Laptop + iPlus + PS3 - jak to wszystko połączyć?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Laptop + iPlus + PS3 - jak to wszystko połączyć?
Witam.
Posiadam dość leciwego laptopa HP Omnibook 6100, modem iPlusa (ten w kształcie pendriva), no i wczoraj kupiłam PS3 80GB.
Przeczytałam wszystkie tematy na forum, jakie wyskoczyły mi po wpisaniu w szukaj "PS3", ale nie bardzo orientuję się w tym wszystkim.
Chciałabym zapytać, co muszę dokupić, abym mogła podłączyć PS3 do internetu na takim zestawie? Podejrzewam, że kartę WI-Fi, ale prosiłabym o podanie jakiegoś konkretnego modelu (najlepiej dostępnego w mediamarkt). Czy kupic jakąś lepszą, czy też wystarczy zwykła najtańsza?
Rozumiem, że przy karcie jest jakaś instrukcja instalacji - czy to wystarczy, czy też trzeba będzie jakoś dodatkowo skonfigurować tę kartę?
Przepraszam za takie banalne pytania, ale nie mam w pobliżu nikogo, kto by się na tym znał i będę musiała sobie jakoś sama poradzić (z waszą pomocą).
pozdrawiam serdecznie
Posiadam dość leciwego laptopa HP Omnibook 6100, modem iPlusa (ten w kształcie pendriva), no i wczoraj kupiłam PS3 80GB.
Przeczytałam wszystkie tematy na forum, jakie wyskoczyły mi po wpisaniu w szukaj "PS3", ale nie bardzo orientuję się w tym wszystkim.
Chciałabym zapytać, co muszę dokupić, abym mogła podłączyć PS3 do internetu na takim zestawie? Podejrzewam, że kartę WI-Fi, ale prosiłabym o podanie jakiegoś konkretnego modelu (najlepiej dostępnego w mediamarkt). Czy kupic jakąś lepszą, czy też wystarczy zwykła najtańsza?
Rozumiem, że przy karcie jest jakaś instrukcja instalacji - czy to wystarczy, czy też trzeba będzie jakoś dodatkowo skonfigurować tę kartę?
Przepraszam za takie banalne pytania, ale nie mam w pobliżu nikogo, kto by się na tym znał i będę musiała sobie jakoś sama poradzić (z waszą pomocą).
pozdrawiam serdecznie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Laptop + iPlus + PS3 - jak to wszystko połączyć?
Potrzebujesz pierwszą lepszą kartę wi-fi która jest w stanie obsłużyć tryb ad-hoc. Polecam np. tą kartę na USB http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9446
Jak już będziesz miała kartę to powinnaś udostępnić iPlusa tak jak to jest opisane w poradniku z mojego podpisu.
Jak już będziesz miała kartę to powinnaś udostępnić iPlusa tak jak to jest opisane w poradniku z mojego podpisu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Ok, dziękuję bardzo.
Zaraz jadę po kartę i zrobię tak, jak opisane w twoim linku.
Jeśli będę miała jakies problemy, to zgłosze się dziś po południu.
Zaraz jadę po kartę i zrobię tak, jak opisane w twoim linku.
Jeśli będę miała jakies problemy, to zgłosze się dziś po południu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
agatrop dobrze jak będziesz miała problemy to pytaj 

