blueconnect, problem z wolnym netem od 2 dni

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paul
Początkujący użytkownik forum

blueconnect, problem z wolnym netem od 2 dni

Post autor: paul »

Witam, na wstępie zaznaczam, że o sieciach komórkowych mama mgliste pojęcie. Znajoma poprosiła nie o pomoc w takiej sprawie - ma laptopa, blueconnect'a używa od grudnia. Nigdy nie było problemów. Ma kartę merlin xu870, do podłączania neta używa moblinka 2.02.21.41. Od dwóch dni net idzie bardzo wolno - wczytywanie strony onetu darowałem sobie po 5min. Ponieważ na komputerach się nie zna, raczej w nich nie grzebie, i raczej nic nie namieszała w systemie, bo po prostu nie grzebie. W konfiguracji próbowałem wybierać ręcznie sieci, tylko UMTS, tylko GPRS i nic. Dioda ciągle świeci się na zielono (a powinna na niebiesko), znaczy czasem świeci na niebiesko(w moblinku oczywiście prawidłowo wykrywa wtedy połączenie UMTS), ale wtedy próbowałem wejść na stronę onetu i wtedy dioda zmienia kolor na zielony i moblink pokazuje technologie jako HSDPA. Sprawdziłem na mapie te BTS'y - dwa są bardzo blisko, z resztą przez grubo ponad pół roku wszystko było ok i i osoba ta mieszka w wieliczce, a to chyba nie wioska jakaś zapadła.
Macie jakieś pomysły co mogę sprawdzić, zrobić, gdzie może być błąd?

pozdrawiam i dzięki z góry
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: blueconnect, problem z wolnym netem od 2 dni

Post autor: Jaco »

A może limit został przekroczony?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Chyba, że majstrują coś przy maszcie i takie rzeczy mogą się dziać przez kilka dni a czasem tygodni.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Przeskanowałeś system jakimś antywirusem? Można jeszcze sprawdzić za pomocą telefonu z UMTS/HSDPA, ewentualnie samym EDGE/GPRS czy dzieje się tak samo. Najlepiej by było sprawdzić czy w innej lokalizacji jest taka sama sytuacja. A może poprostu został przekroczony limit przesłanych danych?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

paul pisze:Macie jakieś pomysły co mogę sprawdzić, zrobić, gdzie może być błąd
Mam identyczny sprzęt i od kilku tygodni jest to samo, na edge teraz mam szybciej niż na hsdpa. Na hsdpa zanim wczyta się strona to kilka minut mija.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Proponują wziąć laptopa to przejechać się pod inny BTS. Jednak jak Jaco napisał, pewnie limit jest przekroczony. Można zadzwonić do BOKu i się zapytać.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jarek no.1, dzwoniłeś do BOA?
Gadali coś?
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Dzwoniłem kilka razy, obiecali naprawić, może naprawili ale ja nie widzę efektu. Wygląda to tak jakby sieć była przeciążona, jest bardzo słaby sygnał na hsdpa, modem dostaje letargu, nieraz żeby stronka weszła trzeba kilka razy kliknąć.
W sumie to na edge jest lepiej bo stronki wchodzą bez tych przerw i kilkukrotnego klikania.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jarek no.1 u mnie podobna sytuacja była jak operator dłubał coś przy BTS'ach. Po dwóch, albo trzech tygodniach problemy ustąpiły.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bard
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bard »

paul pisze:Macie jakieś pomysły co mogę sprawdzić, zrobić, gdzie może być błąd?
Krakow ma jakies problemy techniczne z UMTS, caly czas mam tylko EDGE. Dowiedzialem sie tego na BOA. Dodali ze jescze Nowy Sacz ma problemy.
ODPOWIEDZ