[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Post autor: Chris-Kr »

janek222 pisze:Dymek ma przypominać o tym że wiadomość nie została odebrana. Pojawia się ponownie ze względu:
1. Można nie przeczytać informacji w dymku i go odruchowo zamknąć.
2. Można zapomnieć o tym że jest wiadomość do odebrania.
Wydaje mi sie, że to jest przesadna troska.
janek222 pisze:
Chris-Kr pisze:Jeśli okno SMS-ów mieliśmy już otwarte w momencie nadejścia SMS-a, to wystarczy je na widok "dymka" odświeżyć
O to chodzi, że dymek ma przypominać o odświeżeniu. Jak się odświeży to dymek nie będzie się więcej pojawiał.
Ale sytuacja dość zasadniczo zmieniła się w momencie, gdy wysyłanie SMS-ów znalazło sie w głównym menu programu. Obecnie prawie w ogóle nie wchodzę do okna z SMS-ami, korzystam z niego tylko wtedy, gdy chcę sprawdzić treść wysłanych lub otrzymanych starszych SMS-ów (historię), a treść otrzymywanych SMS-ów na bieżąco odczytuję z "dymków". I dlatego konieczność wejścia do okna SMS-ów tylko po to żeby zgasić "dymek", dosyć mnie wkurza.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

Chris-Kr pisze:Obecnie prawie w ogóle nie wchodzę do okna z SMS-ami, korzystam z niego tylko wtedy, gdy chcę sprawdzić treść wysłanych lub otrzymanych starszych SMS-ów (historię), a treść otrzymywanych SMS-ów na bieżąco odczytuję z "dymków". I dlatego konieczność wejścia do okna SMS-ów tylko po to żeby zgasić "dymek", dosyć mnie wkurza.
To są argumenty a w szczególności ten ostatni :) Przy okazji najbliższej wolnej chwili postaram się to przemyśleć od strony kodu i coś zaproponować.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze: 2. Po wysyłaniu SMSa czyszczone są pola: treść, nr tel. odbiorcy, CSMS. Wcześniej tak nie było.
Zgłosiłem Ci to w PW jako błąd, na co Ty mi odpowiedziałeś, że traktujesz to jako udogodnienie ułatwiające korespondencję w przypadku intensywnej wymiany SMS-ów z jednym użytkownikiem lub wysyłania tej samej wiadomości do wielu użytkowników.
Ten pierwszy argument był dla mnie dosyć przekonywujący, lecz chciałem go zweryfikować w praktyce, zanim Ci odpowiem. Ale zanim się zebrałem do odpowiedzi, Ty opublikowałeś już następną wersję wprowadzając sugerowane przeze mnie zmiany.
Muszę więc tutaj uderzyć się w pierś, gdyż wydaje mi się, ze optymalnym wyjściem będzie czyszczenie samej tylko treści wiadomości, a pozostawianie (tak jak to było dotychczas) n-ru telefonu odbiorcy i CSMS.
Takie rozwiązanie faktycznie bardzo ułatwia intensywną wymianę korespondencji z tym samym użytkownikiem, natomiast w przypadku wysyłania SMS-a tej samej treści do wielu użytkowników (co raczej nie jest codzienna praktyką), problem rozwiązuje sekwencja [Ctrl+C], [Ctrl+V].
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Ty opublikowałeś już następną
Będzie następna w której będzie tak jak sugerujesz.
Pozdrawiam
Janek
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nikelajer »

Programik świetny, także dzięki wielkie janek222 ;)
Mam tylko teraz takie pytanie. W danych polaczen przy operatorze (w moim przypadku Orange) zamiast hsdpa mam double hsupa. Z tego co sie orientuje to hsupa oznacza wysylanie do 2mbps, wiec chcialbym sie spytac co moge rozumiec przez double hsupa? ;]
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Andy pisze:jaki np. koder FEC jest aktulanie stosowany
Chwilę poszukałem i wydaje mi się że nie da się wyciągnąć z modemu tej informacji. Jak ktoś zna jakąś magiczną komendę AT, albo mnie jakoś oświeci to powrócę do tego tematu, chwilowo sobie go odpuszczam.
Nikelajer pisze:Programik świetny
Dzięki :)
Nikelajer pisze:dzięki wielkie janek222
Jak zwykle cała przyjemność po mojej stronie ;)
Nikelajer pisze:hsupa oznacza wysylanie do 2mbps, wiec chcialbym sie spytac co moge rozumiec przez double hsupa?
Też jestem ciekawy. Od modemu program otrzymuje cyferki na podstawie których wyświetla:
0 - brak sygnału
2 - GPRS
3 - EDGE
4 - UMTS
5 - HSDPA
6 - HSUPA
7 - double HSUPA
Z tego wynika że według producenta poza HSUPA jest jeszcze double (pl: podwójne) HSUPA. Może ktoś coś podpowie?

