Modemy na kartę SIM i bez karty SIM?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
m4ch
Początkujący użytkownik forum

Modemy na kartę SIM i bez karty SIM?

Post autor: m4ch »

Przymierzam się do zakupu modemu, przeglądam forum, FAQi przeczytane, mniej więcej :)

Dręczy mnie jedno pytanie laika, na które nie znalazłem odpowiedzi. Jak to jest z tymi modemami i kartą SIM. Na niektórych zdjęciach widać miejsce gdzie wkłada się kartę sim, a na innych nie. Czy mam rozumieć, że tylko do niektórych modemów wkłada się kartę sim, a inne należy zgłosić do operatora (czytaj zawrzeć umowę) ? I wtedy identyfikują się w sieci po jakimś numerze seryjnym, bądź innym haśle nadanym przez operatora?

Interesuje mnie simdata lub orange free, mam internet stacjonarny, a mobilny potrzebuje kilka razy w miesiącu. Do tej pory korzystam z palmtopa jako modemu, ale wolałbym mieć modem (na usb lub pcmcia) i nie żonglować kablami, po prostu włożyć modem i korzystać.
Dodatkowo, gdy wyjeżdżam gdzies dalej, jak np. ostatnio do Chorwacji, to ide sobie do sklepu kupuje miejscowa karte sim, wkladam do modemu i korzystam, a nie przez chory (cenowo :P) roaming.

W tej chwili waham się pomiedzy Option GTMax 3,6 (flash do 7,2 zrobi się po zakupie, tu widzę miejsce na kartę SIM) a HUAWEI E169 HSDPA 7.2 lub HUAWEI E220 USB HSDPA 7,2 (w dwóch ostatnich nie widzę miejsca na kartę SIM ?).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Modemy na kartę SIM i bez karty SIM?

Post autor: ja.michal »

m4ch, w każdym modemie gsm/umts jest miejsce na kartę (z wyjątkiem tych wbudowanych w laptopy gdzie czytnik jest oddzielnie).
m4ch pisze:HUAWEI E169 HSDPA 7.2 lub HUAWEI E220 USB HSDPA 7,2 (w dwóch ostatnich nie widzę miejsca na kartę SIM ?).
Jest taka szufladka lub zaślepka. :)
m4ch
Początkujący użytkownik forum

Post autor: m4ch »

tak myślałem że odpowiedź jest oczywista dla kogoś kto siedzi w temacie, a pytanie typowe dla nooba :p

dzięki za szybką odpowiedź :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kto pyta nie bladzi. ;)
Po to jest forum. :)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

ja.michal pisze:m4ch, w każdym modemie gsm/umts jest miejsce na kartę (z wyjątkiem tych wbudowanych w laptopy gdzie czytnik jest oddzielnie).
Od wyjątków są wyjątki ;) A tak poważnie to są i modemy "wbudowane" z czytnikiem SIM, który zresztą nie koliduje z tym w laptopie.
Swoją drogą ciekawe, czy jest możliwe aby mieć SIM w modemie i w laptopie i z poziomu jakiejś aplikacji lub przez komendy zmieniać aktywną kartę aby zmienić operatora... ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

canidy pisze:czy jest możliwe aby mieć SIM w modemie i w laptopie i z poziomu jakiejś aplikacji lub przez komendy zmieniać aktywną kartę aby zmienić operatora... ;)
A jest takie rozwiązanie hardwareowe?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

canidy pisze:A swoją drogą ciekawe, czy jest możliwe aby mieć SIM w modemie i w laptopie i z poziomu jakiejś aplikacji lub przez komendy zmieniać aktywną kartę aby zmienić operatora... ;)
Ciekawe by ty było. :)

canidy, a nie wiesz może (bo ja jakoś nie mogę doczytać) czy w IBM X61 Tablet jest wbudowany czytnik kart i instalacja antenowa.
W jednej aukcji znalazłem Integrated Verizon WWAN Wireless BroadBand Internet, ale coś mi się wydaje, że to będą inne częstotliwości.
Nie jestem pewien czy czytnik kart sim, port WWAN są w każdym modelu X61 Tablet czy tylko jeśli ma już jakiś modem.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

No hardwareowe jest, można wkładać i wyjmować jedną z kart, bo nie wiem jak się laptop zachowa z dwiema na raz ;) Więc używamy tzw. human interface ;)
Jak będę miał pod ręką jakiegoś drugiego SIMa to sprawdzę.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:W jednej aukcji znalazłem Integrated Verizon WWAN Wireless BroadBand Internet
Verizon to CDMA EVDO niestety,nie UMTS
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

canidy pisze:No hardwareowe jest,
Ale tak właśnie sobię myślę, że jak modem przystosowany do sim z wewnętrznym czytnikiem to jak do niego podłączyć ten slot na tasiemce do karty sim? Jest na niego miejsce? :)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze:canidy, a nie wiesz może (bo ja jakoś nie mogę doczytać) czy w IBM X61 Tablet jest wbudowany czytnik kart i instalacja antenowa.
W jednej aukcji znalazłem Integrated Verizon WWAN Wireless BroadBand Internet, ale coś mi się wydaje, że to będą inne częstotliwości.
Nie jestem pewien czy czytnik kart sim, port WWAN są w każdym modelu X61 Tablet czy tylko jeśli ma już jakiś modem.
Jestem na 99,9% pewien, że to do jakiego typu sieci się łączysz zależy jedynie od samego modemu, więc powinno być ok.
Patryk_ pisze:
ja.michal pisze:W jednej aukcji znalazłem Integrated Verizon WWAN Wireless BroadBand Internet
Verizon to CDMA EVDO niestety,nie UMTS
ja.michal nie pisał nic o UMTSie. Poza tym j.w. uważam, że nie ma znaczenia czy jest napisane Verizon czy Cingular i jakie one sieci obsługują. Modem ma być właściwy.

