EDGE tylko 115,2 kb/s

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

EDGE tylko 115,2 kb/s

Post autor: EmTeeDee »

jak w temacie-posiadam internet w orange-nie mam telefonu stacjonarnego więc nie mogę mieć innego-orange bo ma u mnie najlepszy zasięg(EDGE)jako modemu używam sony eriksona w300i szybkość edge mam 115.2kb/s-ponoć edge maksymalnie może mieć 240 kb/s jak można to zrobić? od czego jest to zależne?czy jak bym kupił modem i antenę zewnętrzną (do nadajnika mam ok.6km.)to by to coś zmieniło? :cry:

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-07-31, 21:52 ]
Podziel swoją wypowiedź na logiczne zdania, bo ciężko to zrozumieć.
Ostatnio zmieniony 2008-08-01, 07:48 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 2 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: EDGE tylko 115,2 kb/s

Post autor: ja.michal »

Masz w telefonie (chyba) EDGE class 10, czyli EDGE Class 10 (4+1, 3+2), up to 236.8 kbit/s. Żeby to osiągnąć na BTS też musi to obsłużyć.
[email protected] pisze:szybkość edge mam 115.2kb/s
Wygląda to na prędkość portu.

P.S.
[email protected] popraw błędy bo razi.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

ja.michal pisze: Wygląda to na prędkość portu.
Bo to jest predkośc portu.

[email protected] użyj do pomiaru prędkości łacza np NetMetera. Tam będziesz miał podana prędkość.
chemik89
Stały użytkownik forum

Post autor: chemik89 »

Taka prędkość portu jest nadawana domyślnie dla połączenia GPRS - więc więcej jak 53kbps miał nie będziesz.
Chyba że złapiesz EDGE ;]
Dell axim x50v
Trium Mars->Nokia 3210->Siemens c60->Siemens mc60[RIP]->Siemens s65->Siemens sx1[RIP]->Nokia 6310i->SonyErricson k750i->SonyErricson k800i->LG GT540
HSPA+ 40ms (internet mobilny 15GB -50% 29.90zł)
EmTeeDee

chemik89 pisze:Taka prędkość portu jest nadawana domyślnie dla połączenia GPRS - więc więcej jak 53kbps miał nie będziesz.
Chyba że złapiesz EDGE ;]
mam EDGE-szybkość portu 115.2kb/s jak można ją zwiększyć?czy zależy to od nadajnika?nadajnik mam ok. 8-10km. od domu. czy kupno modemu i antena zewnętrzna coś tu pomoże? :papa:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

[email protected] pisze:115.2kb/s jak można ją zwiększyć
W managerze urządzeń. Ale po co Ci to?

Sprawdź programem do pomiaru łącza jaką masz prędkość, ewentualnie ściągnij jakiś większy plik (najlepiej w nocy) i napisz jakie osiągasz prędkości.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

[email protected] pisze:mam EDGE-szybkość portu 115.2kb/s jak można ją zwiększyć?
A sprawdzałeś jaką maksymalną prędkość może osiągnąć Twój telefon? Bo najczęściej tak jest, że podczas łączenia a chmurce wyświetla się właśnie maksymalna prędkość modemu/telefonu jaką on może osiągnąć.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
EmTeeDee

Sundance_kid pisze:
[email protected] pisze:115.2kb/s jak można ją zwiększyć
W managerze urządzeń. Ale po co Ci to?

Sprawdź programem do pomiaru łącza jaką masz prędkość, ewentualnie ściągnij jakiś większy plik (najlepiej w nocy) i napisz jakie osiągasz prędkości.
w menadżerze pisze że jest to już najwyższe ustawienie-widoczne nic nie da się zrobić. szybkość pobierania największą miałem 30kb/s orange to porażka ale lepsze to niż wcale.inne sieci mają u mnie słaby zasięg i nie mają edge.stacjonarnego telefonu też niema.wcześniej chciałem założyć radiówkę ale pomiary wykazały 0 zasięgu(centrum lasu-drzewa.wilki itd) :D
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:podczas łączenia a chmurce wyświetla się właśnie maksymalna prędkość modemu/telefonu jaką on może osiągnąć.
Ta prędkośc można zmienic to jak to się ima do rzeczywistej prędkości? Poza tym mozesz ją zmienić we właściwosciach urządzenia które jest pośrednikiem między komputerem a peryferyjnym sprzętem, to jak to się ma do prędości samego urządzenia?

