Modem USB na granicy zasięgu HSDPA
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Modem USB na granicy zasięgu HSDPA
Mój dostęp do internetu od jakiegoś czasu to Iplus jako dodatek do abonamentu - jako modem telefon Nokia 6120.Mieszkam w 2 miejscowościach. W pierwszej - dostępny tylko Edge. W drugiej mieszkam na granicy HSDPA - tzn - jezeli telefon jest przy oknie to wszystko ok. Niestety - Nokia 6120 jako modem przez BT to porażka - ten temat był szeroko poruszany na forum - mnie się go nie udało rozwiązać. Zwisy komorki nastepują srednio po max 20 minutach.Pozostaje kabel USB - ten na szczeście pracuje stabilnie ale nie jest to rozwiązanie wygodne . Od pewnego czasu także potrzebuje szybko ściagnąc wiecej danych niź 1GB/miesiąc
Od kilku dni sledzę forum i przeczytałem że pojawią się od poniedziałku nowe taryfy w Iplusie. 8Gb/miesiąc - to by było na razie to - kompik to desktop.
Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem bedzie kupno modemu USB z wyjsciem antenowym. Na aledrogo znalazlem tylko - Teltonika USB H7.2.
Czy godny jest polecenia i warty jest swojej ceny - czy taka antenka pociągnieta od niego postawiona wewnątrz przy oknie znacznie poprawi odbiór ???
Ew. rozwiązaniem może być oferowany w promocji E180 i pociągniecie go kablem USB pod okno - ok 3 metry
Mam jeszcze jedno pytanie - kompik ma głośniki - niestety komóka pracująca w pobliżu jako modem tak je wzbudza że trzeba je wyłączyć - odpada pobieranie czegoś i słuchanie muzyki - czy taki problem występuję także z modemami USB???
Od kilku dni sledzę forum i przeczytałem że pojawią się od poniedziałku nowe taryfy w Iplusie. 8Gb/miesiąc - to by było na razie to - kompik to desktop.
Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem bedzie kupno modemu USB z wyjsciem antenowym. Na aledrogo znalazlem tylko - Teltonika USB H7.2.
Czy godny jest polecenia i warty jest swojej ceny - czy taka antenka pociągnieta od niego postawiona wewnątrz przy oknie znacznie poprawi odbiór ???
Ew. rozwiązaniem może być oferowany w promocji E180 i pociągniecie go kablem USB pod okno - ok 3 metry
Mam jeszcze jedno pytanie - kompik ma głośniki - niestety komóka pracująca w pobliżu jako modem tak je wzbudza że trzeba je wyłączyć - odpada pobieranie czegoś i słuchanie muzyki - czy taki problem występuję także z modemami USB???
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem USB na granicy zasięgu HSDPA
W iplusie już tak się nie da jak kiedyś - przycinają od razu po przekroczeniu limitu.Tomisek pisze:Od pewnego czasu także potrzebuje szybko ściagnąc wiecej danych niź 1GB/miesiąc
[ Dodano: 2008-09-13, 22:29 ]
To w zasadzie Option Icon 225 w innej obudowie - świetny modemTomisek pisze:Na aledrogo znalazlem tylko - Teltonika USB H7.2.
Czy godny jest polecenia i warty jest swojej ceny
[ Dodano: 2008-09-13, 22:31 ]
Może tak,może nie - nie wiadomo,nie znamy warunków,panujących u Ciebie (widoczność,przeszkody,odlegosc od stacji,etc.)Tomisek pisze:czy taka antenka pociągnieta od niego postawiona wewnątrz przy oknie znacznie poprawi odbiór ???
Panelówkę możesz kupić i wystawić na zewnątrz gdzieś wyżej.
[ Dodano: 2008-09-13, 22:33 ]
Jak podepniesz antenę, która będzie daleko od głośniczków,to się nic nie będzie wzbudzać, a tak w ogóle to podczas pracy w 3G nawet bez telefon anteny w bezpośredniej bliskości kompa nie powinien powodować żadnych efektów - w końcu to CDMA, w dodatku na wysokiej częstotliwości.Tomisek pisze:Niestety komórka pracująca w pobliżu jako modem tak je wzbudza że trzeba je wyłączyć - odpada pobieranie czegoś i słuchanie muzyki - czy taki problem występuję także z modemami USB???
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Okres rozliczeniowy mam od 9 miesiąca a juz dzisiaj wlasnie przycięli mi transfer 
U mnie niestety zawsze problem był ze wzbudzaniem glosników przez słuchawkę - moze dlatego ze 95% procent transmisji idzie po Edge-u. Wczesniej jak miałem Nokie 6021 - idealna słuchawka - to po Bluetoothe kompik się łączył z netem dosc sprawnie, wiec moglem ją postawić kilka metrów od głosników i wszystko było OK. Teraz symbianowa
6120 i BT to porazka. Zostaję przy niej jednak gdyż Edga ma znacznie szybszego nie mowiac o reszcie .
Skoro twierdzisz ze pod HSDPA nie powinno byc takich problemów to wierze
Mam takie pytania jeszcze :
Czy mozna ew. zamowic dodatkowego Iplusa bez modemu ale przez to bedzie no nie wiem tanszy, wiece dostepnych Gb lub cyrograf na krotszy okres, ew czy moze warto zainwestowac w modem E180 bo na szybko przegladając net ta ponoc niezły sprzet.