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Kupiłam kartę PCMIcośtam za 120zł (tańszych nie było), zrobiłam wszystko wg instrukcji YaHoo, nawet kontrolki zaczęły w karcie mrygać, tylko że...
...konsola mówi, żebym podłączyła jakiś kabel Ethernet. W instrukcji konsoli coś piszą o jakiś Routerach...
A ja głupia myślałam, że wystarczy kupić kartę wi-fi, a konsola fabrycznie wyposażona jest w jakiś odbiornik bezprzewodowy
Czyli co? Koniec mojego podłączania?
EDIT:
Przed chwilą udało mi się połączyć bezprzewodowo PSP z PS3, więc może jednak da się też podłączyć ten internet bez żadnych Routerów?
[ Dodano: 2008-09-06, 19:18 ]
Przepraszam za następny post, ale czy ktoś może potwierdzić, że do PS3 muszę dokupić Router i jaki ten Router mam kupić? Najtańszy na allegro? Być może w najbliższym czasie skorzystam z internetu "Vectra - tv kablowa", dlatego chciałabym kupić jakiś Router, który będzie działał i przesyłał sygnał na laptopa i na PS3 - jak już się podłączę do Vectry.
Na razie chcę spróbować z iPlusa, bo mam bardzo dobry zasięg i jest megaszybko.
Jak czytam o tych sieciach domowych, to mi się niedobrze robi.
Myślałam, że PS3 to jest taka technika, że ze wszystkim sama da sobie radę.
Jeśli ten Router jest niezbędny, to dajcie mi jakiś link na allegro, który mam kupić (router). Żeby nie okazało się, że nie obsługuje czegośtamtego.
pozdrawiam i proszę o pomoc
Agata
...konsola mówi, żebym podłączyła jakiś kabel Ethernet. W instrukcji konsoli coś piszą o jakiś Routerach...

Czyli co? Koniec mojego podłączania?

EDIT:
Przed chwilą udało mi się połączyć bezprzewodowo PSP z PS3, więc może jednak da się też podłączyć ten internet bez żadnych Routerów?
[ Dodano: 2008-09-06, 19:18 ]
Przepraszam za następny post, ale czy ktoś może potwierdzić, że do PS3 muszę dokupić Router i jaki ten Router mam kupić? Najtańszy na allegro? Być może w najbliższym czasie skorzystam z internetu "Vectra - tv kablowa", dlatego chciałabym kupić jakiś Router, który będzie działał i przesyłał sygnał na laptopa i na PS3 - jak już się podłączę do Vectry.
Na razie chcę spróbować z iPlusa, bo mam bardzo dobry zasięg i jest megaszybko.
Jak czytam o tych sieciach domowych, to mi się niedobrze robi.
Myślałam, że PS3 to jest taka technika, że ze wszystkim sama da sobie radę.
Jeśli ten Router jest niezbędny, to dajcie mi jakiś link na allegro, który mam kupić (router). Żeby nie okazało się, że nie obsługuje czegośtamtego.
pozdrawiam i proszę o pomoc
Agata
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No bo tak jest. Konsola ma kartę wi-fi i ma możliwość łączenia się w trybie ad-hoc. Ale niestety nie mam tego sprzętu i nie wiem jak dokładnie to trzeba zrobić. Jednak google mówią, że PS3 obsługuje ad-hoc. Najlepiej sprawdź w instrukcji obsługi konsoli jak się łączyć z siecią wi-fi.agatrop pisze:A ja głupia myślałam, że wystarczy kupić kartę wi-fi, a konsola fabrycznie wyposażona jest w jakiś odbiornik bezprzewodowy
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Dziękuję za odpowiedź.
Tryb Ad-Hoc na pewno ustawiłam prawidłowo, wg Twojej instrukcji.
Założyłam wątek na forum PS3, ale odesłali mnie do FAQ.
Konsolę kupiłam wczoraj w "Saturn" Janki k. Wawy - żer dla skner.
80GB + 4 gry
Czy ktoś może potwierdzić, albo zaprzeczyć, czy ta konsola ma wbudowany jakiś czytnik wi-fi, który zadziała bezpośrednio z laptopa z kartą wi-fi?
TAK, albo NIE.
Wtedy będę mądrzejsza.
Tryb Ad-Hoc na pewno ustawiłam prawidłowo, wg Twojej instrukcji.
Założyłam wątek na forum PS3, ale odesłali mnie do FAQ.
Konsolę kupiłam wczoraj w "Saturn" Janki k. Wawy - żer dla skner.
80GB + 4 gry
Czy ktoś może potwierdzić, albo zaprzeczyć, czy ta konsola ma wbudowany jakiś czytnik wi-fi, który zadziała bezpośrednio z laptopa z kartą wi-fi?
TAK, albo NIE.
Wtedy będę mądrzejsza.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co udało mi się wyczytać w internecie to zależy od firmware urządzenia. Jedne udostępnia możliwość łączenia się po ad-hoc inne (starsze) nie.agatrop pisze:zy ktoś może potwierdzić, albo zaprzeczyć, czy ta konsola ma wbudowany jakiś czytnik wi-fi, który zadziała bezpośrednio z laptopa z kartą wi-fi?
Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A zajrzałaś tam?agatrop pisze:ale odesłali mnie do FAQ.

