Tani modem USB WLAN

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Eladril
Początkujący użytkownik forum

Tani modem USB WLAN

Post autor: Eladril »

Witam, mieszkam za granicą (we Włoszech) i za blisko tydzień bede sie przeprowadzał do miejsca gdzie nie bedzie mnie stac już na opłacanie adslu, a jest mi potrzebny dostep do internetu na poziomie sprawdzania poczty, czytania portali i sciagania plików 10kb/s :) Dlatego wiem że najlepszym rozwiazaniem byłby jakiś modem pci lub usb (nie wiem w sumie co za roznica, usb wygodniejsze ale co z tego jak mam komputer stacjonarny), z racji tego że nie mam za dużo kasy potrzebuje jakiegoś taniego i dobrego modelu, wiadomo że cena idzie w parze z jakością ale tak naprawde nie wiem na co zwracać uwage.. Wiec mysle ze najważniejsze żeby był dobry zasieg i brak problemow z podlaczaniem, przede wszystkim, bo jak napisałem nie potrzebuje szybkiego internetu zreszta gdybym chciał to z pewnoscia musialbym zainwestowac w jakiegoś operatora i abo a tego na razie nie chce, jak sie ustabilizuje tam (za miesiac, dwa, trzy lub rok :P) to po prostu wykupie lokalny adsl.

Na ebayu jest duzo ofert noname'owych modemów a wolałbym jednak coś porządnego i pewnego.

W temacie sieci bezprzewodowych jestem totalnie zielony wiec prosze o zwracanie sie do mnie jak do laika :)

edit:
Tani mam na mysli DO 20 euro, ale to gdyby naprawde oplacalo mi sie tyle 'doplacic', tak naprawde im mniej tym lepiej oczywiscie nie do przesady :/ Chyba że nic o przyzwoitej jakosci w tej cenie nie wyłapie to powiedzcie.
Ostatnio zmieniony 2008-09-14, 10:31 przez Eladril, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Tani modem USB WLAN

Post autor: ja.michal »

A gdzie we Włoszech będziesz? Jaka sieć Cię interesuje?
To ma być internet na kartę?
Eladril

Nie chyba źle zostałem zrozumiany, chodzi mi o podlaczenie sie do najblizszej-darmowej sieci wlan, które sa w wiekszych miastach jak odkryłem używając psp :P Czasem trzeba wpisać jakiś kod ktory moze bym uzyskał od administratora czyli od wlasciciela sieci w kafejce do ktorej probuje sie podlaczyc? Bo tak mi sie wydaje, w końcu gdzie indziej mogą być takie sieci.

@YaHooo
Tak sie sklada ze wiem że nowe zdanie zaczyna sie z dużej litery ^.^ Tylko mi sie nie chce, i taki mam styl pisania.

ps
Jakbym kupił tylko taki modem usb.. To to i tak nie wystarcza żeby sie polaczyc z zadnym platnym operatorem prawda?

Aha będę w Pesaro, ale chyba nie ma to większego znaczenia.
Ostatnio zmieniony 2008-09-14, 12:49 przez Eladril, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Eladril pisze:Tylko mi sie nie chce, i taki mam styl pisania.
To mnie się nie chce odpowiadać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Eladril pisze:Tak sie sklada ze wiem że nowe zdanie zaczyna sie z dużej litery ^.^ Tylko mi sie nie chce, i taki mam styl pisania.
Rejestrując się na forum zapoznałeś się z regulaminem i netykietą forum. Tam jest wyraźnie napisane, że należy pisać poprawie. Taki jest styl tego forum, że piszemy poprawnie :cwaniak:
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 09:32 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Eladril

ciekawe, pisałem na wielu forach i nigdy nikt mi na to nie zwrocił uwagi. moze w takim razie warto pomyśleć nad jakimś skryptem który bedzie sprawdzał ortografie jesli ma to dla Was tak wielkie znaczenie, że na temat w którym ktoś pisze wszystko małymi literami nie warto odpowiadać..

ok serio bedziecie zrzędzić czy ktoś mi w koncu pomoże :/ swoją drogą ciekawe ze akceptujecie spam którym jest upominanie użytkownika a mały defekt w ortografii nie. no ale nie ja tu 'rządzę'.

odpowie mi ktoś więc?

@
aha YaHooo przeczytałeś mój post ponieważ poprawiłeś wszystkie małe litery (i pewnie tym razem też to zrobisz) to nie mogłeś mi odpowiedzieć na pytanie? jestes tu tylko od sprzątania, jak (za przeproszeniem) cieć? :P bez obrazy ofc ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Eladril nie będę się z Tobą wdawał z zbędne dyskusje, ale widocznie mamy ku temu powody.

Chcesz abyśmy Ci pomogli, a Ty nie możesz spełnić prośby dotyczącej poprawnego pisania? Co do cięć to mnie rozgryzłeś. Tak ganiąc na forum takich użytkowników jak Ty za błędy w pisowni poprawiam swoje osobiste ego, odstresowuję życiowe niepowodzenia oraz leczę swoje kompleksy ;)

Ale wracając do tematu Twojego problemu. Jeżeli chcesz się łączyć z sieciami wi-fi to nie lepiej jest zakupić zwykłą kartę wi-fi np na USB? Bo żeby skorzystać z modemu potrzebujesz aktywnej karty SIM z uruchomioną usługą transmisji pakietowej danych. Może to być pre-paid lub oferta abonamentowa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Eladril pisze:moze w takim razie warto pomyśleć nad jakimś skryptem który bedzie sprawdzał ortografie
Dziwne że piszesz z przeglądarki FireFox i nie widzisz jak wyrazy z błędem podkreślają się na czerwono :cwaniak:
Eladril pisze:W temacie sieci bezprzewodowych jestem totalnie zielony wiec prosze o zwracanie sie do mnie jak do laika
Eladril pisze:Nie chyba źle zostałem zrozumiany, chodzi mi o podlaczenie sie do najblizszej-darmowej sieci wlan,
Eladril pisze:Jakbym kupił tylko taki modem usb..
Trzeba odróżniać modem na USB dla GSM od karty Wi-Fi na USB.

