Modem do laptopa w Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem do laptopa w Orange
witajcie,
chcę kupic usługę Orange Free Standard. Zastanawiam się nad najlepszym modemem. Posiadam HP Pavilion dv 6376 (Vista Home Premium, service pack 1), mieszkam we Wrocławiu w śródmieściu. Pomóżcie dobrać odpowiedni modem.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi i opinie,
pozdrawiam,
Anita
chcę kupic usługę Orange Free Standard. Zastanawiam się nad najlepszym modemem. Posiadam HP Pavilion dv 6376 (Vista Home Premium, service pack 1), mieszkam we Wrocławiu w śródmieściu. Pomóżcie dobrać odpowiedni modem.
pozdrawiam,
Anita
Ostatnio zmieniony 2008-08-28, 16:48 przez anita.oleszko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem do laptopa w Orange
Zdaje się tam masz gniazdo Express Card. Modem do tego gniazda byłby chyba najwygodniejszy jeśli chodzi o mobilność.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Do Twojego komputera podwjda modemy USB lub Express Card. Jesli Merlin XU870 nie odstrasza cena to wg mnie warto wziac ten modem.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
Ten modem Novatel Merlin XU870 ExpressCard, chyba tylko obsługuje do 3,6Mb/s dopiero po upgrade będzie działał z 7,2Mb/s??
A z tańszych modemów jaki być polecał?
Huawei E870 - 149zł
Huawei E170 - 199zł
Option Icon 225 - 50zł
Option GlobeSurfer Icon 7.2 - 99zł
Option GlobeTrotter GT Max 7.2 - 99
ZTE MF330 - 1zł
Dobrze by było żeby miał możliwość podłączenia zewnętrznej anteny, oraz żeby był na Express Card
A z tańszych modemów jaki być polecał?
Huawei E870 - 149zł
Huawei E170 - 199zł
Option Icon 225 - 50zł
Option GlobeSurfer Icon 7.2 - 99zł
Option GlobeTrotter GT Max 7.2 - 99
ZTE MF330 - 1zł
Dobrze by było żeby miał możliwość podłączenia zewnętrznej anteny, oraz żeby był na Express Card
- wojteks
- *** Administrator ***
Temu wynalazkowi mówimy NIE.michal13031986 pisze:ZTE MF330 - 1zł
Nie pomagam na PW!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Przed zakupem modemu z tego typu złączem lepiej najpierw go wypróbować czy oby działa. Konflikty sprzetowe.michal13031986 pisze:żeby był na Express Card
-
Co sądzicie o tym modemie: Huawei E870
Ostatnio zmieniony 2008-08-10, 09:56 przez michal13031986, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Na stronie orange są chyba tylko dwa modemy na expresscard: Novatel Merlin XU870 ExpressCard i Huawei E870. Który z nich jest lepszy, obydwa mają wyjścia na anteny zewnętrzne? Podobno ten drugi źle znosi GPRS... W poniedziałek chciałbym zamówić jakiś, do tej samej usługi jak w pierwszym poście, ale jestem zielony w modemach GSM, więc proszę o pomoc
Na USB są lepsze/gorsze, niż te na expresscard ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ostatnio zmieniony 2008-08-28, 17:17 przez droidboo, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kolego mylisz pojęcia PCI-express to złącze w komputerze PC w miarę nowym.droidboo pisze:PCI-express: Novatel Merlin XU870 ExpressCard i Huawei E870.
ExpressCard to złącze w nowych laptopach (i to nie wszystkich bo niektóre mają jeszcze ciągle PCMCIA/CARDBUS).
Więc najpierw napisz jakie masz złącze w komputerze (jak masz PCta to jesteś skazany na modem USB albo ExpressCard przez przejściówkę z USB)
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Są też takie ktore ani jednego ani drugiego nie mają!wojteks pisze:bo niektóre mają jeszcze ciągle PCMCIA/CARDBUS
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Przepraszam najmocniej:D Dzisiaj jestem zakręcony jak ruski termos
:D Chodzi mi oczywiście o express carda, a PCIex to mi się pomerdało z portami w lapku:D a "pimpci" (pcmcia) nie posiadam w lapku 

