Orenge Free - HSDPA zawiesza system
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orenge Free - HSDPA zawiesza system
Witam,
mam Orenge Free z kartą Novatel Merlin XU870 i laptopem HP NC6000. Po nawiązaniu połączenia przez HSDPA / UMTS komputer po chwili zawiesza się. Czasem po kilkunastu sekundach, czasem po paru minutach, przestaje reagować na cokolwiek, jedynym wyjściem jest twardy reset.
Przy połączeniu przez EDGE / GPRS wszystko chodzi bez problemu.
Czy ktoś z Was miał podobny problem??
Próbowałem połączeń przez oprogramowanie Business Everywhere, Novatel i przez dial-up... zawsze to samo.
Może jest konflikt sprzętowy?
Może macie jakieś pomysły....pomóżcie please
mam Orenge Free z kartą Novatel Merlin XU870 i laptopem HP NC6000. Po nawiązaniu połączenia przez HSDPA / UMTS komputer po chwili zawiesza się. Czasem po kilkunastu sekundach, czasem po paru minutach, przestaje reagować na cokolwiek, jedynym wyjściem jest twardy reset.
Przy połączeniu przez EDGE / GPRS wszystko chodzi bez problemu.
Czy ktoś z Was miał podobny problem??
Próbowałem połączeń przez oprogramowanie Business Everywhere, Novatel i przez dial-up... zawsze to samo.
Może jest konflikt sprzętowy?
Może macie jakieś pomysły....pomóżcie please
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Orenge Free - HSDPA zawiesza system
Masz gdzie sprawdzić modem? Może chodzi o wydajność napięciową - NC6000 nie daje rady zasilić modemu chodzącego na 3G.
Obserwowałeś temperatury?
Obserwowałeś temperatury?
-
Jak mogę sprawdzić czy właśnie o wydajność napięciową chodzi? Czy można to jakoś naprawić bez wymiany sprzętu? Komp się wiesza po nawiązaniu połączenia, niezależnie czy coś na nim robię czy nie... czasem po 1 min a czasem po 15, ale efekt zawsze ten sam.
- DJMETRIX
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja mam tak na komputerze stacjonarnym jak nie wyłącze karty dźwiękowej.Prawdopodobnie jakiś podzespół nie współpracuje z Twoim modemem.kristow pisze: Czasem po kilkunastu sekundach, czasem po paru minutach, przestaje reagować na cokolwiek, jedynym wyjściem jest twardy reset.
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Czytnik kart w komputerze posiadasz?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej byłoby sprawdzić modem na innym komputerze.kristow pisze:Jak mogę sprawdzić czy właśnie o wydajność napięciową chodzi?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Metoda porównawcza bije wszystkie inne na głowę.YaHooo pisze:Najlepiej byłoby sprawdzić modem na innym komputerze.

-
metoda porównawcza nie przyniosła efektu. używałem wcześniej karty z laptopem Dell Latitude 110, też już starawy sprzęt i nie było żadnych problemów.
Czy to możliwe żeby HP nc6300 nie dawał rady zasilić modemu chodzącego na 3G? Czy można to jakoś jednoznacznie sprawdzić? czy jest szansa żeby dobrze chodził z inną kartą?
Czy to możliwe żeby HP nc6300 nie dawał rady zasilić modemu chodzącego na 3G? Czy można to jakoś jednoznacznie sprawdzić? czy jest szansa żeby dobrze chodził z inną kartą?

- bob
- Guru bezprzewodowy
A więc jednak daje efekt.kristow pisze:metoda porównawcza nie przyniosła efektu. używałem wcześniej karty z laptopem Dell Latitude 110, też już starawy sprzęt i nie było żadnych problemów.

Możliwe.kristow pisze:Czy to możliwe żeby HP nc6300 nie dawał rady zasilić modemu chodzącego na 3G?
Tak, na identycznym modelu (metoda porównawcza - ta najlepsza).kristow pisze:Czy można to jakoś jednoznacznie sprawdzić?
Szansa jest zawsze ale pewnie mała dla modemów 3G.kristow pisze:czy jest szansa żeby dobrze chodził z inną kartą?
Podstawowa sprawa to wykluczyć własny sprzęt a nie naprawiać w ciemno system na nim.