PlayOnline nie działa w centrum Warszawy

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
worph
Początkujący użytkownik forum

PlayOnline nie działa w centrum Warszawy

Post autor: worph »

Witam, posiadam Huawei e220, Windows Vista Business, i ostatnie 5 dni testowych w usłudze Playonline.... Nie wiem co jest nie tak, czy zepsuty modem, źle napisany sterownik, może aplikacja rozruchowa Play`a, a może przeciążenie nadajników z winy Play`a? W dzień tragedia, jak dochodzi do 512 kb/s jest super, bardzo duże wachania przepustowości. Najczęsciej jednak niewiadomo dlaczego, nagle przestaje wczytywać strony (chociaż zasięg super-tak pokazuje). Podłączony na podwójnym usb. Żeby znowu zaczął łączyć trzeba zrestetować komputer. Zdaża się często. Wieczorem nie ma takiej przypadłości. Wyczytałem na forum onetu:
bodzio_g
Witam
a więc dla wszystkich zainteresowanych, po kilku dniach prób mam kilka spostrzeżeń, siec playa jest bardzo wrazliwa na przeciazenie liczbą uzytkowników (albo po prostu jest mało bts-ów) i mimo duzej siły sygnału przepustowość łacza szaleje (kiedys pewnie to sie zmieni, plus trzy lata temu miał podobnie). Aplikacja do łączenia z internetem nie potrafi utrzymac połaczenia przy takich wachnieciach i przeskakuje do WCDMA ale przewaznie wtedy internet siada mimo iż aplikacja pokazuje że jest. Co mozna zrobić ? Po pierwsze <font color="#FF00FF"><b>»»skorzystać««</b></font> z aplikacji do łaczenia z netem dostepnej tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557 , potrafi ona wymusic HSDPA i nie zrywa połaczenia, nastepnie modem wziąść na dłuzszy kabel i znaleźć miejsce gdzie bedzie najlepszy sygnał, konieczne jest wtedy podwójne zasilanie ze wzgledu na straty w kablu.
To chyba wszystko u mnie juz działa poprawnie (wachniecia transferu są ale to załatwi dopiero rozbudowa bazy bts-ów).

Pozdrowienia i powodzenia.
Objawy takie same jednak jeżeli resetuję kompa wszystko wraca do normy na krótko. Zainstalowałem program podany w cytacie jednak to nic nie pomaga. Testowałem na tarchominie, okolice kruczej, okolice SGH. Wieczorem spoko chociaż czasami się wykrzacza w dzień nie da się używać. Pomóżcie, mam jeszcze 5 dni aby znaleźć rozwiązanie problemu. Jak nie to zwracam i nie wiem co dalej.

Dzwoniłem do Play`a babka powiedziała że technicy coś poprawią i będzie działać za pół godziny ( nie zadziałało), jednak jeżeli by to nie działało to zwrócić modem i rozwiązać umowę, jak mi się nie podoba !!!. Nie ma to jak podejście do klienta!.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: PlayOnline nie działa w centrum Warszawy

Post autor: Sundance_kid »

Raczej przeciązenie nadajnika. Robiłeś test w nocy? Jeżeli jest/będzie dobrze to wina nadajnika.
worph

przeciążenie to na pewno ale czemu się zawiesza i jedynym ratunkiem jest reset komputera i jak temu zaradzić? Sterownik? Soft? Modem? Vista? Play?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Zmienić operatora lub antena choć z tym kiepsko. Zobacz przyklejony temat o 220 z anteną. I musiałbys miec w pobliżu inny nadajnik Playa.

