modem UPC i dwa access pointy- konfiguracja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomogr
Początkujący użytkownik forum

modem UPC i dwa access pointy- konfiguracja

Post autor: tomogr »

Witam. Jak skonfigurować dwa APeki Ovislink Airlive wl-5460ap v2 pracujące w trybie BRIDGE z modemem kablowym UPC? Z jednej strony ma być modem bezpośrednio podpięty do pierwszego AP, który wysyła net do drugiego APeka, który jest podłączony do kompa. Teraz mam konfigurację pod zwykłego LANa i wszystko śmiga ok, ale chcę zmienić na UPC. Da się to jakoś zgrać bez kupowania routera?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: modem UPC i dwa access pointy- konfiguracja

Post autor: Jo_gurt »

A w ogóle bridge ci się zestawił? (jesteś w stanie puścić pinga z kompa na AP podłączonego do modemu)?
tomogr

Teraz mam ustawiony bridge i net śmiga aż miło(tyle żę LAN), ale nie wiem jak podłączyć modem UPC :(
Dzisiaj trochę kombinowałem z modemem bo miałem pożyczony od kolegi, ale nie bardzo mi to wyszło.
Ostatnio zmieniony 2008-08-31, 22:15 przez tomogr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie bardzo rozumiem - gdzie ten bridge jak masz LAN (rozumiem LAN = kablowo)?
Najlepiej rozrysuj co chcesz osiągnąć i jak masz teraz.
tomogr

Teraz jest budynek "A" w którym jest LAN i mój jeden AP który wysyła net do budynku "B" w którym jest mój drugi AP, komp i JA. Różnica polega na tym, że w budynku "A" odłączam się od LANu i wpinam do AP modem kablowy UPC. Most jest między budynkami "A" i "B".
Zapewne trzeba pokombinować z DHCP bo teraz mam stały adres 192.168... a kablówka ma przecież zupełnie inną grupę IP.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Powiedz jeszcze co rozumiesz pod pojęciem "LAN" konkretniej.
tomogr

LAN sieć lokalna z załóżmy 15 osobami podłączona do serwera w naszym otoczeniu :D
Np. na kablu jest 15 userów, a do mnie jako 16 leci Wi-Fi, ale też przecież jestem w LANie
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

OK, już coś tam rozumiem. Czyli chcesz się całkowicie oddzielić od LANu, tak?
Przy bridgu tak jak mówisz, adres IP z kablówki będzie leciał prosto na kompa - czyli tak jak mówisz trzeba sieciówkę do której podłączony jest AP_B ustawić na automat.
Drugim problemem jaki można napotkać jest zarejestrowany w UPC adres MAC urządzenia podłączonego do modemu. W większości przypadków AP jako urządzenie działające w L2 maskuje adresy MAC podłączonych za nim komputerów swoim takim adresem. Czyli najpewniej od strony modemu widoczny jest adres MAC interfejsu AP_A, w który wpięty jest modem.
Dlaczego tylko "najpewniej": bywają i takie AP, które pomimo tego, że działają w L2, to forwardują (puszczają dalej) adresy MAC urządzeń do nich podłączonych - w takim układzie adres MAC widoczny przez modem UPC będzie adresem twojego komputera.

Założenia:
- most funkcjonuje poprawne; rozumiem, że ten sam most jest wykorzystywany przy twoim połączeniu z tą siecią lokalną, a jeśli tak to znaczy, że działa ;)
- oba urządzenia faktycznie pracują w trybie bridge, ale nie np. AP i WISP lub AP i APC.
tomogr

