jak połączyć się z siecią bezprzewodową???
Moderator: Moderatorzy
-
megg
- Początkujący użytkownik forum
jak połączyć się z siecią bezprzewodową???
Witam. Mam problem, polegający na tym, że nie wiem jak połączyć się z siecią bezprzewodową. Używam modemu livebox. Ostatnio byłam zmuszona wymienić oprogramowanie w komputerze
teraz nie wiem co zrobić żeby połączeć się z internetem... Pan który wgrywał oprogramowanie powiedział że nie muszę nic instalować tylko połączyć się z siecią bezprzewodową... łatwo powiedzieć trudniej zrobić w moim przypadku
wiem że muszę gdzieś wisać kod WEP ale gdzie?????? Proszę o pomoc 
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: jak połączyć się z siecią bezprzewodową???
A w ogóle twoja sieć jest wykrywana przez twój komputer?
-
megg
Nie znam się na tym kompletnie. Ale jak przesunę kursor myszki na ikonę połączenia sieciowego to pokazuję że jest połączenie z netem tylko żadnej strony nie mogę otworzyć 
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
megg, może inaczej.
Zajrzyj do linka w moim podpisie, tam przy końcu jest przykład konfiguracji połączenia radiowego (XP+Intel). Może to cię na coś naprowadzi. A jeśli nie to powiedz w którym momencie coś jest nie tak.
Zajrzyj do linka w moim podpisie, tam przy końcu jest przykład konfiguracji połączenia radiowego (XP+Intel). Może to cię na coś naprowadzi. A jeśli nie to powiedz w którym momencie coś jest nie tak.
-
megg
Pan który wgrał oprogramowanie twierdził że muszę tylko wpisać te kody z pudełka od livebox-a
ale nie powiedział mi gdzie to trzeba wpisać

Ostatnio zmieniony 2008-08-31, 22:35 przez megg, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To może DNS`y uzupełnij we właściwościach TCP/IP?megg pisze:Ale jak przesunę kursor myszki na ikonę połączenia sieciowego to pokazuję że jest połączenie z netem tylko żadnej strony nie mogę otworzyć
-
megg
bob błagam jaśniej!!! dla mnie to czarna magia 
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
megg, a zajrzałaś do mojego linka? W ogólnym zarysie to wygląda mniej więcej tak:
- klikamy na ikonkę sieci radiowej, która zwykle znajduje się koło zegara, jeśli sterowniki do karty sieciowej są poprawnie zainstalowane - tym pewnie zajmował się właśnie w/w Pan
- ukazuje się nam okienko z wykrytymi przez kartę sieciową okolicznymi sieciami radiowymi, odszukujemy naszą
- po jej zaznaczeniu powinno się dać ustawić jakąś jej konfigurację, szukamy więc przycisku właściwości, profile lub klikamy na nią prawym przyciskiem myszy i szukamy czegoś podobnego
- jak już dotrzemy do odpowiednich ustawień to oto co nas interesuje:
- - sposób szyfrowania: WEP (zdaje się 128bit)
- - passphrase, password, key lub po prostu klucz lub hasło: tu wpisujemy te dane z pudełka
I to w zasadzie już. Jeśli wcześniej ten sam komputer łączył się z LB to znaczy, że ma już zarejestrowany jego adres MAC i nie trzeba przyciskać tego guzika na modemie służącego do uwierzytelnienia danego komputera.
