[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Post autor: janek222 »

kwj pisze:Bardzo dobry programik
Dzięki :)
kwj pisze:Jednakże nie mogę zaznaczyć w zakładce "AT i PIN" opcji "Komunikacja AT" [...] Mam modem Commander2 do EDGE w iPlus. Podejrzewam, że jest to spowodowane instalacją modemu na jednym porcie COM
Nie miałem doczynienia z tym modemem - nie wiem jak się instaluje. Jeżeli sterowniki nie instalują żadnego portu a jest tylko modem (ma przypisany port, który nie jest widziany w Menedżer urządzeń -> Porty) to moim zdaniem można go tylko używać naprzemiennie:
1. Jako "Port - modem..." ustawić modem i w czasie kiedy połączenie jest rozłączone włączać "Komunikacja AT"
2. Wyłączać "Komunikacja AT" i wtedy łączyć się z internetem.
kwj pisze:transmisja danych i komunikacja AT powinny odbywać się na innych portach
Zgadza się.

[ Dodano: 2008-09-04, 03:29 ]
lukiR pisze:Po zmianie wersji 2.48 na 2.47 nie mam już problemów z zamykaniem windowsa.
TopNetInfo ver. 2.48 zamykał się ręcznie bez problemu czy trzeba go było killować, może jakieś komunikaty wyskakiwały przy zamknięciu? Jak zamykał się bezproblemowo to dziwne że system miał z tym problem. Zobaczymy jak będzie z następną wersją, która powinna początkowo do testów ukazać się w przeciągu kilku dni, jeżeli nadal będzie źle to wtedy skoncentruję(my) się na wyeliminowaniu tego. A może jakiś antywirus lub inny program go trzyma? Programy antywirusowe często zapamiętują rozmiar pliku, może sama zmiana pliku tu coś namieszała. Może warto spróbować przed zamknięciem systemu z TNI wersja 2.48 wyłączyć wszystkie programy zabezpieczające komputer (wcześniej rozłaczyć się z netem aby czegoś nie załapać).
Pozdrawiam
Janek
lukiR
Użytkownik forum

Post autor: lukiR »

Wersja 2.48 zamykała się ręcznie bez problemów, nawet gdy wyłączyłem wszystkie inne aplikacje (łącznie z antywirusem), a zostawiłem tylko TNI, to system i tak się nie zamykał. Dodam, że nie działo to się przy każdym zamykaniu systemu tylko co jakiś czas.
Awatar użytkownika
siódmy
Stały użytkownik forum

top netinfo

Post autor: siódmy »

witam.mam pytanko od niedawna jestem użytkownikiem play internet jak sprawdzić czy program- top netinfo -będzie lepszy do łączenia z interetem od standartowego play (modem huawei e220) zrobiłem test na szybkość łącza i jest podobnie.pzdr
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Każdy prawidłowo napisany program da Ci taką szybkość, na jaką pozwala modem, operator oraz warunki w danym miejscu. Sam program nie powinien mieć wpływu na prędkość.
Natomiast o użyteczności danego programu decyduje jego funkcjonalność i wygoda użytkowania, a to musisz sam ocenić.
TNI nie wymaga instalacji, wystarczy tylko skopiować jego pliki na twardy dysk, więc nic nie stoi na przeszkodzie żebyś używał obu programów naprzemiennie i sam sobie je porównał.
Ja np. mam na swoim laptopie 3 dialup-managery, chociaż na co dzień używam TNI.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (tylko ręcznego) nowa wersja 3.01 testowa:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip

To jest wersja do testów, proszę jej jeszcze nie umieszczać w pierwszym poście.

