Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Antena ATK-16/2 GHz UMTS 13 dB z dipola 10 m kabla h155 na dachu domku około 9m nad ziemią + modem Huawei E870 Iplus + WRT54G3G-EU ( wersja EU ) !! , hardwer 1.1 , wgrany nowy firmware 2.11.05 + oczywiście konektor antenowy i adapter do PCMCIA
odległość 2,75 km z Google Earth przez las , daleko po za zasięgiem z mapki iplusa.
telefonem N95 z wymuszonym UMTS brak zasięgu.
internet śmiga aż miło w HSUPA
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-09-22, 07:48 przez msj_js, łącznie zmieniany 3 razy.
ja.michal pisze:Coś się dziwne rzeczy dzieją ostatnio. Jakieś duże dystanse ludzie łapią.
Dokładnie. Sam to przerabiam. Obecnie z 8-10 km możesz mieć sygnał UMTS w domu, za dwoma ścianami i przez las. Strach pomyśleć z jakich odległości może to działać jeśli zainstalujemy wysoką jakąś mocną antenę.
Kto wie może w Plusie zostanę. Jeszcze jakieś 13-14 miesięcy do końca mam.
Jednak używam internetu mobilnego raczej tam gdzie go niema więc plus lepszy bo za miastem śmiga.
[ Dodano: 2008-09-18, 22:58 ]
Ufo atakuje pisze:Obenie tak szybko odpalają te stacje, że nikt nie ma czasu map zasięgu pouzupełniać.
Słuchajcie zamontowałem ten zestaw sporo za miastem tu nie ma wysokich budynków gdzie na każdym BTS, to wieś , tu trzeba postawić maszt którego trudno nie zauważyć .Najbliżej z sygnałem UMTS jest 2,75 km w linii prostej i nie ma innego w okolicy
Prawie 3 km to nie tak dużo
Ping do Onetu średnio 70 ms , a jak przekręcę lekko antenę o 10-20 stopni to rośnie do 300-500 ms
Pozdrawiam
A jest w ogóle jakiś inny sposób?? A ostanio zauwazyłem jeszcze jedną rzecz dotyczącą pingow, pomijając pierwszego pinga załączającego hsdpa ktory nie schodzi >1500, to zdarza sie prawie zawsze takaa sytuacja ze 5 pingow leci ladniutko ~100 czasem nawet 90 a potem sie pingi wysypują i juz jest min 160 A speedtest.net to przez opere mi spiewa jakies abstrakcyjne wartości kolo 700, przez explorera juz troche bardziej ku rzeczywistosci sie skłania.
No to jak to są prawdziwe wyniki to bardzo ładnie
Swoją drogą mi wczoraj w dzień bez anteny zewnętrznej na Huawei E630 udało się zejść z pingiem do wartości 90ms Niestety sytuacja się nie powtórzyła po raz drugi...
Witam
Mam problem z identycznym zestawem tj: E870 iPlus + WRT54G3G-EU rev 1.1, po wgraniu firmware v2.11.05, Apr. 25, 2008 ze strony UK cały czas nie wykrywa modemu.
Zobacz czy Twój modem jest z serii :Identification (IMEI) 3549 8701 mój tak ma.
Data card Firmware 11:304:02:03:00
możesz wgrać najnowsze firmware ze strony http://www.huawei.com/
Niestety, nie ma co kombinować, bo E870'ki z tymi linksys'ami nie będą pracowały. Powody są dwa: brak na stronach producenta modemu właściwego oprogramowania, którym posługuje się linksys (zupełnie inne cyfry i składnia) oraz brak możliwości współpracy z tym co jest :-(
Z resztą z v2-vf też nie pracuje (sprawdzone empirycznie).
Ja mogę potwierdzić że działa i to bardzo dobrze ,zamontowałem już kilka takich zastawów , i E870 od Orange i Blueconnect działa równie dobrze bez problemów .
WRT54G3G- EU
Hardware 1.1
Firmware version 2.11.05
[ Dodano: 2009-06-07, 13:19 ]
WRT54G3GV2-VF ten z portami USB , nie sprawdzałem ale producent pisze że ma działać http://downloads.linksysbycisco.com/dow ... 30024a.pdf
Jeśli włożyłeś modem w router i dokonałeś domyślnej instalacji, to oczywiście masz rację.
Lecz, niestety, jeśli rozpoczniesz konfigurację sieci wewnętrznych lub zaczniesz dokonywać innych zmian w parametrach domyślnych to router pada i już się nie podnosi. Nie pomagają żadne resety ani inne operacje typu aktualizacja softu lub przywrócenie zapisanej kopii. Bierze się to stąd, że Linksys napisał soft WYŁACZNIE pod modemy z softem 11:304:02:03:00, a, jak to możesz sobie sprawdzić gdziekolwiek, sprzedawane obecnie modemy mają soft 11:304:20:04:00 (odsyłam do podanego przez Ciebie linka).
Za inny soft modemów linksys nie odpowiada, a ich technicy pracują obecnie nad aktualizacjami.
Najpierw piszesz ze E870 -tki nie będą pracowały, potem , że pracują ale....
Ja zmieniałem i ustawiałem różne cuda w konfiguracji sieciach i nie miałem ani razu problemu . Tylko raz sam tak namieszałem , że wolałem zrobić reset routera i wszystko działa.
Pada i już się nie podnosi –od zmiany ustawień ??? - to już bajki dla dzieci
A co do kart HUAWEI E870 to z softem 11:304:02:03:00 jest akurat najnowszy soft . na stronie producenta jest soft do aktualizacji karty
Praca na 1/3 "gwizdka" to nie praca (przynajmniej dla mnie). Stąd generalnie stwierdzam, że nie pracuje. Oczywiście ja opieram się na doświadczeniach z v2-vf (2routery - 2 reklamacje kończące się wymianą sprzętu, a w końcu korektą FV z braku możliwości rozwiązania problemu), ale zakładając, że producent w v1-eu zaleca ten sam soft modemu, mogę podejrzewać, podobne problemy.
Noooo muszę Cię rozczarować(!), bo te nazwane przez Ciebie "bajki" potwierdza support firmy Linksys (na prv. służe szczegółami). Więc to rzeczywistość :-(
Dodatkowo jeszcze 2 istotne szczegóły:
1. Soft sprzedawany obecnie z E870 nosi nr: 11.304.20.04.00
2. Znam poniższy link, jednak żaden z firmwear'ów nie pokrywa się tym zalecanym i sprawdzonym przez Linksys.
Udalo mi się uruchomić e870 na WRT54G3GV2-VF karta z orange tylko trzeba manualnie wpisać APN w przypadku orange to : internet podalem jeszcze uzytkownika i hasło w obu przypadkach web web i wszytsko dziala. Firmware w modemie wgrałem UTPS11.002.03.12.03.B305 ze strony huawei
Zapewne trzba było zawsze wpisywać APN ale jako poczatkujący uzytkownik internetu przaz komórke nie mialem o tym bladego pojecia a zapewne jest to takie oczywiste że nikt o tym nie wspominal. Co dziwne przy huawei e220 (usb) i karcie z ery linksys sam sobie dobral APN poniewaz nic nie musialem ustawiac i działa