Samsung U700 - modem 3G ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Samsung U700 - modem 3G ?
Witam, zastanawiam się nad zakupem Samsunga U700. Czy nadaje się on na modem 3G czy może lepiej kupić np. modem Huawei (e220???) na USB ?
- tomekk55
- Stały użytkownik forum
Re: Samsung U700 - modem 3G ?
Nadaje się jak każda inna komórka z 3G.
Ale na twoim miejscu wybrałbym jakąś Nokie (N95 8Gb, N82... ich ceny spadną w najbliższym czasie bo Nokia szykuje nowe fony)
Ale na twoim miejscu wybrałbym jakąś Nokie (N95 8Gb, N82... ich ceny spadną w najbliższym czasie bo Nokia szykuje nowe fony)
N82 & Play Online prepaid
http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
-
Ceny tych modeli, które podałeś oscylują w okolicach 1000 zł , moim zdaniem to gruba przesada. Samsunga U700 można kupić za 250 zł jak się poszuka dobrze. Czy miałbym jakąś korzyść wybierając którąś z tych Nokii zamiast Samsunga ? Zaznaczam, że chodzi mi tylko o transmisję danych.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czyli szukasz telefonu, który będzie u Ciebie pełnił tylko i wyłącznie funkcję modemu?kaszebe1 pisze:Zaznaczam, że chodzi mi tylko o transmisję danych.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- tomekk55
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi TYLKO o transmisję danych to U700 się nadaje. Ale chyba będziesz też używał go do rozmów i sms?
-
Właśnie chodzi o to, że ten telefon ma służyć tylko jako modem. Mam inny telefon do rozmów (ale on nie ma 3G). Czyli do transmisji danych U700 się nadaje.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To ja powiem Wam, że z racji, że neo mi padła i nie było 3 tyg, a nie miałem modemu do iPlusa to się łączyłem przy pomocy Noki E51.
Telefony nadają się do krótkiego korzystania z internetu.
A dlaczego?
Po 1, bateria szybko schodzi i jak się podłączy zasilanie to grzeje się niemiłosiernie. Jajecznicę można robić.
Po 2, przy kilku, kilkunastogodzinnym korzystaniu z komórki jako modemu telefon zaczyna szaleć. Połączenie przestaje działać, a jak bierze się rozłącz w komputerze to w telefonie nadal widnieje połączenie. Jedyne wyjście reset telefonu a czasem zdarzało mi się, że baterie trzeba było wyjmować bo inaczej nie wyłączał się.
Jak telefon ma być używany jako modem tylko i wyłącznie to proponuje jednak modem na USB. Jeden kabel tylko. Modem ze zdjętym simlockiem nie jest drogi. Proponuje szukać na eBayu bo z tego co chodzę to się bardziej opłaca.
A dlaczego?
Po 1, bateria szybko schodzi i jak się podłączy zasilanie to grzeje się niemiłosiernie. Jajecznicę można robić.
Po 2, przy kilku, kilkunastogodzinnym korzystaniu z komórki jako modemu telefon zaczyna szaleć. Połączenie przestaje działać, a jak bierze się rozłącz w komputerze to w telefonie nadal widnieje połączenie. Jedyne wyjście reset telefonu a czasem zdarzało mi się, że baterie trzeba było wyjmować bo inaczej nie wyłączał się.
Jak telefon ma być używany jako modem tylko i wyłącznie to proponuje jednak modem na USB. Jeden kabel tylko. Modem ze zdjętym simlockiem nie jest drogi. Proponuje szukać na eBayu bo z tego co chodzę to się bardziej opłaca.
-
To efekty, które opisujesz to nie jest jakaś ogólna wada połączenia przez telefon ale konkretnych modeli. Ostanio używałem przez kilka miesięcy Nokii 9300i i był to najgorszy telefon do transmisji danych jaki miałem, może to przydałość telefonów z symbianem ? A co do baterii to oczywiste jest że chcąc korzystać z telefonu po kilkanaście godzin na dobę trzeba go trzymać podłączonego pod ładowarkę a nadmiernego grzania się nigdy nie stwierdziłem. Swego czasu zostawiałem telefon włączony na noc (emule) i chodził do rana. Nic się nie stało ani nie był gorący tak więc można intensywnie korzystać z telefonu jako modemu tylko jedne modele sobie lepiej z tym radzą a inne gorzej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Też mi się tak wydaje.kaszebe1 pisze:może to przydałość telefonów z symbianem
No u mnie grzeje się niemiłosiernie. Może to być spowodowane jeszcze tym, że BTS z 3G mam 1.5km od siebie w terenie mocno zurbanizowanym. 2 kreski 3G tylko i często jechał na 3G, rzadko na 3.5G wskakiwało.kaszebe1 pisze:nadmiernego grzania się nigdy nie stwierdziłem
- tomekk55
- Stały użytkownik forum
To nie żadna wina telefonów z symbianem!
Ja na mojej Nce czasem i pięć godzin siedzę na necie, jednocześnie telefon w ładowarce i żadnych zwiech i innych rzeczy nie miałem.
Więc bez takich panowie!
[ Dodano: 2008-09-24, 21:31 ]
Co prawda grzeje sie troche, ale to normalne gdy mamy akumulator. Praw fizyki nie oszukasz!
Ja na mojej Nce czasem i pięć godzin siedzę na necie, jednocześnie telefon w ładowarce i żadnych zwiech i innych rzeczy nie miałem.
Więc bez takich panowie!

