Samsung U700 - modem 3G ?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kaszebe1
Początkujący użytkownik forum

Samsung U700 - modem 3G ?

Post autor: kaszebe1 »

Witam, zastanawiam się nad zakupem Samsunga U700. Czy nadaje się on na modem 3G czy może lepiej kupić np. modem Huawei (e220???) na USB ?
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Re: Samsung U700 - modem 3G ?

Post autor: tomekk55 »

Nadaje się jak każda inna komórka z 3G.

Ale na twoim miejscu wybrałbym jakąś Nokie (N95 8Gb, N82... ich ceny spadną w najbliższym czasie bo Nokia szykuje nowe fony)
N82 & Play Online prepaid

http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
kaszebe1

Ceny tych modeli, które podałeś oscylują w okolicach 1000 zł , moim zdaniem to gruba przesada. Samsunga U700 można kupić za 250 zł jak się poszuka dobrze. Czy miałbym jakąś korzyść wybierając którąś z tych Nokii zamiast Samsunga ? Zaznaczam, że chodzi mi tylko o transmisję danych.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

kaszebe1 pisze:Zaznaczam, że chodzi mi tylko o transmisję danych.
Czyli szukasz telefonu, który będzie u Ciebie pełnił tylko i wyłącznie funkcję modemu?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Jeśli chodzi TYLKO o transmisję danych to U700 się nadaje. Ale chyba będziesz też używał go do rozmów i sms?

kaszebe1

Właśnie chodzi o to, że ten telefon ma służyć tylko jako modem. Mam inny telefon do rozmów (ale on nie ma 3G). Czyli do transmisji danych U700 się nadaje.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To ja powiem Wam, że z racji, że neo mi padła i nie było 3 tyg, a nie miałem modemu do iPlusa to się łączyłem przy pomocy Noki E51.

Telefony nadają się do krótkiego korzystania z internetu.
A dlaczego?
Po 1, bateria szybko schodzi i jak się podłączy zasilanie to grzeje się niemiłosiernie. Jajecznicę można robić.
Po 2, przy kilku, kilkunastogodzinnym korzystaniu z komórki jako modemu telefon zaczyna szaleć. Połączenie przestaje działać, a jak bierze się rozłącz w komputerze to w telefonie nadal widnieje połączenie. Jedyne wyjście reset telefonu a czasem zdarzało mi się, że baterie trzeba było wyjmować bo inaczej nie wyłączał się.

Jak telefon ma być używany jako modem tylko i wyłącznie to proponuje jednak modem na USB. Jeden kabel tylko. Modem ze zdjętym simlockiem nie jest drogi. Proponuje szukać na eBayu bo z tego co chodzę to się bardziej opłaca.
kaszebe1

To efekty, które opisujesz to nie jest jakaś ogólna wada połączenia przez telefon ale konkretnych modeli. Ostanio używałem przez kilka miesięcy Nokii 9300i i był to najgorszy telefon do transmisji danych jaki miałem, może to przydałość telefonów z symbianem ? A co do baterii to oczywiste jest że chcąc korzystać z telefonu po kilkanaście godzin na dobę trzeba go trzymać podłączonego pod ładowarkę a nadmiernego grzania się nigdy nie stwierdziłem. Swego czasu zostawiałem telefon włączony na noc (emule) i chodził do rana. Nic się nie stało ani nie był gorący tak więc można intensywnie korzystać z telefonu jako modemu tylko jedne modele sobie lepiej z tym radzą a inne gorzej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

kaszebe1 pisze:może to przydałość telefonów z symbianem
Też mi się tak wydaje.
kaszebe1 pisze:nadmiernego grzania się nigdy nie stwierdziłem
No u mnie grzeje się niemiłosiernie. Może to być spowodowane jeszcze tym, że BTS z 3G mam 1.5km od siebie w terenie mocno zurbanizowanym. 2 kreski 3G tylko i często jechał na 3G, rzadko na 3.5G wskakiwało.
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

To nie żadna wina telefonów z symbianem!
Ja na mojej Nce czasem i pięć godzin siedzę na necie, jednocześnie telefon w ładowarce i żadnych zwiech i innych rzeczy nie miałem.
Więc bez takich panowie! :D

[ Dodano: 2008-09-24, 21:31 ]
Co prawda grzeje sie troche, ale to normalne gdy mamy akumulator. Praw fizyki nie oszukasz!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

tomekk55, powinieneś wiedzieć, że to zależy od różnych warunków bo to net komórkowy. ;)
Jak napisałem mam słaby zasięg i BTS jest dość obciążony. Po 2 to iPlus który się wykrzacza.
zDaleKi

tomekk55 pisze:Co prawda grzeje sie troche, ale to normalne gdy mamy akumulator.
Tak mi przyszło do głowy czy telefon bez baterii ale z zasilaczem się uruchomi? Ja nie testowałem nigdy a ktoś z Was testował?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja BliSki próbowałem kilka Noki i Siemensów, starszych i nowszych. Kiszka. :dobani:
Chyba, że podłączyć się w wejście dla baterii. :hyhy:
zDaleKi

ja.michal pisze:Ja BliSki próbowałem kilka Noki i Siemensów, starszych i nowszych. Kiszka.
Czyli raczej się nie da zrobić tak, aby akumulator się nie ładował a tym samym nie grzał.
ja.michal pisze:Chyba, że podłączyć się w wejście dla baterii.
No to już chyba za duże kombinacje ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
kaszebe1

