vista 32bit, huawei E870 i brak możliwości zainstalowania

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Szmit
Początkujący użytkownik forum

vista 32bit, huawei E870 i brak możliwości zainstalowania

Post autor: Szmit »

Witam

Mam za zadanie zainstalować modem huawei E870 na lapku hp (seria dv6000) z vistą 32bit home premium (sic! nawet myszki tu nie mogę zainstalować a w necie nie ma sterów :) ). Modem jest z plusa, instalowałem ich oprogramowanie kilka razy dokładnie wg. instrukcji (wszędzie trąbią że najpierw zainstalować a później modem podpiąć), a mimo to zawsze jest "huawei mobile" w "inne urządzenia" i w iPlus manager modemu nie wykrywa. Próbowałem też podawanych na forum sterowników od ery ale gdy każe mu zaaktualizować na stery z tego folderu to i tak nie może zainstalować. Sprawdzałem też ze strony huawei instalować jakieś mobile connecty, agenty i nic to nie daje. Raz na początku udało mi się jakimś cudem połączyć za pomocą prepaidowej karty orange, wbiłem na google i zaraz wyszedłem żeby mi za dużo nie zeżarło kasy, co ciekawe wcześniej oprócz "huawei mobile" w modemach był zainstalowany jakiś modem huawei (teraz się już nie instaluje).

No to liczę na jakąś pomoc :) Pozdrawiam
Peternus
Użytkownik forum

Re: vista 32bit, huawei E870 i brak możliwości zainstalowani

Post autor: Peternus »

Witam

Mam za zadanie zainstalować modem huawei E870 na lapku hp (seria dv6000) z vistą 32bit home premium (sic! nawet myszki tu nie mogę zainstalować a w necie nie ma sterów :) ). Modem jest z plusa[...]

To podobny HP-ek do mojego, też z Vistą home premium. Tyle, że ja mam "dobrodziejstwo" z Orange. U mnie zainstalował się bez problemów, kłopoty miałem później.
Teraz mam go na Mobile Connect od Huaweia i jest widoczny w menedżerze, zakładka Modemy z wpisem: Huawei Mobile Connect - 3G Modem.
Nie wiem jak usuwałeś poprzednie instalacje, może tam coś haczy?
Piotr

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-08-24, 22:50 ]
Poprawiam i przycinam cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-08-24, 21:49 przez Peternus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: vista 32bit, huawei E870 i brak możliwości zainstalowania

Post autor: YaHooo »

Szmit pisze:gdy każe mu zaaktualizować na stery z tego folderu to i tak nie może zainstalować.
Wyświetla się jakiś błąd czy coś innego pisze?

Jaką masz sytuację jak zainstalujesz wspomniany przez Ciebie Mobile Connect? Co jest w Menadżerze Urządzeń?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Szmit

Usuwałem iPlus manager, później wszystko co zostało w program files (znaczy pusty "iPlus" został bo nie da się tego usunąć), z menedżera urządzeń urządzenia związane z modemem i z rejestru.

Błąd wyskakuje taki o standardowy. Po zainstalowaniu mobile connect nic się nie zmienia w menedżerze.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Szmit pisze:Usuwałem iPlus manager, później wszystko co zostało w program files (znaczy pusty "iPlus" został bo nie da się tego usunąć), z menedżera urządzeń urządzenia związane z modemem i z rejestru.
Może trzeba było zostawić sobie folder ze sterownikami i właśnie jego wskazać jako źródło sterowników. Bo widać jakby te sterowniki co wskazujesz nie pasowały do Twojego modemu.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Szmit

Zainstalowałem teraz tego mobile connect'a, zrobiłem restart (którego chyba wcześniej nie robiłem :zawstydzony: ) i działa jak trzeba z moją kartą orange - jest "Huawei Mobile Connect - 3G Modem" tak jak napisał kolega Peternus. Jak będę oddawał lapa to sprawdzimy jeszcze na tej z plusa (teraz nie mam do niej dostępu) i jak coś będzie źle to zgłoszę się do was. Aplikacji mobile connect nie używałem bo trzeba ją konfigurować a iPlus manager działa od razu tylko trzeba za każdym razem odblokowywać "iPlus checker" którego blokuje windows defender. Jakby ktoś wiedział jak odblokować to na stałe to byłbym wdzięczny (dodałem do wyjątków których ma nie skanować ale nic to nie dało).

Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Szmit pisze:Aplikacji mobile connect nie używałem bo trzeba ją konfigurować a iPlus manager działa od razu tylko trzeba za każdym razem odblokowywać "iPlus checker" którego blokuje windows defender.
To nie lepiej dokonać konfiguracji Mobile Connect? Robi to się następująco:
menu Settings => Network Connection Settings => New
Na iPlusa ustawiasz tak jak na tym obrazku:
Obrazek
Następnie klikasz Save oraz OK
W głównym oknie programu klikasz Connect i masz połączenie z internetem :)
Szmit

To jak będzie karta to sprawdzę tą konfigurację. Ale czy są jakieś plusy używania mobile connecta zamiast iPlus managera poza brakiem konieczności każdorazowego odblokowywania iPlus checkera ?
Peternus
Użytkownik forum

Post autor: Peternus »

To nie lepiej dokonać konfiguracji Mobile Connect?
Ja nie wiem, jak z iplusem, ale w porównaniu z aplikacją Orange, to Mobile Connect jest demonem szybkosci i stabilności. A funkcje ma w sumie podobne.
Piotr
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Peternus pisze:Ja nie wiem, jak z iplusem, ale w porównaniu z aplikacją Orange, to Mobile Connect jest demonem szybkosci i stabilności. A funkcje ma w sumie podobne
Też tak myślę, co więcej na moim modemie (Huawei E630) aplikacja Plusa nie chciała wysyłać SMS'ów zaś program od Huawei wysyła bardzo ładnie.
Mikus777

Post autor: Mikus777 »

Witam , mam podobny problem co kolega Szmit- modem Huawei E870, tyle ze posiadam orange free. Wiec tak- instalacja modemu poprzez aplikacje dostarczona przez orange nie udala sie- blad- "urzadzenie nie jest rozpoznawane". W menedzerze urzadzen widnieje napis Data Interface w Inne urzadzenia. Nikt poprzez biuro obslugi czy pomoc techniczna nie moze mi pomoc- nikt zapewne nie zna sie na tym :zdziwko: .

Czy w tej sytuacji rowniez mam zainstalowac juz wspomniany Mobile Connect??? I gdzie znalezc w sieci ta aplikacje???????

I jeszcze jedno pytanie: jezeli sciagne taki programik i zainstaluje go na laptopie, to kiedy mam wlozyc modem- chodzi mi o to iz orange trabi aby wlozyc modem do gniazda tylko wtedy, gdy wyswietlony zostanie komunikat podczas ich instalacji o wlozeniu modemu, by komp nie zostal uszkodzony?- czy po zainstalowaniu Mobile Connect'a ponownie wlaczyc aplikacje z orange i sprobowac instalacji, czy tez te 2 aplikacje sa od siebie niezalezne i wystarczy tylko jedna z nich??? Licze na szybka odpowiedz Z gory dzieki za pomoc :)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

A jak w menadżerze odinstalujesz ten "Data Interface", a później bez restartu i bez odłączania modemu włączysz skanowanie w poszukiwaniu zmian sprzętu? Znajdzie coś innego, czy to samo?
Mikus777

Poprzednio napis Data Interface byl wyswietlony trzykrotnie- przy kazdym widnial wykrzyknik na zoltym tle. Odistalowalem te 3 pozycje- wlaczylem skanowanie- znowu pojawily sie 3 napisy Data Interface w pozycji Inne urzadzenia..........

