Wifi przerywa
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wifi przerywa
Witam wszystkich na forum...
Od niedawna zrobilem sobie w domu siec.
Wyglada ona tak: kablowka (aster) - modem - router (Linksys WRT54G). Od rutera do pc leci kabel (na pc zadnych problemow z netem) i bezprzewodowo laptop (Toshiba L40).
Problem jest na laptopie...
Przy fruwaniu po stronach nie widac, zeby cos bylo nie tak, ale jednak cos zrywa.
Chcialem przeslac z laptopa na pc wiekszy plik (ok 10gb, film HD) i standardowe info, ze przeslac nie mozna, bo siec juz nie jest dostepna. Rozmawiajac na skype na laptopie - w przeciagu 10 min <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> zerwie, mozna szalu dostac.
Podczas przesylu pliku patrzylem na program DU Meter gdzie graficznie wszystko widac i faktycznie:
leci ok 2,4Mb/s i nagle spada do zera, kilka sekund przerywu i znow leci 2,4Mb/s.
Kompletnie nie wiem od czego to zalezy.
Juz nawet kable zmienialem, przestawialem router, resetowalem ustawienia.
Na pc jest xp sp3, na laptopie Vista + wszystkie poprawki.
Bardzo prosze o pomoc, ktokolwiek wie co moze byc nie tak... Bede BARDZO wdzieczny.
Od niedawna zrobilem sobie w domu siec.
Wyglada ona tak: kablowka (aster) - modem - router (Linksys WRT54G). Od rutera do pc leci kabel (na pc zadnych problemow z netem) i bezprzewodowo laptop (Toshiba L40).
Problem jest na laptopie...
Przy fruwaniu po stronach nie widac, zeby cos bylo nie tak, ale jednak cos zrywa.
Chcialem przeslac z laptopa na pc wiekszy plik (ok 10gb, film HD) i standardowe info, ze przeslac nie mozna, bo siec juz nie jest dostepna. Rozmawiajac na skype na laptopie - w przeciagu 10 min <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> zerwie, mozna szalu dostac.
Podczas przesylu pliku patrzylem na program DU Meter gdzie graficznie wszystko widac i faktycznie:
leci ok 2,4Mb/s i nagle spada do zera, kilka sekund przerywu i znow leci 2,4Mb/s.
Kompletnie nie wiem od czego to zalezy.
Juz nawet kable zmienialem, przestawialem router, resetowalem ustawienia.
Na pc jest xp sp3, na laptopie Vista + wszystkie poprawki.
Bardzo prosze o pomoc, ktokolwiek wie co moze byc nie tak... Bede BARDZO wdzieczny.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wifi przerywa
Czym się łączysz do swojej sieci? Softem od producenta laptopa, producenta sieciówki czy windowsowym?
Jak wyglądają ustawienia zarządzania energią odnośnie sieci radiowej? Masz włączone zezwolenie na wyłączenie sieciówki w celu oszczędzania energii? (właściwości sieciówki radiowej w Managerze Urządzeń)
Inna sprawa - jak eter w okolicy? Czysto czy syf?
Jak wyglądają ustawienia zarządzania energią odnośnie sieci radiowej? Masz włączone zezwolenie na wyłączenie sieciówki w celu oszczędzania energii? (właściwości sieciówki radiowej w Managerze Urządzeń)
Inna sprawa - jak eter w okolicy? Czysto czy syf?
-
- Użytkownik forum
Witam, dzieki za szybka odpowiedź...
Juz odp:
Juz odp:
Windowsowym, normalnie jak startuje Vista to jest juz netCzym się łączysz do swojej sieci? Softem od producenta laptopa, producenta sieciówki czy windowsowym?
sprawdzalem, jest zeby zawsze byla wlaczona...Masz włączone zezwolenie na wyłączenie sieciówki w celu oszczędzania energii? (właściwości sieciówki radiowej w Managerze Urządzeń)
Mieszkam w bloku, 96 mieszkań, wiec chyba mozna to nazwac "syf", ale z tym akurat nie moge nic zrobicInna sprawa - jak eter w okolicy? Czysto czy syf?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
OK, ale za połączenie radiowe musi odpowiadać jakiś softtormentor pisze:Windowsowym, normalnie jak startuje Vista to jest juz net

