Modem USB na granicy zasięgu HSDPA

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Modem USB na granicy zasięgu HSDPA

Post autor: Tomisek »

Mój dostęp do internetu od jakiegoś czasu to Iplus jako dodatek do abonamentu - jako modem telefon Nokia 6120.Mieszkam w 2 miejscowościach. W pierwszej - dostępny tylko Edge. W drugiej mieszkam na granicy HSDPA - tzn - jezeli telefon jest przy oknie to wszystko ok. Niestety - Nokia 6120 jako modem przez BT to porażka - ten temat był szeroko poruszany na forum - mnie się go nie udało rozwiązać. Zwisy komorki nastepują srednio po max 20 minutach.Pozostaje kabel USB - ten na szczeście pracuje stabilnie ale nie jest to rozwiązanie wygodne . Od pewnego czasu także potrzebuje szybko ściagnąc wiecej danych niź 1GB/miesiąc
Od kilku dni sledzę forum i przeczytałem że pojawią się od poniedziałku nowe taryfy w Iplusie. 8Gb/miesiąc - to by było na razie to - kompik to desktop.

Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem bedzie kupno modemu USB z wyjsciem antenowym. Na aledrogo znalazlem tylko - Teltonika USB H7.2.
Czy godny jest polecenia i warty jest swojej ceny - czy taka antenka pociągnieta od niego postawiona wewnątrz przy oknie znacznie poprawi odbiór ???
Ew. rozwiązaniem może być oferowany w promocji E180 i pociągniecie go kablem USB pod okno - ok 3 metry

Mam jeszcze jedno pytanie - kompik ma głośniki - niestety komóka pracująca w pobliżu jako modem tak je wzbudza że trzeba je wyłączyć - odpada pobieranie czegoś i słuchanie muzyki - czy taki problem występuję także z modemami USB???
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Modem USB na granicy zasięgu HSDPA

Post autor: Patryk »

Tomisek pisze:Od pewnego czasu także potrzebuje szybko ściagnąc wiecej danych niź 1GB/miesiąc
W iplusie już tak się nie da jak kiedyś - przycinają od razu po przekroczeniu limitu.

[ Dodano: 2008-09-13, 22:29 ]
Tomisek pisze:Na aledrogo znalazlem tylko - Teltonika USB H7.2.
Czy godny jest polecenia i warty jest swojej ceny
To w zasadzie Option Icon 225 w innej obudowie - świetny modem

[ Dodano: 2008-09-13, 22:31 ]
Tomisek pisze:czy taka antenka pociągnieta od niego postawiona wewnątrz przy oknie znacznie poprawi odbiór ???
Może tak,może nie - nie wiadomo,nie znamy warunków,panujących u Ciebie (widoczność,przeszkody,odlegosc od stacji,etc.)
Panelówkę możesz kupić i wystawić na zewnątrz gdzieś wyżej.

[ Dodano: 2008-09-13, 22:33 ]
Tomisek pisze:Niestety komórka pracująca w pobliżu jako modem tak je wzbudza że trzeba je wyłączyć - odpada pobieranie czegoś i słuchanie muzyki - czy taki problem występuję także z modemami USB???
Jak podepniesz antenę, która będzie daleko od głośniczków,to się nic nie będzie wzbudzać, a tak w ogóle to podczas pracy w 3G nawet bez telefon anteny w bezpośredniej bliskości kompa nie powinien powodować żadnych efektów - w końcu to CDMA, w dodatku na wysokiej częstotliwości.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomisek

Okres rozliczeniowy mam od 9 miesiąca a juz dzisiaj wlasnie przycięli mi transfer ;)

U mnie niestety zawsze problem był ze wzbudzaniem glosników przez słuchawkę - moze dlatego ze 95% procent transmisji idzie po Edge-u. Wczesniej jak miałem Nokie 6021 - idealna słuchawka - to po Bluetoothe kompik się łączył z netem dosc sprawnie, wiec moglem ją postawić kilka metrów od głosników i wszystko było OK. Teraz symbianowa ;) 6120 i BT to porazka. Zostaję przy niej jednak gdyż Edga ma znacznie szybszego nie mowiac o reszcie .
Skoro twierdzisz ze pod HSDPA nie powinno byc takich problemów to wierze ;)