[ Dodano: 2008-09-24, 21:31 ]
Co prawda grzeje sie troche, ale to normalne gdy mamy akumulator. Praw fizyki nie oszukasz!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
tomekk55, powinieneś wiedzieć, że to zależy od różnych warunków bo to net komórkowy. 
Jak napisałem mam słaby zasięg i BTS jest dość obciążony. Po 2 to iPlus który się wykrzacza.

Jak napisałem mam słaby zasięg i BTS jest dość obciążony. Po 2 to iPlus który się wykrzacza.
-
Tak mi przyszło do głowy czy telefon bez baterii ale z zasilaczem się uruchomi? Ja nie testowałem nigdy a ktoś z Was testował?tomekk55 pisze:Co prawda grzeje sie troche, ale to normalne gdy mamy akumulator.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja BliSki próbowałem kilka Noki i Siemensów, starszych i nowszych. Kiszka.
Chyba, że podłączyć się w wejście dla baterii.

Chyba, że podłączyć się w wejście dla baterii.

-
Czyli raczej się nie da zrobić tak, aby akumulator się nie ładował a tym samym nie grzał.ja.michal pisze:Ja BliSki próbowałem kilka Noki i Siemensów, starszych i nowszych. Kiszka.
No to już chyba za duże kombinacjeja.michal pisze:Chyba, że podłączyć się w wejście dla baterii.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Kupiłem w końcu tego samsunga ... i jak na złość okazało się, że zasięg 3G jest ... ale jak wyjdę na balkon a w pokoju już nie ma... i znowu EDGE. BTW ... Nie wie ktoś czy da się do tego telefonu podłączyć antenę zewnętrzną ??
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tylko za pomocą śrubokręta i lutownicykaszebe1 pisze:Nie wie ktoś czy da się do tego telefonu podłączyć antenę zewnętrzną ??
Bajki opowiadasz ja jakoś od maja używam SE w300i jako modemu i żadnego jajka nie udało mi się usmażyć, a telefon jest podłączony pod usb ,i ciągle się ładuje ,bo tak jest w SE.ja.michal pisze:To ja powiem Wam, że z racji, że neo mi padła i nie było 3 tyg, a nie miałem modemu do iPlusa to się łączyłem przy pomocy Noki E51.
A dlaczego?
w moim przekonaniu nokie nie nadają się jako modem,miałem N95 i 5300 ,sprzedałem bo u mnie miały problem z zasięgiem i były mi nie przydatne.wolę sony mam też SE k530i ,ale nie używam go do netu bo nie ma EDGE z którego korzystam,szybszego neta u mnie niema .Jak miałbym zmienić telefon to wybrał bym SE k850i bo mi się podoba-ale to jest moje odczucie i wcale nie musisz się ze mną zgadzać

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Poużywał byś 3G,to byś zmienił zdanie[email protected] pisze:Bajki opowiadasz ja jakoś od maja używam SE w300i jako modemu i żadnego jajka nie udało mi się usmażyć
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ciepło nie bierze się od ladującej się baterii - ona jest tylko podładowywana minimalnym prądem,to nie ładowanie od początku

Temperatura to wynik pracy procesora sygnałowego CDMA,który ma na prawdę sporo pracy,szczególnie w HSDPA.
W GSM obciązenie procesora telefonu jest praktycznie żadne.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Bajki opowiadasz[email protected] pisze:w moim przekonaniu nokie nie nadają się jako modem,miałem N95 i 5300

Przygodę z netem przez GSM właśnie zaczynałem od Nokii 6230 i nigdy nie miałem z nią żadnego problemu. Bluetooth <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i wio koniku

Wiem co to 3g miałem okazje przetestować w iplusie,ale mam orange bo ma EDGE a plus, era.play, tego u mnie na chacie nie ma.Zmienił bym na pleya czy plusa ale do UMTS mam ok. 10km.(teren zalesiony)tutaj zostałem poinformowany że nawet z anteną marne szanse,więc wolę EDGE niż GPRS.Innej opcji nie ma .

-
Mimo wszystko lepiej być 10 km od nadajnika 3G i nie robić sobie złudzeń niż tak jak ja mieć UMTS w kuchni ale w pokoju już nie ..... A niestety bluetooth nie radzi sobie nawet z tak małą odległością .
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to może lepiej pomyśleć o routerze 3g. Wkładasz modem do routera i stawiasz tam gdzie masz najlepszy zasięg i internet rozsyłasz po wi-fi.kaszebe1 pisze:mieć UMTS w kuchni ale w pokoju już nie ..... A niestety bluetooth nie radzi sobie nawet z tak małą odległością .
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)