Może odpowiem od tyłu.
Wydaje mi się że ogniskowa jest zawsze taka sama (tak jak dla światła) , różnią się tylko długości fal i długości anten. Jedynie co może nie do końca pasować to właśnie uzerowanie anteny. Dlatego wartą ja od izolować od ziemi,ściany. Przynajmniej u mnie jest tak o kreskę na zasięgu więcej. A więc i szybszy transfer.
Tak jak w podpisie niżej moja obecna prędkość dochodzi do 200 kb/s. Na samym modemie ,wędrując po terenie udawało mi się wyłapywać momentami ok 70 kb/s. Jeszcze gorsze że mieszkam między 3 przekaźnikami ,a najmocniejszy obsługuje tylko GPRS. Czasza pomogła nie tylko wyeliminować "kolegę" z GPRS-em ale też zwiększyła transfer do średniej 180 kb/s . A mieszkam od stacji ok 7 km w tym ok 5 km to wysoki las. Zimą jest u mnie o niebo lepiej min.stałe 200kb/s , przypuszczam że wiosną drzewa dostają soków i bardziej tłumią sygnał Temperatura widać mu nie przeszkadza, a może nawet sprzyja- ma dobre chłodzenie
[ Dodano: 2008-07-22, 00:27 ]
...a zasilanie ? Aktywny (ze wzmacniaczem i ekranowanym przewodem)przedłużacz USB 5 m. E 220 zasilane są z usb , a 5 czy 10 m kabla to nie wielki spadek dla napięcia zasilającego. Co innego dla sygnału. Miałem wcześniej kabel 5m. bez wzmacniacza i iPLUS MANAGER był bardzo nie stabilny.