Problemy z Huawei E870
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problemy z Huawei E870
Kupiłem E870 Orange ok dwa tygodnie temu, zainstalowalem na Viscie SP1 oryginalny zestaw sterowników z płytki od operatora i przez około tydzień chodził dobrze, głównie w 3G. Kilka razy się powiesił bez jakiegoś widocznego powodu, ale nie było to uciązliwe.
Póżniej wyjechałem na wioskę i tam było tylko EDGE, gdzie modem świetnie się sprawował przez dwa dni, później zaczęła sie katastrofa, co wszedłem na jakies www, to zwiecha. Pocztę i usenet działały wolno ale stabilnie. Zacząłem kombinować (zgodnie z zalecenienami znalezionymi na tym forum), odinstalowałem aplikację Orange i zainstalowałem stery od producenta wraz z Mobile Conect, przez chwilę było lepiej, ale niewiele. Po jednym dniu zupełnie się zepsuło i teraz każde wejście na www. to powoduje, że modem wisi. "Wisi" to znaczy wykazuje, że jest połączony, ale nic się nie da ściągnąć. "Disconnect" trwa wieki, a próby jakiegokolwiek przyspieszenia rozlącznia modemu kończą się zwiechą systemu i koniecznością wyjęcia baterii. Sciągnąłem również same sterowniki z strony Ery, ale to również nic nie dało. Próbowałem połączyc go również przez dial-up, ale mi się nie udało.
Co się mogło stac? Działało i się zes..., ot tak, bez widocznego powodu i dlaczego wejście na jakąkolwiek stronę internetową zawiesza modem?
pozdrawiam
Piotr
PS. To mój pierwszy post, więc pozdrawiam użytkowników tego forum.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-08-15, 20:04 ]
Poprawiłem wyraz oznaczony cenzurą.
Póżniej wyjechałem na wioskę i tam było tylko EDGE, gdzie modem świetnie się sprawował przez dwa dni, później zaczęła sie katastrofa, co wszedłem na jakies www, to zwiecha. Pocztę i usenet działały wolno ale stabilnie. Zacząłem kombinować (zgodnie z zalecenienami znalezionymi na tym forum), odinstalowałem aplikację Orange i zainstalowałem stery od producenta wraz z Mobile Conect, przez chwilę było lepiej, ale niewiele. Po jednym dniu zupełnie się zepsuło i teraz każde wejście na www. to powoduje, że modem wisi. "Wisi" to znaczy wykazuje, że jest połączony, ale nic się nie da ściągnąć. "Disconnect" trwa wieki, a próby jakiegokolwiek przyspieszenia rozlącznia modemu kończą się zwiechą systemu i koniecznością wyjęcia baterii. Sciągnąłem również same sterowniki z strony Ery, ale to również nic nie dało. Próbowałem połączyc go również przez dial-up, ale mi się nie udało.
Co się mogło stac? Działało i się zes..., ot tak, bez widocznego powodu i dlaczego wejście na jakąkolwiek stronę internetową zawiesza modem?
pozdrawiam
Piotr
PS. To mój pierwszy post, więc pozdrawiam użytkowników tego forum.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-08-15, 20:04 ]
Poprawiłem wyraz oznaczony cenzurą.
Ostatnio zmieniony 2008-08-15, 19:03 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Problemy z Huawei E870
Witam.
Coś mam przeczucie ze problem moze leżec po stronie notebooka dokladnie to wydajności prądowej portu expresscard, pare dni było dobrze, ale po czasie złącza albo przetwornica zasilająca port sie przegrzały, mozna sprobowac połączyć sie w miejscu gdzie jest bardzo dobry zasieg: w niewielkiej odległosci od bts operatora przy bezposredniej widocznosci, kiedy modem potrzebuje znacznie mniej prądu.
Ewentualnie spingowac podczas zwiechy adres googli: 72.14.221.104 czy cos wyjdzie.
Rownie dobrze moze to byc awaria modemu - przetestowac na innym notebooku bedzie najprosciej.
Coś mam przeczucie ze problem moze leżec po stronie notebooka dokladnie to wydajności prądowej portu expresscard, pare dni było dobrze, ale po czasie złącza albo przetwornica zasilająca port sie przegrzały, mozna sprobowac połączyć sie w miejscu gdzie jest bardzo dobry zasieg: w niewielkiej odległosci od bts operatora przy bezposredniej widocznosci, kiedy modem potrzebuje znacznie mniej prądu.