[ Dodano: 2008-10-23, 20:51 ]
bob pisze:Ale tak właśnie sobię myślę, że jak modem przystosowany do sim z wewnętrznym czytnikiem to jak do niego podłączyć ten slot na tasiemce do karty sim? Jest na niego miejsce? :)
Masz na myśli Dual SIMa? Ja myślałem raczej o wykorzystaniu slotu na modemie (jest on na wierzchu) i slotu pod baterią laptopa.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

canidy pisze:ja.michal nie pisał nic o UMTSie. Poza tym j.w. uważam, że nie ma znaczenia czy jest napisane Verizon czy Cingular i jakie one sieci obsługują.
Ale założyć spokojnie można,że chce używać laptopa z europejskimi sieciami.
A Verizon to tylko EVDO,tak,jak Cingular to tylko UMTS.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Masz na myśli Dual SIMa?
Nie.
canidy pisze:Ja myślałem raczej o wykorzystaniu slotu na modemie (jest on na wierzchu) i slotu pod baterią laptopa.
Slotu pod baterią podłączonego taśmą do...?
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze:Integrated Verizon WWAN Wireless BroadBand Internet
Trzeba by dopytać co jeszcze było w opisie, bo sprzedający w ten sposób często opisują nie tylko sytuację gdy modem występuje ale i sytuację gdy jest port MiniPCI-E, antenki oraz slot na SIM, a te 3 rzeczy w każdej sieci działają.
ja.michal Nie każdy X61 ma modem i pozostałe elementy. Co więcej, może mieć tylko port MiniPCI-E i antenę, bez slotu na SIM, może mieć sam port MiniPCI-E, a może mieć komplet. Tu niestety trzeba dokładnie się wypytać sprzedawcę, choć czasami jest to niewykonalne ze względu na wiedzę (lub raczej jej brak) sprzedającego.

[ Dodano: 2008-10-23, 21:22 ]
bob pisze:Slotu pod baterią podłączonego taśmą do...?
Slot pod baterią jest przylutowany chyba do płyty, ale na pewno nie na taśmie. W Dell XPS M1210 wygląda to trochę podobnie jak moduły BT w innych lapach. W innych modelach sloty są ukryte w obudowie (np. wąska szczelina z zasadą wkładania jak karty pamięci) i nie widać jak dalej są podłączone, a nie rozbierałem.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Zatem czekamy canidy, na testy. :) :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No właśnie chodzi mi o to czy pozostałe rzeczy są czyli wejście WWAN czytnik kart sim i instalacja antenowa. Nawet bez anten można by było sobie jakoś poradzić. Najważniejszy WWAN i czytnik sim. Resztę można dodać lub wymienić.
Patryk_ pisze:Verizon to CDMA EVDO niestety,nie UMTS
Wiem Patryk_. ;) Chodziło mi o o to co wyżej opisałem. Wymienić kartę na UMTS to najmniejszy problem. Byleby to było możliwe.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

bob pisze:Zatem czekamy canidy, na testy. :) :ok:
No i wyniki są dosyć nieoczekiwane...
Użyłem wiekowej już karty do netu Orange oraz Ery z której zwykle dzwonię i niezależnie od tego która karta jest w modemie, a która w laptopie to domyślnie działa zawsze ta z Orange. Jak tylko ją wyjmę to Era jest dostępna... Trzeba by może poszukać jakiejś aplikacji do zarządzania kartami.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

canidy pisze:domyślnie działa zawsze ta z Orange.
Może ta Orange jest 3GSIM?
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Ta Orange na pewno jest 3G SIM, a myślisz, że to o to chodzi? Ta Ery też łapie mi 3G.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

canidy pisze:a myślisz, że to o to chodzi?
Próbuję znaleźć przyczynę tego priorytetu. :)
canidy pisze:Ta Orange na pewno jest 3G SIM
A no jasne teraz bo nie zawsze to jest 3GSIM.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

A to nie wiedziałem, że teraz dają różne karty. W jakim celu?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

canidy pisze:W jakim celu?
Przecież starych nie wyrzucą :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Heh, ciężko odmówić Ci logiki. Jednakże o ile pamiętam i na starych kartach działało 3G.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

canidy pisze:Jednakże o ile pamiętam i na starych kartach działało 3G.
Przynajmniej w erze działa na karcie sprzed 4 lat.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

canidy pisze:Jednakże o ile pamiętam i na starych kartach działało 3G.
Działało oczywiście.
Teraz dają z powrotem zwykłe SIM a był czas jak dawali a nawet za opłatą i bez wymieniali na 3GSIM. I tu i tu działa. 3GSIM zaczynają się numerem tel. 513 xxx xxx a zwykłe 503 xxx xxx.
Ja tylko tak myślę, że 3GSIM może wymuszać priorytet sądząc po Twoich doświadczeniach:
Użyłem wiekowej już karty do netu Orange oraz Ery z której zwykle dzwonię i niezależnie od tego która karta jest w modemie, a która w laptopie to domyślnie działa zawsze ta z Orange.
canidy pisze:Ta Orange na pewno jest 3G SIM
ODPOWIEDZ