U mnie niestety zawsze problem był ze wzbudzaniem glosników przez słuchawkę - moze dlatego ze 95% procent transmisji idzie po Edge-u. Wczesniej jak miałem Nokie 6021 - idealna słuchawka - to po Bluetoothe kompik się łączył z netem dosc sprawnie, wiec moglem ją postawić kilka metrów od głosników i wszystko było OK. Teraz symbianowa

Skoro twierdzisz ze pod HSDPA nie powinno byc takich problemów to wierze

Mam takie pytania jeszcze :
Czy mozna ew. zamowic dodatkowego Iplusa bez modemu ale przez to bedzie no nie wiem tanszy, wiece dostepnych Gb lub cyrograf na krotszy okres, ew czy moze warto zainwestowac w modem E180 bo na szybko przegladając net ta ponoc niezły sprzet.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Można - ja mam takiego iPlusa.Tomisek pisze:Czy mozna ew. zamowic dodatkowego Iplusa bez modemu ale przez to bedzie no nie wiem tanszy, wiece dostepnych Gb lub cyrograf na krotszy okres
Bierzesz samą aktywację,umowa na rok,w opcji 110 przez pierwsze trzy miesiące abonament 55 PLN.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A próbowałeś wymuszać sam tryb 3g? Wtedy nawet nieco dalej od okna można by popróbować przesunąć telefon.Tomisek pisze:W drugiej mieszkam na granicy HSDPA - tzn - jezeli telefon jest przy oknie to wszystko ok
Tak to prawda. U mnie jak łączę się po EDGE (900MHz) to słuchać zakłócenia, jak po UMTS/HSDPA (2100MHz) głośniki milcząTomisek pisze:Skoro twierdzisz ze pod HSDPA nie powinno byc takich problemów to wierze![]()

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
No zeby 6120 połączyła się z HSDPA to oczywiscie musze wymusic połączenie UMTS w ustawieniach słuchawki ale sygnał słabnie gdy sie oddalam od okna. Tak jak przegladalem instrukcje instalacji modemow USB to pewnie takze mozna wymusic połącznie z UMTSem???
Dlatego tak mi chodzi po głowie modem z antenką - chociaż w moim mieście wojewódzkim jak by nie było zasięg 3G stale się powiększa wieć pewnie niedługo nie bedzie problemu.
Na koniec jeszcze jedno pytanie co by nie tworzyć nowego wątku- czy ktos rozwiązał już problem z Nokią 6120 i Bluetooth. Mam soft 4.21 i juz mi rece opadły -
Dlatego tak mi chodzi po głowie modem z antenką - chociaż w moim mieście wojewódzkim jak by nie było zasięg 3G stale się powiększa wieć pewnie niedługo nie bedzie problemu.
Na koniec jeszcze jedno pytanie co by nie tworzyć nowego wątku- czy ktos rozwiązał już problem z Nokią 6120 i Bluetooth. Mam soft 4.21 i juz mi rece opadły -

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak istnieje taka możliwość, jednak jak się nie używa oprogramowania producenta modemu to czasem taki zabieg może być dość kłopotliwy.Tomisek pisze:Tak jak przegladalem instrukcje instalacji modemow USB to pewnie takze mozna wymusic połącznie z UMTSem???
Tylko pamiętaj, że panuje opinia, że modemy mają z reguły nieco mniejszą czułość niż telefony. Zatem jak masz problemy z zasięgiem na telefonie to na modemie najprawdopodobniej będziesz miał jeszcze większe i bez anteny zewnętrznej się nie obędzie.Tomisek pisze:latego tak mi chodzi po głowie modem z antenką
Pozdrawiam YaHooo 

-
No to mnie osłabiłeś. Myślałem ze to własnie modemy mają większą czułość i że złapie sygnał bez problemu. Zobaczymyy czy w nowych taryfach bedzie mozna przetestowac E180
Dzwoniłem dzisiaj do BOKu plusa i na razie ich wiedza na temat nowych taryf jest nikła. Np nie wiedzą czy mozna podpisać nowy cyrograf ale tylko na 1 rok bez modemu.
Takie pytanie- czy jest możliwość bardziej obiektywnego pomiaru mocy sygnału docierającego do słuchawki - w układzie 6120-usb-komp a nie tylko wskazania kresek na słuchawce???? Niestety nie bardzo czaje o co chodzi z tymi decybelami
Dzwoniłem dzisiaj do BOKu plusa i na razie ich wiedza na temat nowych taryf jest nikła. Np nie wiedzą czy mozna podpisać nowy cyrograf ale tylko na 1 rok bez modemu.
Takie pytanie- czy jest możliwość bardziej obiektywnego pomiaru mocy sygnału docierającego do słuchawki - w układzie 6120-usb-komp a nie tylko wskazania kresek na słuchawce???? Niestety nie bardzo czaje o co chodzi z tymi decybelami

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jest możliwe - na tym telefonie można zainstalowac rozbudowany Netmonitor - sam mam,polecam,Celltrack się nie umywa.Tomisek pisze:czy jest możliwość bardziej obiektywnego pomiaru mocy sygnału docierającego do słuchawki - w układzie 6120-usb-komp a nie tylko wskazania kresek na słuchawce????
Będziesz miał wtedy pogląd na realny poziom sygnału w dBm,stopę BER i kilka innych ciekawych paramatrów,w tym na stan EDGE (ilość przydzielonych szczelin czasowych,rodzaj modulacji, etc.)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ewentualnie jak telefon jest zainstalowany jako modem to można się posłużyć komendą > AT+CSQ < wydanej w > hyperterminalu <.Patryk_ pisze:Jest możliwe - na tym telefonie można zainstalowac rozbudowany Netmonitor - sam mam,polecam,Celltrack się nie umywa.
Pozdrawiam YaHooo