Ewentualnie spingowac podczas zwiechy adres googli: 72.14.221.104 czy cos wyjdzie.
Rownie dobrze moze to byc awaria modemu - przetestowac na innym notebooku bedzie najprosciej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- bob
- Guru bezprzewodowy
To częsty przypadek na forum. Producent lapów, którego bardzo lubię stosuje podobno rozwiązanie zapobiegające takim przypadkom. Czytałem o tym na jakimś zagranicznym forum o laptopach.krystianb pisze:problem moze leżec po stronie notebooka dokladnie to wydajności prądowej portu expresscard, pare dni było dobrze, ale po czasie złącza albo przetwornica zasilająca port sie przegrzały
Dokładnie i znowu to potwierdzę. Metoda podstawiania to najprostsza i najbardziej skuteczna forma diagnostyki uszkodzonego sprzętu.krystianb pisze:Rownie dobrze moze to byc awaria modemu - przetestowac na innym notebooku bedzie najprosciej.
-
- Użytkownik forum
Hm, ja mam HP...To częsty przypadek na forum. Producent lapów, którego bardzo lubię stosuje podobno rozwiązanie zapobiegające takim przypadkom. Czytałem o tym na jakimś zagranicznym forum o laptopach.
Ale, żeby byle modem, przy normalnym użytkowaniu przegrzał przetwornicę...
Szlag mnie trafi, co za diabeł mi podszepnął, żeby kupić modem.
Jednak przekaz jest jasny, to raczej nie sterowniki.
Piotr
Poprawa znacznika cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-08-15, 20:25 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na razie podstaw go do innego laptopa zanim wyciągniesz wnioski.Peternus pisze:Ale, żeby byle modem, przy normalnym użytkowaniu przegrzał przetwornicę...

Były przypadki jak pamiętam, że podstawienie steru do bluetootha od innego producenta sprzętu pokonało problem.

-
- Użytkownik forum
bob pisze:Na razie podstaw go do innego laptopa zanim wyciągniesz wnioski.![]()
Były przypadki jak pamiętam, że podstawienie steru do bluetootha od innego producenta sprzętu pokonało problem.Statystycznie rzecz ujmując zawieszenia się komputera przez nadmierną konsumpcję prądu przez modem występował tu najczęściej choć z innymi producentami niż HP.
Hm, przyjechałem do domu (śląsk), gdzie jestem w zasięgu migającym pomiędzy 3G/EDGE i wszystko śmiga, aż miło, czy to EDGE, czy 3G... Nic z tego nie rozumiem, mam zainstalowane stery i porgram od Huawei, podobnie jak nad morzem, tu działa a tam nie, siła sygnału to nawet tam była większa (tylko EDGE). Powinien przecież brać tyle samo prądu, a na 3G to nawet więcej. Ponadto nawet tam mogłem korzystac z usenetu - listy dyskusyjne, itp. Tylko wejscie na jakąś stronę, np: www.wp.pl wieszało modem.
Nic z tego nie rozumiem.
Piotr
-
- Początkujący użytkownik forum
A może kolega miał przekroczony limit pobierania danych i stąd te problemy.
Po powrocie do domu mógł się zacząć nowy okres rozliczeniowy i dlatego wszystko jest OK.
Pozdrawiam
Andrzej
Po powrocie do domu mógł się zacząć nowy okres rozliczeniowy i dlatego wszystko jest OK.
Pozdrawiam
Andrzej
-
- Użytkownik forum
AndrzejK pisze:A może kolega miał przekroczony limit pobierania danych i stąd te problemy.
Nieee, nooo... Wiem kiedy i co, nie zawracałbym wam zadków. Przeczytaj wątek. Nie było problemem, że wolno sciąga (choć i to też:)), tylko fakt, że po próbie otwarcia jakiejkolwiek strony w przeglądarce zawieszal się modem.
Nie było tego problemu przy obsłudze usenetu poprzez 40Tude dialog, czy OE.
Piotr
-
To mamy wyjaśnione.
