Huawei E170 - problemy początkującego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E170 - problemy początkującego
Witam,
Kupiłem Huawei E170 skuszony technologią HSUPA. Niestety nie działa tak jak się spodziewałem.
Po pierwsze nie mogę się pozbyć menadżera połączeń Orange (problem z pinem), ale już wiem, że można usunąć w salonie. Czy jest jakiś menadżer firmy Huawei (coś jak Mobility Manager firmy Option)?
Po drugie - po włożeniu do gniazda wyskakuje komunikat o skoku napięcia w porcie USB i czasami (50% przypadków) modem w ogóle nie działa.
Po trzecie jak już zadziała to niestety wolno działa - tzn. na starym modemie PCMCIA (GT 3G/EDGE 1,8Mb/s) spokojnie osiągałem transfery 100KB/s. A tutaj (7,2Mb/s) nie działa szybciej niż 40KB/s a zwykle dużo wolniej.
Ponieważ mam starego laptopa to od razu kupiłem kontroler USB 2.0 PCMCIA (NEC). Niestety, mimo że modem się na nim instalował, to ani razu nie udało się połączyć (podejrzenie sprzedawcy - za mała wydajność prądowa).
Po czwarte - prawie za każdym razem jak wkładam modem do portu USB modem się ponownie instaluje (teraz na wirtualnym COMie nr ~50). Czy jest na to jakaś rada?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Piotr
Kupiłem Huawei E170 skuszony technologią HSUPA. Niestety nie działa tak jak się spodziewałem.
Po pierwsze nie mogę się pozbyć menadżera połączeń Orange (problem z pinem), ale już wiem, że można usunąć w salonie. Czy jest jakiś menadżer firmy Huawei (coś jak Mobility Manager firmy Option)?
Po drugie - po włożeniu do gniazda wyskakuje komunikat o skoku napięcia w porcie USB i czasami (50% przypadków) modem w ogóle nie działa.
Po trzecie jak już zadziała to niestety wolno działa - tzn. na starym modemie PCMCIA (GT 3G/EDGE 1,8Mb/s) spokojnie osiągałem transfery 100KB/s. A tutaj (7,2Mb/s) nie działa szybciej niż 40KB/s a zwykle dużo wolniej.
Ponieważ mam starego laptopa to od razu kupiłem kontroler USB 2.0 PCMCIA (NEC). Niestety, mimo że modem się na nim instalował, to ani razu nie udało się połączyć (podejrzenie sprzedawcy - za mała wydajność prądowa).
Po czwarte - prawie za każdym razem jak wkładam modem do portu USB modem się ponownie instaluje (teraz na wirtualnym COMie nr ~50). Czy jest na to jakaś rada?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Piotr
-
Re: Huawei E170 - problemy początkującego
Witam
Mam ten modem E170 Huawei od 2 dni (wcześniej ED77) i kilka uwag:
- instaluje się wolno
- po zmianie portu USB lub wykorzystaniu huba USB modem należy instalować ponownie
- aplikacja Orange jest powolna - nie pokazuje także prędkości transmisji (transferu danych)
- wyszukiwanie i logowanie do sieci trwa niezwykle długo (czasem trzeba odłączyć modem i zamknąć aplikację) - nawet ED77 jest tu szybszy
- i najważniejsze - zrywa połączenia 3G w miejscu, gdzie natężenie pola jest max.
Warszawa, Nowogrodzka 47 - wskaźnik pola na max, a transmisja zerwana.
Po odgłosach z laptopa wnoszę, że odłącza i przyłącza się sam modem i może to jest przyczyną zrywania transmisji.
(każde podłączenie i odłączenie urządzenia USB jest sygnalizowane charakterystycznym dźwiękiem)
Myślę, że nie był to dory wybór. Mam jeszcze kilka dni na jego oddanie i to chyba zrobię.
Ale może ktoś z forumowiczów ma jakieś uwagi co do pracy z tym modemem lub porady ?
