Wifi przerywa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tormentor
Użytkownik forum

Wifi przerywa

Post autor: tormentor »

Witam wszystkich na forum...
Od niedawna zrobilem sobie w domu siec.
Wyglada ona tak: kablowka (aster) - modem - router (Linksys WRT54G). Od rutera do pc leci kabel (na pc zadnych problemow z netem) i bezprzewodowo laptop (Toshiba L40).
Problem jest na laptopie...
Przy fruwaniu po stronach nie widac, zeby cos bylo nie tak, ale jednak cos zrywa.
Chcialem przeslac z laptopa na pc wiekszy plik (ok 10gb, film HD) i standardowe info, ze przeslac nie mozna, bo siec juz nie jest dostepna. Rozmawiajac na skype na laptopie - w przeciagu 10 min <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> zerwie, mozna szalu dostac.
Podczas przesylu pliku patrzylem na program DU Meter gdzie graficznie wszystko widac i faktycznie:
leci ok 2,4Mb/s i nagle spada do zera, kilka sekund przerywu i znow leci 2,4Mb/s.
Kompletnie nie wiem od czego to zalezy.
Juz nawet kable zmienialem, przestawialem router, resetowalem ustawienia.
Na pc jest xp sp3, na laptopie Vista + wszystkie poprawki.
Bardzo prosze o pomoc, ktokolwiek wie co moze byc nie tak... Bede BARDZO wdzieczny.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Wifi przerywa

Post autor: Jo_gurt »

Czym się łączysz do swojej sieci? Softem od producenta laptopa, producenta sieciówki czy windowsowym?
Jak wyglądają ustawienia zarządzania energią odnośnie sieci radiowej? Masz włączone zezwolenie na wyłączenie sieciówki w celu oszczędzania energii? (właściwości sieciówki radiowej w Managerze Urządzeń)
Inna sprawa - jak eter w okolicy? Czysto czy syf?
tormentor
Użytkownik forum

Witam, dzieki za szybka odpowiedź...
Juz odp:
Czym się łączysz do swojej sieci? Softem od producenta laptopa, producenta sieciówki czy windowsowym?
Windowsowym, normalnie jak startuje Vista to jest juz net
Masz włączone zezwolenie na wyłączenie sieciówki w celu oszczędzania energii? (właściwości sieciówki radiowej w Managerze Urządzeń)
sprawdzalem, jest zeby zawsze byla wlaczona...
Inna sprawa - jak eter w okolicy? Czysto czy syf?
Mieszkam w bloku, 96 mieszkań, wiec chyba mozna to nazwac "syf", ale z tym akurat nie moge nic zrobic :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

tormentor pisze:Windowsowym, normalnie jak startuje Vista to jest juz net
OK, ale za połączenie radiowe musi odpowiadać jakiś soft :) Jakie ikonki masz w trayu?
tormentor pisze:Mieszkam w bloku, 96 mieszkań, wiec chyba mozna to nazwac "syf", ale z tym akurat nie moge nic zrobic :(
Możesz poszukać najmniej zawalonego kanału. Najlepiej odpal program Network Stumbler i wrzuć screena po skanowaniu okolicy.
tormentor
Użytkownik forum

TYLKO ta ikonka od sieci co jest w Viscie... Pojawia sie na niej globus po chwili co swiadczy, ze jest net... Naprawde innej nie ma...
Co do Net Stumbler to wywala mi na dole info "no wireless adapter found". Nie wiem czemu nie widzi, skoro vista widzi i net jest.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Czyli korzystasz najpewniej z wbudowanego w windowsa mechanizmu. Warto spróbować w takim razie softu od producenta karty.

Co do NS to są karty z którymi on po prostu nie współpracuje, może akurat na taką trafiliśmy.
tormentor
Użytkownik forum

W porzadku, wrzuce jakies oprogramowanie Relteka i zobaczymy.
Ponizej daje screen z DU_Meter. Moglbys spojrzec fachowym okiem i ocenic?
Tak wyglada kilka minut podczas przesylania sporego pliku z laptopa na pc.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Realtek?
Mówimy o radiówce, prawda? :zdziwko:
tormentor
Użytkownik forum

Dokladnie jest to zintegrowana Wifi Reltek model: rtl8187b
----2:49
Udalo mi sie ustalic, ze na moim kanale 3cim nie ma innych sieci. Sa jeszcze 4. Kazda na innym. 6,7,10,11.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Miałem kiedyś podobną sytuację z routerem Asus Wl 500gP, przez kabel (LAN) wszystko funkcjonowało dobrze, ale WLAN co chwilę się rozłączał, manager Windows pokazywał co chwilę inną prędkości sieci WLAN. Długo zastanawiałem się co może być problemem, ale rozwiązałem to poprzez zresetowanie routera do domyślnych, oryginalnych ustawień a potem wgrałem najnowsze firmware ze strony producenta, więc myślę, że powinieneś zrobić to samo.
tormentor
Użytkownik forum

Już to robilem, było przywrocenie fabrycznych + najnowszy firmware.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Hmm spróbowałeś może zainstalować najnowsze sterowniki do karty WLAN w tej Toshibie?
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
tormentor
Użytkownik forum

Tak, zrobilem to wlasnie przed chwila. Dziwne, bo kiedy sciagnalem stery, dalem na setup.exe to niby przeszla instalacja, ale nadal byly to stery (we wlasciwosciach sterownika) z marca 2007. Kiedy wybralem z poziomu wlasciwosci i wskazalem "na sile" - zaktualizowaly sie i sa z lipca tego roku, czyli bardzo swierze:). No nic, zobaczymy, ale nie spodziewalbym sie cudow.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

To nie jest dziwne i teraz jak najbardziej dobrze to wykonałeś i na przyszłość zawsze tak rób. ;)
tormentor
Użytkownik forum

Dzis byl wielki test:)
Przeslalem 3x plik o wielkosci ponad 15gb, wszystko jednak na du meter byly widoczne przerwania. Jednak zle nie bylo chyba skoro plik dolecial, a predkosc ponad 2mb/s jest chyba ok.
Sprawdze jeszcze na skype. dzieki za rady
---------------------------
Mam jeszcze pytanko do szanownych forumowiczów.
Zrobilem screena z du meter i widać przerwy w przesyłaniu pliku laptop - pc.
Są one normalne?
Obrazek
ODPOWIEDZ