Zmiany:
1. Nowa baza danych (wcześniejsze połączenia nie są widoczne) - plik top_netinfo.dba (wcześniej był top_netinfo.mdb). Zrezygnowano z mechanizmów bazodanowych ADO - zastąpiono własnymi.
2. Dodano możliwość korzystania z modemów w trybie NDIS (niektóre firmy Option).
Ustawienia -> Połączenie
3. Dodano możliwość odczytu impulsów i kosztów połączeń.
Ustawienia -> Okres rozl. / BTS
4. Kilka zmian w SMSach:
- automatyczna zmiana polskich liter na łacińskie (redagowanie SMSa),
- pamiętanie treści błędnie wysłanego SMSa,
- zmiana ustawiania centrum SMS (teraz wystarczy jednokrotnie wybrać).
5. Zmieniono opis jednego kodu USSD i dodano dwa nowe.
6. Poprawiono prognozę pogody.
7. Wiele innych niewidocznych dla użytkownika.
8. Na pewno jeszcze o czymś zapomniałem:)

PS. Wielkie podziękowania dla Chrisa-Kr za testowanie (informacje o błędach) i propozycje zmian.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
kwj
Użytkownik forum

Post autor: kwj »

janek222 pisze:3. Dodano możliwość odczytu impulsów i kosztów połączeń.

Pobrałem, testuję.
Może udałoby się zrobić tę opcję na zasadzie wyboru dla tych, którym jest to potrzebne?
;)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:8. Na pewno jeszcze o czymś zapomniałem:)
Więc uzupełniam:

8. Okno "Lista BTS-ów" obecnie otwiera się z wyświetlonymi BTS-ami dokładnie odpowiadającymi szukanej wartości np. CID, a dopiero w razie braku rezultatu wyszukiwania można postawić "X" w okienku "szerzej" i powtórzyć wyszukiwanie.

9. Można używać klawisza DELETE do kasowania SMS-ów.

10. W polach "Transfer w dniu dzisiejszym" oraz "Transfer w wybranym okresie" dane są wyświetlane z wyższą dokładnością.
Krzysztof
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

janek222, widzę sporo potrzebnych zmian. :ok:
janek222 pisze:Do pobrania (tylko ręcznego) nowa wersja 3.01 testowa:
Skoro to wersja testowa, to nie dodaję tego jeszcze do pierwszego posta? Czy dodać?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

kwj pisze:Może udałoby się zrobić tę opcję na zasadzie wyboru dla tych, którym jest to potrzebne?
Myślę że się uda :)
Chris-Kr pisze:Więc uzupełniam
BliSki pisze:Skoro to wersja testowa, to nie dodaję tego jeszcze do pierwszego posta? Czy dodać?
Nie dodawać, myślę że jak nie będzie większych zastrzeżeń przez dwa dni to wtedy będzie można dodać (wtorek).

[ Dodano: 2008-09-07, 15:18 ]
Może ktoś wie do którego okresu rozliczeniowego jest wliczane połączenie rozpoczęte w jednym okresie a skończone w drugim?
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

janek222 pisze:Może ktoś wie do którego okresu rozliczeniowego jest wliczane połączenie rozpoczęte w jednym okresie a skończone w drugim?
W erze przynajmniej przy normalnych połaczeniach jest taka złodziejska zasada: codziennie o polnocy nawet jesli jest aktywne połaczenie dane są zaokrąlane w gore, i liczniki jest jakby resetowany, bez zozłaczania połączenia, przy paczkach 500KB to bardzo denerwujace. A jak jest gdzie indziej nie wiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

krystianb pisze:i liczniki jest jakby resetowany
Dzięki. Czyli jedno połączenie jest rozbijane na dwa (z małym szwindlem). Ciekawe jak u innych operatorów?

[ Dodano: 2008-09-08, 02:37 ]
Do pobrania (tylko ręcznego) nowa wersja 3.02 testowa:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
To jest wersja do testów, proszę jej jeszcze nie umieszczać w pierwszym poście.

@kwj
Zmiany:
1. Dodano możliwość włączania i wyłączania wyświetlania impulsów i kosztów połączeń:
Jeżeli ustawi się żeby nie były wyświetlane to program nie będzie ich liczył.
Pozdrawiam
Janek
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.03 beta - to jest ostatnia wersja testowa.
W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Wersja testowa nie jest już dostępna.
Wersja "samo exe" także nie jest już dostępna - link do usunięcia z pierwszego postu.

