążone...

[ Dodano: 2008-07-18, 22:03 ]
marens pisze:natomiast starać się pokryć cały kraj EDGE o przepustowości 128kbps.
EDGE to nawet ciągłe 220-230 kbit/s - tyle,że o 03:00 AM ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Mr_Hide a Ty potrzebujesz internetu czy tylko dla dzieciaków? Bo może już wybrać ostateczność, kupić modem GSM i prepaida do danych do tego i niech sobie zarządzaja czasem/danymi z opcją, że sami doładowują?
Mr_Hide
Użytkownik forum

Sundance_kid pisze:Mr_Hide a Ty potrzebujesz internetu czy tylko dla dzieciaków? Bo może już wybrać ostateczność, kupić modem GSM i prepaida do danych do tego i niech sobie zarządzaja czasem/danymi z opcją, że sami doładowują?
(Odpisywałem, ale widać - nie doszło :( WIęc piszę jeszcze raz.)

Dla siebie - do okazyjnego (parę razy w miesiącu) przeglądania stron i home bankingu.
Dla młodzieży (za "dzieciaki" to by się śmiertelnie obrazili! :klnie: - w końcu już "naście" na liczniku, hihi) - do stron (edukacja, szkoła, trochę przeglądania; bez GG itp.).

Patrzę, że dzisiaj "zużyełm" już ponad 50MB (via GSM GPRS), więc nie wiem, czy 1GB wystaczyłby.
A z tym doładowywaniem to i tak wiadomo, kto na to kasę daje... :/ A nie mogę nie doładować, bo możliwość stałego kontaktu głosowego jest dla mnie priorytetem.
Reasumując: albo via niezależny GSM, albo via stacjonarny, ze wskazaniem na tego drugiego.

Aha, dzisiaj konsultant TPSA mówił mi coś o routerkach z WiFi dedykowanych do Neostrady.
O co tu chodzi z tym "dedykowaniem"? I czy warto któryś z takich modeli?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Mr_Hide pisze:dzisiaj konsultant TPSA mówił mi coś o routerkach z WiFi dedykowanych do Neostrady.
O co tu chodzi z tym "dedykowaniem"? I czy warto któryś z takich modeli?
chodzi o sprzęt zwany Liveboxem...to straszna tragedia.
A w dodatku nie dostajesz tej tragedii na własność,tylko musisz płacić tepsie miesięcznie za wynajem chyba z 10 PLN.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Patryk_ pisze:A w dodatku nie dostajesz tej tragedii na własność,tylko musisz płacić tepsie miesięcznie za wynajem chyba z 10 PLN.
Ale chyba można kupić też własny router.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Ale chyba można kupić też własny router.
Oczywiście można. Byleby nie wziąć LB, bo po co płacić za coś czego się nie będzie używało.
marens
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:(patrząc z perspektywy osoby robiącej miesięcznie ~6 kkm po Polsce)
Zrobiłem w tym tygodniu 757km. (ststystyki z GPS)
Patryk_ pisze:,a szczególnie woj.śląskiego,to najgorsza sieć - nie dośc,że nie ma zasięgu,to stacje są rzadko rozstawione i diabelnie przeciążone...
Właśnie byłem w ten weekend na śląsku.
Plus miał bardzo dobre pokrycie HSDPA, niestety Era ciągle przeskakiwała GSM/UMTS. Byłem na wiosce, gdzie Era miała słaby zasięg natomiast Plus maksymalny.
Aby było śmiesznie jutro będę jechał kolejny raz przez GOP do Krakowa i kupię specjalnie starter blueconnect prepaid - potestujemy :rotfl:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z tego co mi się wydaje jak się bierze LB to neo ma max 512kbs. Lepiej brać za 1zł jakiś modem na usb z lepszym łączem i kupić za 100-200zł router normalny. :)
ODPOWIEDZ