-
- Użytkownik forum
Zajrzałam, ale nie znalazłam nic na interesujący mnie temat.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Mam psp i wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości połączenia się w trybie ad-host celem wymiany plików. PS3 ma swój system plików nieczytany przez żaden popularny system operacyjny.
Jedyne co można spróbować to zainstalować na swoim PC klienta UPnP, który będzie mógł udostępniać pliki multimedialne konsoli w specjalnym trybie. Przykładowy klient UPnP to TwonkyMedia:
http://www.twonkyvision.de/Products/Two ... index.html
Jedyne co można spróbować to zainstalować na swoim PC klienta UPnP, który będzie mógł udostępniać pliki multimedialne konsoli w specjalnym trybie. Przykładowy klient UPnP to TwonkyMedia:
http://www.twonkyvision.de/Products/Two ... index.html
-
- Użytkownik forum
http://img222.imageshack.us/my.php?image=kanayle1.jpg
sorry bob, widzę, że próbujesz naprawić obrazek, a ja w tym czasie edytuję i nic z tego nie wychodzi :-)
Tak jak na załączonym obrazku, ustawiłam te wszystkie dane (nie wiem jak ustawić MTU, Proxy server i UPnp) po czym szuka sieci i wyskakuje komunikat "Obtain IP Adress Falled)
Dzięki za linka bob, poczytam o tym UPnp i spróbuję.

sorry bob, widzę, że próbujesz naprawić obrazek, a ja w tym czasie edytuję i nic z tego nie wychodzi :-)
Tak jak na załączonym obrazku, ustawiłam te wszystkie dane (nie wiem jak ustawić MTU, Proxy server i UPnp) po czym szuka sieci i wyskakuje komunikat "Obtain IP Adress Falled)
Dzięki za linka bob, poczytam o tym UPnp i spróbuję.

Ostatnio zmieniony 2008-09-07, 10:00 przez agatrop, łącznie zmieniany 4 razy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jak na obrazku jest ok.agatrop pisze:ustawiłam te wszystkie dane (nie wiem jak ustawić MTU, Proxy server i UPnp)
Ale sieć znajduje czy nie? Bo pobieranie adresu to już kolejna faza po zestawieniu połączenia.agatrop pisze:po czym szuka sieci i wyskakuje komunikat "Obtain IP Adress Falled)
-
- Użytkownik forum
Dzięki Jaco
http://manuals.playstation.net/document ... eless.html
Tutaj jest instrukcja podłączania - problem w tym, że po skanowaniu PS3 nie znajduje żadnych punktów dostępowych, a po wprowadzeniu manualnym wyskakuje

Może ja najpierw dowiem się na jakimś konsolowym forum, czy PS3 obsługuje tryb Ad-Hoc, a potem będziemy bawić się dalej, bo tak to nie ma sensu.
edit
No tak, zabieram się za podłączanie wi-fi i ad-hoce, a nawet nie potrafię dobrze obrazka na forum wstawić

http://manuals.playstation.net/document ... eless.html
Tutaj jest instrukcja podłączania - problem w tym, że po skanowaniu PS3 nie znajduje żadnych punktów dostępowych, a po wprowadzeniu manualnym wyskakuje

Może ja najpierw dowiem się na jakimś konsolowym forum, czy PS3 obsługuje tryb Ad-Hoc, a potem będziemy bawić się dalej, bo tak to nie ma sensu.
edit
No tak, zabieram się za podłączanie wi-fi i ad-hoce, a nawet nie potrafię dobrze obrazka na forum wstawić

