Nokia 6230i i EDGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nokia 6230i i EDGE
Witam. Jestem poza domem i uzywam mojego telefonu (nokia 6230i) jako modem wraz z kartą pre-paid z plusa (simdata).
Mój problem polega na tym, że raz teledon połącze się przez EDGE (transfer do 25kB\s, ping 300-350ms) a raz przez GPRS (transfer do 6kB\s, ping 900+). Nawet jeśli telefon leży w jednym miejscu raz łączy przez GPRS a raz EDGE (niestety częściej GPRS). Jeśli już połączy przez EDGE to działa bardzo ładnie, więc wydaje mi się, że to nie wina słabego sygnału.
Czy da się jakoś sprawdzić czy telefon jest w zasięgu EDGE (z telefonu lub PC)? Czy da się ustawić żeby korzystał tylko z EDGE? Mam telefon podłączony kablem USB DKU-2 i używam Nokia PC Suite w wersji 6.96.9.3.
Mój problem polega na tym, że raz teledon połącze się przez EDGE (transfer do 25kB\s, ping 300-350ms) a raz przez GPRS (transfer do 6kB\s, ping 900+). Nawet jeśli telefon leży w jednym miejscu raz łączy przez GPRS a raz EDGE (niestety częściej GPRS). Jeśli już połączy przez EDGE to działa bardzo ładnie, więc wydaje mi się, że to nie wina słabego sygnału.
Czy da się jakoś sprawdzić czy telefon jest w zasięgu EDGE (z telefonu lub PC)? Czy da się ustawić żeby korzystał tylko z EDGE? Mam telefon podłączony kablem USB DKU-2 i używam Nokia PC Suite w wersji 6.96.9.3.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Nokia 6230i i EDGE
Nie jestem pewien, ale chyba da się wymusić w Nokiach za pomocą > Netmonitora < kanał z EDGE, a nawet można określić z jakim BTS'em ma się telefon łączyć.
Co do sprawdzenia za pomocą jakiej technologii się łączyny to nie znam Nokia PC Suite, ale pewnie się da, jak nie to możesz spróbować łączyć się za pomocą programu TopNetInfo napisanego przez naszego forumowicza janek222. On pokazuje takie rzeczy. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
Co do sprawdzenia za pomocą jakiej technologii się łączyny to nie znam Nokia PC Suite, ale pewnie się da, jak nie to możesz spróbować łączyć się za pomocą programu TopNetInfo napisanego przez naszego forumowicza janek222. On pokazuje takie rzeczy. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Sprawdź czy czasem nie znajdujesz się w zasięgu dwóch nadajników który ma GPRS/EDGE i sam GPRS bo wówczas mógłbyś zastosować antenę kierunkową i skierować ją na BTS z EDGE. Telefon po prostu się przełącza między nadajnikami. Możesz to również sprawdzić poprzez info o sieci które można włączyć w telefonie.SileNT pisze:Mój problem polega na tym, że raz teledon połącze się przez EDGE (transfer do 25kB\s, ping 300-350ms) a raz przez GPRS (transfer do 6kB\s, ping 900+). Nawet jeśli telefon leży w jednym miejscu raz łączy przez GPRS a raz EDGE (niestety częściej GPRS). Jeśli już połączy przez EDGE to działa bardzo ładnie, więc wydaje mi się, że to nie wina słabego sygnału.
Mapka z BTSami jest tu: Stacje bazowe BTS .
-
Jak włączyć informacje o sieci? Czy da się na zwykłym oprogramowaniu w telefonie? Nie dysponuję sprzętem do flashowania pamięci telefon (zapewne do DCT4 takowe jest potrzebne) ani anteną kierunkową.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tak da . Wejdź w ustawienia telefonu i poszukaj.SileNT pisze:Jak włączyć informacje o sieci? Czy da się na zwykłym oprogramowaniu w telefonie?
Powinno być coś takiego:
-
Włączyłem - na wyświetlaczu w ekranie głównym pokazuje mi się teraz nazwa miejscowości. Aktualnie mam połączenie przez EDGE. Według BTSearch jest tu tylko 1 BTS Plusa. Zobaczę jaką mi pokaże miejscowość następnym razem jak połączy przez GPRS.
[ Dodano: 2008-08-13, 12:12 ]
Tym razem też pokazuje tą samą nazwę miejscowości i niestety jest tylko GPRS.
Da się sprawdzić identyfikator BTSa z którego telefon aktualnie korzysta?
[ Dodano: 2008-08-13, 12:12 ]
Tym razem też pokazuje tą samą nazwę miejscowości i niestety jest tylko GPRS.
Da się sprawdzić identyfikator BTSa z którego telefon aktualnie korzysta?