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-09-09, 19:44 ]
Jo_gurt: "samo exe" usunięty
Pozdrawiam
Janek
zDaleKi

Dzis lub jutro dodam nowa wersje do pierwszego posta.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

@Jo_gurt & @Bliski

[ Dodano: 2008-09-09, 22:18 ]
Proszę jeszcze o zmianę z: > Top_NetInfo Full < na > Top_NetInfo <

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-09, 22:37 ]
Dodałem nowy plik i zmieniłem jak powyżej w sugestii.
Pozdrawiam
Janek
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

Mi często się zdarza, że zamiast schować do tray'a to zamykam program. Jest to spowodowane przyzwyczajeniem, że "tray'owe" programy zamyka się specjalnym przyciskiem, a "X"jest do chowania. Może tym 'specjalnym przyciskiem' w TNI byłby przycisk "ZAMKNIJ". wiem, że niektórzy tego mogą nie lubić więc najlepiej zrobić do wyboru.

Ale namąciłem
:D
zDaleKi

Adamusek xD pisze:Może tym 'specjalnym przyciskiem' w TNI byłby przycisk "ZAMKNIJ". wiem, że niektórzy tego mogą nie lubić więc najlepiej zrobić do wyboru.
W sumie ciekawa propozycja :ok:
Można zrobić opcję we właściwościach i kto będzie chciał, to sobie ustawi zamykanie poprzez "X" lub zamknij.
Adamusek xD pisze:Ale namąciłem
Nie jest tak źle, ja zrozumiałem ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

TNI nie używam, ale faktycznie,
Adamusek xD pisze:"tray'owe" programy zamyka się specjalnym przyciskiem, a "X"jest do chowania
zgadzam się z tym w 100%. Przyzwyczajenia, głównie po GG :)
Miałem jakiś czas np. Mirandę, którą się zamyka Xem, więc zamykałem ją parę razy dziennie odruchowo :P
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Między innymi w związku z korespondencją prywatną napisałem licencję do TNI.

Licencja Topnetinfo (inne nazwy tego programu: Top_netinfo, TNI):
1. Program jest za darmo (Freeware) z pewnymi ograniczeniami opisanymi w dalszych punktach.
2. Internet: program (plik wykonywalny programu - instalator) fizycznie może być zamieszczony tylko w lokalizacjach: http://www.bez-kabli.pl i http://www.sklepy.ehost.pl
3. Internet: linki i opisy do programu można zamieszczać wszędzie pod warunkiem że na tej samej stronie - w tym samym oknie będzie podany odnośnik do forum i wątku o programie: http://www.bez-kabli.pl, http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557
4. Poza Internetem: program może być umieszczany w sieciach lokalnych a także przekazywany na dowolnym nośniku bez ograniczeń dotyczących Internetu (punkt 2 i 3).
5. Program nie może być sprzedawany ani nie może być elementem sprzedaży. Przykłady: program nie może być dołączany do sprzedawanych przedmiotów, nie można go zamieszczać na nośnikach będących elementem sprzedaży.
6. Program może modyfikować jedynie jego autor.
7. Rozkodowywanie jest niedozwolone.
8. Autor dokłada wszelkich starań żeby program działał stabilnie i bezproblemowo, nie umieszcza świadomie żadnych kodów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na system.
9. Użytkownik korzysta z tego programu na własną odpowiedzialność - w żadnym przypadku nie można czynić autora odpowiedzialnym za jakiekolwiek uszkodzenia - straty wynikłe z użytkowania tej aplikacji.
10. Autor nie gwarantuje że program:
- będzie poprawnie działał (jest to zależne od wersji systemu, konfiguracji, innego oprogramowania),
- obsłuży każdy modem (wynika to z różnic obsługi modemów różnych firm jak i różnych modeli modemów tego samego producenta).
11. W programie nie implementowano umyślnie żadnych ukrytych funkcji, które miały by pozyskać informacje o elementach systemu i je przesłać bez wiedzy użytkownika. Uwaga! Zauważono że użycie funkcji Menu górne -> System -> System: Raport -> Utwórz / odśwież powoduje próbę połączenia się ze stroną firmy Microsoft. Jest to prawdopodobnie spowodowane korzystaniem z interfejsu WMI, który między innymi jest wykorzystywany do tworzenia raportu o systemie i komputerze. W związku z tym autor postara się to wyeliminować (polecenie WMI, które wywołuje to połączenie) a do tego czasu użytkownicy będą mogli (dotyczy tylko ww. funkcji):
- Nie korzystać z ww. funkcji.
- Godzić się na połączenie z ww. stroną (autor nie wie jakie informacje są przesyłane).
- Stosować firewalle które zablokują to połączenie.
- Uruchomić tworzenie raportu w czasie kiedy nie są połączeni z Internetem.