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wg. większości informacji jakie znalazłem to Ad-Hoc niestety niet.
Ale dopytam jeszcze kumpla, który kupił konsolkę w piątek, więc pewnie ma jedną z nowszych wersji.
Ale dopytam jeszcze kumpla, który kupił konsolkę w piątek, więc pewnie ma jedną z nowszych wersji.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Co ciekawe jak wyedytujesz mój wstawiony to jest to samo i nie wyświetla.Jaco pisze:Obrazek

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-09-07, 11:02 ]
Myślę że to był jakiś błąd gdyż sam link się wyświetla. No cóż Matrix

-
- Użytkownik forum
Ooooo, bardzo proszę, zapytaj.Jo_gurt pisze:Wg. większości informacji jakie znalazłem to Ad-Hoc niestety niet.
Ja swoją konsolę również kupiłam w piątek w Saturnie. Tę z dyskiem 80Gb.
Za jakieś pół godziny jadę na zakupy, to gdyby potwierdziło się, że nie obsługuje, to od razu kupiłabym jakiś router.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niekoniecznie, bo może karta wi-fi którą kupiłaś może obsługiwać tryb programowego AP. Czyli karta będzie udawać "router wi-fi" i wtedy nie będzie trzeba kupować routera. Jaką zatem masz kartę którą kupiłaś? Chodzi mi o dokładny model i producenta.agatrop pisze:to gdyby potwierdziło się, że nie obsługuje, to od razu kupiłabym jakiś router.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
D-LINK AirPlus G
DWL-G630
DWL-G630
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety ta karta nie ma takiego trybu. Zatem jeżeli PS3 nie obsługuje połączenia ad-hoc to potrzebny jest router.
Pozdrawiam YaHooo 

- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Z tego co się orientuję to w PS3 z trybem Ad-Hoc jest tak samo jak w PSP, czyli, że sony przewidziało tryb Ad-Hoc tylko do gry a nie do internetu. Zakup routera w tym wypadku byłby jedynym rozwiązaniem, tylko nie wiadomo jaką kartę czy modem ma agatrop jeżeli jest to jakikolwiek stick/modem jakiegoś typu który jest na dolne przeze mnie załączonej liście to trzeba będzie się zaopatrzyć w Router Asus Wl-500 gP bo na niego został stworzy taki soft który bez problemów obsłuży wszystkie najnowsze sticki/karty HSPA.

-
- Użytkownik forum
Kupiłam router, niestety trochę inny niż napisał kolega SQ08, a mianowicie ASUS WL-530gV2.
I co mam dalej zrobić, gdzie co podpiąć i jak skonfigurować, pomożecie?
Mój modem to Option Icon 225 USB HSDPA 7,2 Mb/s
[ Dodano: 2008-09-07, 16:40 ]
Napiszcie chociaż, czy mając router muszę dalej łączyć się Ad-Hoc, czy jakoś inaczej?
A teraz głupie pytanie: czy ten router mam podłączyć pod PS3, czy pod laptopa?
Ja naprawdę potrafię zrobić to, co mi ktoś napisze, nie ma problemu - problem jest taki, że nie wiem jak mam się do tego zabrać, tzn. gdzie router wi-fi, gdzie karta wi-fi, a potem to już sama poustawiam wg instukcji.
I co mam dalej zrobić, gdzie co podpiąć i jak skonfigurować, pomożecie?

[ Dodano: 2008-09-07, 16:40 ]
Napiszcie chociaż, czy mając router muszę dalej łączyć się Ad-Hoc, czy jakoś inaczej?
A teraz głupie pytanie: czy ten router mam podłączyć pod PS3, czy pod laptopa?