-
- Stały użytkownik forum
Większość notebooków poza slotem Exptress Card ma również mini PCI Express.wojteks pisze:Kolego mylisz pojęcia PCI-express to złącze w komputerze PC w miarę nowym.droidboo pisze:PCI-express: Novatel Merlin XU870 ExpressCard i Huawei E870.
ExpressCard to złącze w nowych laptopach (i to nie wszystkich bo niektóre mają jeszcze ciągle PCMCIA/CARDBUS).
Więc najpierw napisz jakie masz złącze w komputerze (jak masz PCta to jesteś skazany na modem USB albo ExpressCard przez przejściówkę z USB)
http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express_Mini_Card
Zdaje się, że Sierra ma takie karty ze slotem na SIM.
P.S.
W centrum Wrocławia jest sporo hot spotów.
http://pdaclub.pl/index.php?Itemid=53&o ... c&w=2&m=26
-
Czy może ktoś odpowiedzieć na mojego posta.... proszę ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Może i lepsze bo uniwersalne zarówno do stacjonarki jak i do laptopa. Nie musisz bawić się w żadne przejściówki. Ale z Express Card mogą występowac konflikty sprzętowe i nie będzie chciał współpracować.droidboo pisze:Na USB są lepsze/gorsze, niż te na expresscard ?
Idź do salonu Orange z laptopem i bądź troszkę wrednym klientem i potestuj. Jak dobry salon to nie będą robic problemów.droidboo pisze:W poniedziałek chciałbym zamówić jakiś, do tej samej usługi jak w pierwszym poście
A ja bym wzieła Merlina.
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dokładnie takiego samego paviliona (dv6376) sam używałem... niezła kaszana.anita.oleszko pisze:witajcie,
pozdrawiam,
Anita
Co do modemu zauważ, że gniazdo express masz po prawej stronie, czyli przy używaniu myszki jest średnio wygodnie... cały czas będziesz o niego haczyć.
Modem USB jest bardziej uniwersalny a poza tym możesz go wpiąć w taki port usb w którym Ci najmniej będzie przeszkadzał

ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
-
- Użytkownik forum
Mam Huawei E870...droidboo pisze:Na stronie orange są chyba tylko dwa modemy na expresscard: Novatel Merlin XU870 ExpressCard i Huawei E870. Który z nich jest lepszy, obydwa mają wyjścia na anteny zewnętrzne? Podobno ten drugi źle znosi GPRS... W poniedziałek chciałbym zamówić jakiś, do tej samej usługi jak w pierwszym poście, ale jestem zielony w modemach GSM, więc proszę o pomocNa USB są lepsze/gorsze, niż te na expresscard ?
I dziś żałuję, że nie kupiłem jakiegoś telefonu z HSDPA. Do teraz nie rozumiem idei robienia specjalistycznych urządzeń do transmisji danych (np: taki modem), które działają gorzej niż urządzenia wielofunkcyjne (np: telefon). Może mi to ktoś wyjaśni... :-)))
A sam modem, hm, no działa... A w 3G nawet nieźle, ale czasem jednak zerwie połączenie, albo się zawiesi, i Bóg miłościwy jedynie wie dlaczego. Nieco gorzej działa w EDGE, ale również nie mogę specjalnie narzekać tyle, że ja nie ściągam dużej ilości danych, ot przegląd www. albo usenet.
Poprzednio miałem połączenie z netem za pomocą telefonu 3G (bez HSDPA) i było ono bardziej stabilne i mniej prądożerne, na lapku HP DV6720ew mogłem pracować ok 2godziny 10 minut, teraz z modemem to o 10 minut krócej. Moim zdaniem modem jest stworzony do dobrych warunków, kiedy zasięg jest słaby od razu to czuć, więc albo centrum aglomeracji, albo antena i sporo modlitwy. Antena wbudowana jest słabsza niż w Nokiach 6280 i 6300.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
- regedit
2:10 czy 2:00 na baterii to i tak cieniutko
10 minut wielkiej różnicy nie robi, nie przesadzaj
...a z tego co widziałem, do pavulona można dokupić trochę większą, lekko wystającą baterię która umożliwia ok 4 godziny pracy. Może lepiej w coś takiego zainwestować i nie narzekać, że to przez modem taka krótka praca na baterii
...a z tego co widziałem, do pavulona można dokupić trochę większą, lekko wystającą baterię która umożliwia ok 4 godziny pracy. Może lepiej w coś takiego zainwestować i nie narzekać, że to przez modem taka krótka praca na baterii

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to powinieneś się cieszyć, bo co byś powiedział jak byś miał jak u mnie przed kupieniem modemu laptop chodził 2:45, a po zainstalowaniu modemu 1:10.Peternus pisze:teraz z modemem to o 10 minut krócej
Bardzo dobre wyjście. Takie akumulatory są jednak nieco droższe od normalnych.regedit pisze:. Może lepiej w coś takiego zainwestować i nie narzekać, że to przez modem taka krótka praca na baterii
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Nie przesadzaj w czym, w informowaniu?regedit pisze:2:10 czy 2:00 na baterii to i tak cieniutko
Podałem informację, myślę, że ważną, bowiem czytałem o modemach, które "zjadają" nawet 40% baterii. Jak to się udało mojemu, że tak mało, tego nie wiem. Jak go wyciagam z lapka to zawsze jest gorący, wiec prąd musi ciągnąć.
Ogólnie jestem rozczarowany modemem, bardzo... I to nie tym konkretnym, bo po lekturze forum już wiem, że tak najgorzej nie trafiłem, tylko tak w ogóle.
Piotr
PS. O baterii, tej mocniejszej myslałem, ale pewnie więcej waży

[ Dodano: 2008-09-02, 11:33 ]
Cieszę się jak diabli, tylko co mnie z tego, że mam lepiej niż ty? Ja tobie życzę, żeby ci lap na bateri szedł 24h, sobie też bym tak życzył.YaHooo pisze:No to powinieneś się cieszyć, bo co byś powiedział jak byś miał jak u mnie przed kupieniem modemu laptop chodził 2:45, a po zainstalowaniu modemu 1:10.