Ale:
jeżeli komputer nie był modyfikowany (oprogramowanie, sprzęt) to taka sprawa, że raz jest dobrze raz jest źle - zależnie od położenia geograficznego modemu - można by wytłumaczyć tylko relacją sieć radiowa - modem, czyli:
1. parametry linii radiowej BTS - modem (odpowiednie natężenie pola)
2. ilość jednoczesnych użytkowników - obszar wypoczynkowo-urlopowy - duża ilość pogarsza transfer danych
3. parametry modemu - czułość odbiornika i moc nadajnika - czy aby modem nie jest uszkodzony, niedostrojony optymalnie ?
4. sterownik modemu - niekompatybilny z systemem, stary, ale znowu - nie zależy to od położenia modemu
Był też opis powolnego rozłączania aplikacji co sugeruje problem z komputerem. Tylko dlaczego mu się poprawiło po zmianie lokalizacji ?
Ogólnie - mulenie internetu może być spowodowane wirusem/trojanem np.: Vundo, ale to nie zależy od miejscowości, w której jesteśmy z komputerem. A tego nie usuwają w pełni zwykłe antywirusy.
Dziwna sprawa. Ale tak jest z wyjaśnianiem problemu na odległość.
Pozdrawiam
Andrzej
Ale:
jeżeli komputer nie był modyfikowany (oprogramowanie, sprzęt) to taka sprawa, że raz jest dobrze raz jest źle - zależnie od położenia geograficznego modemu - można by wytłumaczyć tylko relacją sieć radiowa - modem, czyli:
1. parametry linii radiowej BTS - modem (odpowiednie natężenie pola)
2. ilość jednoczesnych użytkowników - obszar wypoczynkowo-urlopowy - duża ilość pogarsza transfer danych
3. parametry modemu - czułość odbiornika i moc nadajnika - czy aby modem nie jest uszkodzony, niedostrojony optymalnie ?
4. sterownik modemu - niekompatybilny z systemem, stary, ale znowu - nie zależy to od położenia modemu
Był też opis powolnego rozłączania aplikacji co sugeruje problem z komputerem. Tylko dlaczego mu się poprawiło po zmianie lokalizacji ?
Ogólnie - mulenie internetu może być spowodowane wirusem/trojanem np.: Vundo, ale to nie zależy od miejscowości, w której jesteśmy z komputerem. A tego nie usuwają w pełni zwykłe antywirusy.
Pozdrawiam
Andrzej
-
- Użytkownik forum
Zgadza się, dziwne to. Już wydawało mi się, że mam jasność: dzieje się coś z zasilaniem złącza, albo jest walnięty modem, ale teraz toto już działa kilkanascie godzin bez zwiechy i to w warunkach zmiennego sygnału.
Może to jednak jest coś związane z softem, bowiem przez te pierwsze dni nie korzystałem z mojej podróżnej myszki, w czasie wakacji chciałem jej użyć i zaczęły się z nią jaja, nie wykrywał jej system i nie mogłem jej ponownie zainstalować (jest na BT). A teraz zrobiłem z tym trochę porządku. Nie widzę tu co prawda związku, ale jak szukac, to szukać.
Piotr
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-08-24, 22:09 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2008-08-24, 21:09 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
O ile mnie pamięć nie myli chyba gdzieś niedawno na forum ktoś opisywał właśnie podobną sytuację kiedy to bluetooth sprawiał problemy w działaniu modemu. Wtedy chyba pomogła zmiana sterowników do bluetooth'a.Peternus pisze:Nie widzę tu co prawda związku, ale jak szukac, to szukać
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Gdybyś znalazł tytuł twgo wątku, bardzi proszę o podrzucenie go, bo to może być rozwiązanie.YaHooo pisze:O ile mnie pamięć nie myli chyba gdzieś niedawno na forum ktoś opisywał właśnie podobną sytuację kiedy to bluetooth sprawiał problemy w działaniu modemu. Wtedy chyba pomogła zmiana sterowników do bluetooth'a.Peternus pisze:Nie widzę tu co prawda związku, ale jak szukac, to szukać
Piotr
-
Może to jednak jest coś związane z softem, bowiem przez te pierwsze dni nie korzystałem z mojej podróżnej myszki, w czasie wakacji chciałem jej użyć i zaczęły się z nią jaja, nie wykrywał jej system i nie mogłem jej ponownie zainstalować (jest na BT). A teraz zrobiłem z tym trochę porządku. Nie widzę tu co prawda związku, ale jak szukac, to szukać.Peternus pisze:
Piotr[/quote]
Czyli, jednak, była modyfikacja sprzętu. I to zasadniczo wpływająca na pracę komputera.
A na czym polegało zrobienie porządku ?
Andrzej
-
- Użytkownik forum
Czyli, jednak, była modyfikacja sprzętu. I to zasadniczo wpływająca na pracę komputera.
A na czym polegało zrobienie porządku ?
I tak, i nie.

Mysza była zainstalowana (Logitech V470), ale je nie włączałem przy instalacji modemu ani później przez kilkanascie dni - mam inną mysz na usb. Dopier później na wyjeździe dzieci chciały ją włączyć aby sobie trochę pograć. Ja tego nie skojarzyłem, że od tego czasu to zaczęło się kasztanić.
A porządek polegał na tym, że powywalałem wszystkie stery, zainstalowałem modem, a później mysz. I na razie działa.
Jeszcze nie wiem co bedzie dalej bo mam dużo urzadzeń BT i wszystich jeszcze nie włączałem.

Piotr
PS. Jest jedna korzyść, wywaliłem aplikację Orange, która byla wolna strasznie.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-08-24, 22:10 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2008-08-24, 21:10 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Peternus a ta mysz na bluetooth działa dobrze jak włączony jest modem na paśmie UMTS albo EDGE?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
YaHooo pisze:Peternus a ta mysz na bluetooth działa dobrze jak włączony jest modem na paśmie UMTS albo EDGE?
Teraz mam HSPA i dziala dobrze - mysz oczywiście, na EDGE też chodziła dobrze.
Natomiast transmisję mam tragiczną, około 13-20Kb.
Piotr
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pytałem o to bo ten wątek o którym mówiłem to dotyczył problemów z myszą http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12281Peternus pisze:Teraz mam HSPA i dziala dobrze - mysz oczywiście, na EDGE też chodziła dobrze.
Natomiast transmisję mam tragiczną, około 13-20Kb.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
YaHooo pisze:Pytałem o to bo ten wątek o którym mówiłem to dotyczył problemów z myszą http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12281
Dziękuję za podrzucenie mi tego watku. Niestety nic z tego co tam piszą u mnie nie występuje, a mysz i gniazdo modemu mam po tej samej stronie tak, że nieomal o siebie stukają.
Piotr
-
a możecie napisać, jak modem się sprawuje na Win XP... może coś więcej o nim, jakąś opinię ?
-
- Użytkownik forum
Ja jestem rozczarowany, ale winne są tu moje oczekiwania wynikające z błędnego (jak się okazało) założenia, że specjalistyczne urządzenie jakim jest modem GSM, będzie lepsze od modemu zimplementowanego w telefonie. Byłem tak tego pewien, ze nawet nie sprawdzilem przed zakupem jak jest.droidboo pisze:a możecie napisać, jak modem się sprawuje na Win XP... może coś więcej o nim, jakąś opinię ?
Modem świetnie działa w zasięgu 3G, gorzej jest w EDGE, ale nie wiem czy to jego uroda, czy też taka jest sieć z której korzystam. Szczęśliwie w 90% pracuję pod 3G.
Jest lekki i dosyć dobrze wykonany, ma mozliwość podłączenia anteny zewnętrznej, co przy raczej słabej tej, którą ma, może być bardzo przydatne. Ja miałem kłopoty po jego instalacji pod Vistą, ale zanim wystąpiły i po ich usunięciu stwierdzam, że pracuje w miarę stabilnie, czyli na kilkanaście godzin pracy zrobił jakieś fiku-miku (zawiesił się, zerwał połączenie, itp) tylko 3x. Kiedy włożyłem kartę do telefonu nie było żadnej zwiechy ani przerwy w transmisji.
Nie jest specjalnie prądożerny, przy korzystaniu z internetu za pomocą modemu w telefonie, przez BT, mogę korzystać z komputera przez 2h10m, kiedy mam ten modem to czas się skraca do 2h (EDGE).
Nie instalowałem go pod XP, więc nie wiem jak działa.
Piotr