Dręczy mnie jedno pytanie laika, na które nie znalazłem odpowiedzi. Jak to jest z tymi modemami i kartą SIM. Na niektórych zdjęciach widać miejsce gdzie wkłada się kartę sim, a na innych nie. Czy mam rozumieć, że tylko do niektórych modemów wkłada się kartę sim, a inne należy zgłosić do operatora (czytaj zawrzeć umowę) ? I wtedy identyfikują się w sieci po jakimś numerze seryjnym, bądź innym haśle nadanym przez operatora?
Interesuje mnie simdata lub orange free, mam internet stacjonarny, a mobilny potrzebuje kilka razy w miesiącu. Do tej pory korzystam z palmtopa jako modemu, ale wolałbym mieć modem (na usb lub pcmcia) i nie żonglować kablami, po prostu włożyć modem i korzystać.
Dodatkowo, gdy wyjeżdżam gdzies dalej, jak np. ostatnio do Chorwacji, to ide sobie do sklepu kupuje miejscowa karte sim, wkladam do modemu i korzystam, a nie przez chory (cenowo

W tej chwili waham się pomiedzy Option GTMax 3,6 (flash do 7,2 zrobi się po zakupie, tu widzę miejsce na kartę SIM) a HUAWEI E169 HSDPA 7.2 lub HUAWEI E220 USB HSDPA 7,2 (w dwóch ostatnich nie widzę miejsca na kartę SIM ?).