Option icon 225 oprogramowanie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gringowawa
Początkujący użytkownik forum

Option icon 225 oprogramowanie

Post autor: gringowawa »

Witam,
mam pytanie w sprawie modemu Option icon 225 a konkretnie oprogramowania które można na nim zainstalować. Modem pochodzi z sieci era i ma simlocka, którego mam zamiar zdjąć.

Teraz na modemie zainstalowany jest jakiś soft ery który pewnie ma blokady do połączeń z innymi operatorami i trzeba będzie go wykasować.
Czy istnieje program który pozwoli mi na bezproblemowe łączenie się za pomocą tego modemu z kart obojętnie jakiego polskiego operatora (Orange, Plus, Era, Heyah, Play)?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Option icon 225 oprogramowanie

Post autor: YaHooo »

Podczas zdejmowania simlocka można by poprosić o wgranie nowego niebrandowanego firmware i to chyba powinno usunąć ten soft ery i zastąpić go oprogramowanie producenta. Nie jestem pewien więc może niech ktoś bardziej rozeznany poprawi mnie jak się mylę.

Jeżeli chodzi o oprogramowanie to radziłbym poszukać czegoś w tym wątku > Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów <
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
a205

Post autor: a205 »

mam ten sam problem co gringowawa, kupilem icona 225 i chcialbym zdjac simlocka, zeby moc korzystac z dowolnego opka, ktory ma najlepszy sygnal w danym terenie...

moze ktos pomoc? za wszystkie info dziekuje...
Ostatnio zmieniony 2008-09-03, 15:51 przez a205, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

a205 pisze:moze ktos pomoc? za wszystkie info dziekuje...
Przejrzyj nasze ogłoszenia :)
a205

Jaco pisze:
a205 pisze:moze ktos pomoc? za wszystkie info dziekuje...
Przejrzyj nasze ogłoszenia :)
za kase? :( ja potrzebuje samodzielnie i szybko...
Ostatnio zmieniony 2008-09-03, 15:50 przez a205, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jaco

a205 pisze:za kase? :( ja potrzebuje samodzielnie i szybko...
To szukaj dalej :cwaniak:
a205

Jaco pisze:
a205 pisze:za kase? :( ja potrzebuje samodzielnie i szybko...
To szukaj dalej :cwaniak:
to sie nazywa pomocna dlon :gwiazdki:
Ostatnio zmieniony 2008-09-03, 15:50 przez a205, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

a205 po prostu sam nie zdejmiesz simlocka z tego modemu. Chyba że masz do tego odpowiedni kod i posłużysz się komendami AT. A te kody ma operator od którego kupiłeś modem. Ale niechętnie się tym dzieli.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
gringowawa

Post autor: gringowawa »

nie zrozumieliśmy się ja nie szukam programu do zdejmowania simlocków

szukam programu który potem pozwala łączyć się bez problemów z kart różnych operatorów.
ogłoszenia widziałem i będę chciał skorzystać lecz chce się najpierw zorientować czy istnieje taki program.
nie chciałbym zdjąć simlocka a potem i tak nie móc korzystać z internetu dlatego że nie będzie mi działała karta jakiegoś operatora bo nie będę mógł się zalogować do netu.

Forum uczestniczy w akcji: ,,Piszę poprawnie po polsku!"
Zanim wyślesz wiadomość, sprawdź jej poprawność.
Ostatnio zmieniony 2008-09-03, 19:38 przez gringowawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

gringowawa pisze:szukam programu który potem pozwala łączyć się bez problemów z kart różnych operatorów.
Poszukaj w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> . Mała podpowiedź Janek222.
a205 pisze:to sie nazywa pomocna dlon
A ty myślałeś że to jak na starej Nokii 3310 :cwaniak:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

gringowawa pisze:szukam programu który potem pozwala łączyć się bez problemów z kart różnych operatorów.
A patrzyłeś na tego linka co Ci podałem w pierwszym poście? Na samej górze masz masę tego. Ewentualnie to co zaproponował Jaco i to rozwiązanie polecam.
a205

jaco a czym sie rozni icon od noki 3310? :hyhy:
przeciez w budowie to proste jak ...
a simlocka to ja tak chce zdjac by kazda karta smigala a nie tylko era, co ma sredni zasieg a cene dobra :cwaniak:

[ Dodano: 2008-09-04, 11:15 ]
gringowawa pisze:nie zrozumieliśmy się ja nie szukam programu do zdejmowania simlocków

szukam programu który potem pozwala łączyć się bez problemów z kart różnych operatorów.
ogłoszenia widziałem i będę chciał skorzystać lecz chce się najpierw zorientować czy istnieje taki program.
nie chciałbym zdjąć simlocka a potem i tak nie móc korzystać z internetu dlatego że nie będzie mi działała karta jakiegoś operatora bo nie będę mógł się zalogować do netu.

Forum uczestniczy w akcji: ,,Piszę poprawnie po polsku!"
Zanim wyślesz wiadomość, sprawdź jej poprawność.
no to wlasnie chcesz zdjac simlocka i nie wazne jak ty to nazywasz, moze tez byc "smycz"... chodzi o to, ze chcesz sie uwolnic od swego dotawcy... :cfaniak:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

a205, zostaniesz usunięty z forum jeśli nie dostosujesz się do regulaminu odnośnie pisowni.
Zdania zaczynamy od dużej litery. Przynajmniej tak jest w naszym kraju.
Awatar użytkownika
Jaco

a205 pisze:jaco a czym sie rozni icon od noki 3310?
Tym się różni że na Nokię wklepiesz sobie kod odblokowujący i nie masz simlocka a z modemem już tak łatwo ci nie pójdzie :cwaniak:

Jeszce raz powtórzę że domowym sposobem ci się uda jak będziesz miał kod odblokowujący i znasz się o co chodzi. Ale żeby go zdobyć musisz poczekać aż umowa ci się skończy lub niestety wydać parę złotych. Trzeba było kupić modem bez umowy i simlock ściągają za darmo: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=16227#16227 :cwaniak:
ibel

Post autor: ibel »

Witajcie
otóż mam taki problem jakiś czas temu znalazłem taki modem jak w temacie z Orange.
wiadomo prawdopodobnie jest tam simlock

UPRZEDZAM ŻE SIĘ NIE ZNAM NA TEGO TYPU RZECZACH

teraz moje pytanie:
*czy ktoś podesłał by mi linka jak takie urządzenie działa (tzn czy zdejmując simlocka i wkładając kartę innego operatora będę mógł mieć bezprzewodowy internet)
* cd. tego co powyżej... jeśli tak to jak by wyglądała szybkość i koszty użytkowania tego...
* i po ostatnie czy jest sens sprzedawania tego i za ile by to można było opchnąć....

pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość :padam:
pozdrawiam
ODPOWIEDZ