Wiele droższy nie jest, ale na pewno wiele cięższy, to poprostu podwójna bateria standardowa.YaHooo pisze:Bardzo dobre wyjście. Takie akumulatory są jednak nieco droższe od normalnych.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-09-02, 12:54 ]
Poprawiłem cytowanie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Peternus, łącznie zmieniany 2 razy.
Piotr
- regedit
Źle mnie zrozumiałeśPeternus pisze:Nie przesadzaj w czym, w informowaniu?

Niezauważalnie więcej. Co do zakupu nowego lapka to się z tobą zgodzę. Sam miałem paviliona i cieszę się, że zmieniłem na lenovo. Na powiększonej, wystającej minimalnie poza obrys obudowy wytrzymuje 5 godzin przy średniej jasności matrycy. Do tego w miejsce napędu dvd można dołożyć kolejną baterię na około 2 godziny co w sumie daje 7 godzinPeternus pisze:PS. O baterii, tej mocniejszej myslałem, ale pewnie więcej waży, na razie daję radę z tą, którą mam. I prędzej kupie nowego lapa, niż baterię.

My też się cieszymy jak diabli. Chill outPeternus pisze:Cieszę się jak diabli, tylko co mnie z tego, że mam lepiej niż ty? Ja tobie życzę, żeby ci lap na bateri szedł 24h, sobie też bym tak życzył.![]()

Wiele cięższy na prawdę nie jest. Powiedziałbym że minimalnie. Gdyby nie ta rozmowa, nawet bym o tym nie pomyślałPeternus pisze:Wiele droższy nie jest, ale na pewno wiele cięższy, to poprostu podwójna bateria standardowa.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niekoniecznie, obok nie ma procesora, albo chipestu, moze to inne urzadzenie modem podgrzewa?? Zdarzaly sie przypadki ze taki podgrzewany modem sie ludziom zle sprawowal przez nadmierne cieplo.Peternus pisze:Jak go wyciagam z lapka to zawsze jest gorący, wiec prąd musi ciągnąć.
Ostatnio zmieniony 2008-09-02, 16:36 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To marzenie każdego posiadacza laptopaPeternus pisze:Ja tobie życzę, żeby ci lap na bateri szedł 24h, sobie też bym tak życzył.![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
To była moja pierwsza myśl, że coś go dogrzewa. Niestety nie znam dokładnego układu elementów na płycie, wiem tylko, że proca i kartę ma z drugiej strony, dysk chyba też.krystianb pisze:Niekoniecznie, obok nie ma procesora, albo chipestu, moze to inne urzadzenie modem podgrzewa?? Zdarzaly sie przypadki ze taki podgrzewany modem sie ludziom zle sprawowal przez nadmierne cieplo.Peternus pisze:[...]
W jego okolicy nie ma żadnych kratek wentylacyjnych...
Muszę go kiedys włożyć, kiedy nie używam netu, wtedy będe wiedział na pewno, dziękuję za sugestię.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-05, 08:43 ]
Wycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-09-05, 07:42 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
- regedit
Mój pavulon również miał problem z przegrzewaniem się. Po perypetiach z serwisem usunąłem go w inny sposób 

-
- Użytkownik forum
Co masz na myśli??regedit pisze:Mój pavulon również miał problem z przegrzewaniem się. Po perypetiach z serwisem usunąłem go w inny sposób
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-05, 08:41 ]
Poprawiłem sens pytania.
Ostatnio zmieniony 2008-09-05, 07:40 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
- regedit
Przeczytaj sobie pierwszą linijkę w moim podpisie 

-
Ja mam GeForce 8600M GT pod portem EX, więc się modem będzie grzał. Teraz mam dylemat, bo nie wiem, czy mam kupić w salonie orange Huawei E870 za 250zł, czy na ich stronie Novatel Merlin XU870, też za 250zł (tańszy o 100zł niż w salonie). Zastanawiam się, bo przydałby mi się już od niedzieli, a przez stronę to 7-10 dni trwa...
Możecie napisać, czy obydwa modemy mają wyjście antenowe i czy wie ktoś jak z ich prądo-żernością?
Możecie napisać, czy obydwa modemy mają wyjście antenowe i czy wie ktoś jak z ich prądo-żernością?
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
droidboo, XU870 ma standardowo gniazdo antenowe a w Huawei'u trzeba zdemontowac otwierana antenk zeby podlaczyc antene zewnetrzna.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie