Modem do laptopa w Orange

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anita.oleszko
Początkujący użytkownik forum

Modem do laptopa w Orange

Post autor: anita.oleszko »

witajcie,
chcę kupic usługę Orange Free Standard. Zastanawiam się nad najlepszym modemem. Posiadam HP Pavilion dv 6376 (Vista Home Premium, service pack 1), mieszkam we Wrocławiu w śródmieściu. Pomóżcie dobrać odpowiedni modem.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi i opinie,
pozdrawiam,
Anita
Ostatnio zmieniony 2008-08-28, 16:48 przez anita.oleszko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Modem do laptopa w Orange

Post autor: Jo_gurt »

Zdaje się tam masz gniazdo Express Card. Modem do tego gniazda byłby chyba najwygodniejszy jeśli chodzi o mobilność.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Do Twojego komputera podwjda modemy USB lub Express Card. Jesli Merlin XU870 nie odstrasza cena to wg mnie warto wziac ten modem.
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
michal13031986

Post autor: michal13031986 »

Ten modem Novatel Merlin XU870 ExpressCard, chyba tylko obsługuje do 3,6Mb/s dopiero po upgrade będzie działał z 7,2Mb/s??
A z tańszych modemów jaki być polecał?
Huawei E870 - 149zł
Huawei E170 - 199zł
Option Icon 225 - 50zł
Option GlobeSurfer Icon 7.2 - 99zł
Option GlobeTrotter GT Max 7.2 - 99
ZTE MF330 - 1zł
Dobrze by było żeby miał możliwość podłączenia zewnętrznej anteny, oraz żeby był na Express Card
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

michal13031986 pisze:ZTE MF330 - 1zł
Temu wynalazkowi mówimy NIE.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

michal13031986 pisze:żeby był na Express Card
Przed zakupem modemu z tego typu złączem lepiej najpierw go wypróbować czy oby działa. Konflikty sprzetowe.
michal13031986

Post autor: michal13031986 »

Co sądzicie o tym modemie: Huawei E870
Ostatnio zmieniony 2008-08-10, 09:56 przez michal13031986, łącznie zmieniany 1 raz.
droidboo

Post autor: droidboo »

Na stronie orange są chyba tylko dwa modemy na expresscard: Novatel Merlin XU870 ExpressCard i Huawei E870. Który z nich jest lepszy, obydwa mają wyjścia na anteny zewnętrzne? Podobno ten drugi źle znosi GPRS... W poniedziałek chciałbym zamówić jakiś, do tej samej usługi jak w pierwszym poście, ale jestem zielony w modemach GSM, więc proszę o pomoc :] Na USB są lepsze/gorsze, niż te na expresscard ?
Ostatnio zmieniony 2008-08-28, 17:17 przez droidboo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

droidboo pisze:PCI-express: Novatel Merlin XU870 ExpressCard i Huawei E870.
Kolego mylisz pojęcia PCI-express to złącze w komputerze PC w miarę nowym.

ExpressCard to złącze w nowych laptopach (i to nie wszystkich bo niektóre mają jeszcze ciągle PCMCIA/CARDBUS).

Więc najpierw napisz jakie masz złącze w komputerze (jak masz PCta to jesteś skazany na modem USB albo ExpressCard przez przejściówkę z USB)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:bo niektóre mają jeszcze ciągle PCMCIA/CARDBUS
Są też takie ktore ani jednego ani drugiego nie mają!
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
droidboo

Przepraszam najmocniej:D Dzisiaj jestem zakręcony jak ruski termos :D:D Chodzi mi oczywiście o express carda, a PCIex to mi się pomerdało z portami w lapku:D a "pimpci" (pcmcia) nie posiadam w lapku :)
rz?sor
Stały użytkownik forum

Post autor: rz?sor »

wojteks pisze:
droidboo pisze:PCI-express: Novatel Merlin XU870 ExpressCard i Huawei E870.
Kolego mylisz pojęcia PCI-express to złącze w komputerze PC w miarę nowym.

ExpressCard to złącze w nowych laptopach (i to nie wszystkich bo niektóre mają jeszcze ciągle PCMCIA/CARDBUS).

Więc najpierw napisz jakie masz złącze w komputerze (jak masz PCta to jesteś skazany na modem USB albo ExpressCard przez przejściówkę z USB)
Większość notebooków poza slotem Exptress Card ma również mini PCI Express.

http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express_Mini_Card

Zdaje się, że Sierra ma takie karty ze slotem na SIM.