PS. Prace nad programem nie ustały. Ostatnio jak już wcześniej pisałem, przygniotły mnie trochę zagadnienia związane z WIFI - NDISem na niskim poziomie. Obecnie nawet od tego się oderwałem i zrobiłem już prawie sniffera i parę innych rzeczy. Niedługo zamierzam wrócić do WIFI i połączenia na niższym poziomie niż NATIVE WLANAPI (to już jest w programie: Sieć -> WLan). Jednakże chyba i to wszystko przerwę (czuję że to jeszcze sporo czasu mi zajmie), zrobię kilka poprawek o które byłem proszony, tu ja jeszcze proszę o chwilę cierpliwości.
Mam jeszcze pytanko. Czy implementować sniffera opartego o WinPcap (parę bibliotek, między innymi packet.dll napisana przez Azurę)? On by umożliwiał odczyt np. haseł z poczty podczas jej odbierania, tu mam pewne rozterki. Sniffer z mniejszymi możliwościami jest w planach, chwilowo bez rozterek :)

Jakby ktoś podał linki ewentualnie materiały (tu trochę myślę o Bobie :) czym się różni np. połączenie WIFI od łączenia się z netem modemem w trybie NDIS. Jak się w tym trybie wysyła login, hasło, nr telefonu i się łączy? Informacje te nie są mi pilnie potrzebne bo jeszcze trochę czasu minie zanim dokładnie za to się wezmę ale chciałbym zacząć się do tego przygotowywać.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Post autor: Saracen »

Witam

Czy ktoś używa z Was tego programu z modemem Novotel Wireless Merlin HSDPA XU870?

Mam z nim mały problemik. Modem się zainstalował na 2 portach:

COM4:Modem Novotel Wireless Merlin HSDPA Modem
COM5:Port Novotel Wireless Merlin HSDPA Status port (COM5)

Komunikacja idzie na COM4 jednak za chiny ludowe nie mogę włączyć komend AT na COM5. Przy próbie wybrania tego portu i zaznaczenia "Komunikacja AT" na zakładce AT iPIN otrzymuje następujący komunikat:

"Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu (modemu)".

Nie mam żadnych innych menadżerów. Przeinstalowałem system i jest to samo.
Co może być powodem takiego zachowania? Jak sprawdzić czy coś jeszcze próbuje używać COM5?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

janek222 pisze:Jakby ktoś podał linki ewentualnie materiały (tu trochę myślę o Bobie :) czym się różni np. połączenie WIFI od łączenia się z netem modemem w trybie NDIS. Jak się w tym trybie wysyła login, hasło, nr telefonu i się łączy? Informacje te nie są mi pilnie potrzebne bo jeszcze trochę czasu minie zanim dokładnie za to się wezmę ale chciałbym zacząć się do tego przygotowywać.
Część wygląda standardowo a część się różni:

ATI - jak wiadomo niekonieczne
AT+CPIN="nasz_pin" - bez zmian
AT+CGDCONT=1,"IP","internet" - standardowo
AT+CGREG? - standardowo
AT_OWNANCALL=1,1 - wywołanie (zamiast numeru 99)
AT_OWNANCALL? - sprawdzenie
AT_OWANDATA? - odpowiedź owandata

dodatkowo działa wybór technologii:
AT_OPSYS=1 czy tam "0"

To cała sekwencja do połączenia z internetem. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