Powyższa licencja jest do dyskusji (nie jest jeszcze zamieszczona w programie).

Z "x" - zamykanie lub minimalizacja postaram się coś zrobić. Ogólnie mi się to nie podoba (moim zdaniem "x" zawsze powinien zamykać aplikację) ale ze względu na przyzwyczajenia użytkowników postaram się umożliwić zmianę funkcjonalności tego przycisku.
Pozdrawiam
Janek
zDaleKi

Janek222, dlaczego takie obostrzenia?
Np.:
janek222 pisze:2. Internet: program (plik wykonywalny programu - instalator) fizycznie może być zamieszczony tylko w lokalizacjach: http://www.bez-kabli.pl i http://www.sklepy.ehost.pl
Albo:
janek222 pisze:5. Program nie może być sprzedawany ani nie może być elementem sprzedaży. Przykłady: program nie może być dołączany do sprzedawanych przedmiotów, nie można go zamieszczać na nośnikach będących elementem sprzedaży.
To wyklucza rozpowszechnianie programu razem z gazetami komputerowymi. Moim osobistym zdaniem lepiej byłoby dla programu i jego popularyzacji aby tego ograniczenia nie było.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

BliSki pisze:dlaczego takie obostrzenia?
janek222 pisze:fizycznie może być zamieszczony tylko

Chodzi mi o to aby po internecie nie były porozrzucane różne wersje programu (aby panował porządek) i aby każdy mógł łatwiej trafić tu na forum (swojego rodzaju reklama forum).Wydaje mi się to pewnym standardem, na stronach najczęściej są odnośniki do plików umieszczonych na stronie autora. Poza tym osoba ściągająca często nie zdaje sobie sprawy skąd ściąga plik, nie ma to dla niej znaczenia, ważne że na stronie jest nazwa programu, opis i link do ściągnięcia.
janek222 pisze:Program nie może być sprzedawany ani nie może być elementem sprzedaży.
To napisałem pod wpływem wiadomości prywatnej jaką otrzymałem:
[...] pisze:Z kolei zdaniem Optiona sprzedaż modemu tej firmy z oprogramowaniem innym niż dostarczone przez niego lub Operatora jest nielegalne. Ludzie kombinują żeby sprzedawać takie modemy bo przez to że są dotowane są w strasznie niskich cenach. My [...] staramy się zapanować troszeczkę nad tym, robimy więc "kontrolowane zakupy" w firmach które oferują wspomniane modemy. Dzisiaj dla przykładu otrzymaliśmy modem z jednej z takich firm z Pana oprogramowaniem. Wykorzystywane jest ono więc niewątpliwie w celach komercyjnych.
BliSki pisze:To wyklucza rozpowszechnianie programu razem z gazetami komputerowymi.
Postaram się tak zmienić licencję aby gazety mogły rozpowszechniać.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:
BliSki pisze:To wyklucza rozpowszechnianie programu razem z gazetami komputerowymi.
Postaram się tak zmienić licencję aby gazety mogły rozpowszechniać.
Nie zapomnij umieścić warunku uzyskania Twojej pisemnej zgody.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Nie zapomnij umieścić warunku uzyskania Twojej pisemnej zgody.
Nie zamierzam umieszczać, dlaczego?

