komórka do netu

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

komórka do netu

Post autor: EmTeeDee »

Cześć jaki byście polecili mi telefon do mobilnego internetu? Obecnie używam ericssona jak w podpisie-używam go jako modem ale przydał by mi się telefon podobny do N95 który miałem ale z lepszą baterią.Chodzi mi o wszystkie systemy mile widziane wi-fi,aparat, mp3 nieważne, duży ekran i żeby stron nie trzeba było powiększać .
Przymierzam się do laptopa a na razie chciałbym mieć namiastkę netu w telefonie. :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: komórka do netu

Post autor: Jo_gurt »

E51 może? Bateria znacznie lepsza niż w N95 (ale też nie rewelacyjna, chociaż ciężko o lepszą w telefonie z takimi funkcjami).
EmTeeDee

a inne firmy samsung albo sony?? Podoba mi się SEk850i :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jak juz z tej półki to ciekawą propozycją do neta moze byc SE G900 jak numeru nie pomylilem, głowna zaleta dotykowy ekran, przy necie <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> wygodniejszy od klawiatury.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Post autor: tomekk55 »

Jak masz wiecej kasy to n82, jak troche mniej to e51. Ew jak masz bardzo duzo kasy to możesz pomyśleć o n95 8gb, ale wtedy doplacasz za wyswietlacz 0.4 cala wiekszy i ryzykujesz luzy slidera. N82 ma 2.4 cala, ale za to ma lampe ksenon.

Osobiście polecam N82, mam ją trzy tygodnie sporo siedze na necie (w operze mini już 110 mb przetransferowalem, bez obrazków) i jest super.

[ Dodano: 2008-09-08, 20:16 ]
K850 nawet wlanu nie ma :(
A po zatym to Sony Ericsson

[ Dodano: 2008-09-08, 20:37 ]
A ten se g900 to cienizna, brak os i 256 tyś kolorow na wyświetlaczu dyskfalifikują go.

Jeśli od komórki wymagasz czegoś wiecej niż dzwonienia i sms to os (operating system) jest obowiązkowy. Daje on kupę możliwości rozbudowy software'u, czego nie da Ci java czyli to co masz w SE (są wyjątki, np P1, ale pomijam).
N82 & Play Online prepaid

http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
EmTeeDee

Po kolei-ekran dotykowy-fajna sprawa-miałem plantopa asus p-750 fajny sprzęt ale jak dla mnie okazał się nie przydatny-zamieniłem na używaną N95 8GB-nie powiem zawalisty telefonik wada bateria a ten jeszcze dodatkowo miał to że jak wyłączyłem, za każdym razem musiałem ustawiać datę i godzinę-ściągnełem najnowsze stery i zaczeło się wszystko p..-no to do żyda :D poza tym nie wiem czemu ale nokie coś mają problemy z zasięgiem u mnie na chacie,dlatego używam sony ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

tomekk55 pisze:256 tyś kolorow na wyświetlaczu dyskfalifikują go.
Za duzo czy co?? w 99% pda jest 16 bitow i wystarcza. Dokladnie nie zastanawialem sie co ten g900 ma a czego nie ma, ja wiem tylko ze K610i to ostatni telefon jaki mam, teraz kolej na Win6.1 ale na razie funduszy brak.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
EmTeeDee

Na stronie komputronika można porównać telefony zobaczyć co maja
Ostatnio zmieniony 2008-09-08, 21:42 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

A co byście powiedzieli na tego nowego iPhone albo samsunga omia :hyhy:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

[email protected] pisze:A co byście powiedzieli na tego nowego iPhone albo samsunga omia
Kolego poczytaj trochę forum bo już o tym było pisane . :szukaj:
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Do internetu mobilnego polecał bym nokię E50, w dalszej kolejności 5200, w jednej i drugiej internet w EDGE, no i w miarę normalnie jak na komórki to chodzi. Przez bluetooth trochę gorzej, ale przez usb idzie. No i bateryjka szybko sie wyładowuje :/
Awatar użytkownika
Jaco

MAREKMAREK pisze:Do internetu mobilnego polecał bym nokię E50, w dalszej kolejności 5200, w jednej i drugiej internet w EDGE, no i w miarę normalnie jak na komórki to chodzi
Nokia 6230 również znakomicie sobie radzi z EDGE nawet przez bluetooth :cwaniak:
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Post autor: tomekk55 »