Kupiłem w końcu tego samsunga ... i jak na złość okazało się, że zasięg 3G jest ... ale jak wyjdę na balkon a w pokoju już nie ma... i znowu EDGE. BTW ... Nie wie ktoś czy da się do tego telefonu podłączyć antenę zewnętrzną ??
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

kaszebe1 pisze:Nie wie ktoś czy da się do tego telefonu podłączyć antenę zewnętrzną ??
Tylko za pomocą śrubokręta i lutownicy
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

ja.michal pisze:To ja powiem Wam, że z racji, że neo mi padła i nie było 3 tyg, a nie miałem modemu do iPlusa to się łączyłem przy pomocy Noki E51.

Telefony nadają się do krótkiego korzystania z internetu.
A dlaczego?
Po 1, bateria szybko schodzi i jak się podłączy zasilanie to grzeje się niemiłosiernie. Jajecznicę można robić.
Po 2, przy kilku, kilkunastogodzinnym korzystaniu z komórki jako modemu telefon zaczyna szaleć. Połączenie przestaje działać, a jak bierze się rozłącz w komputerze to w telefonie nadal widnieje połączenie. Jedyne wyjście reset telefonu a czasem zdarzało mi się, że baterie trzeba było wyjmować bo inaczej nie wyłączał się.

Jak telefon ma być używany jako modem tylko i wyłącznie to proponuje jednak modem na USB. Jeden kabel tylko. Modem ze zdjętym simlockiem nie jest drogi. Proponuje szukać na eBayu bo z tego co chodzę to się bardziej opłaca.
Bajki opowiadasz ja jakoś od maja używam SE w300i jako modemu i żadnego jajka nie udało mi się usmażyć, a telefon jest podłączony pod usb ,i ciągle się ładuje ,bo tak jest w SE.
w moim przekonaniu nokie nie nadają się jako modem,miałem N95 i 5300 ,sprzedałem bo u mnie miały problem z zasięgiem i były mi nie przydatne.wolę sony mam też SE k530i ,ale nie używam go do netu bo nie ma EDGE z którego korzystam,szybszego neta u mnie niema .Jak miałbym zmienić telefon to wybrał bym SE k850i bo mi się podoba-ale to jest moje odczucie i wcale nie musisz się ze mną zgadzać :D
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

[email protected] pisze:Bajki opowiadasz ja jakoś od maja używam SE w300i jako modemu i żadnego jajka nie udało mi się usmażyć
Poużywał byś 3G,to byś zmienił zdanie :]
Ciepło nie bierze się od ladującej się baterii - ona jest tylko podładowywana minimalnym prądem,to nie ładowanie od początku :)
Temperatura to wynik pracy procesora sygnałowego CDMA,który ma na prawdę sporo pracy,szczególnie w HSDPA.

W GSM obciązenie procesora telefonu jest praktycznie żadne.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

[email protected] pisze:w moim przekonaniu nokie nie nadają się jako modem,miałem N95 i 5300
Bajki opowiadasz :cfaniak:

Przygodę z netem przez GSM właśnie zaczynałem od Nokii 6230 i nigdy nie miałem z nią żadnego problemu. Bluetooth <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i wio koniku :cwaniak:
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

:D Widzicie jak to jest? każda sroka swój ogon chwali-wcale nie powiedziałem że Nokie są do d.. najlepszą dla mnie którą miałem była czarno-biała 3330, potem były inne telefony i pda,ale jakoś najlepiej mi pasuje SE w300i-bateria długo trzyma,bez problemowy jako modem,i ''klapkowiec''w robocie jak siedzi w kieszeni to nie rysuje się ekran ,a nie lubię pokrowców itp.rzeczy.
Wiem co to 3g miałem okazje przetestować w iplusie,ale mam orange bo ma EDGE a plus, era.play, tego u mnie na chacie nie ma.Zmienił bym na pleya czy plusa ale do UMTS mam ok. 10km.(teren zalesiony)tutaj zostałem poinformowany że nawet z anteną marne szanse,więc wolę EDGE niż GPRS.Innej opcji nie ma . :cry:
kaszebe1

Mimo wszystko lepiej być 10 km od nadajnika 3G i nie robić sobie złudzeń niż tak jak ja mieć UMTS w kuchni ale w pokoju już nie ..... A niestety bluetooth nie radzi sobie nawet z tak małą odległością .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kaszebe1 pisze:mieć UMTS w kuchni ale w pokoju już nie ..... A niestety bluetooth nie radzi sobie nawet z tak małą odległością .
No to może lepiej pomyśleć o routerze 3g. Wkładasz modem do routera i stawiasz tam gdzie masz najlepszy zasięg i internet rozsyłasz po wi-fi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