[ Dodano: 2008-09-14, 14:48 ]
Zawsze w następnej wersji będę mógł umieścić ;)

[ Dodano: 2008-09-14, 14:49 ]
Może dodam że warunkiem jest umieszczenie informacji tu na forum?
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:
Chris-Kr pisze:Nie zapomnij umieścić warunku uzyskania Twojej pisemnej zgody.
Nie zamierzam umieszczać, dlaczego?
Dzięki załączaniu do gazety programów, wydawcy zarabiają.
Nie widzę powodu, żebyś Ty nie miał zagwarantować sobie jakiejś hipotetycznej działki z tego, zwłaszcza, ze masz już rodzinę na utrzymaniu.
Jeśli wydawca nie będzie chciał płacić, to może za darmo podać link do strony Twojej lub Twojej firmy.
A poza tym, zgodę zawsze możesz też dać za darmo :)
Krzysztof
zDaleKi

janek222 pisze:Postaram się tak zmienić licencję aby gazety mogły rozpowszechniać.
Wystarczy dodać jakiś zapis, np. "po zgodzie autora" lub coś podobnego. Bo wg. mnie publikacja w gazecie to dobra sprawa dla popularyzacji programu :ok:
janek222 pisze:Może dodam że warunkiem jest umieszczenie informacji tu na forum?
Jest to jakieś wyjście ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.04 beta.
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
1. Poprawiono zapisywanie w archiwum poprawnie wysłanych SMSów.
2. Usunięto z Menu górne -> System -> System: Raport -> Utwórz / odśwież
polecenie zbierające informacje o programach w systemie (WMI: Win32_Product) ze względu na to że użycie skutkowało próbą połączenia ze stroną firmy Microsoft.
3. Dodano licencję: Menu górne -> Informacje -> Licencja
BliSki pisze:Jest to jakieś wyjście
:)
4. W Ustawienia -> Ogólne dodano możliwość zmiany funkcjonalności "x" - zamiast zamykać może minimalizować.
5. Trochę zwiększono okno Ustawienia i rozmieszczenie w nim niektórych pól.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-15, 08:08 ]
Dodałem do pierwszego posta.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

W następnej wersji proponowałbym:

1. Udostępnić okno Lista BTS-ów bezpośrednio z głównego menu (np. w menu Informacje), z pominięciem okna Ustawienia,
2. W tytule okna Lista BTS-ów wyświetlać datę bazy BTS-ów,
3. Menu Informacje/Informacje zmienić na Informacje/Pomoc :)
Krzysztof
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

Jeszcze jak zminimalizowany do tray'a to po kliknięciu prawym na ikonę i wybraniu zamknij program też się chowa do zasobnika
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.05 beta.
menu górne -> Informacje -> Aktualizacja

Zmiany:
Chris-Kr pisze:1. Udostępnić okno Lista BTS-ów bezpośrednio z głównego menu (np. w menu Informacje), z pominięciem okna Ustawienia,
2. W tytule okna Lista BTS-ów wyświetlać datę bazy BTS-ów,
3. Menu Informacje/Informacje zmienić na Informacje/Pomoc :)
Zrobiono.
Adamusek xD pisze:Jeszcze jak zminimalizowany do tray'a to po kliknięciu prawym na ikonę i wybraniu zamknij program też się chowa do zasobnika
Poprawiono
5. Od wersji 3.04 poprawiono odczyt danych powyżej 1 GB.
6. Do infa w liście BTSów dodano trzy daty dotyczące bazy BTSów.
7. W ustawieniach rozbito Okres rozliczeniowy i BTS (w wersji 3.06 będzie "BTSy" - zmiana tytułu zakładki).
8. Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-15, 20:21 ]
Tradycyjnie dodaję ZIP do pierwszego posta jako załącznik ;)
Pozdrawiam
Janek
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.06 beta.
menu górne -> Informacje -> Aktualizacja

Zmiany:
1. Poprawiono odczyt listy SMSów w trybie NDIS (SMS -> Odśwież)
2. Poprawiono wyświetlanie transferu jeżeli okres rozliczeniowy jest inny niż trwający. (Uwaga. Po zmianie okresu rozliczeniowego aby móc poprawnie odczytać transfer należy ponownie uruchomić program).

[ Dodano: 2008-09-18, 01:44 ]
BliSki pisze:Tradycyjnie dodaję ZIP
Tradycyjnie dzięki ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-18, 07:34 ]
Tradycyjnie jak wyżej ;)
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piori »

Taki mały szczegół: gdy klikam prawym klawiszem na ikonie w tray'u systemowym aby rozwinąć menu kontekstowe, to okno programu na przemian pojawia się i zwija do tray'a. Powinno być tak chyba tylko przy kliknięciu lewym klawiszem.
Zablokowany