Przecież rozwija się 3G więc bez sensu się ograniczać. Pokrycie UMTS jest coraz większe, więc bazowanie tylko na GSM to bezsens i nosens w jednym.
N82 & Play Online prepaid

http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
Awatar użytkownika
Jaco

tomekk55 pisze:Przecież rozwija się 3G więc bez sensu się ograniczać. Pokrycie UMTS jest coraz większe
W miastach bo coraz częściej na wsie ruszają operatorzy radiowi a jeśli i takowych tu nie ma to lepszy rydz niż nic.

W mojej miejscowości może za 100 lat będzie przynajmniej UMTS. Stoi już, zaraz będzie pół roku nowy nadajnik a nie ma daty kiedy go uruchomią. Oczywiście tylko GPRS/EDGE. Dlatego już od ponad roku mam radiówkę co mnie niezmiernie cieszy :super:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jaco pisze:W mojej miejscowości może za 100 lat będzie przynajmniej UMTS
To mało pocieszające w czasie kiedy wszyscy będą przekazywać sobie dane telepatycznie. :rotfl:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jaco pisze:W miastach
sa i wsie z 3G ;)
Awatar użytkownika
Jaco

Patryk_ pisze:sa i wsie z 3G
Te koło wielkich miast ;)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Post autor: pablo »

Witam ;)
Pozwolę podpiąć się do tematu...
A więc założenie jest takie, leży sobie komóreczka na parapecie i sieje sobie necikiem po wifi w calutkim domciu odbieranym przez kilka computerków.Taki maluśki hotspocik :hyhy:.
Realne? Jeśli tak, to jaką komórkę polecacie?Jaki programik do niej?
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pablo pisze:leży sobie komóreczka na parapecie i sieje sobie necikiem po wifi w calutkim domciu odbieranym przez kilka computerków
Tak prosto się nie da, co będzie robiło za router?

Raczej to trzeba zrobić tak: Linksys wrt54g3g z modemem PCMCIA i wtedy można cieszyć się internetem na kilku komputerach domowych po kablu i WiFi (za router może jeszcze być Asus wl500 premium z alternatywnym softem i modemem na USB)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pablo możesz użyć np N95 z zainstalowanym JoikuSpot Light i w ten sposób zrobić sobie takiego hot-spot'a :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Post autor: michał »

Sam tego używam i nawet to chodzi, niestety wspólna transmisja gsm i wi-fi to strasznie prądożerny duet i nawet pod ładowarką telefon gaśnie. Zastanów się może nad modemem pcmcia i routerem. Bardziej sensowne rozwiązanie.
A co do telefonu to samsung i780 to ciekawa propozycja. Nie za duży, wszystkie standardy transmisji pełna klawiatura a i ekran dotykowy też jest.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:JoikuSpot Light
Wersja darmowa to tylko http i https więc trochę mało do normalnego używania internetu, drugim minusem jest tryb AdHoc którego nie obsługują niektóre urządzenia podłaczane do internetu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:Wersja darmowa to tylko http i https więc trochę mało do normalnego używania internetu,
W sumie racja, ale nie wiadomo do czego autor pytania chce stosować takie rozwiązanie. Jak do łażenia po stronach to czemu nie.
wojteks pisze:tryb AdHoc którego nie obsługują niektóre urządzenia podłaczane do internetu.
Jeżeli to maja byc komputery to takie rozwiązanie się powinno sprawdzić, bo niemal każda karta wif-fi obsługuje ten tryb.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Post autor: pablo »

Dzięki za odpowiedz.
Co będzie tańsze, N95 czy jakiś router obsługujący E220?
Generalnie chodzi o stronki http, https więc może być i wersja darmowa. Jak długo pociągnie nokia przy takim systemie pracy na ładowarce? Prądożerność zależy od obciążenia łącza czy samego sposobu pracy (gsm + wi-fi) ?
Ostatnio zmieniony 2008-11-02, 11:39 przez pablo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pablo, taniej jeszcze będzie Nokia E51. Za router z USB trzeba zapłacić jakieś 250zł, ale troszkę zabawy z konfiguracją będzie.
ODPOWIEDZ