Mam takie pytania jeszcze :
Czy mozna ew. zamowic dodatkowego Iplusa bez modemu ale przez to bedzie no nie wiem tanszy, wiece dostepnych Gb lub cyrograf na krotszy okres, ew czy moze warto zainwestowac w modem E180 bo na szybko przegladając net ta ponoc niezły sprzet.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:Czy mozna ew. zamowic dodatkowego Iplusa bez modemu ale przez to bedzie no nie wiem tanszy, wiece dostepnych Gb lub cyrograf na krotszy okres
Można - ja mam takiego iPlusa.
Bierzesz samą aktywację,umowa na rok,w opcji 110 przez pierwsze trzy miesiące abonament 55 PLN.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tomisek pisze:W drugiej mieszkam na granicy HSDPA - tzn - jezeli telefon jest przy oknie to wszystko ok
A próbowałeś wymuszać sam tryb 3g? Wtedy nawet nieco dalej od okna można by popróbować przesunąć telefon.
Tomisek pisze:Skoro twierdzisz ze pod HSDPA nie powinno byc takich problemów to wierze ;)
Tak to prawda. U mnie jak łączę się po EDGE (900MHz) to słuchać zakłócenia, jak po UMTS/HSDPA (2100MHz) głośniki milczą :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

No zeby 6120 połączyła się z HSDPA to oczywiscie musze wymusic połączenie UMTS w ustawieniach słuchawki ale sygnał słabnie gdy sie oddalam od okna. Tak jak przegladalem instrukcje instalacji modemow USB to pewnie takze mozna wymusic połącznie z UMTSem???
Dlatego tak mi chodzi po głowie modem z antenką - chociaż w moim mieście wojewódzkim jak by nie było zasięg 3G stale się powiększa wieć pewnie niedługo nie bedzie problemu.

Na koniec jeszcze jedno pytanie co by nie tworzyć nowego wątku- czy ktos rozwiązał już problem z Nokią 6120 i Bluetooth. Mam soft 4.21 i juz mi rece opadły - ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:Tak jak przegladalem instrukcje instalacji modemow USB to pewnie takze mozna wymusic połącznie z UMTSem???
Tak istnieje taka możliwość, jednak jak się nie używa oprogramowania producenta modemu to czasem taki zabieg może być dość kłopotliwy.
Tomisek pisze:latego tak mi chodzi po głowie modem z antenką
Tylko pamiętaj, że panuje opinia, że modemy mają z reguły nieco mniejszą czułość niż telefony. Zatem jak masz problemy z zasięgiem na telefonie to na modemie najprawdopodobniej będziesz miał jeszcze większe i bez anteny zewnętrznej się nie obędzie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

No to mnie osłabiłeś. Myślałem ze to własnie modemy mają większą czułość i że złapie sygnał bez problemu. Zobaczymyy czy w nowych taryfach bedzie mozna przetestowac E180
Dzwoniłem dzisiaj do BOKu plusa i na razie ich wiedza na temat nowych taryf jest nikła. Np nie wiedzą czy mozna podpisać nowy cyrograf ale tylko na 1 rok bez modemu.

Takie pytanie- czy jest możliwość bardziej obiektywnego pomiaru mocy sygnału docierającego do słuchawki - w układzie 6120-usb-komp a nie tylko wskazania kresek na słuchawce???? Niestety nie bardzo czaje o co chodzi z tymi decybelami ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:czy jest możliwość bardziej obiektywnego pomiaru mocy sygnału docierającego do słuchawki - w układzie 6120-usb-komp a nie tylko wskazania kresek na słuchawce????
Jest możliwe - na tym telefonie można zainstalowac rozbudowany Netmonitor - sam mam,polecam,Celltrack się nie umywa.
Będziesz miał wtedy pogląd na realny poziom sygnału w dBm,stopę BER i kilka innych ciekawych paramatrów,w tym na stan EDGE (ilość przydzielonych szczelin czasowych,rodzaj modulacji, etc.)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Jest możliwe - na tym telefonie można zainstalowac rozbudowany Netmonitor - sam mam,polecam,Celltrack się nie umywa.
Ewentualnie jak telefon jest zainstalowany jako modem to można się posłużyć komendą > AT+CSQ < wydanej w > hyperterminalu <.
ODPOWIEDZ