- klikamy na ikonkę sieci radiowej, która zwykle znajduje się koło zegara, jeśli sterowniki do karty sieciowej są poprawnie zainstalowane - tym pewnie zajmował się właśnie w/w Pan
- ukazuje się nam okienko z wykrytymi przez kartę sieciową okolicznymi sieciami radiowymi, odszukujemy naszą
- po jej zaznaczeniu powinno się dać ustawić jakąś jej konfigurację, szukamy więc przycisku właściwości, profile lub klikamy na nią prawym przyciskiem myszy i szukamy czegoś podobnego
- jak już dotrzemy do odpowiednich ustawień to oto co nas interesuje:
- - sposób szyfrowania: WEP (zdaje się 128bit)
- - passphrase, password, key lub po prostu klucz lub hasło: tu wpisujemy te dane z pudełka
I to w zasadzie już. Jeśli wcześniej ten sam komputer łączył się z LB to znaczy, że ma już zarejestrowany jego adres MAC i nie trzeba przyciskać tego guzika na modemie służącego do uwierzytelnienia danego komputera.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak jak tu:megg pisze:jaśniej!!!
https://www.opendns.com/start?device=windows-xp
Ale nie zauważyłem wcześniej, że Jo_gurt jest (myślałem, że śpi) i on lepiej Ci pomoże bo wszystko w jednym palcu ma.
[ Dodano: 2008-08-31, 23:49 ]
O i znowu był szybszy.
[ Dodano: 2008-08-31, 23:50 ]
Tak zrozumiałem po tym:Jo_gurt pisze:Jeśli wcześniej ten sam komputer łączył się z LB to znaczy, że ma już zarejestrowany jego adres MAC
megg pisze:przesunę kursor myszki na ikonę połączenia sieciowego to pokazuję że jest połączenie z netem tylko żadnej strony nie mogę otworzyć
-
megg
naszą czyli jaką??? ma mieć jaką konkretną nazwę??? (sorki za głupie pytanie...Jo_gurt pisze: - ukazuje się nam okienko z wykrytymi przez kartę sieciową okolicznymi sieciami radiowymi, odszukujemy naszą
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, dla LB jest ciś takiego: neostrada_143A5B566F (numerki będą się różnić). To też powinno być gdzieś na pudełku.megg pisze:ma mieć jaką konkretną nazwę???
-
megg
No więc tak...klikam na ikonę sieci radiowej wyskakuje to okienko i nie bardzo wiem co tam zaznaczyć "Protokół internetowy (TCP/IP)) ??????
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To nie to okienko co trzeba. Powinno być coś w tym stylu jak w załączniku. Tylko zamiast linksys będzie "neostrada_numerki"
-
megg
Hmmm...a takiego to nie mam
ale dzwoniłam do serwisu i oni stwierdzili że oni jakoś tam widzą jak pracuje mój livebox
i najprawdopodobniej to z nim coś jest nie tak
ktoś tu ma przyjechać go sprawdzić. Dziękuję za pomoc. Napiszę potem co stwierdzono
[ Dodano: 2008-09-01, 20:02 ]
Ktoś mi tu podpowiada że być może karty sieciowej nie mam zainstalowanej w xp (oprogramowanie było zmienione z visty na xp) ale wgrywał to fachowiec ... Czy jest taka możliwość??????? Jak to sprawdzić?
[ Dodano: 2008-09-01, 20:02 ]
Ktoś mi tu podpowiada że być może karty sieciowej nie mam zainstalowanej w xp (oprogramowanie było zmienione z visty na xp) ale wgrywał to fachowiec ... Czy jest taka możliwość??????? Jak to sprawdzić?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Prawym na moj komputer/ własciwosci/ zakladka sprzet/ menager urzadzen/ i obejrzecz czy nie ma żłotych znakow zapytania, ewentualnie wykrzyknikow przy jakichs urządzeniach. Jesli tak to napisz przy czym sąmegg pisze:Jak to sprawdzić?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
megg
krystianb żadnych znaków zapytania nie ma
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wejdź jeszcze w połączenia sieciowe i zobacz czy masz coś odnośnie sieci bezprzewodowej.
-
megg
Jo_gurt dziś już nie będę w domu żeby to sprawdzic ale wydaje mi się, że była tam ikonka dotycząca sieci bezprzewodowej (z takim znaczkiem jak...antena?) 
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Owszem, to by znaczyło, że sieciówka jest zainstalowana.megg pisze:z takim znaczkiem jak...antena?