[ Dodano: 2008-09-10, 14:20 ]
skan okien
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zrób może tak. Zainstaluj aplikację Mobile Connect przy włożonym modemie. Po skończeniu instalacji zrestartuj komputer. Wtedy aplikacja powinna wykryć modem.
Mikus777 pisze: gdzie znalezc w sieci ta aplikacje???????
Poszukaj w tym wątku > Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów <
Mikus777 pisze:czy po zainstalowaniu Mobile Connect'a ponownie wlaczyc aplikacje z orange i sprobowac instalacji, czy tez te 2 aplikacje sa od siebie niezalezne i wystarczy tylko jedna z nich???
Tak te aplikacje są niezależne od siebie. Ale uruchomiona może być w danech chwili tylko jedna z nich.
Mikus777

Perspektywa zainstalowania Mobile Connecta bardzo mi sie podoba, tyle ze nadal nie moge znalezc tej aplikacji- szukalem w wyzej proponowanym watku- na poczatku jest dosc dluga lista aplikacji ale po wybraniu z niej Mobile Connecta pokazuje sie ERROR na Rapidshare... moze jestem za malo "bystry"... :)

[ Dodano: 2008-09-10, 17:50 ]
Czy ktoś jednak moze pomóc w mojej sprawie??????? :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mikus777 rzeczywiście są problemy z rapidem. Zatem ściągnij to bezpośrednio od producenta. http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/ ... -1&id=2020
Z tym, że to jest inny program Mobile Partner. Jest to nieco rozbudowany Mobile Connect.
Mikus777

Krótko przed Twoim postem probowalem to zainstalowac po czym wyskoczyl komunikat-

i nie wiem co dalej- modem podlaczony, nie mam innej aplikacji, jedno konto uzytkownika......?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A więc sprawdź, czy karta siedzi do końca w slocie. Po drugie masz jakiś inny program zainstalowany do karty. Np ten od Orange? Najlepiej by było jakbyś usunął to wszystko co zainstalowałeś z związku z modemem. Nawet ręcznie usuń w Menadżerze Urządzeń (po wyjęciu karty) sterowniki do tych nie rozpoznanych urządzeń (po wyjęciu modemu pewnie trzeba będzie pokazać ukryte urządzenia). Wtedy zainstaluj program i włóż kartę.
Mikus777

To tak, Karta jest na bank dobrze wlożona. Mialem tylko aplikacje instalacyjną orange free- usunąłem ją. Po wyjęciu karty w menedżerze nie ma pozycji Inne urządzenia- również po wybraniu opcji Pokaż ukryte urządzenia (dodatkowo ukazały się: woluminy magazynu, kopie w tle woluminów magazynu oraz sterowniki niezgodne Plug and Play- jednak wśród nich nie ma żadnych plików dotyczących czy to bezpośrednio modemu czy też aplikacji ściągniętej ze strony producenta).
Aplikacje uruchomiłem poprzez Uruchom jako administrator ale nadal pojawia sie ten sam co przedtem komunikat...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jedyne co przychodzi mi do głowy to próba zainstalowania modemu na innym laptopie. Bo może modem jest uszkodzony i nic się nie da zrobić.
Mikus777

Nie wiem jak to możliwe- przecież żadna z instalacji próbowanych aplikacji nie powiodla sie........ Postanowiłem jechac do salonu i wygarnąc co nie co tym "niby" specjalistom od siedmiu boleści, przedtem jednak chciałem sprawdzic czy rzeczywiscie żadna z aplikacji dostarczonych przez orange nie działa- dla upewienia się............... i włączam instalacje........poszukiwanie modemu trwa i trwa............ nagle Huawei e870!!!!!!!! przecież instalowałem to setki razy.......Nie wiem jak to możliwe, byc może pozostał jakiś plik z usuwanej, a wczesniej instalowanej przeze mnie aplikacji producenta ze strony internetowej :brawa: :hurra:Naprawde wielki szacun dla WAS ZA POMOC. W całej tej sytuacji najadłem sie mnóstwa nerwów, ale przy okazji dowiedziałem sie troche o modemach i sposobach rozwiazania problemow ich dotyczących. Jeszcze raz wielki DZIEX :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mikus777 zatem cieszę się, że działa :)
Szmit

