Internet GSM- Modem w czaszy !

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szakalsky
Początkujący użytkownik forum

Internet GSM- Modem w czaszy !

Post autor: szakalsky »

Witam :papa:
Obiecałem że pochwalę się moim pomysłem na polepszenie zasięgu internetu GSM tanim kosztem. Oto co wymyśliłem. Pomysł podsuneły mi anteny internetu radiowego.
Więc wmontowałem mojego Huawei'a E220 w czaszę anteny satelitarnej.

Modem umieściłem w pustej tubce po silicone
To pozwoliło na łatwy montaż i hermetyczność .
Całość w miejsce konwertera

Ważne jest też odizolowanie uchwytu od ściany, lub anteny od uchwytu ,ewentualnie samego talerza od mocowania
anteny do uchwytu. Ja przerobiłem uchwyt. Poniżej kilka fotek.
Ostatnio zmieniony 2008-07-21, 23:02 przez szakalsky, łącznie zmieniany 1 raz.
iPLUS > E220 > czasza 105cm > 7 km (w tym 5 lasu).od BTS'A = EDGE 200kabeesów :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Internet GSM- Modem w czaszy !

Post autor: krystianb »

No pomysł niezły tylko jest kilka pytań a właściwie przypuszczeń, bo wydaje mi się ze ognisko zależy od częstotliwości i dla 900MHz może być w innej odległości niż dla częstotliwości TV, choć mogę się mylić.
Po drugie może być problem w zimie, w końcu sprzęt skonstruowany do pracy w warunkach w jakich ludzie są wstanie przebywać:P i na mrozie może mu się nie podobać.
Po trzecie jak sprawa zasilania?
I po czwarte najważniejsze jak wyniki podskoczyły w porównaniu z montarzem na zewnątrz?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
szakalsky

Może odpowiem od tyłu. :)

Wydaje mi się że ogniskowa jest zawsze taka sama (tak jak dla światła) , różnią się tylko długości fal i długości anten. Jedynie co może nie do końca pasować to właśnie uzerowanie anteny. Dlatego wartą ja od izolować od ziemi,ściany. Przynajmniej u mnie jest tak o kreskę na zasięgu więcej. A więc i szybszy transfer.

Tak jak w podpisie niżej moja obecna prędkość dochodzi do 200 kb/s. Na samym modemie ,wędrując po terenie udawało mi się wyłapywać momentami ok 70 kb/s. Jeszcze gorsze że mieszkam między 3 przekaźnikami ,a najmocniejszy obsługuje tylko GPRS. Czasza pomogła nie tylko wyeliminować "kolegę" z GPRS-em ale też zwiększyła transfer do średniej 180 kb/s . A mieszkam od stacji ok 7 km w tym ok 5 km to wysoki las. Zimą jest u mnie o niebo lepiej min.stałe 200kb/s , przypuszczam że wiosną drzewa dostają soków i bardziej tłumią sygnał Temperatura widać mu nie przeszkadza, a może nawet sprzyja- ma dobre chłodzenie ;)

[ Dodano: 2008-07-22, 00:27 ]
...a zasilanie ? Aktywny (ze wzmacniaczem i ekranowanym przewodem)przedłużacz USB 5 m. E 220 zasilane są z usb , a 5 czy 10 m kabla to nie wielki spadek dla napięcia zasilającego. Co innego dla sygnału. Miałem wcześniej kabel 5m. bez wzmacniacza i iPLUS MANAGER był bardzo nie stabilny.
iPLUS > E220 > czasza 105cm > 7 km (w tym 5 lasu).od BTS'A = EDGE 200kabeesów :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No nieźle to wygląda. :ok:

A jak sprawa z zasilaniem? Ile metrów kabla masz? Jakiś HUB z dodatkowym zasilaniem masz?
szakalsky pisze:wiosną drzewa dostają soków i bardziej tłumią sygnał
Zgadza się. Nawet w BOKu to mówią.
Awatar użytkownika
szakalsky

Nie mam Huba. Korzystam z notebooka BenQ i nie odczuwam żeby mu brakowało napięcia. Tym bardziej że w trybie zasilania z baterii też nic niepokojącego nie zauważyłem. Chyba na EDGE'a mu starcza. Pewnie były by problemy gdybym się rzucił 7.2 Mb/s . Do takich szybkości mam dołączony do wyposażenia modemu odpowiedni przewód Usb który ma 2 końcówki usb i pobiera prąd z 2 gniazd. Ale na EDGE wystarczy 1 gniazdo i kabel ze wzmacniaczem. A maks.długość takich przedłużaczy usb to podobno 25m czyli 5 x po 5 m. Ale 1 taki to koszt ok 35zł :(
pidsud
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pidsud »

Ja z kolei z braku czaszy którą można wykorzystać do poprawienia zasięgu użyłem blachę do ciasta, postawiłem ją pionowo na szafce, skierowałem w stronę odpowiedniego BTS-a, w środku również pionowo postawiłem telefon, tak aby tylną obudową przylegał do blachy. Zasięg z 2 czasami 3 kresek poprawił się do stabilnych 4 na 6 a transfer wacha się w granicach 13-20kB/s. Wcześniej max 10kB/s. Odległość od nadajnika ~10km. Najgorsze było to, że łapałem zasięg z 4 nadajników, telefon wystarczyło przesunąć kilka cm i mieć tylko GPRS.
Awatar użytkownika
szakalsky

:ok: Zawsze mówię że "fabrykę można poprawić" ;)
U mnie to samo 3 przekaźniki z czego najbliższy-najsłabszy. Latem nie osiągalny ,zimą 2-3 kresek na 6. Najsilniejszy tylko gprs (też mało logiczne) ,jedynie do tego 3 niedawno założyli EDGE i jestem w niebo wzięty. Stałe 4 krechy i minimum 140kb/s (latem), w nocy to 200.4 kb/s (transfer wczoraj o 01 am. miałem 34KB/s choć szybko spadł do 29KB/s) ciekawy jestem co będzie zimą :hyhy: a przede wszystkim nieważne czy pada ,czy wieje- normalnie WIELKA STABILIZACJA. Bo to trochę boli kiedy płacisz 60 "złych" i masz 30kb/s. a tak miałem od początku wiosny.
Gratulacje pomysłu!

p.s.czasze możesz kupić tanio z używki. im większa tym lepiej (sprawdzone) no i byle nie pogięta.

POZDRO!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

szakalsky, jaki ma rozmiar twoja czasza?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pidsud, wrzuć jakieś zdjęcia :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:szakalsky, jaki ma rozmiar twoja czasza?
Patrz podpis
szakalsky pisze:iPLUS > E220 > czasza 105cm > 7 km (w tym 5 lasu).od BTS'A = EDGE 200kabeesów :)
szakalsky bardzo ciekawy pomysł :) Zastanawia mnie tylko jedno: dlaczego
szakalsky pisze:Ważne jest też odizolowanie uchwytu od ściany, lub anteny od uchwytu ,ewentualnie samego talerza od mocowania
anteny do uchwytu.
Próbowałeś to robić bez izolacji? Bo mi chyba umnknęło coś oczywistego :gwiazdki:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Patrz podpis
Nie zauważyłem. :zawstydzony:
Awatar użytkownika
szakalsky

No tak :roll:
Moja pierwsza czacha ;) miała 60/66 a obecna dokł (nie liczę rantu) :) ma 99/90
W podpisie dałem z rantem -dla lepszego efektu :D
Wielkość dokładnie przekłada ni się na efekty. Na małej było o te 35% gorzej.

[ Dodano: 2008-07-24, 20:56 ]
YaHooo pisze:Próbowałeś to robić bez izolacji? Bo mi chyba umnknęło coś oczywistego :gwiazdki:
Dokładnie. Najpierw to wiadomo Prowizorka :) a te często jakoś lepiej mi działają.
Tak i tym razem było ,na jakimś kiju lepiej zbierało niż na uchwycie. I naprawdę nie mam pojęcia czemu tak jest. Powyżej 1 Ghz raczej nie przeszkadza uzerowanie. A tu wygląda na to że część fal odbija a część pochłania. :zdziwko:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szakalsky pisze:Wielkość dokładnie przekłada ni się na efekty. Na małej było o te 35% gorzej.
Im większa chacha tym większy zysk anteny :)
szakalsky pisze: A tu wygląda na to że część fal odbija a część pochłania. :zdziwko:
No cóż teoria, teorią. Ja tam wolę sprawdzić wszystko doświadczalnie i nie wnikać za mocno :) Myślałem tylko, że czegoś nie wiem (co jest bardzo prawdopodobne). Jednak jak widać tak działa lepiej. Zatem dzięki za odpowiedź :ok:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
szakalsky

A ja mam też pytanie :) . Bo widzę tu wielu mądrzejszych ode mnie. zastanawia mnie czy to zwykły chochlik czy może np. dwa różne przekaźniki?? Tak jakby losowo ,raz jest a raz nie ma . :zdziwko:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 17:27 ]
Wycinam zbędny już załącznik.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez szakalsky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szakalsky pisze:zastanawia mnie czy to zwykły chochlik czy może np. dwa różne przekaźniki??
Widać odnajdywanie hostów nie zawsze działa poprawnie. Chodzi o to, że są serwisy które na podstawie Twojego adresu IP odczytują nazwę hosta. Widać czasem nie może odnaleźć i temu wypisuje tam adres IP.
Awatar użytkownika
szakalsky

Acha. Czyli raczej wina serwisu. Choć wydaje mi się że na innym przekaźniku chodziło to normalnie.Ale to też było dawno ;) Dziękuweczka za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szakalsky pisze:Czyli raczej wina serwisu. Choć wydaje mi się że na innym przekaźniku chodziło to normalnie.
Ja szczerze na to nie zwróciłem u siebie uwagi. Ale można by poszukać innych serwisów tego typu i zobaczyć jak one działają przy tym samym adresie.
szakalsky pisze:Dziękuweczka za odpowiedź :)
Proszę bardzo :)
ODPOWIEDZ