Z góry dziekuję
AndrzejK
(Laptop Compaq E500/Pentium III 700 MHz)
Mam ten modem E170 Huawei od 2 dni (wcześniej ED77) i kilka uwag:
- instaluje się wolno
- po zmianie portu USB lub wykorzystaniu huba USB modem należy instalować ponownie
- aplikacja Orange jest powolna - nie pokazuje także prędkości transmisji (transferu danych)
- wyszukiwanie i logowanie do sieci trwa niezwykle długo (czasem trzeba odłączyć modem i zamknąć aplikację) - nawet ED77 jest tu szybszy
- i najważniejsze - zrywa połączenia 3G w miejscu, gdzie natężenie pola jest max.
Warszawa, Nowogrodzka 47 - wskaźnik pola na max, a transmisja zerwana.
Po odgłosach z laptopa wnoszę, że odłącza i przyłącza się sam modem i może to jest przyczyną zrywania transmisji.
(każde podłączenie i odłączenie urządzenia USB jest sygnalizowane charakterystycznym dźwiękiem)
Myślę, że nie był to dory wybór. Mam jeszcze kilka dni na jego oddanie i to chyba zrobię.
Ale może ktoś z forumowiczów ma jakieś uwagi co do pracy z tym modemem lub porady ?
Z góry dziekuję
AndrzejK
(Laptop Compaq E500/Pentium III 700 MHz)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Powiem tak: instalacja raz przebiega wolno raz krotko- i nie mam pojecia od czego to zalezy. nie korzystajcie z tej aplikacji od orange.. ona u mnie to czasami w ogole nie dziala. Polaczenie dial-up i programik top net info- polecam. Ze zrywaniem polaczen jest roznie. Jak mam go podlaczonego kabelkiem oryginalnym do huba usb aktywnego to przez 2tyg chodzilo super, pozniej zaczelo sie krzaczyc i nie widzial modemu. Po wyrzuceniu kabla modem w HUBie dzialal pozniej przestal i teraz jade na kablu1.5m i jest bez problemu. Predkosci jak juz pisalem w kilku tematach mam swietne w granicach 3mb. Rada zeby sie nie instalowal za kazdym razem jest taka zeby go nie wyciagac ;] ... nie wiem czemu wam wolno chodzi, mi predkosc spada tylko jak jest jakas awaria i trzeba wymuszac edge co nie zawsze sie niestety na tym modemie mi udawalo.
Co do pinu to wystarczy wpisac w programie od orange i dac zeby zapamietal. Po tym proces ten juz jest automatycznie zapisany..
W sumie nie wiem co wam tu poradzic nawet. Ale tak jak mowie- zrobcie dial up i programik top net info (na tym forum poszukajcie)
Co do pinu to wystarczy wpisac w programie od orange i dac zeby zapamietal. Po tym proces ten juz jest automatycznie zapisany..
W sumie nie wiem co wam tu poradzic nawet. Ale tak jak mowie- zrobcie dial up i programik top net info (na tym forum poszukajcie)
-
Ale dlaczego będąc w zasięgu sieci 3G, przy bardzo dobrym natężeniu pola zrywa połączenie i przy tym modem się sam odłącza i przyłącza do portu USB - o czym świadczą charakterystyczne dźwięki, o których już pisałem.
Stąd zerwanie połączenia może być skutkiem odłączenia się modemu, lub - co mniej prawdopodobne - zerwanie połączenia odłącza modem.
Co do prędkości to zgoda - transfer plików z prędkością 50 - 60 kB/s dla UMTS.
Przy okazji - aplikacja ma tryb normalny i internetowy. O co chodzi z tym internetowym ?
AndrzejK
Stąd zerwanie połączenia może być skutkiem odłączenia się modemu, lub - co mniej prawdopodobne - zerwanie połączenia odłącza modem.
Co do prędkości to zgoda - transfer plików z prędkością 50 - 60 kB/s dla UMTS.
Przy okazji - aplikacja ma tryb normalny i internetowy. O co chodzi z tym internetowym ?
AndrzejK
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Może kabel łączący jest uszkodzony bo chyba to ma jakiś kabel? Czy może jest bezpośrednio pod USB? Jeśli bezpośrednio to już poważniejsza sprawa gdyż w grę wchodzą napięcia portów i tu należało by sprawdzić modem na innym kompie aby wykluczyć tę usterkę.AndrzejK pisze:Po odgłosach z laptopa wnoszę, że odłącza i przyłącza się sam modem i może to jest przyczyną zrywania transmisji.