Jako na USB polecę ci tę kartę: Edimax EW-7318USg .
Eladril pisze:ciekawe, pisałem na wielu forach i nigdy nikt mi na to nie zwrocił uwagi.
Rejestrując się na forum zgodziłeś się przestrzegać regulaminu i zasad panujących na forum. :cfaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Eladril pisze:pisałem na wielu forach i nigdy nikt mi na to nie zwrocił uwagi
Takie fora. Tu jest inaczej. :)

Co do tematu. Jak chcesz wifi łapać to zakup kartę na USB z wyjściem antenowym. Edimax EW-7318USg. Koszt to koło 60zł. Nie wiem jak we Włoszech.
Do tego można przykręcić inną antenę np. kierunkową.

Obrazek

[ Dodano: 2008-09-14, 16:55 ]
Jaco, ubiegłeś mnie. :roll:
Eladril

O właśnie o coś takiego mi chodzi, faktycznie pomyliłem pojecia chodziło o karte a nie modem.
Dziwne że piszesz z przeglądarki FireFox i nie widzisz jak wyrazy z błędem podkreślają się na czerwono
Nie sądze żebym zrobił jakikolwiek błąd ortograficzny oprócz wielkości liter (co robie umyślnie), więc dość głupia uwaga.
Rejestrując się na forum zgodziłeś się przestrzegać regulaminu i zasad panujących na forum.
I, oczywiście, jak kazdy kto sie rejestruje go przeczytałem :D nie rozbrajaj mnie :)

Dzięki za podanie modelu, zaraz sprawdze czy tutaj go dostane.

edit:
Ok wiec we włoskich sklepach internetowych jest tylko ten http://www.pc-brescia.com/shop/scheda_t ... 8&af=trova kosztuje 17€ wiec chyba to najlepsza oferta porownujac do tych: http://shop.ebay.it/items/EW-7318USg_W0 ... 286.c0.m14 , szczerze mowiac nie wiem czym sie roznia te aukcje (i modele) a czyms sie chyba roznia bo roznica w cenie troche jest.. nie wiem czy warto dopłacić euro czy dwa do jakiegoś modelu czy brać najtańszy, dzięki.

ps
Nie kłóćmy sie już nt. zasad pisowni, ten post napisałem już poprawnie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Eladril pisze:Ok wiec we włoskich sklepach internetowych jest tylko ten http://www.pc-brescia.com...D=3468&af=trova
I to jest najlepszy wybór, dokładnie to co sugerowali Jaco i ja.michal

P.S. Na post napisany poprawnie chętnie odpowiem :)
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Eladril pisze:szczerze mowiac nie wiem czym sie roznia te aukcje (i modele) a czyms sie chyba roznia bo roznica w cenie troche jest
Mają różne anteny. Te droższe mają dorzucone anteny kierunkowe. Jeśli chcesz samą kartę to a z pierwszego linku jest ok. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Eladril pisze:Nie kłóćmy sie już nt. zasad pisowni, ten post napisałem już poprawnie.
Dziękuję :)
ja.michal pisze:Te droższe mają dorzucone anteny kierunkowe. Jeśli chcesz samą kartę to a z pierwszego linku jest ok. :)
Ja bym wziął z anteną kierunkową. Zawsze się może przydać. Chociaż nie wiadomo czy nie są to anteny podobne do tych nic nie wartych z allegro :niepewny:
Eladril

Aha rozumiem, czyli warto dopłacić (a jak tak to ile) do tych z anteną? Bo ta antena zapewnia mocniejszy sygnał/odbiera z większej odległości prawda? Przydałoby sie.. musze dokładnie przeanalizować ile moge wydać :P
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Eladril pisze:Aha rozumiem, czyli warto dopłacić (a jak tak to ile) do tych z anteną?
Mi się wydaje, że tak. Ale to już zależy od tego gdzie masz darmowe sieci i czy są jakieś przeszkody terenowe. Może się okazać, że nawet z najlepszą anteną nic nie złapiesz, bo nie ma żadnej publicznej sieci, albo zasłaniają je domy, czy drzewa. A wtedy to zbędny wydatek.
Eladril

Czesc, jestem juz po przeprowadzce, siedze w cafe i tak sobie mysle zeby zapytac Was o rade.. tam gdzie mieszkam PSP (playstation portable) wykrywa jakas siec wifi o mocy sygnalu 7% i do tego trzeba wpisac jakis kod WPA.. nie jest to szczyt marzen :/ tylko nie wiem czy moge sie tym sugierowac bo domyslam sie ze te psp nie najlepiej znajduje.. tak wiec nie wiem, mieszkam tak troche z dala od centrum, znajduje wlasnie ta jedna siec, moze z normalna taka karta by znalazlo lepiej.. no nie wiem co doradzacie?

ps
odpowiem jak bede znow w cafe, czyli nie wiadomo kiedy :P
ODPOWIEDZ