P.S.
W centrum Wrocławia jest sporo hot spotów.
http://pdaclub.pl/index.php?Itemid=53&o ... c&w=2&m=26
droidboo

Czy może ktoś odpowiedzieć na mojego posta.... proszę :]
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

droidboo pisze:Na USB są lepsze/gorsze, niż te na expresscard ?
Może i lepsze bo uniwersalne zarówno do stacjonarki jak i do laptopa. Nie musisz bawić się w żadne przejściówki. Ale z Express Card mogą występowac konflikty sprzętowe i nie będzie chciał współpracować.
droidboo pisze:W poniedziałek chciałbym zamówić jakiś, do tej samej usługi jak w pierwszym poście
Idź do salonu Orange z laptopem i bądź troszkę wrednym klientem i potestuj. Jak dobry salon to nie będą robic problemów.
A ja bym wzieła Merlina.
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

anita.oleszko pisze:witajcie,
chcę kupic usługę Orange Free Standard. Zastanawiam się nad najlepszym modemem. Posiadam HP Pavilion dv 6376 (Vista Home Premium, service pack 1), mieszkam we Wrocławiu w śródmieściu. Pomóżcie dobrać odpowiedni modem.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi i opinie,
pozdrawiam,
Anita
Dokładnie takiego samego paviliona (dv6376) sam używałem... niezła kaszana.

Co do modemu zauważ, że gniazdo express masz po prawej stronie, czyli przy używaniu myszki jest średnio wygodnie... cały czas będziesz o niego haczyć.

Modem USB jest bardziej uniwersalny a poza tym możesz go wpiąć w taki port usb w którym Ci najmniej będzie przeszkadzał ;) Poza tym z tego co zauważyłem, modem usb mniej zjada baterii niż karta express.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Peternus
Użytkownik forum

Post autor: Peternus »

droidboo pisze:Na stronie orange są chyba tylko dwa modemy na expresscard: Novatel Merlin XU870 ExpressCard i Huawei E870. Który z nich jest lepszy, obydwa mają wyjścia na anteny zewnętrzne? Podobno ten drugi źle znosi GPRS... W poniedziałek chciałbym zamówić jakiś, do tej samej usługi jak w pierwszym poście, ale jestem zielony w modemach GSM, więc proszę o pomoc :] Na USB są lepsze/gorsze, niż te na expresscard ?
Mam Huawei E870...
I dziś żałuję, że nie kupiłem jakiegoś telefonu z HSDPA. Do teraz nie rozumiem idei robienia specjalistycznych urządzeń do transmisji danych (np: taki modem), które działają gorzej niż urządzenia wielofunkcyjne (np: telefon). Może mi to ktoś wyjaśni... :-)))
A sam modem, hm, no działa... A w 3G nawet nieźle, ale czasem jednak zerwie połączenie, albo się zawiesi, i Bóg miłościwy jedynie wie dlaczego. Nieco gorzej działa w EDGE, ale również nie mogę specjalnie narzekać tyle, że ja nie ściągam dużej ilości danych, ot przegląd www. albo usenet.
Poprzednio miałem połączenie z netem za pomocą telefonu 3G (bez HSDPA) i było ono bardziej stabilne i mniej prądożerne, na lapku HP DV6720ew mogłem pracować ok 2godziny 10 minut, teraz z modemem to o 10 minut krócej. Moim zdaniem modem jest stworzony do dobrych warunków, kiedy zasięg jest słaby od razu to czuć, więc albo centrum aglomeracji, albo antena i sporo modlitwy. Antena wbudowana jest słabsza niż w Nokiach 6280 i 6300.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
Awatar użytkownika
regedit

2:10 czy 2:00 na baterii to i tak cieniutko
10 minut wielkiej różnicy nie robi, nie przesadzaj

...a z tego co widziałem, do pavulona można dokupić trochę większą, lekko wystającą baterię która umożliwia ok 4 godziny pracy. Może lepiej w coś takiego zainwestować i nie narzekać, że to przez modem taka krótka praca na baterii ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Peternus pisze:teraz z modemem to o 10 minut krócej
No to powinieneś się cieszyć, bo co byś powiedział jak byś miał jak u mnie przed kupieniem modemu laptop chodził 2:45, a po zainstalowaniu modemu 1:10.
regedit pisze:. Może lepiej w coś takiego zainwestować i nie narzekać, że to przez modem taka krótka praca na baterii ;)
Bardzo dobre wyjście. Takie akumulatory są jednak nieco droższe od normalnych.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Peternus
Użytkownik forum

regedit pisze:2:10 czy 2:00 na baterii to i tak cieniutko
10 minut wielkiej różnicy nie robi, nie przesadzaj
Nie przesadzaj w czym, w informowaniu?
Podałem informację, myślę, że ważną, bowiem czytałem o modemach, które "zjadają" nawet 40% baterii. Jak to się udało mojemu, że tak mało, tego nie wiem. Jak go wyciagam z lapka to zawsze jest gorący, wiec prąd musi ciągnąć.
Ogólnie jestem rozczarowany modemem, bardzo... I to nie tym konkretnym, bo po lekturze forum już wiem, że tak najgorzej nie trafiłem, tylko tak w ogóle.
Piotr
PS. O baterii, tej mocniejszej myslałem, ale pewnie więcej waży :), na razie daję radę z tą, którą mam. I prędzej kupie nowego lapa, niż baterię.

