Komunikator przez telefon hsdpa

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jajaja
Początkujący użytkownik forum

Komunikator przez telefon hsdpa

Post autor: jajaja »

Na początek witam wszystkich ;-)

Przerzucam ostatnio siec za pomocą play online ;-) u mnie śmiga nieźle i naszło mnie pytanie czy mogę rozmawaic przez komunikatory np skype, gg ...

Ja wyobrażam sobie to tak : mam telefon komórkowy (normalną komórkę) z Windows Mobile 6.0 z HSDPA wkładam w niego kartę z playonline odpalam windowa łącze sie z siecią, loguje sie do skype i rozmawiam ile sie da mając na koncie kasę.
I teraz pytanie czy w całej tej konfiguracji nie mam jakiegoś haczyka, czy czegoś teoretycznie nie przewidzialem.

Szukałem na sieci odpowiedzi ale jednoznacznej nigdzie nie znalazłem, z góry dzięki za pomoc ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-08-30, 15:38 przez jajaja, łącznie zmieniany 1 raz.
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Komunikator przez telefon hsdpa

Post autor: Adamusek xD »

Haczyków (jak korzystasz HSDPA/3G/EDGE/GPRS) nie ma więc śmiało.
Z komórki to mniej więcej działa jak z kompa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jajaja jest jeden wielki haczyk.... LIMITY. Jak je przekroczysz to przycinają Ci prędkość do 32kb/s więc zatem pogadasz sobie tylko przez GG. Reszta się zgadza z tym co napisał Adamusek xD. Przy czym żeby swobodnie pogadać przez Skype'a trzeba być w zasięgu UMTS, a najlepiej HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Adamusek xD

YaHooo pisze:Przy czym żeby swobodnie pogadać przez Skype'a trzeba być w zasięgu UMTS, a najlepiej HSDPA.
jajaja Będzie tylko w tym zasięgu bo ma Playonline a to działa tylko na infrastrukturze Play,a Play jak wiesz stawia tylko nodeB.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Adamusek xD pisze:jajaja Będzie tylko w tym zasięgu bo ma Playonline a to działa tylko na infrastrukturze Play
Też racja. Tylko jak wyjedzie poza większe miasto to już pewnie nie będzie miał, bo Play posiada nodeB w większych miastach.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tracer
Stały użytkownik forum

Post autor: Tracer »

Na IPlusie rozmawiałem po HSDPA bez najmniejszego problemu po SKYPIe z numerem stacjonarnym. Natomiast po EDGE słyszałem osobę która się zgłosiła natomias ona mnie nie albo z przerwami tak ,ze sie nie dało gadać bo słaby był upload.
SKYPE do SKYPE działało po EDGE tylko wyłaczyłem kamere bo szkoda było bitów/pln.
jajaja

Dzięki, w play jest limit 5 GB na miesiąc nie wiem ile trzeba by przegadać na skype żeby go zużyć, a co do zasięgu tam gdzie potrzebuje jest wystarczający - to teraz znaleźć telefon i przećwiczyć ;-)
Adamusek xD

Po testach przedstaw nam wyniki i napisz jak się sprawuje :]
jajaja

Zdobyłem odpowiedni sprzęt Toshibę G900 + play online wszystko odpowiednio poustawiane tylko zamiast Skype używam fring-a Skype nie chciał się zainstalować. co do rozmów to jakość całkiem niezła czasami zdarzy się ze druga strona ma lekki pogłos u mnie tego nie słychać jest ok.
Szybkość łącza jest wystarczająca śmiało można oglądać olimpiadę na kompie z itvp, na komórce nie dało rady odpalić chyba ze komuś się to udało
i jestem cały czas dla znajomych za free ;-P
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

jajaja pisze:[...] Skype nie chciał się zainstalować.
Słabo próbowałeś - Skype śmiga aż miło :ok: , trzeba tylko zainstalować odpowiednią wersję.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

YaHooo pisze:Tylko jak wyjedzie poza większe miasto to już pewnie nie będzie miał, bo Play posiada nodeB w większych miastach.
Zdefiniuj pojęcie wielkie miasta. Dla mnie to miasta co najmniej dawne wojewódzkie. Tak się składa, że w moim zaledwie 40 tys mieście też jest NodeB Playa, zaraz obok Ery i Plusa czego niestety nie mogę powiedzieć o Orange, na którym mi najbardziej zależy :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

canidy pisze:Zdefiniuj pojęcie wielkie miasta. Dla mnie to miasta co najmniej dawne wojewódzkie.
Przede wszystkim tak, ale według mnie większe miasto to właśnie powyżej około 50 tyś mieszkańców. Ale niestety nie wiem czym się kierują operatorzy stawiając albo nie w wybranych miastach nodeB
mcm

Post autor: mcm »

jajaja pisze:Zdobyłem odpowiedni sprzęt Toshibę G900 + play online...
Moje próby z Treo 750 WM6 and play online się kończyły "device.exe crash" - czyli telefon przestawał działać :-(

Jakieś sugestie ?

mcm
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

hej a może ktoś wie jakie jest hasło serwera gg.? zainstalowałem gg. w telefonie podałem swój numer gg.ale nie mogę odpalić bo nie znam hasła? :szok:
Ostatnio zmieniony 2008-08-30, 15:37 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

[email protected] swojego hasła nie znasz?
EmTeeDee

Sundance_kid pisze:[email protected] swojego hasła nie znasz?
Nie przesadzaj Sundance Kid. Już takim baranem nie jestem. Wysłałem nawet dwa maile do tych z gg. Odpisali mi że w miejsce hasła trzeba wpisać hasło do serwera dla danego numeru gg. :szok: I powiedz mi jakie to hasło na pewno nie to, które mam na kompie! A ta o ślicznym imieniu Magdalena nie omieszkała mi tego zdradzić. Żebym wiedział jak wkleić tu jej odpowiedź to bym to zrobił może jestem aż tak gł..żeby to zrozumieć! :cry:

Poprawa byków i usunięcie denerwujących emo-ikonek.
Ostatnio zmieniony 2008-08-31, 10:35 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

[email protected] pisze:I powiedz mi jakie to hasło na pewno nie to, które mam na kompie!
Dziwne rzeczy wypisujesz gdyż miałem GG na telefonie i wyobraź sobie że działało mi tylko z tym hasłem co mam również na kompie :cwaniak: Lepiej je poprawnie wpisz bo inaczej nas tu zamęczysz takimi banalnymi pytaniami. Klawiatura telefonu to nie to samo co klawiatura kompa i tam niekiedy trzeba kliknąć kilka razy zanim się wpisze poprawną literę :cwaniak:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jaco pisze:Dziwne rzeczy wypisujesz gdyż miałem GG na telefonie
On pewnie wpisuje haslo dostepu do profilu ktore pojawia sie przed uruchomieniem gg, a nie haslo do numeru gg.

Podpowiedź, wlasciwe haslo do numeru gg mozna zmieni po zalogowaniu na kompie, w ustawieniach, i nowe haslo wpisac w telefonie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
EmTeeDee

jest szybszy sposób-usunąć gg. z telefonu :D pozdrawiam-to działa :ok: :rotfl:
Ostatnio zmieniony 2008-09-01, 20:44 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

jest szybszy sposób-usunąć gg. z telefonu :D pozdrawiam-to działa :ok: :rotfl:
Identycznie jak z Windowsem. Nie działa coś to najlepszy format. Po co pokombinować.
Zobacz sobie ten temat: http://forum.pasjagsm.pl/tematy48/darmo ... htm#115279 - alternatywne komunikatory.
ODPOWIEDZ