Mam okazję kupić ww. Nokię. I tu pytanko czy wystarczy zainstalować stery, zrobić dial-up i korzystać z internetu, czy trzeba też coś ustawiać w telefonie? Wiadomo bez wyświetlacza wpisanie czegoś byłoby nieco utrudnione

Pozdrawiam

Moderator: Moderatorzy
Należy pobrać ustawienia i je uaktywnić. Ja bym sobie darował ten zakup.pidsud pisze:czy trzeba też coś ustawiać w telefonie?
Ja korzystając z dwóch telefonów (oba Samsungi) jako modemów nie musiałem w nich wprowadzać żadnych ustawień aby działały mi jako modemy. Jedynie to przy połączeniu przez bluetooth potrzeba było wpisać pin przy parowaniu urządzeń. Natomiast przy połączeniu przez USB nic nie musiałem wklepywać w telefon.pidsud pisze: tu pytanko czy wystarczy zainstalować stery, zrobić dial-up i korzystać z internetu, czy trzeba też coś ustawiać w telefonie?
Sory ale jeśli mamy telefon w sieci X to jeśli włożymy do niego kartę sieci X to dlaczego ma nie działać. Nie wierzę aby do telefonu sieci X włożyć kartę sieci Y i będzie wszystko OK. Na 100% nie będzie to działać.YaHooo pisze:Ja korzystając z dwóch telefonów (oba Samsungi) jako modemów nie musiałem w nich wprowadzać żadnych ustawień aby działały mi jako modemy.
To też trzeba wziąć pod uwagę.Engelbert pisze:Jeśli masz pewność, że telefon jest absolutnie sprawny
Do tej pory nie miałem tego sprawdzić ale dziś to przetestowałem. Działa w 100%.Engelbert pisze:Wystarczy dopisać dodatkowe polecenie inicjujące i mimo nawet innych ustawień w telefonie zadziała, więc to nie powinien być duży problem
Znajdujesz innego użytkownika tego telefonu i prosisz, żeby Ci krok po kroku napisał ile masz razy kliknąćpidsud pisze:Wiadomo bez wyświetlacza wpisanie czegoś byłoby nieco utrudnione![]()
Sundance_kid pisze:Znajdujesz innego użytkownika tego telefonu i prosisz, żeby Ci krok po kroku napisał ile masz razy kliknąć
Można się pokusić o instrukcję PDF i mieć szczęście że uda się wszystko zrobić. http://nds1.nokia.com/phones/files/guid ... _UG_pl.pdfSundance_kid pisze:Znajdujesz innego użytkownika tego telefonu i prosisz, żeby Ci krok po kroku napisał ile masz razy kliknąć
już nad tym myślałemJaco pisze:Można się pokusić o instrukcję PDF
Co więcej te ustawienia w telefonie mają tylko związek z internetem przeglądanym w telefonie. Zanim się nie wpisze polecenia inicjującego we właściwościach modemu nie będzie działać na komputerze internet.pidsud pisze:Z tego co mi wiadomo ustawienia z kompa mają priorytet nad tymi w telefonie. A w samsungu jedne z drugimi nie mają żadnego związku.
Ja bym spróbował połączyć się za pomocą oryginalnego kabelka. Jeżeli oczywiście masz możliwość pożyczenia takowego. Zobaczyć wtedy jak działa.pidsud pisze:Co można jeszcze zrobić przed wyrzuceniem go do kosza?![]()
Raczej nie bardzo. Wymieniać pliki można ale modemu nietYaHooo pisze:Jeżeli oczywiście masz możliwość pożyczenia takowego
Ja bym zamiast kabla zainwestował w bluetooth.pidsud pisze:Co można jeszcze zrobić
Sory ale dziś tyle tematów przeczytałem że mogło mi się trochę pomerdaćpidsud pisze:Tyle że ta nokia nie ma BT...
Z jednej strony tak ale ja również w Nokii 6230 nie miałem oryginalnego kabelka i działało pierwszorzędnie.pidsud pisze:że nieoryginalny kabel to ruletka.
Na tej samej zasadzie co nieoryginalny. Nie ma żadnych komunikatów że to taki czy inny kabel.ja.michal pisze:Na jakiej zasadzie działa oryginalny kabel?
Ale jest menadżerze urządzeń? Jedynie PC Suite go nie wykrywa tak?pidsud pisze:ale modemu nie.
Taki kabel we wtyczce ma odpowiedni chip, który konwertuje napięcie i dane na przystosowane do telefonu. W nieoryginalnych kablach być może ten chip jest zbyt cheap by działać poprawnie.ja.michal pisze:Na jakiej zasadzie działa oryginalny kabel?
Muszę go ręcznie dodać. Zapomniałem napisać że przed rozpoczęciem zabawy muszę zainstalować stery prolific, muszę to zrobić przed podłączeniem kabla, bo jeśli go podłączę bez wcześniejszego zainstalowania tych sterów to wykrywa go jako... Siemens USB Data Cable i prosi o ser2pl.sys. Sciągnąłem go i zainstalował się jako wspomniany kabel...Jaco pisze:Ale jest menadżerze urządzeń?
Ja mam taki do obecnej Nokii z mini USBpidsud pisze:Jaki masz kabel Jaco?
Tak.pidsud pisze:DKU-2 foof-a miałeś do niej?