[ Dodano: 2008-09-02, 11:33 ]
YaHooo pisze:No to powinieneś się cieszyć, bo co byś powiedział jak byś miał jak u mnie przed kupieniem modemu laptop chodził 2:45, a po zainstalowaniu modemu 1:10.
Cieszę się jak diabli, tylko co mnie z tego, że mam lepiej niż ty? Ja tobie życzę, żeby ci lap na bateri szedł 24h, sobie też bym tak życzył. :)
YaHooo pisze:Bardzo dobre wyjście. Takie akumulatory są jednak nieco droższe od normalnych.
Wiele droższy nie jest, ale na pewno wiele cięższy, to poprostu podwójna bateria standardowa.

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-09-02, 12:54 ]
Poprawiłem cytowanie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Peternus, łącznie zmieniany 2 razy.
Piotr
Awatar użytkownika
regedit

Peternus pisze:Nie przesadzaj w czym, w informowaniu?
Źle mnie zrozumiałeś ;) Chciałem tu podkreślić, że skrócenie pracy na baterii twojego notka jest bardzo niewielkie i powinieneś być z tego zadowolony :)
Peternus pisze:PS. O baterii, tej mocniejszej myslałem, ale pewnie więcej waży :), na razie daję radę z tą, którą mam. I prędzej kupie nowego lapa, niż baterię.
Niezauważalnie więcej. Co do zakupu nowego lapka to się z tobą zgodzę. Sam miałem paviliona i cieszę się, że zmieniłem na lenovo. Na powiększonej, wystającej minimalnie poza obrys obudowy wytrzymuje 5 godzin przy średniej jasności matrycy. Do tego w miejsce napędu dvd można dołożyć kolejną baterię na około 2 godziny co w sumie daje 7 godzin :D Naped/baterię można błyskawicznie wyjąć i podmienić.
Peternus pisze:Cieszę się jak diabli, tylko co mnie z tego, że mam lepiej niż ty? Ja tobie życzę, żeby ci lap na bateri szedł 24h, sobie też bym tak życzył. :)
My też się cieszymy jak diabli. Chill out ;)
Peternus pisze:Wiele droższy nie jest, ale na pewno wiele cięższy, to poprostu podwójna bateria standardowa.
Wiele cięższy na prawdę nie jest. Powiedziałbym że minimalnie. Gdyby nie ta rozmowa, nawet bym o tym nie pomyślał ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Peternus pisze:Jak go wyciagam z lapka to zawsze jest gorący, wiec prąd musi ciągnąć.
Niekoniecznie, obok nie ma procesora, albo chipestu, moze to inne urzadzenie modem podgrzewa?? Zdarzaly sie przypadki ze taki podgrzewany modem sie ludziom zle sprawowal przez nadmierne cieplo.
Ostatnio zmieniony 2008-09-02, 16:36 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Peternus pisze:Ja tobie życzę, żeby ci lap na bateri szedł 24h, sobie też bym tak życzył. :)
To marzenie każdego posiadacza laptopa :D
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Peternus
Użytkownik forum

krystianb pisze:
Peternus pisze:[...]
Niekoniecznie, obok nie ma procesora, albo chipestu, moze to inne urzadzenie modem podgrzewa?? Zdarzaly sie przypadki ze taki podgrzewany modem sie ludziom zle sprawowal przez nadmierne cieplo.
To była moja pierwsza myśl, że coś go dogrzewa. Niestety nie znam dokładnego układu elementów na płycie, wiem tylko, że proca i kartę ma z drugiej strony, dysk chyba też.
W jego okolicy nie ma żadnych kratek wentylacyjnych...
Muszę go kiedys włożyć, kiedy nie używam netu, wtedy będe wiedział na pewno, dziękuję za sugestię.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-05, 08:43 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-09-05, 07:42 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
Awatar użytkownika
regedit

Mój pavulon również miał problem z przegrzewaniem się. Po perypetiach z serwisem usunąłem go w inny sposób ;)
Peternus
Użytkownik forum

regedit pisze:Mój pavulon również miał problem z przegrzewaniem się. Po perypetiach z serwisem usunąłem go w inny sposób ;)
Co masz na myśli??

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-05, 08:41 ]
Poprawiłem sens pytania.
Ostatnio zmieniony 2008-09-05, 07:40 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
Awatar użytkownika
regedit

Przeczytaj sobie pierwszą linijkę w moim podpisie ;)
droidboo

Ja mam GeForce 8600M GT pod portem EX, więc się modem będzie grzał. Teraz mam dylemat, bo nie wiem, czy mam kupić w salonie orange Huawei E870 za 250zł, czy na ich stronie Novatel Merlin XU870, też za 250zł (tańszy o 100zł niż w salonie). Zastanawiam się, bo przydałby mi się już od niedzieli, a przez stronę to 7-10 dni trwa...

Możecie napisać, czy obydwa modemy mają wyjście antenowe i czy wie ktoś jak z ich prądo-żernością?
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

droidboo, XU870 ma standardowo gniazdo antenowe a w Huawei'u trzeba zdemontowac otwierana antenk zeby podlaczyc antene zewnetrzna.
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ODPOWIEDZ