Ja naprawdę potrafię zrobić to, co mi ktoś napisze, nie ma problemu - problem jest taki, że nie wiem jak mam się do tego zabrać, tzn. gdzie router wi-fi, gdzie karta wi-fi, a potem to już sama poustawiam wg instukcji.
-
- Użytkownik forum
EDIT:
Dzisiaj podłączyłam roter do laptopa, poustawiałam wszystko na auto (bez zabezpieczeń) i PS3 znalazła punkt dostępu
Następnie przy testowaniu połączenia odnalazła adres IP: Succeeded, ale niestety Internet Connection: Falled :-(
"An error occured durning comunication with the server.
This is a DNS error."
Co może oznaczać ten DNS error? Korzystałam z oprogramowania routera i tam DNS ustawiłam na auto.
A jak chciałam udostępnić internet z modemu na połączeniu lokalnym, to wyświetla mi coś takiego:

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki - już się trzeci dzień z tym męczę i do szczęścia brakuje mi tylko rozwiązania problemu z DNS'em.
Agata
Dzisiaj podłączyłam roter do laptopa, poustawiałam wszystko na auto (bez zabezpieczeń) i PS3 znalazła punkt dostępu

"An error occured durning comunication with the server.
This is a DNS error."
Co może oznaczać ten DNS error? Korzystałam z oprogramowania routera i tam DNS ustawiłam na auto.
A jak chciałam udostępnić internet z modemu na połączeniu lokalnym, to wyświetla mi coś takiego:

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki - już się trzeci dzień z tym męczę i do szczęścia brakuje mi tylko rozwiązania problemu z DNS'em.
Agata
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W oknie w tle kliknij kartę OPCJE potem zaznacz monituj o nazwę bla bla(...).
Potem jak będziesz chciała się połączyć wyskoczy okno i zaznacz Zapisz tę nazwę....
dowolny użytkownik tego komputera
Potem jak będziesz chciała się połączyć wyskoczy okno i zaznacz Zapisz tę nazwę....
dowolny użytkownik tego komputera
HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A próbowałaś podać DNS iPlusa:agatrop pisze:Korzystałam z oprogramowania routera i tam DNS ustawiłam na auto.
Podstawowy: 212.2.96.51
Zapasowy: 212.2.96.52
Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
agatrop, napisz w ogóle jak to masz podłączone, co gdzie i w jakie porty. Jaki adres dostała PS3?
-
- Użytkownik forum
Kartę sieciową wywaliłam.Jo_gurt pisze:agatrop, napisz w ogóle jak to masz podłączone, co gdzie i w jakie porty. Jaki adres dostała PS3?
Podłączyłam router do laptopa (w routerze wtyczka w gniazdo LAN1).
Wgrałam oprogramowanie z płyty.
W połączeniach sieciowych połączenie lokalne stało się dostępne (tzn. nie było już czerwonego krzyżyka, tylko napis, że połączono z zaporą itd.)
W dostarczonym oprogramowaniu do routera ustawiłam wszystko na auto, tylko nazwę SSID wpisałam PS3.
Następnie w konsoli wzięłam na łatwe połączenie, wszystko auto, serwer proxy wyłączony, potem Skanuj i znalazło mi punkt dostępu o nazwie PS3.
No i dalej tak jak w moim ostatnim poście.
W tej chwili jestem w pracy i nie mogę skorzystać z porad moich przedmówców. Po południu sprawdzę i napiszę co i jak.
Jak to nie pomoże, to dzwonię na pogotowie komputerowe, bo nie będę siedzieć na tym do nastepnego weekendu

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Niepotrzebnie. Nie będziemy korzystać z programowych funkcji routera.agatrop pisze:Wgrałam oprogramowanie z płyty.
Na routerze ustaw tylko konfigurację radia, i wyłącz DHCP!agatrop pisze:W dostarczonym oprogramowaniu do routera ustawiłam wszystko na auto, tylko nazwę SSID wpisałam PS3.
Następnie załatwiasz sprawę hasła połączenia jak opisał Adamusek xD, włączasz ICS (już nie powinien krzyczeć), łączysz się z PS3 i... trzymasz kciuki

-
- Użytkownik forum
Jo_gurt - gdzie mam wejść, żeby ustawic konfigurację radia(i jaka to ma być konfiguracja) i jak wyłączyc DHCP?