Huawei E220 pytanie newbie

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
shadowsof2
Początkujący użytkownik forum

Huawei E220 pytanie newbie

Post autor: shadowsof2 »

Witam, aktualnie studiuje w Poznaniu, mieszkam w piwnicy ;d Zazwyczaj zasieg wynosi 2, czasem 3 EDGE. Przy ścianie czasem wbija na coś z ''g'' :d Z tego co pamiętam, był to szybsze niż edge. W kazdym razie, po przeczytaniu paru tematów i zrozumieniu nie wiele, stwierdziłem, że z odpowiednią anteną dało by rade osiągnąć ten ''lepszy'' internet. Na mapce iplusa widnieje kolorek czerwony na całym poznaniu, symbolizujący najszybszego neta z tej sieci. Moze ktoś w miare treściwie i łopatologicznie wytłumaczyć, jak osiągnąć szybszy internet? 60zł miesięcznie za ~4kb/s sciągania jest dla mnie żałosne ;d Z góry dziekuje za pomoc.

ps. jeśli rozwiazanie faktycznie mi pomoze, moge przesłać troche kasy za pomoc :d
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E220 pytanie newbie

Post autor: Sundance_kid »

shadowsof2 pisze:Przy ścianie czasem wbija na coś z ''g''
GPRS? Jak coś to GPRS jest najwolniejszy (nie liczę CSD), potem jest EDGE, UMTS i HSDPA.
shadowsof2 zaisntaluj program do pomiaru prędkości łącza i zrób testy prędkości na zewnątrz. Jeżeli będzie satysfakcjonująca większa to możesz spróbowac albo konektora antenowego albo rozebrać modem i dolutowac antenę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

shadowsof2 pisze:Przy ścianie czasem wbija na coś z ''g'' :d Z tego co pamiętam, był to szybsze niż edge.
Czyli zapewne miałeś sieć 3g. Jak czasem łapiesz te 3g to w pierwszej kolejności zalecałbym wymuszenie w programie do obsługi modemu używanie połączenia 3g. Bo jak modem łapie silniejszy sygnał EDGE/GPRS niż 3g to łączy się za pomocą EDGE/GPRS. Wymuszając użycie 3g nawet przy minimalnym zasięgu 3g łączysz się z szybszą technologią.

Aha i zapewne masz program dostarczony przez operatora? W takim razie proponuję odinstalowanie go oraz zainstalowanie sobie oprogramowania od Huawei > Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów < (Mobile Connect albo Mobile Partner).
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
shadowsof2

Chodzi o to 3g :d No dobrze, ale jak juz wymusze te 3g to co zrobić, by nie zrywało mi łącza? I czy moze nie dało by rady jeszcze szybszego wyciągnięcia neta? Zdaje się, że powinienem mieć tutaj jeszcze szybszy internet bo na mapce iplusa moje miejsce zamieszkania jest w koloru najlepszego neta :d

I jeszcze jedno, 3,8kb/s to najczestrza predkosc jaką osiągam, czy to nie jest czasem predkosc tego najsłabszego łącza? To nie mozliwe zebym ściągnoł 1GB danych >_>
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

shadowsof2 pisze:jak juz wymusze te 3g to co zrobić, by nie zrywało mi łącza?
Jak będzie zrywać to musisz postarać się o antenę zewnętrzną jak to napisała Sundance_kid. Napisałeś, że mieszkasz w piwnicy i to jest pewnie wina Twoich kłopotów ze słabym sygnałem.
shadowsof2 pisze:I jeszcze jedno, 3,8kb/s to najczestrza predkosc jaką osiągam, czy to nie jest czasem predkosc tego najsłabszego łącza?
3.8kb/s to jest prędkość mniej więcej jaką ja mam po przekroczeniu limitu w Plusie. Najsłabsza technologia to GPRS i ona oferuje 52kb/s. Zatem poczekaj do nowego okresu rozliczeniowego i wtedy sprawdź jakie masz prędkości.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
shadowsof2

Jeśli mam przekroczony limit, to w takim razie tak czy siak nie odczuje różnicy wychodząc na zewnątrz, mam racje?

Da się to sprawdzić w jakiś inny sposób? I jaką antene polecacie, chodzi o to rozwiązanie bez lutownicy rzecz jasna.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

shadowsof2 pisze:Jeśli mam przekroczony limit, to w takim razie tak czy siak nie odczuje różnicy wychodząc na zewnątrz, mam racje?
Dokładnie musisz poczekać, do początku następnego okresu rozliczeniowego.
shadowsof2 pisze:Da się to sprawdzić w jakiś inny sposób?
Masz iPlusa, zatem możesz kupić starter SimDaty. Jest to internet na kartę Plusa. Więc możesz zbadać czy to nie wina limitu.
shadowsof2 pisze: jaką antene polecacie, chodzi o to rozwiązanie bez lutownicy rzecz jasna.
Właśnie do Huawei e220 ciężko jest podłączyć w łatwy sposób antenę.
shadowsof2

Po instalacji Mobile Connect złapało mi jakieś HSDPA :d czy to nie był czasem jakiś dobry internet? :x Mam 3 kreski zasięgu. Powinienem jednak bawic sie w antene? Różnicy w predkosci i tak na_razie nie widze bo ''niby'' przekroczyłem limit :d

