Karta wifi 2,4 GHz USB WUSB-54GR

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
polaczek
Początkujący użytkownik forum

Karta wifi 2,4 GHz USB WUSB-54GR

Post autor: polaczek »

witam,wpadła mi w ręce "Karta wifi 2,4 GHz USB 100 mW , z odkręcaną antenką 5 dbi. – TECHNIClan WUSB-54GR chipset Ralink"

zastanawiam sie czy cos takiego moze zadzialac? mam internet radiowy na dachu antena zewnetrzna i polaczona ta antena jest kablem z karta radiowa w moim PC.

teraz mam pytanie czy jeslipodlacze tą kartę USB i ustawie ja na funkcje AP moge skonfigurowac to tak aby na laptopie był internet? oczywiscie wiem ze PC musai byc wlaczony.... jest taka mozliwosc?

i gdzie szukac pomocy?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Karta wifi 2,4 GHz USB WUSB-54GR

Post autor: Jo_gurt »

Jest taka możliwość. Zacznij od FAQ i poczytaj o ICS i Ad-Hoc.
Sprawdź jeszcze czy twój dostawca nie limituje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

polaczek jeżeli karta obsługuje tryb softAp to tak. Jednak jeżeli nie to pozozostaje Ci uruchomienie trybu ad-hoc i udostępnienie internetu za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> Tylko pamiętaj, że z trybem programowego AP są czasem problemy i musisz użyć oprogramowania producenta karty, natomiast ICS+ad-hoc zrobisz za pomocą samego Windows, analogicznie jak w linku z mojego podpisu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
polaczek

a nie moglibyscie napisac mi w skrocie jak to ustawic? prosilbym Was bardzo.....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

polaczek pisze:a nie moglibyscie napisac mi w skrocie jak to ustawic?
Jest w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a>
No ale niech ci będzie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54808#54808
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629#70629
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

polaczek przecież napisałem, że w moim podpisie jest link do opisu jak to zrobić. W skrócie:
- ustanawiasz połączenie ad-hoc pomiędzy komputerami,
- włączasz udostępnianie internetu na kartę wi-fi :cwaniak:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
polaczek

wiec opisze jak probowalem to zrobic.....

robilem wszystko jak bylo opisane w linkach ktore podaliscie:) do momentu az przyszlo do utworzenia polaczenia ad-hoc poniewaz we Własciwosciach polaczenia sieci bezprzewodowej mam tylko dwie zakladki Ogolne i Zaawansowane nie mam sieci bezprzewodowych;/

probowalem bez tego nie ustawialem tam nic bo tego nie mam i na laptopie wykrylo mi siec moglem sie z nia polaczyc byla niezabezpieczona i mnie ostrzegalo przed polaczeniem po polaczeniu pisze ze jest ograniczone poniewaz nie moze polaczyc z internetem..... co moze byc przyczyna?

teraz mam jeszcze pytanie udostepniac mam polaczenie sieci bezprzewodowej czy polaczenie szerokopasmowe dzieki ktoremu po podaniu hasla i nazwy uzytkownika sie loguje do neta?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

polaczek pisze:we Własciwosciach polaczenia sieci bezprzewodowej mam tylko dwie zakladki Ogolne i Zaawansowane nie mam sieci bezprzewodowych;/
Zapewne masz zainstalowany jakiś program do obsługi karty sieciowej wi-fi i on wyłączył usługę w Windowsie Konfiguracja Zerowej Sieci Bezprzewodowej. Możesz albo odinstalować ten program, albo na nim uruchomić sieć ad-hoc. Ale pamiętaj o odpowiednich adresach na karcie.
polaczek pisze:udostepniac mam polaczenie sieci bezprzewodowej czy polaczenie szerokopasmowe dzieki ktoremu po podaniu hasla i nazwy uzytkownika sie loguje do neta?
Masz wejść we właściwości połączenia szerokopasmowego i udostępnić internet na kartę wi-fi.
polaczek

dzieki wielkie juz dziala :zdrowko:
ODPOWIEDZ