-
bardzo mozliwe ze kabel bo mowie- moj nie chcial z HUBem dzialac po jakims czasie.. a pozniej chyba jak sprawdzlem z przedluzaczem to tez nie chcialo trybic- cos ten oryginalny kabelek nie jest taki dobry i szybko sie psuje mi sie wydaje
-
Dzięki za wskazówki.
Sprawdzę modem z kablem i bez kabla oraz na innym laptopie - tylko to trochę potrwa.
Potem sprawdzę dial-up.
Andrzej
Sprawdzę modem z kablem i bez kabla oraz na innym laptopie - tylko to trochę potrwa.
Potem sprawdzę dial-up.
Andrzej
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bardzo dobre podejścieNikelajer pisze:nie korzystajcie z tej aplikacji od orange.. ona u mnie to czasami w ogole nie dziala. Polaczenie dial-up i programik top net info- polecam.

Może jeszcze być wina portu USB.AndrzejK pisze:Stąd zerwanie połączenia może być skutkiem odłączenia się modemu, lub - co mniej prawdopodobne - zerwanie połączenia odłącza modem
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Witam
Po kilku dniach eksploatacji tego modemu E170 wczoraj otrzymałem wynik 2,6 Mbit/s download - w Warszawie.
Kielce - ponad 1 Mbit/s, ale tu tylko jedno popołudnie.
Zasadnicza sprawa - jak pisano na tym forum - wyrzucić aplikację oparatora (u mnie Orange) - zostaną tylko sterowniki do modemu. Aplikacja ta bardzo "zamula" komputer, zwłaszcza o słabszej konfiguracji, jak moja. I nie pokazuje, czy to UMTS, czy HSDPA. Nie pokazuje też szybkości transferu.
Po wypróbowaniu dial-up, a także aplikacji "top net info" zainstalowałem aplikację Mobile Connect Huawei. I to jest to - jak dla mnie.
Na razie testy bez kabla przedłużającego USB.
Pozdrawiam
Andrzej
Po kilku dniach eksploatacji tego modemu E170 wczoraj otrzymałem wynik 2,6 Mbit/s download - w Warszawie.
Kielce - ponad 1 Mbit/s, ale tu tylko jedno popołudnie.
Zasadnicza sprawa - jak pisano na tym forum - wyrzucić aplikację oparatora (u mnie Orange) - zostaną tylko sterowniki do modemu. Aplikacja ta bardzo "zamula" komputer, zwłaszcza o słabszej konfiguracji, jak moja. I nie pokazuje, czy to UMTS, czy HSDPA. Nie pokazuje też szybkości transferu.
Po wypróbowaniu dial-up, a także aplikacji "top net info" zainstalowałem aplikację Mobile Connect Huawei. I to jest to - jak dla mnie.
Na razie testy bez kabla przedłużającego USB.
Pozdrawiam
Andrzej
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bardzo ładny wynikAndrzejK pisze:wczoraj otrzymałem wynik 2,6 Mbit/s download - w Warszawie.

Też mi się ona podoba, ma nawet zliczanie transferu, lecz niestety nie ma funkcji ostrzegania przed wyczerpaniem limitu jak np. DU Meter.AndrzejK pisze:zainstalowałem aplikację Mobile Connect Huawei. I to jest to - jak dla mnie.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam ponownie
Teraz uwaga o pracy z modemem E170 przez przedłużacz USB, który otrzymujemy w komplecie.
Po minucie pracy modem odłączył się od komputera i ponownie dołączył.
Musiałem znowu wpisać PIN i dokonać połączenia (aplikacja Mobile Connect Huawei).
W ciągu kilku minut !!! modem odłączył się trzy razy.
Po podłączeniu modemu bezpośrednio do portu USB w laptopie problem ustąpił.
Spróbuję z innym kablem - od ICON 225 (jest ekranowany).