janek222 pisze:tego wynika że według producenta poza HSUPA jest jeszcze double (pl: podwójne) HSUPA. Może ktoś coś podpowie?
Czy nie jest to przypadkiem HSUPA ta już do ponad 5Mbs?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Saracen pisze:Jak sprawdzić czy coś jeszcze próbuje używać COM5
Do testowania portów i komend AT pojawił się nowy moduł (może on w czymś pomoże): Ustawienia -> AT i PIN -> Test portów
Tam można konfigurować parametry portu, próbować połączyć się z różnymi portami, wysyłać do nich np. komendy AT. Wydaje mi się że jak port jest już otwarty przez inny program to nie uda się już z nim połączyć (przycisk "Połącz"). Problemem pewnie nie jest tu otwarcie portu a zmuszenie modemu żeby reagował na komendy AT na tym porcie.
Saracen pisze:Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu (modemu)
Informacja ta pojawia się jak program nie dostaje odpowiedzi z tego co pamiętam na komendę AT "AT" (w ten sposób program testuje czy otwarty port jest portem modemu, jeżeli stwierdzi że nie bo nie otrzymał odpowiedzi to go zamyka).
bob pisze:Część wygląda standardowo a część się różni
Wielkie dzięki. Rozumiem że te komendy wysyła się do modemu tak samo jak w trybie RAS, czyli na jakiś port Com a nie za pomocą jakiś innych protokołów, jeżeli tak to jakich? Zadaje dziwne pytania bo niestety jeszcze nie mam modemu w trybie NDIS :( Czekam na Optiona 401.
ja.michal pisze:Czy nie jest to przypadkiem HSUPA ta już do ponad 5Mbs?
Osobiście mogę tylko zgadywać że nie, googl nie chciał ze mną gadać na ten temat a kontakty z producentem chwilowo sobie odpuszczam.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

janek222 pisze:Rozumiem że te komendy wysyła się do modemu tak samo jak w trybie RAS, czyli na jakiś port Com
Jeśli to pomoże to słać można za pomocą hyperterminala na com`a.
janek222 pisze:Osobiście mogę tylko zgadywać że nie, googl nie chciał ze mną gadać na ten temat a kontakty z producentem chwilowo sobie odpuszczam.

Charakterystyka chipsetu MSM 7200 wskazuje, że można wysyłać do 5,8Mbps.
Dotąd jednak nie spotkałem firmware`u na uwolnienie 2Mbps do wyżej wymienionej.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

bob pisze:Jeśli to pomoże
Pomogło, dzięki.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

janek222 pisze:
Saracen pisze:Jak sprawdzić czy coś jeszcze próbuje używać COM5
Do testowania portów i komend AT pojawił się nowy moduł (może on w czymś pomoże): Ustawienia -> AT i PIN -> Test portów
Tam można konfigurować parametry portu, próbować połączyć się z różnymi portami, wysyłać do nich np. komendy AT. Wydaje mi się że jak port jest już otwarty przez inny program to nie uda się już z nim połączyć (przycisk "Połącz"). Problemem pewnie nie jest tu otwarcie portu a zmuszenie modemu żeby reagował na komendy AT na tym porcie.
Saracen pisze:Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu (modemu)
Informacja ta pojawia się jak program nie dostaje odpowiedzi z tego co pamiętam na komendę AT "AT" (w ten sposób program testuje czy otwarty port jest portem modemu, jeżeli stwierdzi że nie bo nie otrzymał odpowiedzi to go zamyka).
Próbowałem już wszystkiego. Z portem mogę się połączyć jednak nie odpowiada na żadne komendy AT.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Saracen pisze:Próbowałem już wszystkiego. Z portem mogę się połączyć jednak nie odpowiada na żadne komendy AT.
Niestety konkretnego rozwiązania nie udało mi się do tej pory znaleźć, na kilku forach - stronach są osoby, które mają podobny problem, np: http://wiki.clug.org.za/wiki/Novatel_Status_Port
Czy są programy działające prawidłowo z tym modemem, czyli podczas połączenia obsługujące komunikację AT?
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Jedyne co wiem to to, że menadżer iPlusa pozwala na odbieranie i pisanie SMS'ów. Z Topnetinfo to nie działa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A jak wybierasz w TopNetInfo modem? Jako modem czy jako interfejs?
Nie wiem jak jest w merlinach, ale w optionie należy wybrać nie modem a właśnie ten interfejs diagnostyczny (czy jakoś tak).
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Saracen pisze:menadżer iPlusa pozwala na odbieranie i pisanie SMS'ów
Podczas połączenia z internetem?
Saracen pisze:Z Topnetinfo to nie działa.
Chwilowo nie mam pomysłów.
ja.michal pisze:Jako modem czy jako interfejs?
Wybiera interfejs, który nie odpowiada na komendy AT. W tym modemie jest jakby trochę inaczej, ponoć nie reaguje na standardowo wysłane komendy AT a odpowiada jak mu się wysyła jakieś ciągi hex.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:A jak wybierasz w TopNetInfo modem? Jako modem czy jako interfejs?
Nie wiem jak jest w merlinach, ale w optionie należy wybrać nie modem a właśnie ten interfejs diagnostyczny (czy jakoś tak).
COM4:Modem Novotel Wireless Merlin HSDPA Modem - na tym łącze się z siecią
COM5:Port Novotel Wireless Merlin HSDPA Status port (COM5) - ten wybieram do komend AT
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Saracen, ale musisz go wybierać jako modem w ustawieniach czy wybierasz ten Status port i po prostu lecą komendy a jak bierzesz połącz to łączy się przez Modem?
Bo raczej tak powinno być jak ja pisze. Ja mam tak na optionie.
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

