modem UPC i dwa access pointy- konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem UPC i dwa access pointy- konfiguracja
Witam. Jak skonfigurować dwa APeki Ovislink Airlive wl-5460ap v2 pracujące w trybie BRIDGE z modemem kablowym UPC? Z jednej strony ma być modem bezpośrednio podpięty do pierwszego AP, który wysyła net do drugiego APeka, który jest podłączony do kompa. Teraz mam konfigurację pod zwykłego LANa i wszystko śmiga ok, ale chcę zmienić na UPC. Da się to jakoś zgrać bez kupowania routera?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: modem UPC i dwa access pointy- konfiguracja
A w ogóle bridge ci się zestawił? (jesteś w stanie puścić pinga z kompa na AP podłączonego do modemu)?
-
Teraz mam ustawiony bridge i net śmiga aż miło(tyle żę LAN), ale nie wiem jak podłączyć modem UPC 
Dzisiaj trochę kombinowałem z modemem bo miałem pożyczony od kolegi, ale nie bardzo mi to wyszło.

Dzisiaj trochę kombinowałem z modemem bo miałem pożyczony od kolegi, ale nie bardzo mi to wyszło.
Ostatnio zmieniony 2008-08-31, 22:15 przez tomogr, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie bardzo rozumiem - gdzie ten bridge jak masz LAN (rozumiem LAN = kablowo)?
Najlepiej rozrysuj co chcesz osiągnąć i jak masz teraz.
Najlepiej rozrysuj co chcesz osiągnąć i jak masz teraz.
-
Teraz jest budynek "A" w którym jest LAN i mój jeden AP który wysyła net do budynku "B" w którym jest mój drugi AP, komp i JA. Różnica polega na tym, że w budynku "A" odłączam się od LANu i wpinam do AP modem kablowy UPC. Most jest między budynkami "A" i "B".
Zapewne trzeba pokombinować z DHCP bo teraz mam stały adres 192.168... a kablówka ma przecież zupełnie inną grupę IP.
Zapewne trzeba pokombinować z DHCP bo teraz mam stały adres 192.168... a kablówka ma przecież zupełnie inną grupę IP.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Powiedz jeszcze co rozumiesz pod pojęciem "LAN" konkretniej.
-
LAN sieć lokalna z załóżmy 15 osobami podłączona do serwera w naszym otoczeniu 
Np. na kablu jest 15 userów, a do mnie jako 16 leci Wi-Fi, ale też przecież jestem w LANie

Np. na kablu jest 15 userów, a do mnie jako 16 leci Wi-Fi, ale też przecież jestem w LANie
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
OK, już coś tam rozumiem. Czyli chcesz się całkowicie oddzielić od LANu, tak?
Przy bridgu tak jak mówisz, adres IP z kablówki będzie leciał prosto na kompa - czyli tak jak mówisz trzeba sieciówkę do której podłączony jest AP_B ustawić na automat.
Drugim problemem jaki można napotkać jest zarejestrowany w UPC adres MAC urządzenia podłączonego do modemu. W większości przypadków AP jako urządzenie działające w L2 maskuje adresy MAC podłączonych za nim komputerów swoim takim adresem. Czyli najpewniej od strony modemu widoczny jest adres MAC interfejsu AP_A, w który wpięty jest modem.
Dlaczego tylko "najpewniej": bywają i takie AP, które pomimo tego, że działają w L2, to forwardują (puszczają dalej) adresy MAC urządzeń do nich podłączonych - w takim układzie adres MAC widoczny przez modem UPC będzie adresem twojego komputera.
Założenia:
- most funkcjonuje poprawne; rozumiem, że ten sam most jest wykorzystywany przy twoim połączeniu z tą siecią lokalną, a jeśli tak to znaczy, że działa
- oba urządzenia faktycznie pracują w trybie bridge, ale nie np. AP i WISP lub AP i APC.
Przy bridgu tak jak mówisz, adres IP z kablówki będzie leciał prosto na kompa - czyli tak jak mówisz trzeba sieciówkę do której podłączony jest AP_B ustawić na automat.
Drugim problemem jaki można napotkać jest zarejestrowany w UPC adres MAC urządzenia podłączonego do modemu. W większości przypadków AP jako urządzenie działające w L2 maskuje adresy MAC podłączonych za nim komputerów swoim takim adresem. Czyli najpewniej od strony modemu widoczny jest adres MAC interfejsu AP_A, w który wpięty jest modem.
Dlaczego tylko "najpewniej": bywają i takie AP, które pomimo tego, że działają w L2, to forwardują (puszczają dalej) adresy MAC urządzeń do nich podłączonych - w takim układzie adres MAC widoczny przez modem UPC będzie adresem twojego komputera.
Założenia:
- most funkcjonuje poprawne; rozumiem, że ten sam most jest wykorzystywany przy twoim połączeniu z tą siecią lokalną, a jeśli tak to znaczy, że działa