A uwagi o pracy tego modemu wysyłam bezpośrednio do HUAWEI.
Andrzej
Teraz uwaga o pracy z modemem E170 przez przedłużacz USB, który otrzymujemy w komplecie.
Po minucie pracy modem odłączył się od komputera i ponownie dołączył.
Musiałem znowu wpisać PIN i dokonać połączenia (aplikacja Mobile Connect Huawei).
W ciągu kilku minut !!! modem odłączył się trzy razy.
Po podłączeniu modemu bezpośrednio do portu USB w laptopie problem ustąpił.
Spróbuję z innym kablem - od ICON 225 (jest ekranowany).
A uwagi o pracy tego modemu wysyłam bezpośrednio do HUAWEI.
Andrzej
Witam
Rzeczywiscie ten kabel od modemu odlacza sie i przylacza, lecz to wina luzu w porcie, bo gdy podlaczylam do innego portu, gdzie wszedl ciasniej
, dzialal poprawnie. Mimo to uzywam podlaczenia bezposredniego, chociaz ten modem tak wisi, co sprawia wrazenie naprezen i tu powinny byc problemy ze stabilnoscia, lecz jakos to dziala.
Rzeczywiscie ten kabel od modemu odlacza sie i przylacza, lecz to wina luzu w porcie, bo gdy podlaczylam do innego portu, gdzie wszedl ciasniej

-
------------ Mam również modem huwaei e170 odinstalowałem oprogramowanie orange i zainstalowałem mobile partner huawei (producenta) mam jednak pytanie czy wie kroś moze jak wymusić połączenie 3G z tym programem bo całyc czas mam "zieloną diode" stabilne połączenie ale jednak 2G
Pozdrawiam
qwiatek
Pozdrawiam
qwiatek
---------------------------------------------------
W Polsce Mobilny Internet Raczkuje (WPMR)
-
Udało mi się wymusić połączenie 3G -- na oprogramowniu mobile partner huawei e170
Jednak antena w tym modelu modemu huawei E170 jest tak słaba że zmiana oprogramowania niewiele daje
chce kupic modem na express card jaki polecacie?
Jednak antena w tym modelu modemu huawei E170 jest tak słaba że zmiana oprogramowania niewiele daje
chce kupic modem na express card jaki polecacie?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No z tym modemem porownywalny jest tylko GT Expres HSPA uplodad 2.0 podobno bedzie upgrade do 5.8 down oczywisice 7.2 i wyjscie na antene zewnetrzną, to jest pewniak i sie raczej chyba nikt na niego nie skarzyl, ewentualnie huawei e870 tez mozna podłączyc antene wyjmujac oryginalną, jakosci tego rozwiązania nie znam. Oglonie mowiac jesli teraz w domu 3g nie dziala (tak jak powinno) to bez anteny zewnetrzeej raczej marne szanse zeby sie obeszlo, i taki modem trzeba kupic.chce kupic modem na express card jaki polecacie?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Praktycznie obecnie każdy lecz zawsze proponujemy jeśli masz zamiar uwiązać się umową wybierz się na zakupy z laptopem bo chyba w takim sprzęcie chcesz go używać.qwiatek pisze:chce kupic modem na express card jaki polecacie?
-
Dziękuję za rade
Cała sprawa polega na tym że jak wiązałem się umową z orange ( miałem ze sobą laptopa ) to wówczas nie wiedziałem z jakimi problemami borykają się użytkownicy tej technologii mobilnej. Dziś dzieki temu że wówczas miła Pani z saloniku orange wcisneła mi modem huawei e170 nawet nie testując go na moim lapku hp pavilion +vista - wiem o wiele więcej - mój kolega który ma modem na PCMCIA siada obok mnie ze swoim lapkiem i ma zasieg 3g nieprzerwany - ja w tym samym miejscu mając nieszczęscny modem e170 USB huawei mam co chwila zerwane połączenie na 3G(tak jakby antena była lipna). Dlatego czytając między innymi to bogate forum usunąłem całkowicie aplikacje orange i zainstalowałem producenta - w tym przypadku mobile partner.