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-10, 12:44 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-10, 11:44 przez shadowsof2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

shadowsof2 pisze:Po instalacji Mobile Connect złapało mi jakieś HSDPA :d czy to nie był czasem jakiś dobry internet?
Dokładnie to jest ten szybki internet co reklamują do 7.2 mb/s, ale nie spodziewaj się, że uda się osiągnąć takie wyniki :( Mi udało się wyciągnąć stabilne 2.8mb/s.
shadowsof2 pisze:Mam 3 kreski zasięgu
No to całkiem dobry wynik, ale mógłby być lepszy.
shadowsof2 pisze:Powinienem jednak bawic sie w antene?
No to poczekaj do następnego okresu rozliczeniowego i wtedy zadecydujesz czy Ci odpowiada prędkość jaką łapiesz na HSDPA.
shadowsof2

A teraz włączył mi sie UMTS (??) strasznie skacze mi zasięg, w ogóle nie wiem co sie dzieje ;d

edit: omg >_> przełancza mi sie pomiedzy tymi dwoma z tym, ze umts ma mniejszy zasięg. Jak zrobić by trzymalo sie tego lepszego?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

shadowsof2 a to, że czasem włącza Ci się zasięg UMTS zamiast HSDPA to całkiem normalne. Po pewnym czasie bezczynności modem przełącza się z HSDPA na UMTS. Jak zaczniesz znowu wysyłać/pobierać jakieś dane to modem powinien wskoczyć na HSDPA.
shadowsof2

HSDPA mam 1 kreskę zasiegu, do 3 max. Czy opłaca mi sie robić antenke w takim razie? Co zyskam na większej ilosci ''kreseczek'' ? I jakim cudem mogłem przekroczyc limit 1gb, gdy prawie nic nie ściągałem? Jest w tym jakiś haczyk?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

shadowsof2 pisze:HSDPA mam 1 kreskę zasiegu, do 3 max. Czy opłaca mi sie robić antenke w takim razie?
Tak najlepiej by było jakbyś sobie dokupił jakąś antenę zewnętrzną.
shadowsof2 pisze:Co zyskam na większej ilosci ''kreseczek'' ?
Stabilniejsze połączenie przy brzydkiej pogodzie (deszcz, burza,...) Najlepiej poczytaj ten wątek z :faq: > Jak wybrać antenę <
shadowsof2 pisze:I jakim cudem mogłem przekroczyc limit 1gb, gdy prawie nic nie ściągałem? Jest w tym jakiś haczyk?
Nie wiem. W sumie nie trudno jest przekroczyć 1GB samym oglądaniem stron internetowych. Ja nie ściągając nic muszę się starać by go nie przekroczyć... Najlepiej zainstaluj sobie jakiś program do pomiaru transferu i wtedy będziesz dokładnie wiedział ile masz na liczniku > Programy monitorujące ruch w sieci i nie tylko <
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

shadowsof2 pisze:I jakim cudem mogłem przekroczyc limit 1gb, gdy prawie nic nie ściągałem? Jest w tym jakiś haczyk?
Ten 1 GB limitu nie jest tylko do pobierania plików. Dotyczy każdej czynności dokonywanej w necie: przeglądanie stron, granie on-line, gadu-gadu, aktualizacje...
shadowsof2

Nie rozumiem, teraz to juz tylko EDGE mi odbiera. Czyzby zasięg miał to do siebie, że skacze z jakiś blizej nie znanych mi powodów? Co do tego 1gb, oglądanie filmików na necie, słuchanie muzy - duzo to zjada tych mb?

Co do tej antenki do e220, widziałem, że az 8 stron jest zapisanych i zdeczka skomplikowanie to wygląda (dla człowieka nie znającego sie na technice), mozesz to jakoś w skrócie opisać łopatologicznie? Czy koniecznie musze szukac w Poznaniu kogos kto by na tym się znał?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

shadowsof2 pisze:oglądanie filmików na necie, słuchanie muzy - duzo to zjada tych mb?
Bardzo dużo. Taki mały limit i oglądanie filmików to nie są dwie rzeczy które powinny wystepować razem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

shadowsof2 pisze:Czyzby zasięg miał to do siebie, że skacze z jakiś blizej nie znanych mi powodów?
Zasięg może się zmieniać nawet od pory dnia oraz obciążenia sieci w przypadku komórek UMTS/HSDPA.
shadowsof2 pisze:Co do tego 1gb, oglądanie filmików na necie, słuchanie muzy - duzo to zjada tych mb
UUU no to na pewno przekroczyłeś limit. Jeden filmik na YouTube - ok. 10-15MB zaś jedna piosenka na wrzucie - ok. 3-5MB.
shadowsof2 pisze:mozesz to jakoś w skrócie opisać łopatologicznie?
Cóż musisz rozebrać modem oraz przylutować przewód antenowy w odpowiednie miejsce płytki drukowanej.
shadowsof2 pisze:Czy koniecznie musze szukac w Poznaniu kogos kto by na tym się znał?
Jak masz pewną rękę oraz jakieś doświadczenie w lutowaniu to możesz się tego podjąć, jak masz obawy to lepiej poproś kogoś bardziej doświadczonego.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Sundance_kid pisze:Dotyczy każdej czynności dokonywanej w necie: przeglądanie stron, granie on-line, gadu-gadu, aktualizacje...
...aktualizacji Windowsa i antywirusa, ktore potrafia w porywach zjesc kilkaset MB miesiecznie ;)

Przy Blueconnect warto wybrac sie na takie okazje do HotSpota i zedrzec co trzeba nie korzystajac z limitu ;)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ODPOWIEDZ