W ustawieniach AT wybieram "COM5:Port Novotel Wireless Merlin HSDPA Status port (COM5)". Mogę się połączyć z portem ale nie dostaje żadnych odpowiedzi na komendy AT. Na COM4 łączy się modem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli ustawione jest dobrze tylko jakiś dziwny problem z tym Merlinem widocznie.
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Też tak już sądzę po wszystkie sposoby wypróbowane i nic.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.48 beta.
W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
1. Poprawiono opisy kodów USSD dla Plusa.
2. Cofnięto kasowanie numeru telefonu i CSMS w SMS -> Nowy
3. Ustawienia w SMS -> Nowy (wysyłanie SMSów) już są „zapamiętywane”.
4. Poprawiono Ustawienia -> Ogólne -> Uruchamianie -> Zawsze na wierzchu
5. Dodano: Ustawienia -> AT i SMS –> SMS -> Powiadamiaj także dźwiękiem
6. Zmieniono sposób wyświetlania powiadomień:
- jeżeli powiadomienie dotyczy np. wiadomości SMS to kliknięcie x zamknie powiadomienia tych wiadomości do momentu odebrania następnej.
-jeżeli kliknie się podwójnie w powiadomienie to ono zamknie się (np. informacja o SMSach z tego powiadomienia już się nie pojawi) i otworzy się okno SMS, ustawiony klient email lub przypominacz - w zależności od wyświetlanego powiadomienia.
7. Dodano okno główne programu -> Menu górne -> Sieć -> Inne:
- ping
- nazwa -> IP
- IP -> Nazwa
- Klucze WLan
- Mini raport

Inne informacje:
Jak otworzy się jakieś okno w TNI (np. SMS) to może nie być dostępu do powiadomień (dymków) – nie będzie można np. ich zamykać.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-08-14, 22:57 ]
Dodałem do pierwszego posta tę wersję. Na marginesie mamy już 342 pobrań pliku.
Pozdrawiam
Janek
lukiR
Użytkownik forum

Post autor: lukiR »

Czy można gdzieś pobrać wersję 2.47, ponieważ ta najnowsza co jakiś czas powoduje, że nie chce mi się zamknąć system, najpierw muszę wyłączać Top_NetInfo.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Poszło na PW.
Krzysztof
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

lukiR pisze:Czy można gdzieś pobrać wersję 2.47
Proszę bardzo. Dodałem do pierwszego posta tę wersję.

[ Dodano: 2008-08-31, 22:54 ]
Widzę, że Chris-Kr, na PW wysłał, ale może komuś innemu się jeszcze ta wersja przyda.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

lukiR pisze:ta najnowsza co jakiś czas powoduje, że nie chce mi się zamknąć system
Jak jest teraz z 2.47? Jaki system operacyjny? Czy u kogoś jest podobnie?

PS. Prace trwają (była mała przerwa).
Pozdrawiam
Janek
lukiR
Użytkownik forum

Dzięki, potestuje kilka dni i napiszę czy problem dalej występuje, sestem to Windows XP, problem zaczął się pojawiać właśnie po aktualizacji Top_NetInfo do najnowszej wersji nie pomogło nawet włączenie w windowsie szybkiego zamykania.

Hehe, właśnie przy próbie podmiany programu zauważyłem, że podczas aktualizacji nie usuwa starszych wersji programu i wystarczyło zmienić tylko nazwę pliku .exe :D
Awatar użytkownika
kwj
Użytkownik forum

Post autor: kwj »

Witaj Janku!
Bardzo dobry programik :hurra: .
Jednakże nie mogę zaznaczyć w zakładce "AT i PIN" opcji "Komunikacja AT", więc nie mam żadnych informacji: poziom sygnału, moc, BTS, dane sieci.
Nie mogę też w pełni korzystać z tego programu, np. wysyłać SMS.
Mam modem Commander2 do EDGE w iPlus.
Podejrzewam, że jest to spowodowane instalacją modemu na jednym porcie COM 8, a jak wyczytałem, aby te opcje dobrze działały, transmisja danych i komunikacja AT powinny odbywać się na innych portach.
Sterowniki modemu instalowałem z CD modemu.
Jak rozwiązać ten problem?
lukiR
Użytkownik forum

Po zmianie wersji 2.48 na 2.47 nie mam już problemów z zamykaniem windowsa.
Zablokowany