[ Dodano: 2008-08-02, 09:40 ]
[email protected] pisze:30kb/s orange
KB czy kb ? Bo jeśli to pierwsze to troszkę ponad EDGE jak drugie to masz po prostu GPRS. Czym mierzyłeś?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Ta prędkośc można zmienic to jak to się ima do rzeczywistej prędkości?
Dokładnie o to chodzi. To co się wyświetla nie ma żadnego znaczenia. Tak samo ustawienie prędkości portu COM nie ma wpływu na prędkość pobierania.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Kolega przede wszystkim nie napisał czym łączy telefon z komputerem. Jeżeli jest t IRDA, to podłej jakości wyciągnie tylko 115,2 kb/s. Za taką która transmituje dane do ok. 4Mb/s trzeba trochę zapłacić. Jeżeli to BT to wystarczy ustawić większą prędkość w ustawieniach właściwości połączenia sieciowego. Większość urządzeń BT "wyciąga" do 2Mbit/s. Poza tym to co moi poprzednicy napisali prędkość portu nie odzwierciedla faktycznej prędkości transmisji. Ale wąske gardło kiepskiej IRDA'y może być w tym przypadku przeszkodą.
EmTeeDee

YaHooo pisze:
Sundance_kid pisze:Ta prędkośc można zmienic to jak to się ima do rzeczywistej prędkości?
Dokładnie o to chodzi. To co się wyświetla nie ma żadnego znaczenia. Tak samo ustawienie prędkości portu COM nie ma wpływu na prędkość pobierania.
do ściągania używam Download Accelerator Plus.a do podtrzymywania i wznawiania połączeń AutoConnect.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

[email protected] jeszcze napisz czy kilobajtów czy kilobitów.
EmTeeDee

Sundance_kid pisze:[email protected] jeszcze napisz czy kilobajtów czy kilobitów.
KB/s-to kilobajty czy kilobity bo nie rozróżniam?? :papa:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Kilobajty. Skojarz sobie, że bity to te mniejsze i piszemy z małej litery. A na marginesie 1 KB = 8 kb.
Ta prędkośc którą podałeś jest stała? Bo jak tak to masz bardzo dobre połączenie i raczej juz nic z tym nie zrobisz. Sprawdx jeszcze dla pewności prędkośc jakimś programem.
EmTeeDee

Sundance_kid pisze:
Kilobajty. Skojarz sobie, że bity to te mniejsze i piszemy z małej litery. A na marginesie 1 KB = 8 kb.
Ta prędkośc którą podałeś jest stała? Bo jak tak to masz bardzo dobre połączenie i raczej juz nic z tym nie zrobisz. Sprawdx jeszcze dla pewności prędkośc jakimś programem.
nie nie jest to stała prędkość to jest różnie średnia w tym tygodniu co widzę w statystykach wynosi 3.80KB/s. i właśnie mnie to ciekawi czy zastosowanie modemu usb czy karty pci. i anteny zewnętrznej coś by dało? czy pozostać przy soniaczu? jaka szybkość jest w nocy nie sprawdzałem chodzę z kurami spać(kiedyś pracowałem w piekarni parę lat nieprzespanych nocy-teraz nadrabiam zaległości :rotfl: ) ;)
chemik89
Stały użytkownik forum

Post autor: chemik89 »

czyli łączysz się poprzez GPRS - ;]
telefon nie łapie zasiegu EDGE - dobra antena moze to skorygować ;] chyba ze nie ma w twojej okolicy takich nadajników ;]
Dell axim x50v
Trium Mars->Nokia 3210->Siemens c60->Siemens mc60[RIP]->Siemens s65->Siemens sx1[RIP]->Nokia 6310i->SonyErricson k750i->SonyErricson k800i->LG GT540
HSPA+ 40ms (internet mobilny 15GB -50% 29.90zł)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

[email protected] pisze:szybkość pobierania największą miałem 30kb/s

[email protected] pisze:statystykach wynosi 3.80KB/s.
Zdecyduj się w końcu. Bo raz wskazuje na EDGE a raz na GPRS (zważając na to jak wcześniej pisałeś, że chodziło Ci wyżej o kilobajty).
EmTeeDee

Sundance_kid pisze:
[email protected] pisze:szybkość pobierania największą miałem 30kb/s

[email protected] pisze:statystykach wynosi 3.80KB/s.
Zdecyduj się w końcu. Bo raz wskazuje na EDGE a raz na GPRS (zważając na to jak wcześniej pisałeś, że chodziło Ci wyżej o kilobajty).
o KB/s. a mam EDGE bo w telefonie widzę ikonkę E jak jest GPRS to widnieje G. mam też książeczkę przed sobą z orange w której pisze EDGE przeciętna 100-max-240. i co zrobić żeby mieć te 240 i czy ma to coś do popierania plików itp. :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

To jest prędkość teoretyczna po pierwsze. W idealnych warunkach osiągniesz taką.

Zainstaluj NetMetera, pokorzystaj trochę z internetu i wrzuć screena okna programu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

[email protected] pisze:średnia w tym tygodniu co widzę w statystykach wynosi 3.80KB/s.
Ale ta średnia to jest liczona chyba nieco inaczej. To jest po prostu (pobrane dane)/(czas połączenia). To nie ma nic do rzeczy jakie masz łącze. Jak rzeczywiście osiągasz te 30kB/s to więcej nie wyciągniesz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

[email protected] pisze:w menadżerze pisze że jest to już najwyższe ustawienie-widoczne nic nie da się zrobić.
Zobacz na przykładzie modemu Bluetooth. Można ustawić więcej ale to i tak nic nie da.
ODPOWIEDZ