-
megg
Jo_gurt tak jak pisałam wczoraj w połączeniach sieciowych jest ta ikona dotycząca sieci bezprzewodowej
Był dziś Pan z serwisu i stwierdził, że to jednak wina karty sieciowej
"coś ze sterownikami albo coś podobnego"-tak się wyraził. Teraz już nic nie wiem 
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No ale był pan z serwisu, powiedział, że jest problem i poszedł?
Tyle to my wiemy 
-
megg
Jo_gurt Dokładnie!!!!
powiedział że z tym to raczej do informatyka
bo jego zdaniem to coś z kartą sieciową...i tyle
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-09-03, 21:40 ]
Jeden "pomógł" wystarczy
[ Dodano: 2008-09-04, 16:17 ]
Zastanawia mnie tylko jedno... Ten gość z serwisu powiedział, że jak nie ma połączenia (bo jemu udało się na chwilę połączenia uzyskać) to mam na chwilę wyłączyć livebox-a z sieci i włączyć
Jak tak robię to nieraz jest połączenia ale tylko na jakiś czas (nieraz tylko kilka minut) i potem znów nie ma...
Tak więc zastanawiam się czy to może być problem z kartą sieciową (jak stwierdził ów Pan) czy raczej nie
skoro jednak chwilami to połączenie jest? A dodam jeszcze, że jak chcę uzyskać połączenie to adapter musi być włożony do usb, a Pan twierdził że nie powinien tam być
a połączenie powinno być możliwe bez niego
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-09-03, 21:40 ]
Jeden "pomógł" wystarczy
[ Dodano: 2008-09-04, 16:17 ]
Zastanawia mnie tylko jedno... Ten gość z serwisu powiedział, że jak nie ma połączenia (bo jemu udało się na chwilę połączenia uzyskać) to mam na chwilę wyłączyć livebox-a z sieci i włączyć
-
lucasxx
megg moze to raczej coś z modemem???
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Y, a jak za pomocą odłączonego adaptera uzyskać połączenie?megg pisze:A dodam jeszcze, że jak chcę uzyskać połączenie to adapter musi być włożony do usb, a Pan twierdził że nie powinien tam być
To też możliwe, jeśli pomaga jego restart. Masz możliwość wymiany na jakiś sensowny router? LB jednak jest znany z kiepskiej jakości. Chociaż i trafiają się dobrze działające sztuki.lucasxx pisze:megg moze to raczej coś z modemem???
-
megg
Ja się nie znam na tymJo_gurt pisze: Y, a jak za pomocą odłączonego adaptera uzyskać połączenie?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
megg, a mówimy o stacjonarce czy o lapku?
-
megg
Jo_gurt laptop
przepraszam zapomniałam napisać
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najprawdopodobniej lapek ma wbudowaną radiową kartę sieciową.
Jakie masz urządzenia w Managerze Urządzeń pod kartami sieciowymi?
Swoją drogą co to za lapek i czemu pozbyłaś się Visty?
Jakie masz urządzenia w Managerze Urządzeń pod kartami sieciowymi?
Swoją drogą co to za lapek i czemu pozbyłaś się Visty?
-
megg
Visty pozbyłam się dlatego, że przedtem przez długi czas na poprzednim kompie miałam xp i zdecydowanie bardziej mi odpowiadał
Poza tym tutaj po założeniu internetu okazało się, że BARDZO często się rozłącza
i facet, który przyjechał go zainstalować mówił, że może to być wina Visty, lepszy byłby xp
Laptop jest firmy Acer. Pod kartami sieciowymi są 3 pozycje jakieś-napiszę jak spojrzę w swój komputer
Sama już nie wiem gdzie w końcu jest problem...
Sama już nie wiem gdzie w końcu jest problem...
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
megg, od spodu laptopa jest taka nalepka z modelem laptopa. Napisz to jak możesz.
Czy ten adapter jakiś to nie karta wifi przypadkiem?

Czy ten adapter jakiś to nie karta wifi przypadkiem?