Od założenia tematu minęło trochę czasu, ale dopiero dzisiaj wpadł do mnie brat z kartą z iPlusa, ponieważ E870 działał bezproblemowo na mojej prepaidowej karcie orange a na tej jego z iPlusa nie raczył się nawet zalogować do sieci. Po wprowadzeniu pinu dosłownie nic.

Sprawdziłem również w telefonie (E50) i też nic, to samo w N95 a na starym modemie (Globetrotter) działa jak trzeba, zgłupiałem bo generalnie wydaje się to niemożliwe :zdziwko: .

Po kilku telefonach do plusa dowiedzieliśmy się że karty które mają "8" na piątym miejscu w numerze seryjnym mogą mieć jakieś konflikty i nie działać z niektórymi urządzeniami.

Po wymianie karty w salonie śmiga jak trzeba.

Taka ciekawostka, piszę bo może się przyda dla potomnych :P
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Czasami tak bywa, chodzi o producenta karty. Akurat cyfra 8 nie jest szczególna, format numerów seryjnych to: AA BB CCC DDD DDD, gdzie:

AA - oznaczenie dotyczące HLR, do którego przypisana jest karta
BB - rok produkcji karty SIM (07 - 2007, 08 - 2008r. itd.)
CCC - dzień produkcji, opisany jako kolejny dzień roku lub dzień roku +500 - w zależności od producenta (np. 035 lub 535 to 4 lutego)
DDD DDD - numer seryjny karty. Ostatni znak to cyfra kontrolna (niezapisywana w systemie)

Tak więc chodzi o karty o piątej cyfrze z zakresu od 5 do 8.
Oczywiście to nie zasada, ale czasami jakieś problemy są - jak sam niestety zauważyłeś ;)
maciek.bienias

Post autor: maciek.bienias »

Witam! Kupiłem sobie w orange na firme business everywhere do laptopa z windows vista home premium i mam karte huawei e870 express card i odpalam płytke z instalacją i wybieram aplikacje którą chce zainstalować czyli business everywhere dla firm i nic... zamyka się okno i nic się nie dzieje... Prosze pomóżcie mi... kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co i jak...
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

maciek.bienias pisze:vista home premium
Ilo bitowy system? 32 czy 64?

Ja widzialem cos takiego w Iconie 225 w Erze. Nie ma w nim sterow do Visty 64 bit - aplikacja w ogole nie startowala.

Druga sprawa: maciek.bienias, odpusc sobie ten syf od Orange i zainstaluj soft od Huawei ;)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
maciek.bienias

Mam 32-bitowy system operacyjny... I nie mam pojęcia dlaczego w ogóle nie startuje płytka... :/ A to oprogramowanie od huawei to jest lepsze?? Wielkie dzięki że pomagasz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

maciek.bienias pisze:A to oprogramowanie od huawei to jest lepsze??
Ja używałem oprogramowania Plusa oraz Huawei (z tym, że nieco inny modem). Ale Oprogramowanie Huawei jet o wiele lepsze > Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów <
maciek.bienias

Jeżeli jest lepsze to prosze Cię wytłumacz co i jak po kolei mam zrobić żeby mi to działało...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Więc po kolei:
- ściągasz program Mobile Partner albo Mobile Connect (lepiej Parnter, bo jest nowszy),
- odłączasz modem,
- odinstalowujesz wszystko co masz związane z modemem (nawet z poziomu Menadżera Urządzeń) oraz oprogramowaniem Orange,
- instalujesz Mobile Partner,
- jak poprosi to wkładasz modem do portu,
- gotowe.
ODPOWIEDZ