- oba urządzenia faktycznie pracują w trybie bridge, ale nie np. AP i WISP lub AP i APC.
-
Tak.Jo_gurt pisze:OK, już coś tam rozumiem. Czyli chcesz się całkowicie oddzielić od LANu, tak?
Tak.Jo_gurt pisze:Przy bridgu tak jak mówisz, adres IP z kablówki będzie leciał prosto na kompa
Miałem tak, ale nie pomogło.Jo_gurt pisze:czyli tak jak mówisz trzeba sieciówkę do której podłączony jest AP_B ustawić na automat.
Dzisiaj bez problemu połączyłem modem z kompem którego mac nie istnieje w UPC.Jo_gurt pisze:Drugim problemem jaki można napotkać jest zarejestrowany w UPC adres MAC urządzenia podłączonego do modemu
W tej chwili w LANie jest filtracja po MAC adresach i adres mojej karty jest dodany, ale adresów Access Pointów nie trzeba było dodawać i net leci. APeki są tak jakby przezroczyste.Jo_gurt pisze:Dlaczego tylko "najpewniej": bywają i takie AP, które pomimo tego, że działają w L2, to forwardują (puszczają dalej) adresy MAC urządzeń do nich podłączonych - w takim układzie adres MAC widoczny przez modem UPC będzie adresem twojego komputera.
Tak i działa.Jo_gurt pisze:- most funkcjonuje poprawne; rozumiem, że ten sam most jest wykorzystywany przy twoim połączeniu z tą siecią lokalną, a jeśli tak to znaczy, że działa
Tylko Bridge. Wisp i AP to u mnie osobne 2 tryby pracy.Jo_gurt pisze:- oba urządzenia faktycznie pracują w trybie bridge, ale nie np. AP i WISP lub AP i APC.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Rejestracja adresu nie jest potrzebna ale jak ktoś chciałby to http://instalacja.upc.pltomogr pisze:Dzisiaj bez problemu połączyłem modem z kompem którego mac nie istnieje w UPC.

-
[img][img]http://i36.tinypic.com/98dkbr.jpg[/img][/img]
Widzę, że tylko w trybie WISP jest możliwość ustawienia portu WAN, co pewnie do współpracy z modemem jest potrzebne, ale to już nie jest BRIDGE. I co z ustawieniami DHCP w APekach?
Widzę, że tylko w trybie WISP jest możliwość ustawienia portu WAN, co pewnie do współpracy z modemem jest potrzebne, ale to już nie jest BRIDGE. I co z ustawieniami DHCP w APekach?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
tomogr, a próbowałeś czegoś takiego, że podłączasz wszystko tak jak ma być docelowo, wszystkie urządzenia włączone łącznie z twoim komputerem a następnie wyłączasz od prądu tylko modem kablowy, czekasz 10s i włączasz go z powrotem? Nastąpi rejestracja adresu MAC urządzenia podłączonego do modemu w danym momencie.
[ Dodano: 2008-09-01, 00:23 ]
[ Dodano: 2008-09-01, 00:23 ]
Tryb WISP to włączenie NATa, ale to bym zrobił na końcu jak faktycznie ten bridge się nie uda.tomogr pisze:Widzę, że tylko w trybie WISP jest możliwość ustawienia portu WAN, co pewnie do współpracy z modemem jest potrzebne
Koniecznie DHCP wyłączony przy bridge'u.tomogr pisze:I co z ustawieniami DHCP w APekach?
-

Tak wygląda status systemu z bieżącymi ustawieniami w LANie
[ Dodano: 2008-09-01, 00:41 ]
Będę musiał się tym pobawić, ale to już po podpisaniu umowyJo_gurt pisze:tomogr, a próbowałeś czegoś takiego, że podłączasz wszystko tak jak ma być docelowo, wszystkie urządzenia włączone łącznie z twoim komputerem a następnie wyłączasz od prądu tylko modem kablowy, czekasz 10s i włączasz go z powrotem? Nastąpi rejestracja adresu MAC urządzenia podłączonego do modemu w danym momencie.

-
Dla wszystkich zainteresowanych tematem. Access Pointy działały przesyłając LAN, po podłączeniu modemu UPC, odłączając się od LANu wszystko działa OK. Wystarczy zmienić w kompie stały adres 192.168... na AUTOMAT. Net leci wyśmienicie. APeki nadal lecą w trybie BRIDGE. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-09-09, 22:24 przez tomogr, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A przeczytaj drugą linijkę mojego czwartego postatomogr pisze:Wystarczy zmienić w kompie stały adres 192.168... na AUTOMAT.

-
Wszystko się zgadzaJo_gurt pisze:A przeczytaj drugą linijkę mojego czwartego posta

Teraz to potwierdzam z praktycznych zastosowań.