Jednak choć aplikacja działa bez zarzutu (tylko o pin prosi jak rozłączy - ale ten temat na forum był poruszany już) to nadal modem gubi zasięg choć nie powinien
Dlatego szukam pewniaka - pewnego modemu - takiego któremu nie będzie straszna Vista a na_pewno zapewni mi dobre połączenie. Nie chce już modemu na USB bo na_prawde uważam ( po wszsytkich przejściach) że modem na express card i modem z wejściem PCMCIA to modemy stworzone do notebooków / USB to raczkująca ,słaba technologia jeżeli nie ma odpowiedniej anteny.
Proszę zatem o podpowiedzi może to nie odpowiednie miejsce na takie pytanie ale wiem już że GT modem jest dobrym rozwiązaniem / zastanawiam się jeszcze nad aircardem
Pozdrawiam i jeszcze raz thx
Cała sprawa polega na tym że jak wiązałem się umową z orange ( miałem ze sobą laptopa ) to wówczas nie wiedziałem z jakimi problemami borykają się użytkownicy tej technologii mobilnej. Dziś dzieki temu że wówczas miła Pani z saloniku orange wcisneła mi modem huawei e170 nawet nie testując go na moim lapku hp pavilion +vista - wiem o wiele więcej - mój kolega który ma modem na PCMCIA siada obok mnie ze swoim lapkiem i ma zasieg 3g nieprzerwany - ja w tym samym miejscu mając nieszczęscny modem e170 USB huawei mam co chwila zerwane połączenie na 3G(tak jakby antena była lipna). Dlatego czytając między innymi to bogate forum usunąłem całkowicie aplikacje orange i zainstalowałem producenta - w tym przypadku mobile partner.
Jednak choć aplikacja działa bez zarzutu (tylko o pin prosi jak rozłączy - ale ten temat na forum był poruszany już) to nadal modem gubi zasięg choć nie powinien
Dlatego szukam pewniaka - pewnego modemu - takiego któremu nie będzie straszna Vista a na_pewno zapewni mi dobre połączenie. Nie chce już modemu na USB bo na_prawde uważam ( po wszsytkich przejściach) że modem na express card i modem z wejściem PCMCIA to modemy stworzone do notebooków / USB to raczkująca ,słaba technologia jeżeli nie ma odpowiedniej anteny.
Proszę zatem o podpowiedzi może to nie odpowiednie miejsce na takie pytanie ale wiem już że GT modem jest dobrym rozwiązaniem / zastanawiam się jeszcze nad aircardem
Pozdrawiam i jeszcze raz thx
Ostatnio zmieniony 2008-08-29, 14:18 przez qwiatek, łącznie zmieniany 2 razy.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
SQ08, trzecia opcja odpada bo w Pavilionie sa sloty Express Card. Ja od siebie moge potwierdzic niezle lapanie sygnalu w GT Express HSPA - nieraz daje "3G Only" i przy "No signal" lub jedenj kresce zasiegu w aplikacji GT Connect potrafi drzec 1 Mb/s 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
Dzięki - mam nadzieję że niedługo sam będę mógł pomagać zagubionym "mobilnym" duszyczkom na tym forum
ThX i
za forum
ThX i

-
Witam, wszystkich użytkowników posiadających modem Huawei E170 w sieci orange zachęcam do wgrania firmware producenta. Aplikacja Business Everywhere chodzi wolno i ogranicza tylko prędkość transmisji. Po wgraniu nowych sterowników instaluje się program Mobile Connect. Kwestia wprowadzenia ustawień (ok. 1 minuty) i możemy korzystać szybciej.
http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/ ... -1&id=3441
Stąd należy pobrać program. Modem musi być zainstalowany i podłączony przed otworzeniem programu.
Dane do konfiguracji:
APN: internet
hasło: internet
numer telefonu: *99#
Primary DNS : 194.9.223.79
Secondary DNS : 194.204.159.1
Pozostałych ustawień nie zmieniamy. Później połączenie nawiązujemy poprzez CONNECT.