[ Dodano: 2008-09-17, 18:11 ]
Jak u mnie się zwieszał to wystarczyło rozłączenia i ponowne połączenie. Jaki masz komputer? laptop czy stacjonarny?
worph

laptop dell studio 15, czyli jak radzisz? oddawać, nie ma ratunku?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Zobacz jeszcze jak w nocy. To wyeliminowac powinno problem sprzętowy. A jak z oszczędzaniem energii w laptopie? Uzywasz jakiegoś huba?
worph

W domu jest router wifi podłączony do neo, play miał być do biura i na wyjazdy, oszczędzanie energii? - nie mam problemów podłączony jest tylko huawei i mysz na bluetooth? :), bez prądu wytrzymuje 5h dzięki matrycy led :))) , laptop oczywiście :)
Awatar użytkownika
virek1987
Stały użytkownik forum

Post autor: virek1987 »

A próbowałeś krótkiego kabla? Może to moja wyobraźnia ale wydaje mi się że jest lepiej. Ja sam obecnie używam obu długiego w stacjonarnym i krótkiego w Eee PC.
Konfucjusz mawiał: lepiej prać niż być "pranym" ;]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

worph pisze: oszczędzanie energii?
Ustawienia oszczedzania energii portow usb! A i mysz bezprzewodowa tez sie chyba komuś na forum przyczyniła do problemow z moemem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

worph pisze: Objawy takie same jednak jeżeli resetuję kompa wszystko wraca do normy na krótko. Zainstalowałem program podany w cytacie jednak to nic nie pomaga. Testowałem na tarchominie, okolice kruczej, okolice SGH. Wieczorem spoko chociaż czasami się wykrzacza w dzień nie da się używać. Pomóżcie, mam jeszcze 5 dni aby znaleźć rozwiązanie problemu. Jak nie to zwracam i nie wiem co dalej.
Na moje oko masz jakiś spyware, zobacz czy w logach nie masz informacji o przekroczonych połączeniach tcp/ip , przeskanuj komputer np nod32 i search & destroy z aktualna baza.

Jak zachowuje się komputer na innym łączu?

Jeżeli nie masz żadnych szkodników, programów p2p które zabijają łącze to stawiam już tylko na modem. Ale z doświadczenia stawiam 99% na to że to u ciebie tylko.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

W ramach exhumacji zwłok jeszcze jednego odkopie. Dzis kolo 20 do 22(może krócej póki co jeszcze iplus jest) nie działał play przynajmniej na ochocie - można było się zalogować ale połączyć juz nie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

krystianb pisze:Dzis kolo 20 do 22(może krócej póki co jeszcze iplus jest) nie działał play przynajmniej na ochocie
U mnie było dokładnie tak samo. Od ok 20:30 do 21:30 nie mogłem się połączyć. Pokazywał zasięg, logował do sieci ale połączenia nie zrobił. Może jakaś zmasowana akcja, coś kręcili przy nadajnikach? :hyhy:
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

W Poznaniu było tak samo o tej porze - dziwne.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

W calej Polsce po poludniu byla awaria Play - i w roamingu Plusa i sadzac po tych postach w zasiegu maciezystym.
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

yagi ??
Ja dzwoniłem i smsowałem po południu i było ok.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

yagi pisze:W calej Polsce po poludniu byla awaria Play - i w roamingu Plusa i sadzac po tych postach w zasiegu maciezystym.
Coś za dużo ostatnio tych awarii w Playu.

[ Dodano: 2008-11-15, 13:11 ]
ja.michal pisze:Ja dzwoniłem i smsowałem po południu i było ok.
Można było dzwonić i SMSować, ale nie można było się dodzwonić.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:Coś za dużo ostatnio tych awarii w Playu.
Tak to jest ze sprzętem made in PRC :rotfl:

[ Dodano: 2008-11-15, 13:20 ]
marens pisze:Można było dzwonić i SMSować, ale nie można było się dodzwonić.
Tak jakby jakaś centrala padła :hyhy:
Tak było,jak w zeszłym roku padł warszawski MTX NMT - zadzwonic z telefonu NMT można było tylko do innej sieci,a o dodzwonieniu się do abonenta tej sieci nie było mowy.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

ja.michal, tutaj wiecej na ten temat:

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=28748

Znajoma miala problem i wszystko wskazuje na macierzysty zasieg.
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ODPOWIEDZ