iPlus E630 HSDPA->UMTS pomimo transferu danych

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

iPlus E630 HSDPA->UMTS pomimo transferu danych

Post autor: marens »

Mój problem wygląda następująco, od kilku dni niezależnie od pory przełącza mnie z HSDPA na UMTS. Cały czas jest transfer danych na poziomie 4kB/s (radio internetowe), więc nie jest to zwykłe przełączanie w trakcie bezczynności łącza. Dodam, że zasięg jest 2,3kreski w Mobile connect. Dialup nie rozwiązuje problemu. Łączy się po HSDPA, średnio po 15min przełącza na UMTS. Niestety nie powraca na HSDPA.

Zastanawiam się, czy problem jest po mojej stronie, czy w konfiguracji sieci. Wydaje mi się, że jednak po stronie sieci.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus E630 HSDPA->UMTS pomimo transferu danych

Post autor: YaHooo »

A próbowałeś zobaczyć jak to jest gdy pojedziesz w inną część miasta i połączysz się z innym BTS'em? A to, że przełącza się na UMTS to jest widoczne tylko w programie czy też po transferze?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Muszę się przejechać w inną część miasta.
Oczywiście ma to odzwierciedlenie w transferze. Program wykorzystuje jako "tester" zasięgu i technologii.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie stawiałbym na problemy z siecią. A żeby sprawdzić czy to nie jest wina modemu to możesz kupić prepaida jakiejś innej sieci w której zasięgu HSDPA jesteś i zobaczyć jak na nim będzie się zachowywało.

Jeszcze jedno. Masz wyłączone oszczędzanie energii w Menadżerze urządzeń dla modemu?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze: Jeszcze jedno. Masz wyłączone oszczędzanie energii w Menadżerze urządzeń dla modemu?
Tak

Samo się pojawiło i samo przeszło. Problem zniknął podczas video rozmowy w Skype.
Tylko lipnie działa coś to HSDPA - 800-1000kbps. Średnio miałem ok 2000kbps w różnych częściach miasta nawet w godzinach szczytu. Pingi poszły w górę do ~300ms jak zawsze miałem ~150ms
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Mi to wyglada na duze obciazenie stacji i teraz to wraca do normy. Zaobserwowalem takie cos w Tarnowie.
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens zatem widać, że operator kombinuje coś z BTS'em z którego korzystasz. Może po tych pracach będzie jakaś poprawa :ok:
marens
Guru bezprzewodowy

yagi pisze:Mi to wyglada na duze obciazenie stacji i teraz to wraca do normy.
O 1 w nocy i teraz?
YaHooo pisze:operator kombinuje coś z BTS'em z którego korzystasz
Akurat jestem klientem "VIP" Plusa bo mam NodeB 300m w linii prostej z sektorem "na mnie" ;-) (coś w stylu Boba) Nie chce do nich dzwonić, bo nie jestem dzieckiem Neostrady, że nie ma 2 mbps a mam 1mbps i się obrażę na nich jak nie naprawią. Robią to też w innej części miasta, podejrzewam jakiś update np z 3,6 na 7,2 albo HSPA (mi to akurat nie potrzebne, ale zawsze gratis od firmy).

Byłoby to nawet logiczne, bo najpierw kłopoty z UMTS, teraz kłopoty z HSDPA.
Nawet na tym kulawym HSDPA Skype z wideorozmowami działa :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Nie chce do nich dzwonić, bo nie jestem dzieckiem Neostrady, że nie ma 2 mbps a mam 1mbps i się obrażę na nich jak nie naprawią.
Dobra postawa :ok:
marens pisze:Robią to też w innej części miasta, podejrzewam jakiś update np z 3,6 na 7,2 albo HSPA
Bardzo możliwe. Lepsze takie kłopoty niż całkowity brak 3g tak jak to było u mnie w mieście.
marens
Guru bezprzewodowy

Download speed: 472.54 (59.06)
Upload speed: 60.21 (7.52)
Surfspeed inside Poland: 263.18 (32.89)

Pingi wróciły do normy, ale i tak na takim poziomie HSDPA nie utrudnia korzystania z internetu. Wiem, że dużo osób zamieniłoby się na takie HSDPA swoje EDGE.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Takie objawy to dłubanina operatora i trzeba to przeczekać. U mnie trwało to kiedyś 2-3 miesiące w Zabrzu i się poprawiło. Operator ukrywał ten fakt.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Takie objawy to dłubanina operatora i trzeba to przeczekać.
Potwierdzam. Osobiście miałem jakiś czas temu podobne problemy przez około 2 tygodnie. Jednak nawet nie dzwoniłem do operatora więc nie wiem czy ukrywał to.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Ja dzwoniłem bo net był mi potrzebny poza domem a trwało to zbyt długo a jednocześnie miałem porównanie u siebie w Katowicach.
marens
Guru bezprzewodowy

Wróciło do normy... transfery 100-200kB/s czyli nie jest źle.
Można powiedzieć, że pamiętam czasy kiedy było lepiej ale cóż przy limicie 1GB nie ma to znaczenia.
ODPOWIEDZ