Jo_gurt pisze:OK, już coś tam rozumiem. Czyli chcesz się całkowicie oddzielić od LANu, tak?
Tak.
Jo_gurt pisze:Przy bridgu tak jak mówisz, adres IP z kablówki będzie leciał prosto na kompa
Tak.
Jo_gurt pisze:czyli tak jak mówisz trzeba sieciówkę do której podłączony jest AP_B ustawić na automat.
Miałem tak, ale nie pomogło.
Jo_gurt pisze:Drugim problemem jaki można napotkać jest zarejestrowany w UPC adres MAC urządzenia podłączonego do modemu
Dzisiaj bez problemu połączyłem modem z kompem którego mac nie istnieje w UPC.
Jo_gurt pisze:Dlaczego tylko "najpewniej": bywają i takie AP, które pomimo tego, że działają w L2, to forwardują (puszczają dalej) adresy MAC urządzeń do nich podłączonych - w takim układzie adres MAC widoczny przez modem UPC będzie adresem twojego komputera.
W tej chwili w LANie jest filtracja po MAC adresach i adres mojej karty jest dodany, ale adresów Access Pointów nie trzeba było dodawać i net leci. APeki są tak jakby przezroczyste.
Jo_gurt pisze:- most funkcjonuje poprawne; rozumiem, że ten sam most jest wykorzystywany przy twoim połączeniu z tą siecią lokalną, a jeśli tak to znaczy, że działa ;)
Tak i działa.
Jo_gurt pisze:- oba urządzenia faktycznie pracują w trybie bridge, ale nie np. AP i WISP lub AP i APC.
Tylko Bridge. Wisp i AP to u mnie osobne 2 tryby pracy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

tomogr pisze:Dzisiaj bez problemu połączyłem modem z kompem którego mac nie istnieje w UPC.
Rejestracja adresu nie jest potrzebna ale jak ktoś chciałby to http://instalacja.upc.pl :)
tomogr

[img][img]http://i36.tinypic.com/98dkbr.jpg[/img][/img]
Widzę, że tylko w trybie WISP jest możliwość ustawienia portu WAN, co pewnie do współpracy z modemem jest potrzebne, ale to już nie jest BRIDGE. I co z ustawieniami DHCP w APekach?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

tomogr, a próbowałeś czegoś takiego, że podłączasz wszystko tak jak ma być docelowo, wszystkie urządzenia włączone łącznie z twoim komputerem a następnie wyłączasz od prądu tylko modem kablowy, czekasz 10s i włączasz go z powrotem? Nastąpi rejestracja adresu MAC urządzenia podłączonego do modemu w danym momencie.

[ Dodano: 2008-09-01, 00:23 ]
tomogr pisze:Widzę, że tylko w trybie WISP jest możliwość ustawienia portu WAN, co pewnie do współpracy z modemem jest potrzebne
Tryb WISP to włączenie NATa, ale to bym zrobił na końcu jak faktycznie ten bridge się nie uda.
tomogr pisze:I co z ustawieniami DHCP w APekach?
Koniecznie DHCP wyłączony przy bridge'u.
tomogr

Obrazek
Tak wygląda status systemu z bieżącymi ustawieniami w LANie

[ Dodano: 2008-09-01, 00:41 ]
Jo_gurt pisze:tomogr, a próbowałeś czegoś takiego, że podłączasz wszystko tak jak ma być docelowo, wszystkie urządzenia włączone łącznie z twoim komputerem a następnie wyłączasz od prądu tylko modem kablowy, czekasz 10s i włączasz go z powrotem? Nastąpi rejestracja adresu MAC urządzenia podłączonego do modemu w danym momencie.
Będę musiał się tym pobawić, ale to już po podpisaniu umowy :( Tak czy inaczej muszę to jakoś podłączyć, bo LAN mnie nie zadowala.
tomogr

Dla wszystkich zainteresowanych tematem. Access Pointy działały przesyłając LAN, po podłączeniu modemu UPC, odłączając się od LANu wszystko działa OK. Wystarczy zmienić w kompie stały adres 192.168... na AUTOMAT. Net leci wyśmienicie. APeki nadal lecą w trybie BRIDGE. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-09-09, 22:24 przez tomogr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

tomogr pisze:Wystarczy zmienić w kompie stały adres 192.168... na AUTOMAT.
A przeczytaj drugą linijkę mojego czwartego posta :hyhy:
tomogr

Jo_gurt pisze:A przeczytaj drugą linijkę mojego czwartego posta
Wszystko się zgadza :D
Teraz to potwierdzam z praktycznych zastosowań. :)
ODPOWIEDZ