[ Dodano: 2008-08-01, 12:27 ]
Sam mam taki modem E170, z aplikacją w centrum wawy pokazywało akt. predkosc ok. 1,5Mb/s a na sterownikach producenta 2,9Mb, więc jak na chwile poswiecenia bylo warto. :-) Te sterowniki działają już na XP Vista MAC Leopard (czy jakoś tak :-)) w komputerach Apple instalowałem modem Huawei dwa razy i bez problemu też.
http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/ ... -1&id=3441
Stąd należy pobrać program. Modem musi być zainstalowany i podłączony przed otworzeniem programu.
Dane do konfiguracji:
APN: internet
hasło: internet
numer telefonu: *99#
Primary DNS : 194.9.223.79
Secondary DNS : 194.204.159.1
Pozostałych ustawień nie zmieniamy. Później połączenie nawiązujemy poprzez CONNECT.
[ Dodano: 2008-08-01, 12:27 ]
Sam mam taki modem E170, z aplikacją w centrum wawy pokazywało akt. predkosc ok. 1,5Mb/s a na sterownikach producenta 2,9Mb, więc jak na chwile poswiecenia bylo warto. :-) Te sterowniki działają już na XP Vista MAC Leopard (czy jakoś tak :-)) w komputerach Apple instalowałem modem Huawei dwa razy i bez problemu też.
-
Witam,
Mam pytanie do Kolegi w sprawie E170 zainstalowanym na MACu. Nie masz problemu z nieustannym resetowaniem się modemu? Używałem najpierw Orange Connection Manager ale podczas przeglądania stron ciągle wyłączał się modem, resetował albo zawieszał. Przeczytałem aby zainstalować nowe oprogramowanie z aplikacją Mobile Connect ale i to nie rozwiązało problemu.
Co zrobić ?
Pozdrawiam wszystkich ;-)
Mam pytanie do Kolegi w sprawie E170 zainstalowanym na MACu. Nie masz problemu z nieustannym resetowaniem się modemu? Używałem najpierw Orange Connection Manager ale podczas przeglądania stron ciągle wyłączał się modem, resetował albo zawieszał. Przeczytałem aby zainstalować nowe oprogramowanie z aplikacją Mobile Connect ale i to nie rozwiązało problemu.
Co zrobić ?
Pozdrawiam wszystkich ;-)
-
PROBLEM Z ANTENĄ DO HUAWEI E 800
Witam wszystkich na forum. Mam nadzieję, że administratorzy nie będą za bardzo zirytowani za mój post. Wiem, że niektórym może moje pytanie wydać się dość dziwne, ale wówczas proszę tylko o poświęcenie chwili i odpisanie. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem modemu Huawei E 800. Chciałem kupić antenę zewnętrzną by tym samym poprawić zasięg i tu niespodzianka: brak wejścia na antenę, czy też choćby konektor. Sprzedawca przekonuje mnie, że takowy jest, a wiecej, nawet tłumaczy mi gdzie się znajduje, ale coś nie jestem przekonany do jego wiarygodności, wiadomo - jak każdy rasowy sprzedawca zachwala produkt, nic bowiem takiego nie widzę w swoim modemie. Czy zatem ktoś mógłby mi wytłumaczyć, najlepiej na obrazkach, gdzie znajdę wejście antenowe w swoim nowiutkim modemie?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wysoko się cenisz.Piotr77 pisze:Mam nadzieję, że administratorzy nie będą za bardzo zirytowani za mój post.

Gniazdo konektora jest po zdemontowaniu anteny zewnętrznej:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=64843#64843
-
I rzeczywiście. Być może to zabrzmi dość dziwacznie, ale tak, jest! Jednak trochę to trwało zanim zdecydowałem się pociągnąć z odpowiednio dużą siłą aby zdemontować antenę modemu, groziło to bowiem w najgorszym wypadku utratą gwarancji, gdyby się jednak okazało, że nie była to dobra decyzja. Dzięki. A tak w ogóle, serwis jest w porządku. Pozdrawiam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Pozdrawiamy i zapraszamy do częstych odwiedzin naszego forum. 