Możesz poszukać najmniej zawalonego kanału. Najlepiej odpal program Network Stumbler i wrzuć screena po skanowaniu okolicy.tormentor pisze:Mieszkam w bloku, 96 mieszkań, wiec chyba mozna to nazwac "syf", ale z tym akurat nie moge nic zrobic
-
- Użytkownik forum
TYLKO ta ikonka od sieci co jest w Viscie... Pojawia sie na niej globus po chwili co swiadczy, ze jest net... Naprawde innej nie ma...
Co do Net Stumbler to wywala mi na dole info "no wireless adapter found". Nie wiem czemu nie widzi, skoro vista widzi i net jest.
Co do Net Stumbler to wywala mi na dole info "no wireless adapter found". Nie wiem czemu nie widzi, skoro vista widzi i net jest.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli korzystasz najpewniej z wbudowanego w windowsa mechanizmu. Warto spróbować w takim razie softu od producenta karty.
Co do NS to są karty z którymi on po prostu nie współpracuje, może akurat na taką trafiliśmy.
Co do NS to są karty z którymi on po prostu nie współpracuje, może akurat na taką trafiliśmy.
-
- Użytkownik forum
W porzadku, wrzuce jakies oprogramowanie Relteka i zobaczymy.
Ponizej daje screen z DU_Meter. Moglbys spojrzec fachowym okiem i ocenic?
Tak wyglada kilka minut podczas przesylania sporego pliku z laptopa na pc.

Ponizej daje screen z DU_Meter. Moglbys spojrzec fachowym okiem i ocenic?
Tak wyglada kilka minut podczas przesylania sporego pliku z laptopa na pc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Realtek?
Mówimy o radiówce, prawda?
Mówimy o radiówce, prawda?

-
- Użytkownik forum
Dokladnie jest to zintegrowana Wifi Reltek model: rtl8187b
----2:49
Udalo mi sie ustalic, ze na moim kanale 3cim nie ma innych sieci. Sa jeszcze 4. Kazda na innym. 6,7,10,11.
----2:49
Udalo mi sie ustalic, ze na moim kanale 3cim nie ma innych sieci. Sa jeszcze 4. Kazda na innym. 6,7,10,11.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Miałem kiedyś podobną sytuację z routerem Asus Wl 500gP, przez kabel (LAN) wszystko funkcjonowało dobrze, ale WLAN co chwilę się rozłączał, manager Windows pokazywał co chwilę inną prędkości sieci WLAN. Długo zastanawiałem się co może być problemem, ale rozwiązałem to poprzez zresetowanie routera do domyślnych, oryginalnych ustawień a potem wgrałem najnowsze firmware ze strony producenta, więc myślę, że powinieneś zrobić to samo.
-
- Użytkownik forum
Już to robilem, było przywrocenie fabrycznych + najnowszy firmware.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Hmm spróbowałeś może zainstalować najnowsze sterowniki do karty WLAN w tej Toshibie?
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Użytkownik forum
Tak, zrobilem to wlasnie przed chwila. Dziwne, bo kiedy sciagnalem stery, dalem na setup.exe to niby przeszla instalacja, ale nadal byly to stery (we wlasciwosciach sterownika) z marca 2007. Kiedy wybralem z poziomu wlasciwosci i wskazalem "na sile" - zaktualizowaly sie i sa z lipca tego roku, czyli bardzo swierze:). No nic, zobaczymy, ale nie spodziewalbym sie cudow.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To nie jest dziwne i teraz jak najbardziej dobrze to wykonałeś i na przyszłość zawsze tak rób. 

-
- Użytkownik forum
Dzis byl wielki test:)
Przeslalem 3x plik o wielkosci ponad 15gb, wszystko jednak na du meter byly widoczne przerwania. Jednak zle nie bylo chyba skoro plik dolecial, a predkosc ponad 2mb/s jest chyba ok.
Sprawdze jeszcze na skype. dzieki za rady
---------------------------
Mam jeszcze pytanko do szanownych forumowiczów.
Zrobilem screena z du meter i widać przerwy w przesyłaniu pliku laptop - pc.
Są one normalne?

Przeslalem 3x plik o wielkosci ponad 15gb, wszystko jednak na du meter byly widoczne przerwania. Jednak zle nie bylo chyba skoro plik dolecial, a predkosc ponad 2mb/s jest chyba ok.
Sprawdze jeszcze na skype. dzieki za rady
---------------------------
Mam jeszcze pytanko do szanownych forumowiczów.
Zrobilem screena z du meter i widać przerwy w przesyłaniu pliku laptop - pc.
Są one normalne?