Komunikator przez telefon hsdpa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Komunikator przez telefon hsdpa
Na początek witam wszystkich ;-)
Przerzucam ostatnio siec za pomocą play online ;-) u mnie śmiga nieźle i naszło mnie pytanie czy mogę rozmawaic przez komunikatory np skype, gg ...
Ja wyobrażam sobie to tak : mam telefon komórkowy (normalną komórkę) z Windows Mobile 6.0 z HSDPA wkładam w niego kartę z playonline odpalam windowa łącze sie z siecią, loguje sie do skype i rozmawiam ile sie da mając na koncie kasę.
I teraz pytanie czy w całej tej konfiguracji nie mam jakiegoś haczyka, czy czegoś teoretycznie nie przewidzialem.
Szukałem na sieci odpowiedzi ale jednoznacznej nigdzie nie znalazłem, z góry dzięki za pomoc ;-)
Przerzucam ostatnio siec za pomocą play online ;-) u mnie śmiga nieźle i naszło mnie pytanie czy mogę rozmawaic przez komunikatory np skype, gg ...
Ja wyobrażam sobie to tak : mam telefon komórkowy (normalną komórkę) z Windows Mobile 6.0 z HSDPA wkładam w niego kartę z playonline odpalam windowa łącze sie z siecią, loguje sie do skype i rozmawiam ile sie da mając na koncie kasę.
I teraz pytanie czy w całej tej konfiguracji nie mam jakiegoś haczyka, czy czegoś teoretycznie nie przewidzialem.
Szukałem na sieci odpowiedzi ale jednoznacznej nigdzie nie znalazłem, z góry dzięki za pomoc ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-08-30, 15:38 przez jajaja, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Komunikator przez telefon hsdpa
Haczyków (jak korzystasz HSDPA/3G/EDGE/GPRS) nie ma więc śmiało.
Z komórki to mniej więcej działa jak z kompa.
Z komórki to mniej więcej działa jak z kompa.
HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
jajaja jest jeden wielki haczyk.... LIMITY. Jak je przekroczysz to przycinają Ci prędkość do 32kb/s więc zatem pogadasz sobie tylko przez GG. Reszta się zgadza z tym co napisał Adamusek xD. Przy czym żeby swobodnie pogadać przez Skype'a trzeba być w zasięgu UMTS, a najlepiej HSDPA.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
jajaja Będzie tylko w tym zasięgu bo ma Playonline a to działa tylko na infrastrukturze Play,a Play jak wiesz stawia tylko nodeB.YaHooo pisze:Przy czym żeby swobodnie pogadać przez Skype'a trzeba być w zasięgu UMTS, a najlepiej HSDPA.
Szybkość czasu
Szybkość czasu
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Też racja. Tylko jak wyjedzie poza większe miasto to już pewnie nie będzie miał, bo Play posiada nodeB w większych miastach.Adamusek xD pisze:jajaja Będzie tylko w tym zasięgu bo ma Playonline a to działa tylko na infrastrukturze Play
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Na IPlusie rozmawiałem po HSDPA bez najmniejszego problemu po SKYPIe z numerem stacjonarnym. Natomiast po EDGE słyszałem osobę która się zgłosiła natomias ona mnie nie albo z przerwami tak ,ze sie nie dało gadać bo słaby był upload.
SKYPE do SKYPE działało po EDGE tylko wyłaczyłem kamere bo szkoda było bitów/pln.
SKYPE do SKYPE działało po EDGE tylko wyłaczyłem kamere bo szkoda było bitów/pln.
-
Dzięki, w play jest limit 5 GB na miesiąc nie wiem ile trzeba by przegadać na skype żeby go zużyć, a co do zasięgu tam gdzie potrzebuje jest wystarczający - to teraz znaleźć telefon i przećwiczyć ;-)
-
Po testach przedstaw nam wyniki i napisz jak się sprawuje ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Szybkość czasu
Szybkość czasu
-
Zdobyłem odpowiedni sprzęt Toshibę G900 + play online wszystko odpowiednio poustawiane tylko zamiast Skype używam fring-a Skype nie chciał się zainstalować. co do rozmów to jakość całkiem niezła czasami zdarzy się ze druga strona ma lekki pogłos u mnie tego nie słychać jest ok.
Szybkość łącza jest wystarczająca śmiało można oglądać olimpiadę na kompie z itvp, na komórce nie dało rady odpalić chyba ze komuś się to udało
i jestem cały czas dla znajomych za free ;-P
Szybkość łącza jest wystarczająca śmiało można oglądać olimpiadę na kompie z itvp, na komórce nie dało rady odpalić chyba ze komuś się to udało
i jestem cały czas dla znajomych za free ;-P
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Słabo próbowałeś - Skype śmiga aż miłojajaja pisze:[...] Skype nie chciał się zainstalować.

- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Zdefiniuj pojęcie wielkie miasta. Dla mnie to miasta co najmniej dawne wojewódzkie. Tak się składa, że w moim zaledwie 40 tys mieście też jest NodeB Playa, zaraz obok Ery i Plusa czego niestety nie mogę powiedzieć o Orange, na którym mi najbardziej zależyYaHooo pisze:Tylko jak wyjedzie poza większe miasto to już pewnie nie będzie miał, bo Play posiada nodeB w większych miastach.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Przede wszystkim tak, ale według mnie większe miasto to właśnie powyżej około 50 tyś mieszkańców. Ale niestety nie wiem czym się kierują operatorzy stawiając albo nie w wybranych miastach nodeBcanidy pisze:Zdefiniuj pojęcie wielkie miasta. Dla mnie to miasta co najmniej dawne wojewódzkie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Moje próby z Treo 750 WM6 and play online się kończyły "device.exe crash" - czyli telefon przestawał działać :-(jajaja pisze:Zdobyłem odpowiedni sprzęt Toshibę G900 + play online...
Jakieś sugestie ?
mcm
hej a może ktoś wie jakie jest hasło serwera gg.? zainstalowałem gg. w telefonie podałem swój numer gg.ale nie mogę odpalić bo nie znam hasła? 

Ostatnio zmieniony 2008-08-30, 15:37 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
[email protected] swojego hasła nie znasz?
Nie przesadzaj Sundance Kid. Już takim baranem nie jestem. Wysłałem nawet dwa maile do tych z gg. Odpisali mi że w miejsce hasła trzeba wpisać hasło do serwera dla danego numeru gg.Sundance_kid pisze:[email protected] swojego hasła nie znasz?

Poprawa byków i usunięcie denerwujących emo-ikonek.
Ostatnio zmieniony 2008-08-31, 10:35 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Dziwne rzeczy wypisujesz gdyż miałem GG na telefonie i wyobraź sobie że działało mi tylko z tym hasłem co mam również na kompie[email protected] pisze:I powiedz mi jakie to hasło na pewno nie to, które mam na kompie!

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
On pewnie wpisuje haslo dostepu do profilu ktore pojawia sie przed uruchomieniem gg, a nie haslo do numeru gg.Jaco pisze:Dziwne rzeczy wypisujesz gdyż miałem GG na telefonie
Podpowiedź, wlasciwe haslo do numeru gg mozna zmieni po zalogowaniu na kompie, w ustawieniach, i nowe haslo wpisac w telefonie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jest szybszy sposób-usunąć gg. z telefonu
pozdrawiam-to działa

Ostatnio zmieniony 2008-09-01, 20:44 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Identycznie jak z Windowsem. Nie działa coś to najlepszy format. Po co pokombinować.jest szybszy sposób-usunąć gg. z telefonupozdrawiam-to działa
![]()
Zobacz sobie ten temat: http://forum.pasjagsm.pl/tematy48/darmo ... htm#115279 - alternatywne komunikatory.