-
Cześć i czołem
Znowu mam problem
Wczoraj udało mi się zainstalować ten modem na Viście x64 (dzięki ja.michal), ale transfer jaki osiągam jest dziwnie niski. To znaczy prędkości neta na XP miałem w granicach 200-350kB/s a teraz na Viście osiągnąłem maksymalnie 115kB/s i to praktycznie w nocy gdzie prędkość powininna być ze względu na mniejszy ruch większa.
Np. przy pobieraniu jakiegokolwiek pliku z rapidshare.com maksymalny transfer to 30kB/s (czasami sie uda do 50kB/s), a w pracy (tyle że tam po kablu) leci od 200kB/s wzwyż.
Vista jakoś blokuje specjalnie neta, czy co...?
Aha, tak dopowiem, że używam dial-upa i topnetinfo

Np. przy pobieraniu jakiegokolwiek pliku z rapidshare.com maksymalny transfer to 30kB/s (czasami sie uda do 50kB/s), a w pracy (tyle że tam po kablu) leci od 200kB/s wzwyż.
Vista jakoś blokuje specjalnie neta, czy co...?
Aha, tak dopowiem, że używam dial-upa i topnetinfo

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nikelajer, mi to wygląda na jakiś firewall w Viście. Sprawdź pod tym kątem wszystko.
-
Właśnie w tym problem ze zapora windowsa jest wyłączona (w ogóle żadnego firewalla nie używam) a takie zabezpieczenia w opcjach internetowych mam na średnio-wysokich czyli tak samo jak w XP
[ Dodano: 2008-10-05, 11:45 ]
Hmm, sprawdzałem transfer w nocy tak o 4 rano (sciagajac plik z serwera noc.gts.pl) i transfer rosl od 70 do 180kB/s ale tak rosl z predkoscia 10kB na 3s. Nie wiem co jest. Nie możliwe zeby tyle osob w czwartek zalozylo sobie orange u mnie w okolicy i zaczelo korzystac dlatego taki transfer w dzien..
[ Dodano: 2008-10-05, 11:45 ]
Hmm, sprawdzałem transfer w nocy tak o 4 rano (sciagajac plik z serwera noc.gts.pl) i transfer rosl od 70 do 180kB/s ale tak rosl z predkoscia 10kB na 3s. Nie wiem co jest. Nie możliwe zeby tyle osob w czwartek zalozylo sobie orange u mnie w okolicy i zaczelo korzystac dlatego taki transfer w dzien..
-
Witam jestem nowy i mam problem z instalacja właśnie tego modelu.
Mam viste 64bit i przy instalacji oprogramowania nie chce mi wyszukać urządzenia chodź urządzenie przed instalacją pisze że zostało poprawnie zainstalowane.
Zainstalowałem też Mobile partner ale nie chce się połączyć co mam zrobić?
Bardzo proszę o szybka odpowiedz.Pozdr
[ Dodano: 2008-11-27, 15:39 ]
Ok jakoś udało mi się zainstalować ale zainstalowałem orange free i nadal nie chodziło dopiero później zainstalowałem jeszcze mobile partner i zaczęło chodzić.
chodzi i orange i mobile partner ale orange bez mobile partner się nie włączy i na odwrót
dlaczego tak może być i czy ten program http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/ ... -1&id=3441 poprawia prędkość neta jak napisał seefahrer i mam pobrać to pierwsze czy drugie.
Mam viste 64bit i przy instalacji oprogramowania nie chce mi wyszukać urządzenia chodź urządzenie przed instalacją pisze że zostało poprawnie zainstalowane.
Zainstalowałem też Mobile partner ale nie chce się połączyć co mam zrobić?
Bardzo proszę o szybka odpowiedz.Pozdr
[ Dodano: 2008-11-27, 15:39 ]
Ok jakoś udało mi się zainstalować ale zainstalowałem orange free i nadal nie chodziło dopiero później zainstalowałem jeszcze mobile partner i zaczęło chodzić.
chodzi i orange i mobile partner ale orange bez mobile partner się nie włączy i na odwrót
dlaczego tak może być i czy ten program http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/ ... -1&id=3441 poprawia prędkość neta jak napisał seefahrer i mam pobrać to pierwsze czy drugie.